Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Često postavlje(a)na pitanja

Prijavljivanje i registracija

Zašto se ne mogu prijaviti?
Jesi li se registrirao/la? Moraš se registrirati kako bi se mogao/la prijaviti na forum.
Jesi li upisao/la točne podatke za prijavljivanje? Provjeri korisničko ime i zaporku.
Jesi li isključen/a s foruma [zabranjen ti je pristup]? Ako jesi, [kod prijavljivanja ćeš vidjeti poruku o tome], kontaktiraj administratora/icu kako bi saznao/la razlog(e) isključenja.
Ukoliko si eliminirao/la sve tri gornje mogućnosti, i još uvijek se ne možeš prijaviti, kontaktiraj administratora/icu [da provjeri što (ni)je u redu s tvojim korisničkim računom].
Vrh

Zašto se uopće moram registrirati?
Ne moraš, ukoliko administrator/ica nije postavio/la uvjet da samo registrirane osobe mogu pregledavati forum/postati.
Bilo kako bilo, Registracijom ćeš dobiti pristup dodatnim opcijama koje nisu dostupne neregistriranim osobama [avatari, privatne poruke, e-mailovi, korisničke grupe, itd.].
S obzirom da Registracija traje svega nekoliko minuta, preporučljivo je registrirati se.
Vrh

Kako mogu onemogućiti automatsko odjavljivanje s foruma?
Ako ne upališ opciju Automatsko prijavljivanje kada se prijaviš, forum će te držati prijavljenim/om samo za tvojeg boravka na forumu [odjavit će te kad odeš s foruma]. To sprečava zlouporabu tvojeg korisničkog računa.
Da bi ostao/la prijavljen/a, upališ opciju Automatsko prijavljivanje prilikom prijavljivanja [što nije preporučljivo ako forumu pristupaš s tuđeg, a ne sa svojeg računala].
Spomenuta opcija je vidljiva samo ukoliko ju je administrator/ica omogućio/la.
Vrh

Kako mogu onemogućiti pojavu mog korisničkog imena na online popisu?
U Profilu upališ opciju Sakrij moj online status (Postavke) [čime ćeš (p)ostati vidljiv/a samo sebi i administratoru/ici, a za ostale ćeš postati skriven/a].
Vrh

Što ako izgubim zaporku?
Nije smak svijeta! Jest da je tvoja trenutna zaporka izgubljena [jer je kriptirana u bazi i ne može ti biti ponovo poslana], no, možeš zatražiti novu.
Klikneš na Prijava te na stranici koja će ti se otvoriti klikneš na Zaboravio/la sam zaporku. Upišeš tražene podatke... Daljnje upute će ti stići e-mailom.
Vrh

Zašto se uopće ne mogu prijaviti?
Prvo provjeri jesi li upisao/la točno korisničko ime i zaporku.
Ako jesi, dogodila se jedna od dvije moguće stvari: ako si prilikom Registracije, a COPPA podrška je bila omogućena, kliknuo/la na Slažem se i imam manje od 13 godina morat ćeš slijediti upute koje su ti stigle e-mailom; ili je možda potrebna aktivacija tvojeg korisničkog računa [za što si vidio/la obavijest ili prilikom same Registracije ili ti je stigla e-mailom].
Ukoliko si eliminirao/la obje gornje mogućnosti, i još uvijek se ne možeš prijaviti, kontaktiraj administratora/icu [da provjeri što (ni)je u redu s tvojim korisničkim računom].
Vrh

Zašto se više ne mogu prijaviti?
Dva su moguća razloga: ili si upisao/la netočno korisničko ime i/ili zaporku; ili je administrator/ica izbrisao/la tvoj korisnički račun.
Ukoliko je u pitanju potonje: možda nikada nisi ništa postao/la, [uobičajeno je periodično izbrisivanje korisničkih računa korisnika/ca koji/e ništa ne postaju kako bi se smanjila veličina baze], pa se pokušaj ponovo registrirati.
Vrh

Što je COPPA?
COPPA [Child Online Privacy and Protection Act] je pravno pravilo, Sjedinjenih Američkih Država, doneseno 1998. godine, koje nalaže odobrenje od strane roditelja/staratelja za prikupljanje osobnih podataka [od] osoba mlađih od 13 godina.
Ukoliko nisi siguran/na odnosi li se spomenuto pravno pravilo na tebe, zatraži pravni savjet od stručne osobe.
phpBB Tim ne daje pravne savjete što će reći da je potpuno besmisleno kontaktirati phpBB Tim u vezi bilo kakve pravne stvari koja nije direktno vezana uz phpbb.com Web stranice odnosno phpBB software.
Vrh

