Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

POJAVA PIJAVICA, TORNADA, FUNNEL CLOUDA I SLIČNIH POJAVA

...o raznim vremenskim pojavama, panoramske web kamere, meteo pitanja i odgovori

Moderatori/ce: snowfalls, mmalta13

UREDNIK
Avatar
Postovi: 27843
Pridružen/a: 23 svi 2004, 10:59
Lokacija: Vukomerec

Re: POJAVA PIJAVICA, TORNADA, FUNNEL CLOUDA I SLIČNIH POJAVA

PostPostao/la ZW » 19 stu 2014, 14:05

Ma gluposti na kvadrat, da je ta pijavica bila slikana na pučini otvorenog mora bila bi obična pijavica.. ova je izašla na kopno preko naseljenog dijela obale, napravila štetu i kaj zato odmah mora biti bombastično drastično tornadistična pijavica...? :rig:

JUGO
Avatar
Postovi: 3787
Pridružen/a: 28 ožu 2010, 12:11
Lokacija: ZG Vukomerec, vikendom Sunja

Re: POJAVA PIJAVICA, TORNADA, FUNNEL CLOUDA I SLIČNIH POJAVA

PostPostao/la _Mario92_ » 19 stu 2014, 14:20

Meni npr više smeta kad se piše izrazito jaka ili vrlo jaka pijavica.

Po slikama štete na krovovima i drveću bilo bi tu negdje naknap za F1 (na skali od F0 do F5). To je doslovno prevedeno slaba pijavica/tornado po F skali.

Što se tiče ovoga da se radi o tornadičnoj pijavici, o tome bi se dalo raspravljati. Naziv nije kriv ako je pijavicu proizvela superćelija. Ali ovako po mraku bez fotografije strukture oblaka i pogotovo još bez radara to ne možemo znati da li se radilo o superćeliji.
Periodically, nature will in a kind of a psychotic fit, go completely randomly mad.

TRAMONTANA
Avatar
Postovi: 1505
Pridružen/a: 09 lis 2013, 21:37
Lokacija: Oberboihingen, DE / Lipovljani, HR

Re: POJAVA PIJAVICA, TORNADA, FUNNEL CLOUDA I SLIČNIH POJAVA

PostPostao/la Luka » 19 stu 2014, 14:37

X

Bez radara ovakve izjave davati je nedopustivo.

Da se to desilo kod nas u unutrašnjosti ne bi bilo ni riječi o tome.
Lokacija Lipovljani - plava boja

TRAMONTANA
Avatar
Postovi: 1009
Pridružen/a: 29 ruj 2012, 19:04
Lokacija: Split

Re: POJAVA PIJAVICA, TORNADA, FUNNEL CLOUDA I SLIČNIH POJAVA

PostPostao/la CroChaser » 09 sij 2017, 20:57

Dragi forumaši evo i mene nakon dugo vremena. Neću se opravdavati već da krenemo sa poslom i to se vraćam na davnu 2014.

13.11.2014, Funnel cloud kod Splita; oko 12h
„Dok se centar primarne i vrlo duboke ciklone tijekom srijede zadržavao daleko nad Atlantikom, čak tri sekundarna ciklonalna centra postojala su nad srednjom Europom i srednjim Sredozemljem. Najbliži od njih, onaj iznad talijanske obale Jadrana, zajedno s pripadajućim frontalnim sustavom direktno je djelovao na vrijem u gotovo cijeloj zemlji, a najviše na Jadranu.

Radi se o cikloni koju je Crometeo tim nazvao Celesta.

Juga zadnjih dana i tjedana nije nedostajalo, a srijeda je bila još jedan dan u kojemu se na Jadranu zabilježeni i olujni udari, što je stvaralo povremeno probleme u prometu morem.

