Friday, Aug. 17, 2018

Ciklona Carmen prijeti velikim kišama!

Autor:

|

02.05.2014

|

Kategorije:

Ciklona Carmen prijeti velikim kišama!

Nakon niza promjenjivih dana s čestom pojavom pljuskova i grmljavine, ali ipak toplih sa sunčanim razdobljima, ispred nas je jača promjena vremena ovog vikenda. Uzrokovat će ju ciklona koju je Cromteo tim nazvao Carmen. Najviše problema s tom ciklonom bit će zbog obilne kiše u kopnenim krajevima te zbog bure na Jadranu, a viši gorski predjeli možda će vidjeti i malo snijega. Što nam sve donosi ciklona Carmen pročitajte u nastavku.

KOPNO:

Promjenjivo i toplo vrijeme nastavit će se i u petak. Izmjena sunca i oblaka, ujutro ponegdje kratkotrajna sumaglica ili magla. Sredinom dana i poslijepodne ponovno su mogući kratkotrajni lokalni pljuskovi s grmljavinom. Veća mogućnost je u gorskim krajevima i u dolini Save, ali mogućnost postoji i drugdje. Vjetar će biti većinom slab. Temperatura zraka i dalje bez veće promjene, ujutro od 7 do 12°C, a danju od 18 do 23 Celzijeva stupnja.

U subotu već ujutro dosta oblaka, ali će u mnogim mjestima još biti suhog vremena. No, tijekom prijepodneva posvuda jače naoblačenje i kiša koja do kraja dana ponegdje može biti i obilnija. Mogući su i pljuskovi s grmljavinom. Zapuhat će umjeren, poslijepodne i navečer i jak sjeverni i sjeveroistočni vjetar koji u noći na nedjelju može imati i i olujne udare. Jutarnja temperatura zraka od 8 do 13, sredinom dana od 13 do 19°C, a popodne i osobito navečer sve hladnije.

Upozoravamo da će u noći na nedjelju i tijekom nedjelje biti obilne kiše – osobito na području Banovine, Moslavine i Slavonije gdje može biti problema zbog velike količine kiše koja će na širokom području pasti u samo jednom ili dva dana. Na tim područjima može pasti više od 50 litara kiše po metru kvadratnom, a ponegdje i prosjek kiše za cijeli mjesec svibanj! Tlo je već od zadnjih dana natopljeno vodom pa su mogući problemi s viškom vode. U nedjelju će ujutro kiša prestati na krajnjem sjeverozapadu, a tijekom dana i u većini ostalih krajeva, najkasnije na istoku zemlje gdje još može biti obilne kiše prijepodne. U višem gorju u noći na nedjelju i tijekom nedjelje može pasti i nešto snijega. Popodne sa zapada postupno razvedravanje. Bit će hladno i vjetrovito. Puhat će jak, na udare u noći i prijepodne i olujan vjetar sjevernih smjerova, u drugom dijelu dana će postupno slabjeti. Temperatura zraka u gorju od 2 do 7°C, u nizinama od 7 do 13 Celzijevih stupnjeva.

JADRAN:

U petak djelomično sunčano s promjenjivom naoblakom i u većini predjela suho. Uz prolazno jači razvoj naoblake, većinom je u zaobalju i na sjevernom Jadranu moguć slab pljusak ili kiša. Kasno navečer jače naoblačenje s mora, ponegdje uz oborine. Zapuhat će jugo koje će tijekom dana biti u jačanju, na moru Dalmacije su mogući jaki udari. Na sjevernom Jadranu kasno navečer ponegdje slaba bura i levant. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od 7 do 12°C, uz obalu i na otocima od 10 do 15°C. Najviše dnevne temperature većinom od 16 do 22°C.

U subotu umjereno do znatno oblačno uz kraća sunčana razdoblja. Povremeno će padati kiša, a ponegdje su mogući obilniji grmljavinski pljuskovi. Više kiše u Dalmaciji ujutro, na sjevernom Jadranu u drugom dijelu dana. Puhat će umjereno, ponegdje na moru Dalmacije i jako jugo. Navečer će jugo na sjevernom Jadranu okrenuti na jaku buru koja će podno Velebita biti olujna. Jutarnje temperature malo više. Najviše dnevne temperature većinom od 15 do 20°C, u Zagori malo niže.

U nedjelju promjenjivo s izmjenama sunčanih i oblačnih razdoblja. I dalje su lokalno mogući kiša ili pljuskovi s grmljavinom, ali će prema večeri posvuda biti suho. Bura će tijekom dana sve više širiti na obalu, pa će do kraja dana puhati posvuda. Podno Velebita bura će imati česte orkanske udare, a u drugom dijelu dana olujnih udara bure može biti posvuda uz obalu. Bez obzira na buru danju će biti većinom od 15 do 21°C, hladnije tek navečer.

Početak novog tjedna u cijeloj zemlji donosi smirivanje vremena.

Naslovna slika: Položaj ciklone Carmen ovog vikenda

Komentari

Share This Article

Related News

Olujni utorak
Sredina kolovoza donijela izraženu promjenu vremena
Olujna noć  na sjeverozapadu Hrvatske

O Autoru

Kristijan Božarov