Zašto se ne mogu registrirati?
Moguće je da je administrator/ica: onemogućio/la korisničko ime kojim se pokušavaš registrirati [ili isto već postoji], onemogućio/la e-mail adresu kojom se pokušavaš registrirati, isključio/la tvoju IP adresu odnosno onemogućio/la Registraciju kako bi spriječio/la otvaranje novih korisničkih računa.
Bilo kako bilo, kontaktiraj administratora/icu za pomoć.
Vrh

Što “Izbriši sve kolačiće” radi?
“Izbrisuje sve kolačiće koje je kreirao phpBB3, a koji, inače, sadrže informacije o tvojem prijavljivanju, pregledanim/pročitanim forumima/temama/postovima i sl.
Ukoliko imaš problema s prijavljivanjem/odjavljivanjem, (obično) pomaže izbrisivanje kolačića.
Vrh

Korisničke postavke

Kako mogu promijeniti svoje postavke?
Sve tvoje postavke, ako si registriran/a, pohranjene su u bazi.
Prijaviš se i klikneš na link Profil/Postavke što će te odvesti na stranicu na kojoj možeš promijenite sve svoje postavke.
Vrh

Zašto je vrijeme prikazano netočno?
Zanemarimo li mogućnost, što se vrlo rijetko događa, da server nije dobro podešen, vrijeme je gotovo uvijek točno prikazano, no, može biti da je ono što vidiš vrijeme druge vremenske zone. Ukoliko je to slučaj, promijeni postavke svojeg korisničkog profila tako da izabereš onu vremensku zonu koja odgovara području u kojem se nalaziš, npr. Zagreb, Samobor, Čakovec, Šibenik. Uzmi u obzir da mijenjanje vremenske zone, kao i većinu postavki, može napraviti samo registrirani/a korisnik/ca.
Vrh

Zašto je vrijeme i dalje prikazano netočno iako sam promijenio/la vremensku zonu?
Ukoliko si siguran/na da si postavio/la točnu vremensku zonu te upalio/la opciju ljetnog vremena, ali je vrijeme i dalje netočno prikazano, najvjerojatniji razlog je da server nije dobro podešen. Ako je potonje u pitanju, molim(o), obavijesti administratora/icu kako bi ispravio/la grešku.
Vrh

Zašto mog jezika nema na popisu?
Dva su moguća razloga: ili administrator/ica nije instalirao/la tvoj jezik ili forum nije preveden na tvoj jezik.
Pitaj administratora/icu foruma može li instalirati jezični paket koji želiš. Ukoliko ne postoji prijevod na tvoj jezik - slobodno ga napravi. Više informacija o tome možeš naći na stranicama phpBB Grupe [link u podnožju].
Vrh

Što moram napraviti da bi se vidjela slika ispod mojeg korisničkog imena?
Prilikom pregledavanja postova moguće je vidjeti dvije slike ispod korisničkih imena.
Prva slika, statusnica, povezana je sa statusom korisnika/ce; obično su to zvjezdice/blokovi koji označavaju: koliko je postova postao/la korisnik/ca odnosno funkciju korisnika/ce na forumu [npr. administrator/ica].
Ispod nje se može nalaziti veća slika zvana avatar [obično jedinstvena/osobna za svakog/u korisnika/cu].
Dopuštenja o korištenju statusnica/avatara, kao i izbor dostupnosti istih, daje administrator/ica foruma [slobodno ga/ju kontaktiraj (sa) zamolbom o dopuštenju statusnica/avatara ukoliko isto/a nije dao/la].
Vrh

Što je i kako mogu promijeniti svoj status?
Većina foruma koristi statuse za prikaz broja postova koje je postao/la određeni/a korisnik/ca, te za identifikaciju korisnika/ca koji/e obavljaju određene funkcije na forumu [obično oni/e imaju poseban status, npr. administratori/ce, moderatori/ce].
U pravilu, svoj status ne možeš direktno promijeniti.
Zloupotrebljavanje foruma, u smislu postanja puno postova samo zato da bi se dosegao što veći status, nema nikakvog smisla jer administratori(ce)/moderatori(ce) mogu smanjiti nečiji status [npr. smanjenjem broja postova...].
Vrh