Jugo je u Splitu puhalo na udare do olujnih 104 km/h, Hvaru 72, a Makarskoj do 65 km/h.
Iz podataka je vidljivo da je najkišovitiji dio zemlja bila srednja Dalmacija. Tamo je bilo lokalnih bujica uz brojne intervencije vatrogasaca. Lokalno je palo oko polovine prosječne oborine za cijeli studeni. U popodnevnom pljusku u Splitu u samo jedan sat palo je 30 litara kiše po kvadratnom metru.
Ciklona će se tijekom četvrtka postupno popunjavati i premještati prema jugoistoku, pa će se i vrijeme postupno smiriti.“ /CROMETEO

Sinoptička situacija nad Europom tijekom srijede i četvrtka (Met Office)
slika
slika
slika
slika
Oborine tijekom srijede (Pljusak.com)
slika
slika

**FOTO** Toni Marinac
slika
VIŠE NA CROMETEO PORTALU:
http://www.crometeo.hr/ciklona-celesta-donijela-olujno-jugo-pijavicu-kod-splita-i-vrlo-obilne-oborine-srednjoj-dalmaciji-foto/

17.11.2014, Pijavica kod Supetra; 00:57h
„Vrlo jaka pijavica pogodila je u noći s nedjelje na ponedjeljak Supetar na otoku Braču. Pijavica se stvorila na vrlo dugačkoj liniji nestabilnosti koja je zahvaćala golemo područje od Zadra do Dubrovnika. Nekoliko minuta iza ponoći pijavica se stvorila nad kopnom otoka Brača, i nošena jakim visinskim vjetrovima imala je pravac kretanja od jugozapada prema sjeveroistoku.

Matko Rendić, voditelj odsjeka komunalnog redarstva Grada Supetra za Crometeo je rekao:
- Sve je došlo vrlo naglo. Pijavica je došla s juga i spustila se ravno na centar Supetra. Nemoguće je odrediti, s obzirom da je bila noć, gdje je točno nastala, no po tragovima koje je ostavila na šumi vidi se da su na nekoliko stotina metara dugoj i deset do petnaest metara širokoj liniji putanji borovi na rubovima gotovo linijski odsječeni, kao da ih je netko odrezao motornom pilom. Kada je stigla u sam Supetar, pijavica je načinila mnogo štete, osobito na rivi. Sva sreća da je bila sredina noći pa su ulice bile puste – rekao je Rendić.

U Supetru se urušili brojni krovovi, razbijen je jedan dimnjak obiteljske kuće u neposrednoj blizini Osnovne škole, polomljene su grane palmi i stabala, vjetar je nosio štekate ugostiteljskih objekata i polomio tende.
Pijavica je, pričaju Supetrani, došla iz smjera juga te je protutnjala gradom uz jaku kišu i grmljavinu. Supetarska gradonačelnica, Ivana Marković, kaže da je štetu jako teško procijeniti, ali da je zasigurno riječ o velikom iznosu.

- Moram priznati da je i mene iznenadilo kada sam jutros vidjela kolike su štete. Vatrogasci i komunalni redari su na terenu od jutra i veći dio toga je već saniran. Uklonjene su grane s ulica koje su postale prohodne, ali još nas čekaju radovi na oštećenim krovištima u gradskom vlasništvu. Na kinu i gradskoj knjižnici urušila su se krovišta koja moramo što hitnije sanirati prije kiše, a uništena je i rampa regulaciju prometa – kazala je Ivana Marković.

Jako nevrijeme oštetilo je i nekoliko motocikala i automobila, stradao je i službeni automobil Lučke kapetanije, a iz mora je u ponedjeljak ujutro izvučena i manja jedrilica.
Vatrogasci i komunalni djelatnici, kao i brojni građani, cijeloga su ponedjeljka otklanjali štetu.
Spomenimo i da se nevrijeme, nakon što je pogodilo Supetar, preko kanala premjestilo nad kopno i najviše pogodilo područje Poljica. U Žrnovnici je malo iza ponoći u jednom terminu zabilježen intenzitet padanja pljuska od 501 mm/h, što je jedan od najizraženijih intenziteta zabilježenih u posljednje vrijeme.“ /CROMETEO

