Friday, Jan. 21, 2022

Derecho: Kopneni uragan

Autor:

|

12.06.2013

|

Kategorije:

Derecho: Kopneni uragan

Američki Centar za predviđanje oluja danas je izdao upozorenje za  najveći rizik od olujnog nevremena za dijelove država  Iowa, Illinoisa,  Indiana te dalje  prema dolini Ohio.  Upozorenja takvog stupnja se rijetko objavljuju. U zoni  najvećeg rizika je i Chicago.  Današnje upozorenje najvišeg stupnja za Chicago je prvo  takvo od 2004.godine.   Situacija je opisana  kao „osobito opasna“.

Očekuju se snažne grmljavinske oluje s  jakom  tučom, olujnim  i orkanskim udarima  vjetra, a izgledna su i snažna tornada.  Tijekom noći na četvrtak i u četvrtak će se zona olujnih nevremena proširiti do obala Atlantika.  Na  udaru snažnih oluja tijekom srijede i četvrtka naći se na desetine milijuna ljudi.

http://img163.imageshack.us/img163/3481/usat.jpg

Moguće je da se snažne oluje organiziraju  na širem području i formiraju opasnu pojavu tzv. derecho.

Derecho (na španjolskom znači ravno) je naziv za kompleks snažnih grmljavinskih oluja s udarima vjetra od najmanje 93 km/h, a prijeđu udaljenost od najmanje 400 kilometara.  Obično takav sistem oluja s olujnim i orkanskim vjetrovima  zahvaća područje široko više  desetaka kilometara.  Derecho  se  često, zbog štete koju nanese  naziva i kopnenim uraganom.

Ovaj vremenski fenomen se javlja uglavnom tijekom  kasnog proljeća i ljeta, posebno u  svibnju, lipnju i srpnju na Sjevernoj polutci. Ipak, može se pojaviti u bilo koje doba godine i noću i danju.

Jedan od najjačih  pojava derecha se na području Sjeverne Amerike dogodio prije nepunu godinu dana, 29. lipnja 2012. godine.  Tog lipanjskog dana su se prve  grmljavinske oluje oko 10 sati prijepodne razvile nad područjem Indiane i potom se uz daljnje jačanje tijekom slijedećih 13 sati, sve do prvih sati 30. lipnja premještale prema istočnoj obali SAD-a na putu dugom oko 1200 kilometara.  U Indiani je izmjeren udar vjetra od 146 km/h, a na obalama New Jerseya udari vjetra su iznosili 130 km/h.

Taj derecho je usmrtio 22 osobe, najviše zbog iščupanih i srušenih stabala. Olujni vjetrovi su počinili veliku štetu. Registrirano je 600 izvještaja o olujnom vjetru i šeti u 11 saveznih država. U jednom je trenutku bez opskrbe strujom, zbog srušenih stabala i dalekovoda ostalo čak 4.25 milijuna ljudi, što je čitava jedna Hrvatska.  Mnoga područja su bez struje ostala i slijedećih desetak dana.  U Virginiji je bez struje bilo 2.5 milijuna ljudi, što je bio najveći prekid isporuke struje u toj državi uzrokovan nekom nepogodom koja nije uragan.

Kompozicija radarskih snimaka derecha od 29.6.2012. godine. Kompleks grmljavinskih oluja je u desetak sati prešao put od 960 kilometara

 

Naslovna fotografija.  Chicago 29.6.2012.

Komentari

Share This Article

Related News

Atlantik: Uragan Lorenzo (kategorija 5) postavlja nove rekorde; potonuo brod
Uragan Dorian devastirao sjever Bahama
Uragan Dorian pogodio Bahame s vjetrovima od 295 km/h: Izjednačen rekord iz 1935. godine

O Autoru

Ned