Zašto se moram prijaviti ako želim korisniku/ci foruma poslati e-mail?
Ukoliko je administrator/ica omogućio/la slanje e-mailova korisnicima/ama foruma putem ugrađenog e-mail obrasca - tu opciju mogu koristiti samo registrirani/e korisnici/e [čime se sprečava zlouporaba forumova e-mail sistema od strane anonimnih osoba].
Vrh

Postanje

Kako mogu postati [objaviti] temu/post na forum(u)?
Klikneš na odgovarajući gumb na forumu/temi [npr. nova tema, odgovori...].
Radnje koje (ne)možeš raditi su uvijek prikazane na dnu ekrana foruma/teme [npr. Možeš započinjati nove teme, Ne možeš započinjati nove teme...].
Ovisno o tome kako je administrator/ica odredio/la, postanje može biti omogućeno svima ili, pak, samo registriranim korisnicima/ama.
Vrh

Kako mogu urediti/izbrisati post?
Post možeš urediti/uređivati, [bilo kada odnosno, ukoliko je administrator/ica tako odredio, samo određeno vremensko razdoblje nakon postanja posta odnosno uopće ne], klikom na gumb uredi.
Ukoliko je u međuvremenu netko odgovorio na tvoj post, a ti ga naknadno urediš, primijetit ćeš da se “u postu pojavila” rečenica koja govori o tome koliko si puta i kada zadnji put uredio/la post [rečenica se neće pojaviti ukoliko nije bilo odgovora na post].
Post možeš izbrisati klikom na gumb izbriši. Primijetit ćeš da neke postove nećeš moći izbrisati [npr. ako je u međuvremenu netko odgovorio na njih odnosno, ukoliko je administrator/ica tako odredio, uopće ne].
Postoji mogućnost da administrator(ica)/moderator(ica) izmijeni/izbriše tvoj post [u prvom slučaju bi svakako trebao/la napisati opasku što je i zašto izmijenio/la].
Vrh

Kako mogu dodati potpis?
Potpis možeš napraviti/uređivati u svom korisničkom profilu [Profil/Postavke].
Ako si upalio/la opciju da se potpis automatski dodaje svim tvojim postovima/porukama, a u neki post/poruku ne želiš dodati potpis, jednostavno za vrijeme pisanja samog posta/poruke odoznačiš opciju dodavanja potpisa.
Ako nisi upalio/la opciju da se potpis automatski dodaje svim tvojim postovima/porukama, a u neki post/poruku želiš dodati potpis, jednostavno za vrijeme pisanja samog posta/poruke označiš opciju dodavanja potpisa.
Vrh

Kako mogu kreirati anketu?
Kada započneš [otvoriš] novu temu [ili izmijeniš prvi post postojeće teme - ako imaš dopuštenje] vidjet ćeš formu Kreiranje ankete ispod okvira za pisanje teksta posta [ako to ne vidiš, vjerojatno nemaš dopuštenje za kreiranje anketa]. Upišeš pitanje i [barem] dva moguća odgovora [svaki u zaseban redak] - kojih maksimalan limit određuje administrator/ica. Možeš postaviti (i) vremensko ograničenje trajanja ankete [upišeš broj dana; 0=neograničeno], [broj] koliko opcija korisnik/ca može odabrati prilikom glasovanja te o(ne)mogućiti “predomišljanje” [“ponovljeno” glasovanje (poništenje danog/ih glasa/ova te glasovanje za drugu/e opciju/e)].
Vrh

Zašto ne mogu dodati još (više) odgovora (opcija)?
Maksimalan limit odgovora (opcija) određuje administrator/ica. Ukoliko smatraš da bi taj broj trebalo povećati, kontaktiraj administratora/icu.
Vrh

Kako mogu urediti/izbrisati anketu?
Ankete može urediti/uređivati/izbrisati samo ona/j koja/i ih je i kreirala/o, moderator/ica i/ili administrator/ica. Da bi izmijenio/la anketu, ako imaš dopuštenje, urediš prvi post u temi [ako je kreirana, anketa se uvijek nalazi u prvom postu u temi]. Ti anketu možeš izmijeniti samo ako nitko još nije glasovao, dok ju moderatori(ce)/administratori(ce), mogu mijenjati bilo kada.
Anketu možeš izbrisati samo ako nitko još nije glasovao.
Vrh

