Thursday, Apr. 25, 2024

2016. godina postaje nova najtoplija godina na Zemlji?

Autor:

|

19.12.2016

|

Kategorije:

2016. godina postaje nova najtoplija godina na Zemlji?

Američka Nacionalna uprava za oceane i atmosferu (NOAA) je objavila globalne klimatske podatke za ovogodišnji studeni  koji  je peti  najtopliji studeni  u povijesti temperaturnih mjerenja (od 1880. godine). Prema podacima Američke svemirske agencije (NASA) studeni 2016. je drugi najtopliji studeni u znanoj povijesti.

Prije detaljnije analize podataka za protekli mjesec istaknimo i da je NOAA objavila da je prvih jedanaest   mjeseci 2016. godine  najtoplije takvo razdoblje u znanoj povijesti Zemlje. Globalno temperaturno odstupanje od prosjeka je u tom razdoblju iznosilo +0.94°C, što je za 0.07°C više od rekorda za to razdoblje postavljenog 2015. godine koja je na kraju završila kao rekordno topla godina na Zemlji.  Vrlo je vjerojatno da  će 2016. postati nova  najtoplija godina u znanoj povijesti  Zemlje. Da se to ne bi dogodilo, prosinac ne bi trebao biti topliji od prosjeka za više od 0.25°C. Posljednji puta je tako malo temperaturno odstupanje za neki mjesec zabilježeno još u studenom 2000. godine.

 

Temperaturno odstupanje površinske temperature na Zemlji u povijesti mjerenja temperatura (u odnosu na prosjek za 20. stoljeće)

 

Usporedba  odstupanja prosječne globalne temperature u 2016. godini (u odnosu na prosjek za 20. stoljeće)  sa sedam najtoplijih godina u znanoj povijesti. Čak ako i srednja  temperatura u prosincu bude jednaka prosjeku za 21. stoljeće (crni kružič na grafu) 2016. godina će biti nova rekordno topla godina.

 

Prosječna globalna temperatura  kopna i oceana u studenom   2016. godine je bila  za 0.73 °C veća od temperaturnog prosjeka za studeni   za 20. stoljeće koji iznosi 12.9°C. To odstupanje je  za 0.23°C manje  od rekordno toplog  studenog   iz 2015. godine.

Podsjetimo da je u ovogodišnjem rujnu prekinut  niz od čak šesnaest uzastopnih rekordno toplih mjeseci na globalnoj razini. Taj niz počeo u  svibnju 2015. i završio s kolovozom 2016. godine. Rujan je, po klimatskim podacima NOAA-e postao  drugi najtopliji rujan, a listopad je postao treći najtopliji listopad.

Temperatura kopnenih površina na Zemlji  je u studenom   bila  za  0.95  °C veća od prosjeka za 20. stoljeće (5.9°C), te je po tome ovogodišnji studeni  dvanaesti  najtopliji . Na većem dijelu kopna studeni je bio topliji ili znatno topliji od prosjeka. Zabilježene su značajne razlike između Sjeverne Amerike i Euroazije, osobito na višim zemljopisnim širinama.  Rekordna toplina je u studenom zabilježena u središnjim i jugoistočnim dijelovima Kanade gdje su srednja mjesečna temperatura bila najmanje 5°C viša od prosjeka. Rekordno toplo je bilo i na nekim područjima sjevera i jugozapada SAD-a, dijelovima zapadnog i južnog Meksika, nekim krajevima istočne i zapadne Afrike te na dijelu jugoistočne Azije.

Toplina je u studenome bila najizraženija duž ekvatorijalnog i sjeveroistočnog dijela Južne Amerike te u dijelovima jugoistočne Azije. Dijelovi zapada SAD-a, jug Grenlanda te sjeveroistok Azije su bile temperaturno oko ili malo ispod prosjeka.

Veći dio središnjeg dijela euroazijskog kontinenta je bio u studenom hladniji od prosjeka. Srednje mjesečne temperature su u središnjoj Rusiji i dijelovima sjeveroistočne Azije bile i najmanje za 5°C niže od prosjeka.  Rekordna hladnoća za studeni je zabilježena i u središnjoj Boliviji.

Prosječna  temperatura svjetskih oceana u studenome  2016.   je bila  druga najveća u povijesti mjerenja za taj mjesec, za 0.65°C viša od prosjeka  za 20. stoljeće koji iznosi 15.8 °C.  Rekord je zabilježen u studenom 2015. godine. Ovogodišnja temperaturna anomalija je za 0.19°C manja od prošlogodišnje.

Na Sjevernoj polutci studeni 2016   je sa temperaturnim odstupanjem od  +0.86 °C   bio    sedmi najtopliji   studeni . Na Južnoj polutci studeni 2016 je  sa temperaturnim odstupanjem od  +0.60 °C bio   šesti najtopliji  studeni.

Karta temperaturnih odstupanja kopna i oceana  (°C) u studenom  2016. godine (u odnosu na prosjek za razdoblje 1981.-2010.)

 

Klimatska ocjena studenog 2016. prema raspodjeli percentila (legenda: Rekordno hladno, znatno hladnije od prosjeka, hladnije od prosjeka,prosječno, toplije od prosjeka, znatno toplije od prosjeka, rekordno toplo)

 

Protekla tri mjeseca (rujan, listopad i studeni), odnosno klimatološka jeseni na Sjevernoj polutki, te klimatološko proljeće na Južnoj polutki su bila druga najtoplija takva razdoblja na Zemlji u povijesti mjerenja temperatura.

Prosječna temperatura kopna i oceana na Sjevernoj polutki je u klimatološkoj jeseni 2016. bila 0.77°C iznad dugogodišnjeg prosjeka. Prosječna temperatura kopna i oceana na Južnoj polutki je u klimatološkom proljeću  2016. bila 0.62°C iznad dugogodišnjeg prosjeka. Topliji su bili samo klimatološka  jesen odnosno proljeće iz 2015. godine

 

Komentari

Share This Article

Related News

Europa: Rekordno topli lipanj
Lipanj 2019 : Najtopliji lipanj na globalnoj razini
WMO: Potvrđen  novi temperaturni rekord za Aziju  54.0°C

O Autoru

Ned