VIDEO:Meteorološka analiza za vrijeme pijavice:
Centar primarne ciklone nalazio se tijekom nedjelje nad Francuskom, a nad sjevernom Italijom formirao se sekundarni ciklonalni centar s frontalnim sustavom koji je djelovao ne vrijeme na Jadranu. Cijeli se Jadran nalazio u području toplog i vlažnog jugozapadnog visinskog strujanja. Sredinom noći centar plitke sekundarne ciklone premjestio se nad more srednjeg Jadrana, a paralelno s obalom bila je položena okludirana fronta koje s gibala u pravcu SW-NE.
Temperature zraka prije prolaska fronte u srednjoj Dalmaciji bile su relativno visoke, oko 17°C uz obalu i na otocima, a u vrlo kratko vrijeme pale su 4 do 5°C sredinom noći.
Smicanje vjetra po visini za vrijeme prolaska fronte bilo je zamjetno. U ponoć je na plohi 850hPa dominantan smjer vjetra bio SW, na 925 hPa W, a u prizemlju W do NW. Da je atmosfera bila nestabilna sredinom noći u okolici Brača svjedoče i indeksi nestabilnosti. Tako je ML Cape sredinom noći na spomenutom području prelazio 1200 J/kg, uz snažna uzlazna strujanja za vrijeme prolaska fronte.
Naknadna analiza satelitske snimke s procjenom oborine i detekcijom udara munja također potvrđuje da se najjače nevrijeme preko otoka Brača kretalo upravo oko ponoći, a potom se premještalo na obalu i Zagoru uz postupno slabljenje.

Animacija satelitske snimke, procjene oborina i detektiranih udara munja (WeatherMaps / Eumetsat)

Sinoptička situacija nad Europom u 1 sat iza ponoći, 17.11.2014. (Met Office)
slika
Temperatura zraka i oborine na autom. postaji Brač Lučice za vrijeme prolaska fronte
slika
Produkti modela Crometeo WRF za razdoblje u kojem se pijavica pojavila
slika
slika

Fotografije posljedica pijavice u Supetru
**FOTO** Luka Dragičević
slika
slika
slika
slika
slika
VIŠE NA CROMETEO PORTALU:
http://www.crometeo.hr/snazna-pijavica-pogodila-supetar-i-nacinila-veliku-materijalnu-stetu-foto-analiza-2/


18.11.2014, Pijavica kod Sv.Nedjelje
„Ciklona David sve se više centrom udaljava od Hrvatske, uz postupno popunjavanje. No, u srijedu, posljednjeg dana višednevnog utjecaja na vrijeme, u velikom dijelu zemlje i dalje se bilježe ekstremna meteorološka zbivanja. Protekle noći nestabilnost je bilo na većem dijelu Jadrana. U početku više na sjevernom Jadranu, a u drugom dijelu noći i ujutro u Dalmaciji.
Zadar je “na red” došao sredinom noći. Nevere su se nizale jedna za drugom, a donijele su kišu, pad temperature i jake vjetrove zapadnih smjerova. Crometeo članovi u nekoliko navrata tijekom noći snimili su shelf oblake iznad grada.
Neverini su se krajem noći i ujutro proširiti na dijelove srednje i južne Dalmacije. Na moru kod Dubrovnika oko 9 sati zabilježena je razvijena pijavica, a veliki dijelovi otoka Brača osvanuli su pod slojem tuče koja je padala pred zoru. Tako je nakon razorne pijavice prije dvije noći, u protekloj tuča pogodila Supetar.“ /CROMETEO
Pijavica kod Sv. Nedjelje, otok Hvar. 18.11.2014.
**FOTO** Ileana Kerum Ćurin
slika

VIŠE NA CROMETEO PORTALU:
http://www.crometeo.hr/david-na-odlasku-donio-spektakularne-munje-pijavice-tucu-i-planinski-snijeg-foto/


19.11.2014, Pijavica kod Dubrovnika; 09h
„Ciklona David sve se više centrom udaljava od Hrvatske, uz postupno popunjavanje. No, u srijedu, posljednjeg dana višednevnog utjecaja na vrijeme, u velikom dijelu zemlje i dalje se bilježe ekstremna meteorološka zbivanja. Protekle noći nestabilnost je bilo na većem dijelu Jadrana. U početku više na sjevernom Jadranu, a u drugom dijelu noći i ujutro u Dalmaciji.
Zadar je “na red” došao sredinom noći. Nevere su se nizale jedna za drugom, a donijele su kišu, pad temperature i jake vjetrove zapadnih smjerova. Crometeo članovi u nekoliko navrata tijekom noći snimili su shelf oblake iznad grada.
Neverini su se krajem noći i ujutro proširiti na dijelove srednje i južne Dalmacije. Na moru kod Dubrovnika oko 9 sati zabilježena je razvijena pijavica, a veliki dijelovi otoka Brača osvanuli su pod slojem tuče koja je padala pred zoru. Tako je nakon razorne pijavice prije dvije noći, u protekloj tuča pogodila Supetar.“ /CROMETEO