Zašto ne mogu pristupiti tematskom forumu?
Nekim tematskim forumima mogu pristupiti samo određeni/e korisnici/e i/ili korisničke grupe. Za pregledavanje, postanje... na takvim forumima treba ti posebna autorizacija koju možeš (za)tražiti/dobiti samo od moderatora(ice)/administratora(ice).
Vrh

Zašto ne mogu dodavati privitke?
Mogućnost dodavanja privitaka, na forumu(ima) za grupu(e)/korisnika(cu) daje administrator/ica foruma.
Ukoliko ne možeš doda(va)ti privitke, moguće je da je administrator/ica onemogućio/la dodavanje privitaka baš za taj određen forum na kojem si pokušao/la dodati privitak/ke odnosno da samo određeni/e korisnici(e)/grupe mogu dodavati privitke na tom forumu.
Ukoliko ti nije jasno zašto (baš) ti ne možeš doda(va)ti privitke, kontaktiraj administratora/icu.
Vrh

Zašto sam dobio/la upozorenje?
Svaki/a administrator/ica postavlja vlastita pravila koja vrijede na [njegovom(im)/njezinom(im)] forumu/ima. Ne vrijede na svim forumima ista pravila. Ukoliko misli da si prekršio/la [jedno od/više] pravila, može te upozoriti. Ukoliko dobiješ upozorenje, imaj na umu da je to odluka administratora/ice foruma te da phpBB Grupa nema ništa s time.
Vrh

Kako mogu prijaviti post?
Mogućnost prijave post(ov)a daje administrator/ica foruma.
Ukoliko je prijavljivanje postova omogućeno, kod posta kojeg želiš prijaviti nalazi se gumb klik na kojeg će te provesti kroz postupak prijave posta.
Vrh

Čemu služi gumb “Pohrani” prilikom postanja/pisanja poruke(a)?
Omogućuje pohranjivanje [skice] posta/poruke, koji/a naknadno može biti završen/a i postan/poslana, a što je moguće iz korisničkog profila [Profil/Postavke] odnosno prilikom postanja [Učitaj].
Vrh

Zašto (moj) post mora biti odobren?
Administrator/ica može donijeti odluku prema kojoj je na [određenom(im)] forumu(ima) potrebno odobrenje kako bi post(ovi) bio(li) postan(i) ili te je administrator/ica pridružio/la korisničkoj grupi članovima koje postove treba odobriti kako bi bili objavljeni. Za detalje, kontaktiraj administratora/icu.
Vrh

Kako mogu bumpirati temu?
Klikom na link “Bumpiraj” što će temu postaviti na vrh prve stranice foruma. Ukoliko ne vidiš link, bumpiranje je ili onemogućeno ili mora proći određen vremenski period od zadnjeg posta(nja)/bumpiranja. Temu možeš bumpirati i postanjem posta, no, obrati pažnju na pravila foruma jer postoji mogućnost da je pravilima zabranjeno bumpiranje postanjem.
Vrh

Uređivanje i tipovi tema

Što je BBKod?
BBKod je specijalna implementacija HTMLa.
Mogućnost korištenja BBKoda daje administrator/ica foruma aktiviranjem/deaktiviranjem ove opcije. Bez obzira na to što je administrator/ica odredio/la, opcionalno sam/a možeš (de)aktivirati korištenje BBKoda.
BBKod je sličan HTMLu u stilu; tagovi se umeću u vitičaste zagrade [i] [umjesto <i>] - što nudi veću kontrolu prikaza. Kod [tagovi] se može pisati ručno, no, ovisno o predlošku kojeg koristiš, vidjet ćeš da je dodavanje BBKoda postovima moguće i putem sučelja iznad prostora za post [poruku] na obrascu za pisanje postova.
Za više informacija o BBKodu pogledaj Vodič kojemu možeš pristupiti sa stranice za pisanje/uređivanje postova.
Vrh

Mogu li koristiti HTML?
Ne. Većinu onoga što je moguće dobiti/prikazati korištenjem HTMLa moguće je dobiti/prikazati i korištenjem BBKoda.
Vrh

