Wednesday, Aug. 10, 2022

Accuweather objavio sezonsku prognozu za proljeće u Europi

Autor:

|

18.02.2015

|

Kategorije:

Accuweather objavio sezonsku prognozu za proljeće u Europi

Poznata američka privatna meteorološka kompanija Accuweather je danas objavila sezonsku prognozu za proljeće 2015. godine  (ožujak, travanj, svibanj) u Europi.   Prognozu je potpisao meteorolog Eric Leister.

Prije nego što ukratko prenesemo sadržaj njihove prognoze za proljeće u Europi, podsjetimo da je riječ o sezonskoj prognozi, a one imaju svoja ograničenja. Opširniji tekst vezan uz problematiku sezonskih prognoza  i način njihove interpretacije objavili smo krajem studenog. Tekst pročitajte OVDJE.

Podsjetimo da je Accuweather, iako to ne mora ništa značiti, jedini prilično precizno i točno predvidio kakvo će ljeto 2014. biti u Europi, a kod nas je bilo s kišno, u dijelu zemlje i hladnije od prosjeka.

Naši krajevi se nalaze u „zoni“ za koju Accuweather predviđa da će biti hladnija s više oborina od prosjeka.

Accuweather predviđa da će se izraženija ciklonalna aktivnost na jugu Europe, kakva je bila tijekom zime, nastaviti i početkom proljeća.  Područje koje bi moglo biti pogođenom poplavama se proteže od  središnjeg i južnog dijela Italije, preko Balkanskog poluotoka, do Slovačke i Mađarske na sjeveru te na jugu do Grčke i zapadne Turske.  Povećanoj opasnosti od poplava će doprinijeti, u drugom dijelu proljeća i topljenje velikih količina snijega na Dinaridima i Karpatima.  Za navedeno se područje tijekom proljeća očekuje više oborina od klimatološkog proljeća.  U rano proljeće u planinama  istočne Europe se očekuje i  snijeg.

Manje oborine bi trebalo biti u Španjolskoj, Portugalu, većem dijelu Francuske te na Britanskom otočju. U ostatku Europe se ne očekuju veća odstupanja u količini oborina od prosjeka.

Za dio zapadne i srednje Europe, posebno Francusku i Njemačku, se u kasno proljeće predviđaju jake oluje. U kasno proljeće bi rizik od poplava i jakih oluja mogao biti veći u Rumunjskoj i Bugarskoj.

Veliku Britaniju, sjever Francuske i zemlje Beneluxa  nakon sušnijeg početka proljeća očekuje više oborina u njegovom drugom dijelu.  Skandinaviju, zbog očekivanog dominantnog utjecaja anticiklone,  generalno očekuje sušnije i toplije proljeće.  Toplije proljeće se predviđa i za Pirinejski poluotok.   Hladnije proljeće od prosjeka se predviđa za veliko područje od Italije, Alpa, juga srednje Europe, jugoistoka kontinenta te većeg dijela istočne Europe osima sjeveroistoka.

slika

Očekivane sezonske temperature u proljeće 2015. Područja označena sa „BELOW“ bi trebala biti hladnija, a ona označena sa „ABOVE“ toplija od prosjeka.

 slika

Sezonska prognoza količine oborina

slika

 

 

Komentari

Share This Article

Related News

Europa: Rekordno topli lipanj
Lipanj 2019 : Najtopliji lipanj na globalnoj razini
WMO: Potvrđen  novi temperaturni rekord za Aziju  54.0°C

O Autoru

Ned