Pijavica iznad Dubrovnika u srijedu ujutro.
**FOTO** Daniel Pavlinović
slika
VIŠE NA CROMETEO PORTALU:
http://www.crometeo.hr/david-na-odlasku-donio-spektakularne-munje-pijavice-tucu-i-planinski-snijeg-foto/


02.12.2014, Pijavica kod Milne; 12:50h
„Ciklonalni centar tijekom utorka nalazi se u blizini Sardinije. Zbog toga se i danas u Italiji javljaju jača grmljavinska nevremena, a razvoj naoblake donio je nove nestabilnosti i dijelovima Jadrana. Ciklona će biti pristuna još 24 sata, a onda će se popuniti što će nakon 9 dana označiti kraj njenoga utjecaja. No stabilizacija vremena bit će prolazne narave, već u petak stiže nova sredozemna ciklona koju je Crometeo tim nazvao Feliks. Za razliku od Edite, Felisk pad temperature zraka tijekom nedjelje donosi čitavom Jadranu.
Iza 12 sati grmljavinski se oblak razvio nad Bračom, te se postupno širio prema obali. Na zapadnom dijelu Brača, na Čiovu i na trogirskom području prolazno je bilo tuče. Iza 14 sati tuče je bilo i zapadno od Omiša. Oko 12:50 na moru pored Milne na otoku Braču razvila se velika pijavica koje je potrajala desetak minuta. Nošena južnim visinskim vjetrovima pijavice se kretala prema Mrduiji, gdje se naposlijetku raspala.“ /CROMETEO

Satelitska snimka i detekcija munja za vrijeme pijavice kod Milne na Braču (WeatherMaps / Eumetsat)
slika
slika

Velika pijavica na moru pred Milnom.
**FOTO** Duje Vuletić
slika
VIŠE NA CROMETEO PORTALU:
http://www.crometeo.hr/u-dalmaciji-pijavica-i-tuca-novi-rekordi-u-splitu-vec-u-petak-stize-nova-ciklona-foto/


05.12.2014, Pijavica kod Rogoznice
Armagedon kod Rogoznice, tim je riječima jedriličar Mario Hrvoj opisao vremenske neprilike koje su danas zahvatile šire šibensko područje. Hrvoj je s jedrilicom Elanka II krenuo prema Šibeniku kako bi sudjelovao na 15. po redu Regati krstaša, a oko Rogoznice uhvatilo ga je jako nevrijeme, a mobitelom je snimio i pijavicu.
**FOTO** Mario Hrvoj
slika
slika
slika
VIŠE NA: http://sibenskiportal.hr/2014/12/05/foto-armagedon-kod-rogoznice-jedrilicari-snimili-pijavicu/
http://pijavicehrvatska.weebly.com/ Sve zanimljivosti o pijavicama na području Hrvatske!

EXPERT
Avatar
Postovi: 60467
Pridružen/a: 21 svi 2004, 22:51
Lokacija: Žrnovnica, Split

Re: POJAVA PIJAVICA, TORNADA, FUNNEL CLOUDA I SLIČNIH POJAVA

PostPostao/la CROMETEO » 09 sij 2017, 21:39

Bilo je i vrime

Poslano sa mog SM-G935F koristeći Tapatalk
... a kada dođe zima, i prve pahulje...

TRAMONTANA
Avatar
Postovi: 1009
Pridružen/a: 29 ruj 2012, 19:04
Lokacija: Split

Re: POJAVA PIJAVICA, TORNADA, FUNNEL CLOUDA I SLIČNIH POJAVA

PostPostao/la CroChaser » 11 sij 2017, 21:51

Kreće i čitava 2015. u jednom postu

01.02.2015; Pijavica kod Krka;17:20h
„Luda ciklona, od jutra se izmjenjuje kiša i sunce, a sad opet solika
Temp se digla danas i do 8,2°C, sad je opet u padu, takt 5,6°C
Najluđe je da je prije pola ure bila mala pijavica ispred Krka“ dojava člana Crometeo foruma
I video tijekom raspadanja