Što su smajlići?
Smajlići [Smileys/Emoticons] su male sličice koje prikazuju emocije/razmišljanja osobe [koja ih je ubacila u post, npr. :) znači smijem se, sretan/na sam, :( znači plačem, tužan/na sam...].
Smajliće u post možeš ubaciti na dva načina: upisivanjem kratkog koda [ako je administrator/ica odobrio/la, svaki smajlić ima svoj vlastiti kod] i/ili klikom na smajlića [smajlići se nalaze u sklopu obrasca za pisanje postova; u pravilu se vidi samo prvih 20, a ostale možeš vidjeti (i ubaciti) klikom na Ostali smajlići].
Nije preporučljivo ubacivati/ubaciti puno smajlića u post jer se time gube čitljivost i preglednost.
Administrator/ica može odrediti maksimalan dopušten broj smajlića “po” postu.
Vrh

Mogu li postati slike?
Da. Postoje dvije bitne stvari koje treba zapamtiti kod postanja slika: prvo, mnogi/e korisnici/e ne vole puno slika u postovima/porukama, i drugo, ukoliko je administrator/ica foruma onemogućio postanje privitaka, slika koju umećeš/umetneš mora biti dostupna na Internetu, npr. https://www.example.com/my-picture.gif [ne može postojati samo na tvojem računalu - osim ako imaš webserver odnosno na stranicama koje nisu dostupne javnosti, stranicama zaštićenima zaporkama i sl.].
Da bi postao/la sliku: moraš obuhvatiti URL, na kojem se slika nalazi, sa BBKod [img][/img] tago(vi)m(a).
Vrh

Što su globalne obavijesti?
Globalne obavijesti su postovi koji sadrže važne informacije što će reći da bi ih bilo pametno pročitati čim ih uočiš.
Pojavljuju se na vrhu svakog foruma i u korisničkom profilu [Profil/Postavke].
Administrator/ica određuje tko sve ima pravo postati globalne obavijesti.
Vrh

Što su obavijesti?
Obavijesti su postovi koji sadrže važne informacije što će reći da bi ih bilo pametno pročitati čim ih uočiš.
Pojavljuju se na vrhu svake stranice foruma na kojem su postane.
Administrator/ica određuje tko sve ima pravo postati obavijesti.
Vrh

Što je “važno”?
“Važno” su postovi koji često sadrže važne informacije što će reći da bi ih bilo pametno pročitati čim ih uočiš.
Pojavljuju se na vrhu prve stranice foruma [ispod eventualnih obavijesti] na kojem su postani.
Administrator/ica određuje tko ih sve ima pravo postati.
Vrh

Što su zaključane teme?
Zaključane teme su teme koje je moderator(ica)/administrator(ica) [zbog nekog, a može ih biti puno, razloga] zaključao/la.
Moguće ih je samo pregledavati [dakle, nije moguće uređivati/izbrisati... postove...]. Ankete koje se nalaze u njima [ako nisu po određenju] završavaju istog trena kada moderator(ica)/administrator(ica) zaključa temu.
Ukoliko imaš dopuštenje, (ti) možeš zaključavati teme koje si pokrenuo/la.
Vrh

Što su ikone tema?
Mogućnost korištenja ikona tema daje administrator/ica foruma.
Ikona teme, (bira ju autor/ica), je sličica povezana s postom, a koja bi trebala ukazivati na sadržaj posta.
Vrh

Stupnjevanje korisnika/ca i korisničke grupe

Što su administratori/ce?
Administratori/ce su osobe s najvišom razinom kontrole nad cijelim forumom.
Mogu kontrolirati sve aspekte foruma [postavljanje dopuštenja, isključivanje korisnika/ca, stvaranje korisničkih grupa/moderatora(ica), moderiranje foruma itd.], (a sve) ovisno o tome koja im je prava dodijelio/la glavni/a administrator/ica.
Vrh

Što su moderatori/ce?
Moderatori/ce su osobe [osoba ili (korisnička) grupa osoba] čiji je “posao” održavanje foruma.
Imaju ovlasti mijenjanja/izbrisivanja postova, zaključavanja/otključavanja/premještanja/izbrisivanja/razdvajanja tema u forumima koje održavaju.
Tu su (i) da bi spriječili/e korisnike/ce od skretanja s tema/objavljivanja nedopuštenih sadržaja i sl.
Vrh

