Thursday, May. 25, 2017

2016. godina postaje nova najtoplija godina na Zemlji?

Autor:

|

19.12.2016

|

Kategorije:

2016. godina postaje nova najtoplija godina na Zemlji?

Američka Nacionalna uprava za oceane i atmosferu (NOAA) je objavila globalne klimatske podatke za ovogodišnji studeni  koji  je peti  najtopliji studeni  u povijesti temperaturnih mjerenja (od 1880. godine). Prema podacima Američke svemirske agencije (NASA) studeni 2016. je drugi najtopliji studeni u znanoj povijesti.

Prije detaljnije analize podataka za protekli mjesec istaknimo i da je NOAA objavila da je prvih jedanaest   mjeseci 2016. godine  najtoplije takvo razdoblje u znanoj povijesti Zemlje. Globalno temperaturno odstupanje od prosjeka je u tom razdoblju iznosilo +0.94°C, što je za 0.07°C više od rekorda za to razdoblje postavljenog 2015. godine koja je na kraju završila kao rekordno topla godina na Zemlji.  Vrlo je vjerojatno da  će 2016. postati nova  najtoplija godina u znanoj povijesti  Zemlje. Da se to ne bi dogodilo, prosinac ne bi trebao biti topliji od prosjeka za više od 0.25°C. Posljednji puta je tako malo temperaturno odstupanje za neki mjesec zabilježeno još u studenom 2000. godine.

 

Temperaturno odstupanje površinske temperature na Zemlji u povijesti mjerenja temperatura (u odnosu na prosjek za 20. stoljeće)

 

Usporedba  odstupanja prosječne globalne temperature u 2016. godini (u odnosu na prosjek za 20. stoljeće)  sa sedam najtoplijih godina u znanoj povijesti. Čak ako i srednja  temperatura u prosincu bude jednaka prosjeku za 21. stoljeće (crni kružič na grafu) 2016. godina će biti nova rekordno topla godina.

 

Prosječna globalna temperatura  kopna i oceana u studenom   2016. godine je bila  za 0.73 °C veća od temperaturnog prosjeka za studeni   za 20. stoljeće koji iznosi 12.9°C. To odstupanje je  za 0.23°C manje  od rekordno toplog  studenog   iz 2015. godine.

Podsjetimo da je u ovogodišnjem rujnu prekinut  niz od čak šesnaest uzastopnih rekordno toplih mjeseci na globalnoj razini. Taj niz počeo u  svibnju 2015. i završio s kolovozom 2016. godine. Rujan je, po klimatskim podacima NOAA-e postao  drugi najtopliji rujan, a listopad je postao treći najtopliji listopad.

Temperatura kopnenih površina na Zemlji  je u studenom   bila  za  0.95  °C veća od prosjeka za 20. stoljeće (5.9°C), te je po tome ovogodišnji studeni  dvanaesti  najtopliji . Na većem dijelu kopna studeni je bio topliji ili znatno topliji od prosjeka. Zabilježene su značajne razlike između Sjeverne Amerike i Euroazije, osobito na višim zemljopisnim širinama.  Rekordna toplina je u studenom zabilježena u središnjim i jugoistočnim dijelovima Kanade gdje su srednja mjesečna temperatura bila najmanje 5°C viša od prosjeka. Rekordno toplo je bilo i na nekim područjima sjevera i jugozapada SAD-a, dijelovima zapadnog i južnog Meksika, nekim krajevima istočne i zapadne Afrike te na dijelu jugoistočne Azije.

Toplina je u studenome bila najizraženija duž ekvatorijalnog i sjeveroistočnog dijela Južne Amerike te u dijelovima jugoistočne Azije. Dijelovi zapada SAD-a, jug Grenlanda te sjeveroistok Azije su bile temperaturno oko ili malo ispod prosjeka.

Veći dio središnjeg dijela euroazijskog kontinenta je bio u studenom hladniji od prosjeka. Srednje mjesečne temperature su u središnjoj Rusiji i dijelovima sjeveroistočne Azije bile i najmanje za 5°C niže od prosjeka.  Rekordna hladnoća za studeni je zabilježena i u središnjoj Boliviji.

Prosječna  temperatura svjetskih oceana u studenome  2016.   je bila  druga najveća u povijesti mjerenja za taj mjesec, za 0.65°C viša od prosjeka  za 20. stoljeće koji iznosi 15.8 °C.  Rekord je zabilježen u studenom 2015. godine. Ovogodišnja temperaturna anomalija je za 0.19°C manja od prošlogodišnje.

Na Sjevernoj polutci studeni 2016   je sa temperaturnim odstupanjem od  +0.86 °C   bio    sedmi najtopliji   studeni . Na Južnoj polutci studeni 2016 je  sa temperaturnim odstupanjem od  +0.60 °C bio   šesti najtopliji  studeni.

Karta temperaturnih odstupanja kopna i oceana  (°C) u studenom  2016. godine (u odnosu na prosjek za razdoblje 1981.-2010.)

 

Klimatska ocjena studenog 2016. prema raspodjeli percentila (legenda: Rekordno hladno, znatno hladnije od prosjeka, hladnije od prosjeka,prosječno, toplije od prosjeka, znatno toplije od prosjeka, rekordno toplo)

 

Protekla tri mjeseca (rujan, listopad i studeni), odnosno klimatološka jeseni na Sjevernoj polutki, te klimatološko proljeće na Južnoj polutki su bila druga najtoplija takva razdoblja na Zemlji u povijesti mjerenja temperatura.

Prosječna temperatura kopna i oceana na Sjevernoj polutki je u klimatološkoj jeseni 2016. bila 0.77°C iznad dugogodišnjeg prosjeka. Prosječna temperatura kopna i oceana na Južnoj polutki je u klimatološkom proljeću  2016. bila 0.62°C iznad dugogodišnjeg prosjeka. Topliji su bili samo klimatološka  jesen odnosno proljeće iz 2015. godine

 

Komentari

Share This Article

Related News

WMO objavila liste rekordnog broja žrtava ekstremnih meteoroloških događaja
Koncentracija ugljičnog dioksida dosegla 410 ppm po prvi put od početka mjerenja
DHMZ: Klimatska ocjena ožujka – Rekordno topli ožujak u Dubrovniku

O Autoru

Ned