Tuesday, Sep. 26, 2017

Crna Gora: Durmitorska sela Tepca i Mala Crna Gora i dalje u snježnoj blokadi

Autor:

|

21.04.2013

|

Kategorije:

Crna Gora:  Durmitorska sela Tepca i Mala Crna Gora i dalje u snježnoj blokadi

Durmitorska sela Tepca i Mala Crna Gora i dalje se nalaze u snježnoj blokadi, a radici komunalnog poduzeća  Žabljak krenuli su u akciju otvaranja puta za Tepca udaljenog sela u kanjonu Tare, piše portal vijesti.me.

Put je čišćen prema Tepcima, selu u kanjonu Tare, 20 kilometara udaljenom od Žabljaka.
Direktor komunalnog poduzeća  Radenko Radulović   da je njihova utovarna lopata očistila snijeg sa oko dva kilometra puta, sve do trenutka kada je njegova visina prešla domašaj krana utovarne lopate.  Za čišćenje preostalih 700 metara ceste angažiran je poseban stroj koji bi cestu trebao očistiti za dva do tri dana.

“Ovdje gdje smo trenutno snijeg je visok oko devet metara. U ovakvim okolnostima prisiljeni  smo da snijeg uklanjamo etapno. Utovarna lopata, na oko dva metra visine napravi platformu na snijegu na koju se gusjeničar penje kako bi mogao djelovati od vrha do dna nameta. ” kazao je Lazar Zeković.

Snjegočistači Komunalnog poduzeća  očistili su najveći dio putova pa se do većine sela može automobilom.

Još uvijek je neprohodno prema najudaljenijim selima, a razlog je ogroman snijeg koji se na trasama puta još uvijek mjeri metrima visine.

Veliki snježni nanosi su nastali najviše kao posljedica lavina.  Najzanimljivije je što su Tepca   na nadmorskoj visini 700-1000m u kanjonu Tare i u njima odavno nema snijega.  Na žalost žitelja jedini put do civilizacije ide preko prijevoja  na 1600m.

U još gorem položaju je selo Mala Crna Gora koje jedinu vezu sa svijetom ima preko prijevoja  na Štuocu na čak 2050 mnm, pa će oni još čekati na otvaranje puta.

Komentari

Share This Article

Related News

Nevrijeme zahvatilo Srbiju, Rumunjsku i BiH
Ekstremni toplinski val u prvoj dekadi kolovoza 2017.
Podgorica: Niz od 11 uzastopnih dana s temperaturom višom od 40°C

O Autoru

Ned