Što su korisničke grupe?
Korisničke grupe su grupe u koje administratori/ce grupiraju korisnike/ce.
Svaki/a korisnik/ca može pripadati većem broju grupa.
Svakoj grupi mogu biti dodijeljena individualna prava pristupa, što administratorima/cama olakšava dodjeljivanje određenih prava određenim korisnicima/ama [npr. proglašavanje više korisnika/ca moderatorima/cama foruma, pravo pristupa “privatnim” tematskim forumima itd.].
Vrh

Kako mogu postati članom/icom korisničke grupe?
Klikneš na Korisničke grupe u korisničkom profilu [Profil/Postavke] što će te odvesti na stranicu na kojoj ćeš vidjeti korisničke grupe.
Nemaju sve grupe otvoren pristup; neke su zatvorene, neke skrivene...
Ako imaš pristup korisničkoj grupi, za pristupanje klikneš na odgovarajuću naredbu [obično Pristupi grupi].
Ukoliko je grupa otvorenog tipa, automatski ćeš postati članom/icom, ukoliko je za pristupanje potrebno odobrenje, vođa grupe će odobriti/neodobriti zahtjev, ako neodobri zahtjev bilo bi lijepo da ga/ju ne gnjaviš traženjem objašnjenja, jer, ako se zaista dogodilo da ti je neodobri/la zahtjev, sigurno je imao/la dobar razlog.
Vrh

Kako mogu postati vođa korisničke grupe?
Korisničke grupe inicijalno kreira administrator/ica pri čemu odmah određuje i vođu grupe.
Ukoliko želiš postati vođom već postojeće grupe ili, pak, (za)tražiti otvaranje nove grupe, kontaktiraj administratora/icu [npr. privatnom porukom].
Vrh

Zašto su (neke) korisničke grupe prikazane različitim bojama?
Administrator/ica foruma određuje boje [članova/ica] korisničkih grupa kako bi ih bilo lakše identificirati/razlikovati.
Vrh

Što je “zadana korisnička grupa”?
Ukoliko si član/ica više od jedne grupe, postavke tvoje zadane grupe odnosit će se na prikaz tvojeg korisničkog imena u smislu kojom će bojom te s kojim statusom biti prikazano. Administrator/ica može odobriti promjenu zadane grupe putem korisničkog profila [Profil/Postavke].
Vrh

Što je “Tim” link?
Link koji vodi na stranicu na kojoj se nalazi lista “osoblja” foruma [popis administratora/ica i moderatora/ica].
Vrh

Privatne poruke

Zašto ne mogu [po]slati privatne poruke?
Tri su moguća razloga:
- ili nisi registriran(a)/prijavljen(a);
- ili je administrator/ica onemogućio/la privatne poruke za cijeli forum;
- ili je administrator/ica tebi onemogućio/la slanje privatnih poruka.
U potonjem slučaju zatraži objašnjenje od administratora/ice.
Vrh

Kako onemogućiti pojedine korisnike/ce da mi šalju privatne poruke?
U korisničkom profilu [Profil/Postavke], postavljanjem pravila, možeš blokirati/onemogućiti korisnika(e)/cu(e) da ti šalje(u) privatne poruke.
Ukoliko dobivaš neželjene privatne poruke od određenog/e korisnika/ce, obavijesti administratora/icu [ima ovlasti spriječiti korisnika(e)/cu(e) u slanju privatnih poruka ikome].
Vrh

Kome prijaviti spam odnosno uvredljive e-mailove dobivene od korisnika/ce foruma?
E-mail obrazac foruma uključuje osiguranje koje prati korisnike/ce koji/e šalju poruke. E-mailiraj administratora/icu s obavijesti o tome [priloži čitav e-mail, uključujući i zaglavlje - ono sadrži detalje o korisniku/ci koji/a je poslao/la e-mail]. Po primitku tvojeg e-maila, administrator/ica može poduzeti (za to predviđene) mjere.
Vrh