25.07.2015; Pijavica kod Ravče; 13h
Protekle noći i jutra preko većeg dijela zemlje premještala se hladna fronta, a najviše je utjecala na vremenske prilike na sjevernom Jadranu, međutim fronta nije zaobišla ni neke dijelove Dalmacije. U ranim jutarnjim satima niz olujnih oblaka razvio se na širem zadarskom području. Osobito jako nevrijeme zahvatilo je zadarsko zaleđe gdje je u samo sat vremena u ranu zoru mjestimice palo više od 50 litara oborine po metru kvadratnom.
Upravo je meteorološka postaja Zadar – Zemunik izmjerila najviše oborina u zemlji, čak 68 mm. To znači da je u samo jednom pljusku pala gotovo trostruka prosječna količina oborina. Fronta se tijekom jutra nastavila kretati prema jugu, pa je nešto nestabilnosti bilo sve do Šibenika, no južnije od Splita oborina nije bilo.
U ranim popodnevnim satima slabo izražene grmljavinske nestabilnosti javile su se u Zabiokovlju. Crometeo član Đani Sikirić svjedočio je oko 13 sati prelasku pijavice preko autoceste kod Ravče. Pijavica se pojavila iz kumulonimbusa na graničnom području s BiH, a potrajala je desetak minuta. U svom donjem dijelu, pri dnu, pijavica je stvorila kovitlajući stupac pun prašine i lišća, no preko autoceste je prešla brzo pa srećom nije stvorila probleme u prometu.
**FOTO** Đani Sikirić
slika
slika
slika
slika
Temperaturne razlike unutrašnjost- Jadran (Pljusak.com)
slika
VIŠE NA CROMETEO PORTALU:
http://crometeo.hr/pijavica-na-a1-kod-ravce-veliko-nevrijeme-na-zadarskom-podrucju-foto/

17.08.2015; Pijavica kod otoka Mauna
**FOTO** Danijel Palčić
slika
slika
slika

24.09.2015; Pijavice kod Hvara
Najavljena ciklona Dalmaciji je donijela promjenu vremena, a osobito snažno nevrijeme dogodilo se u hvarskom akvatoriju.
No, prije dolaska nevremena, između Hvara i Visa se stvorila velika pijavica koja se pak srećom nije približila otoku.
- Međutim, drugi val stvaranja pijavice donio je znatno više problema, pa su dvije od njih ispred hvarske luke zahvatile manju jedrilicu, te joj poderali jedra. Nije nam poznato je li tko od posade bio na jedrilici u tom trenutku, ali srećom, te su se dvije pijavice raspale prije dolaska u hvarsku luku, ali je potom uslijedio dolazak olujne fronte s lebićadom koja je svom silinom udarila o rivu. Upravo je taj nalet vjetra oštetio jedrilicu, a pritom i “nosio” štekate, stolice, dok su ljudi s rive bježali glavom bez obzira. Srušeno je i nekoliko stabala – izvijestila su nas dva Crometeo člana, Petar Šiško i Jakša Kuzmičić.
O šteti na 30-metarskoj jedrilici raspitali smo se u Lučkoj ispostavi Hvar.
- Na rivi nije nastala velika šteta, vide se samo tragovi plave boje. Nastala je šteta jedino na njihovoj jahti. Riječ je o vremenskim nepogodama, bila je nevera, a oni su se samo naslonili na rivu i na drugi brod. Bacio ih je velik udar vitra. Bili su na dva sidra, ali jedno je popustilo i oni su se naslonili na rivu i na katamaran. Brzo se sve smirilo, a jedina posljedica svega je oštećenje na krmi jahte. Inače, imaju tri dana da prijave havariju Lučkoj kapetaniji, a kako je riječ o vremenskim nepogodama, štetu će pokriti osiguranje – kazao je za Dalmacija News Miloš Botica, sezonski djelatnik Lučke ispostave Hvar.
Procjena putanja 4 pijavica oko Hvara:
slika
**FOTO** Jakša Kuzmičić
Šetete na hotelu Bodul nakon prolaska pijavice.
slika
slika
slika
slika
slika
**FOTO** Petar Šiško
Dolazak nevere u hvarsku luku i oštećena jedrilica nakon nevere.
slika
slika
slika
slika
slika
slika
Nakon nevere u hvarskoj luci. Foto: Jakša Kuzmičić
slika
slika
VIŠE NA CROMETEO PORTALU:
http://crometeo.hr/hvar-pijavice-jedrilici-raskidale-jedra-jahta-udarila-o-rivu-foto-video/


