Wednesday, Jun. 7, 2023

Dubrovnik dobio radar, ostatak Dalmacije ostaje u “mraku”

Autor:

|

17.01.2015

|

Kategorije:

Dubrovnik dobio radar, ostatak Dalmacije ostaje u “mraku”

Desetljećima nakon kontinentalne Hrvatske, Dalmacija je dobila svoj prvi funkcionalni meteorološki radar. Da budemo precizniji, radarom je od sada pokrivena južna Dalmacija, a ostatak Dalmacije i dalje ostaje u “crnoj rupi” radarske nepokrivenosti.

Na službenim web stranicama Dubrovačko – neretvanske županije dostupna je radarska snimka koja se obnavlja svakih 10 minuta. Iako je na prikazu promjer dosega radara stotinjak kilometara, realno je očekivati ne veći doseg od 50 kilometara za vrijeme jačih oborina.

Iz DHMZ-a najavljuju da će snimka biti dostupna na njihovim web stranica, a do tada je možete pratiti OVDJE.

Radar je postavljen na Žarkovici unutar projekta ADRIARadNet koji je puštanjem u javnost radarske snimke uspješno dovršen. Osim dubrovačkog, po dva radara će se postaviti u Italiji, u regijama Marche i Abruzzo i jedan u Albaniji na području Drača.

Projekti su to vrijedni 28 milijuna eura, a sama Dubrovačko-neretvanska županija u projektu AdriaRad Net vrijednom 20 milijuna kuna, povući će oko 2 milijuna kuna sredstava.

– Još 1851. u Dubrovniku su započela prva hidrološka i meteorološka mjerenja, i to je odrednica prema kojima se i danas mjeri Hrvatska, a ovaj radar postat će dio infrastrukture, jer, nažalost, morat ćemo se naviknuti na sve češće hidro i meteorološke ekstreme, poput bujičnih poplava kojima je ovo područje bilo izloženo – rekao je ravnatelj DHMZ-a Ivan Čačić na konferenciji za novinare koju je sazvao župan Dubrovačko-neretvanski Nikola Dobroslavić.

Komentari

Share This Article

Related News

Izbor za naj meteo događaj 2020. godine
U Rabu palo 112 litara kiše
Kišni rekordi na početku kalendarske jeseni

O Autoru

Rade Popadić