Prijatelji/ce i gnjavatori/ce

Što su liste prijatelja(ica)/gnjavatora(ica)?
Liste prijatelja(ica)/gnjavatora(ica) služe “organiziranju ostalih korisnika/ca foruma”.
Osobe koje dodaš na listu prijatelja/ica bit će izlistane u korisničkom profilu [Profil/Postavke] kako bi bez pretraživanja mogao/la vidjeti njihov online status te im poslati privatne poruke. Postovi i sl. tih osoba mogu biti posvijetljeni.
Postovi osoba koje dodaš na listu gnjavatora/ica bit će zadano skriveni.
Vrh

Kako mogu dodati/izbrisati korisnika/cu na/s liste prijatelja(ica)/gnjavatora(ica)?
Na dva načina:
- putem profila korisnika/ce [klikom na link dodaješ ga/ju na listu prijatelja(ica)/gnjavatora(ica)];
- putem korisničkog profila [Profil/Postavke] [upisivanjem korisničkog/ih imena u za to predviđeno polje].
Na isti način izbrisuješ korisnike/ce s lista.
Vrh

Pretraživanje foruma

Kako mogu pretraživati forum?
Upisivanjem termina u kućicu za pretraživanje na početnoj stranici/forumu/temi odnosno klikom na Pretražnik/Napredno pretraživanje [link se nalazi na svim stranicama i vodi na formu naprednog pretraživanja].
Vrh

Zašto pretraživanje nije dalo rezultat(a)e?
Vjerojatno si upisao/la previše (uobičajenih) termina koje forum ne indeksira ili si bio/la previše nejasan(a)/neodređen(a). Budi određeniji/a te pokušaj (s) naprednim pretražnikom.
Vrh

Zašto mi se pojavila prazna stranica?
Pretraživanje je rezultiralo s previše rezultata koje server nije mogao obraditi. Budi određeniji/a te pokušaj (s) naprednim pretražnikom.
Vrh

Kako mogu (pre)traži(va)ti korisnike/ce?
Klikom na Članstvo, link se nalazi na svim stranicama, otvorit će se stranica, s popisom članova/ica foruma, na kojoj se nalazi forma za pretraživanje [Pronađi korisničko ime].
Vrh

Kako mogu pronaći (sve) vlastite postove/teme?
Klikom na link Pronađi postove korisnika/ce, koji se nalazi u korisničkom profilu [Profil/Postavke] odnosno na stranici koja prikazuje (tvoj) profil, možeš pronaći vlastite postove, dok teme koje si pokrenuo/la možeš pronaći naprednim pretražnikom.
Vrh

Pretplata/e na temu/e i bookmarkiranje tema/e

Koja je razlika između bookmarkiranja teme/a i pretplate na temu/e?
Bookmarkiranje je slično bookmarkiranju stranica preglednikom. Nećeš biti obaviješten/a o novim postovima, ali se (kasnije) možeš vratiti na temu bez traženja iste, dovoljno je kliknuti na nju na popisu bookmarkiranih tema.
Pretplatom na temu/forum omogućit ćeš primanje obavijesti o novim postovima.
Vrh

Kako se mogu pretplatiti na forum/temu?
Kako bi se pretplatio/la na forum, prilikom pregledavanja foruma, dovoljno je kliknuti na link Pretplati se.
Kako bi se pretplatio/la na temu, prilikom pregledavanja teme, dovoljno je kliknuti na link Pretplati se odnosno prilikom postanja posta, upaliti opciju Obavijesti me kad odgovor bude postan.
Vrh

Kako se mogu odpretplatiti?
U korisničkom profilu [Profil/Postavke] klikneš na link Pretplate i slijediš upute.
Vrh

Privitci

Postanje kojih privitaka je dopušteno?
Administrator/ica određuje postanje kojih privitaka je dopušteno.
Ukoliko nisi siguran/na postanje kojih privitaka je dopušteno, kontaktiraj administratora/icu.
Vrh

Kako mogu pronaći (sve) vlastite privitke?
U korisničkom profilu [Profil/Postavke] klikneš na link Privitci.
Vrh

phpBB3

Tko je napisao/la ovaj forum?
Ovaj softver [u originalnom obliku] napravljen je i objavljen od strane phpBB Grupe. Dostupan je pod GNU General Public Licence i može biti slobodno distribuiran [posjeti vezu u prethodnoj rečenici za detalje]. phpBB Grupa zadržava sva autorska prava na ovaj softver.
Vrh