25.09.2015; Pijavice kod Dubrovnika;14:30h
Aktualna ciklona jučer je donijela pijavice hvarskom području, a danas su pijavice pojavile u okolici Dubrovnika. Čak 6 pijavica uočio je član Crometea i dubrovačkih lovaca na oluje, fotograf Daniel Pavlinović.
- Pijavice su se pojavila oko 14:30. Iz olujnog oblaka stalno su se javljale pijavice i lijavkasti oblaci. Sam oblak se nalazi bazom zapadnije od Dubrovnika, a pijavice su se kretale paralelno s obalom, te nijedna od njih nije ušla nad kopno. Cijela ova pojava trajala je oko pola sata, a potopm se oblak raspao – rekao nam je Daniel.
Današnje nestabilnosti znatno su manje česte nego jučer, ali se centar ciklone u ranim popodnevnim satima nalazio točno nad srednjodalmatinskim otocima, pa je do kraja dana moguć još pokoji grmljavinski pljusak. Osim Daniela, fotogragije pijavice snimio je i Zlatko Barač.
**FOTO** Daniel Pavlinović
slika
slika
**FOTO** Zlatko Barač
slika
slika
VIŠE NA CROMETEO PORTALU:
http://crometeo.hr/sest-pijavica-u-dubrovniku-foto/


18.10.2015; Pijavice i funneli između Hvara i Korčule:9-14h
Iako se područje Jadrana tijekom nedjelje nalazilo u prizemnom polju malo povišenog tlaka zraka, u višim dijelovima troposfere bilo je dovoljno nestabilno da dan ne prođe svugdje u znaku sunčanog vremena. Više od 5mm većinom je palo na Kvarneru i njegovom zaleđu, no konvektivne naoblake bilo je samo lokalno iznad srednjodalmatinskih oblaka.
Oko 9 sati ujutro stvorilo se nekoliko pijavica na moru, s južne strane Šolte. Iako je jedna od njih bila vrlo razvijena, čini se da nije bilo ulaska nad kopno, a ova opasna meteorološka pojava nestala je za dvadesetak minuta.
U razdoblju od 9 do 14 sati na potezu između Hvara i Korčule Crometeo članovi su uočili minimalno 12 ljevkastih oblaka (funnel clouda) i nekoliko potpuno razvijenih pijavica. Sredinom jutra okolici grada Hvara zahvatili su jači pljuskovi (bez grmljavine), a jedna se pijavica pojavila u samoj hvarskoj luci. Bila je kratkotrajna i nije načinila štetu.
Današnjim pijavicama između Hvara i Korčule mogli su svjedočiti i sudionici Viške regate.
Satelitska snimka ujutro i u rano popodne (Eumetsat / WeatherMaps)
slika
slika
Pijavica kod Šćedra. Foto: Vesna Veselić (sudionica Viške regate)
slika
Pijavice između Hvara i Korčule, snimljeno iz Hvara. Foto: Jakša Kuzmičić
slika
slika
slika
slika
slika
VIŠE NA CROMETEO PORTALU:
http://crometeo.hr/nedjelja-donijela-na-desetka-pijavica-i-funnela-od-solte-do-korcule-foto/


18.10.2015; Pijavice s južne strane Šolte;9h
Iako se područje Jadrana tijekom nedjelje nalazilo u prizemnom polju malo povišenog tlaka zraka, u višim dijelovima troposfere bilo je dovoljno nestabilno da dan ne prođe svugdje u znaku sunčanog vremena. Više od 5mm većinom je palo na Kvarneru i njegovom zaleđu, no konvektivne naoblake bilo je samo lokalno iznad srednjodalmatinskih otoka.
Oko 9 sati ujutro stvorilo se nekoliko pijavica na moru, s južne strane Šolte. Iako je jedna od njih bila vrlo razvijena, čini se da nije bilo ulaska nad kopno, a ova opasna meteorološka pojava nestala je za dvadesetak minuta.
Satelitska snimka ujutro i u rano popodne (Eumetsat / WeatherMaps)
slika
slika
Pijavica i funnel s južne strane Šolte, snimljeno iz Splita. Foto: Petar Šiško
slika
VIŠE NA CROMETEO PORTALU:
http://crometeo.hr/nedjelja-donijela-na-desetka-pijavica-i-funnela-od-solte-do-korcule-foto/
http://pijavicehrvatska.weebly.com/ Sve zanimljivosti o pijavicama na području Hrvatske!

Prethodna

Natrag na VRIJEME I VREMENSKE POJAVE

Online

Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 3 gostiju.

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]