Friday, Jan. 21, 2022

Fenomen na noćnom nebu nad Osijekom: “Noctilucen clouds” – svijetleći oblak!

Autor:

|

01.07.2013

|

Kategorije:

Fenomen na noćnom nebu nad Osijekom: “Noctilucen clouds” – svijetleći oblak!

U nedjelju navečer,  u 22 sata i 27 minuta, član Crometeo tima snimio je na noćnom nebu nad Osijekom meteoroloski fenomen vrlo rijedak za naše područje. Radi se tzv. „noctilucen clouds”, odnosno svijetlećem oblaku.

Vrlo rijetko na noćnom nebu događa se  zanimljiva pojava „svijetlećih“ oblaka. Riječ je o tzv „noctilucen clouds“ oblacima, čija priroda još uvijek nije posve razjašnjena. Smatra se kako do pojave svijetlećih oblaka dolazi kada se vrlo visoko (nekoliko desetaka kilmetara!) u atmosferi u ljetnim mjesecima uspije formirati sloj ledenih kristala. Kako se nalazi vrlo visoko, Sunčeva ga svjetlost obasjava još dugo u noć. Moguće je vidjeti i odsjaj Sunčeve svjetlosti od takvih oblaka. Znanstvenici opažaju takve pojave i bilježe ih. U nekoliko navrata i kamere Hrvatske Meteorske Mreže uspjele su ih uhvatiti! NASA-ina letjelica AURA, odnosno njezin instrument Ozone Monitoring Instrument (OMI), zabilježio je široku rasprostranjenost ovih čudnovatih (polarnih) svjetlećih oblaka u području mezosfere. Zapravo, izgleda da se pojavljuju sve češće, da su sve sjajniji i da su vidljivi i iz sve nižih geografskih širina. Zašto je tomu tako, zasad ostaje nepoznanica.

Moguće je da se promjene u atmosferi odražavaju i putem „noctilucen clouds“, a poznato je kako atmosfera reagira i na najmanje promjene temperature, sastava i ostalih parametara. Polarni svijetleći oblaci (polar mesospheric clouds) formirat će se ukoliko temperatura padne na – 130°C, a u mezosferi na 80km iznad Zemlje bude dovoljno vode kako bi se mogli napraviti kristali.

Svijetleće oblake visoko u mezosferi treba razlikovati od niske naoblake i izmaglice do čega dolazi zbog svjetlosnog zagađenja.

Foto: Ivan Baboselac / CROMETEO

http://imageshack.us/a/img62/526/23rj.jpg

Komentari

Share This Article

Related News

Izbor za naj meteo događaj 2020. godine
U Rabu palo 112 litara kiše
Kišni rekordi na početku kalendarske jeseni

O Autoru

Rade Popadić