Zašto X mogućnost nije dostupna?
Ukoliko smatraš da neka mogućnost treba biti dodana, posjeti phpBB Centar Ideja, (a) gdje možeš vidjeti [i glasovati za] već predložene ideje i/ili predložiti vlastite.
Vrh

Koga kontaktirati u vezi zlouporabe/pravnih stvari vezanih uz forum?
Kontaktiraj administratora(e)/icu(e) foruma. Ako ga/ju/ih ne možeš (pro)naći, kontaktiraj moderatora(e)/icu(e) foruma i njih pitaj koga bi trebao/la pitati. Ako i dalje ne dobiješ odgovor, kontaktiraj vlasnika/cu domene [whois lookup] ili pružatelja usluga. phpBB Grupa nema apsolutno nikakvu kontrolu i ne može ni u kojem slučaju odgovarati za to kako, gdje i tko forum koristi. Potpuno je besmisleno kontaktirati phpBB Grupu u vezi bilo kakve pravne stvari koja nije direktno vezana uz phpBB odnosno phpbb.com stranice. Ukoliko e-mailiraš phpBB Grupu oko toga kako bilo koja treća stran(k)a koristi ovaj softver - ne očekuj odgovor.
Vrh

O prijevodu

Tko i kako do - original?
Ovaj prijevod phpBB foruma, s engleskog [originalna verzija] na hrvatski, u potpunosti, napravila je: Ančica Sečan.
[U kompletu, s prijevodom, dolaze i lokalizirane sličke.]
Zadnju verziju ovog mog kompletnog prijevoda možeš preuzeti sa: ancica.sunceko.net.
Vrh

Smijem li “preraditi”/“prerađivati” ovaj prijevod?
Smiješ, uz uvjet: da mene, kao originalnu autoricu ovog mog kompletnog prijevoda, ne izbrišeš, (a) što znači da niti smiješ izbrisati moje podatke niti smiješ sebe odnosno ikoga/išta drugo potpisati kao autora/icu ovog mog kompletnog prijevoda.
Ukoliko napraviš ikakve izmjene ovog mog prijevoda, dužan/na si to naznačiti na sljedeći način:
- u datoteci “common.php”, pod “translation_info”, bez interveniranja u ono što tamo piše, dakle, sve mora ostati u izvornom obliku, dodati novi redak sa svojim imenom i prezimenom odnosno pseudonimom, [ukoliko želiš, gornje (IiP odnosno P) može biti link], uz opasku da se radi o, s tvoje strane, izmijenjenom prijevodu;
- u datoteci “help_faq.php”, pod “Tko i kako do - prerade?”, bez interveniranja u ono što tamo piše, dakle, sve mora ostati u izvornom obliku, dodati novi redak sa svojim imenom i prezimenom odnosno pseudonimom, [ukoliko želiš (i) link do tebe odnosno kako te (pro)naći], uz opasku da se radi o, s tvoje strane, izmijenjenom prijevodu, [jasno je, samo po sebi, da: “Tko i kako do - original?”/“Smijem li “preraditi”/“prerađivati” ovaj prijevod?” (“naslove”/“sadržaj”) ne smiješ izbrisati/“preraditi”/“prerađivati”].
Iz gornjeg je razvidno da ne dopuštam uporabu/objavu, kako, ovog mog kompletnog prijevoda ukoliko izbrišeš moje podatke iz njega, tako (ni), preradu ovog mog kompletnog prijevoda ukoliko nije naznačeno, izričito (i to) u skladu s gornjom uputom, da se radi o preradi ovog mog kompletnog prijevoda [naime, tijekom godina, počev od 2003., do [(a), nažalost, i dalje (i)] danas, 2015., Netom su se počele pojavljivati razno razne “prerade” ovog mog kompletnog prijevoda, “izvitoperenog” do te mjere da se činilo kao da se radi o radu nepismene osobe, koja jedva natuca hrvatski jezik, a pravopis i gramatika su joj nepoznati pojmovi, (a) pri čemu nije bilo navedeno da se radilo o “prtljanju” po mom radu i tko ga je upropastio/la odnosno “moji originali”, ali, potpisani od strane osoba koje prstom nisu mrdnule osim što su moje podatke zamijenile svojima, plus minus “varijacije na temu”, (a) što je: nedopustivo(!)].
Danas će biti toplo i sunčano.
Vrh

Tko i kako do - prerade?
Clara pacta, boni amici! (;
Vrh

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]