Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Ciklona Edita (1.-3.3.2018)

...pišite o najzanimljivijim iskustvima koje ste imali u vezi s vremenom, objavite fotografije

Moderatori/ce: Soldier, dixi

EXPERT
Avatar
Postovi: 31274
Pridružen/a: 22 svi 2004, 22:02
Lokacija: Labin, Istra

Ciklona Edita (1.-3.3.2018)

PostPostao/la Ned » 02 ožu 2018, 19:01

Kraj veljače je obilježio prodor polarnog zraka koji je u cijeloj zemlji donio vrlo niske temperature. Istovremeno je zbog premještanja ciklone (David) južnim Sredozemljem snježnih oborina bilo i u Dalmaciji. U gorskim krajevima su izmjerene i apsolutno rekordne visine snijega (Delnice, Ogulin, Plitvička jezera, Crni Lug Risnjak). Zadnji dan veljače je donio kratkotrajnu stabilizaciju vremena pa su se jutarnje temperature u srijedu 28. veljače i četvrtak 1. ožujka spuštale i do -23°C. U Slavonskom Brodu je izmjerena i rekordno niska temperatura za mjesec ožujak.
Već u četvrtak 1. ožujka se na Jadranu ponovno naoblačilo zbog pritjecanja vlažnog i toplijeg zraka ispred prostrane ciklona koja je jačala nad zapadnom Europom. U početku je duž Jadrana padao snijeg kojeg je do kraja četvrtka sve više zamjenjivala kiša. U noći na petak i tijekom petka na Jadranu je padala kiša, a u unutrašnjosti je uz snijeg česta bila i kiša koja se smrzava u dodiru s tlom.
Tijekom petka 2. ožujka nad sjevernom se Italijom stvorio sekundarni ciklonalni centar (Edita). Ciklona i pripadna fronta će na vrijeme utjecati i u subotu 3. ožujka, nakon čega slijedi kratkotrajna stabilizacija u nedjelju 4. ožujka.

Petak, 2.3.2018. 01 h
slika
Petak, 2.3.2018. 13 h
slika
Subota, 4.3.2018. 01 h
slika
Subota, 4.3.2018. 13 h
slika
Nedjelja, 5.3.2018. 01 h
slika
Nedjelja, 5.3.2018. 13 h
slika

Sinoptička situacija ARW
slika
slika
slika
slika
slika
Prognoza vjetra ARW
slika
slika
slika
slika
slika
Citat:
IZVJEŠĆE POMORSKOG METEOROLOŠKOG CENTRA SPLIT DRŽAVNOG HIDROMETEOROLOŠKOG ZAVODA dan 02.03.2018. u 12 sati


Upozorenje
Na južnom i dijelu srednjeg Jadrana mjestimični udari juga, navečer jugozapadnog i zapadnog vjetra od 35-45 čvorova, na otvorenom i do 50 čv., sutra će oslabiti. More na otvorenom južnog Jadrana ponegdje 5. Na južnom i dijelu srednjeg Jadrana mala mogućnost za nevere. Na sjevernom Jadranu mala mogućnost za maglu.

Stanje
Ciklona sa zapadne Europe i Sredozemlja širi prema Jadranu dolinu s frontalnim sustavom.
Vremenska prognoza za Jadran za prvih 12 sati
Na sjevernom i dijelu srednjeg Jadrana vjetar jugoistočni i jugozapadni, na otvorenom moru, navečer i uz obalu sjeverozapadni , uz obalu ponegdje i bura od 8-18, na otvorenome južnog dijela područja kratkotrajno i do 22 čvora. Na južnom i dijelu srednjeg Jadrana jugo, navečer jugozapadni i zapadni vjetar od 14-28 čvorova, u noći na otvorenome kratkotrajno i do 32 čv. More 2-3, na otvorenom i na južnom Jadranu 3-4, a na otvorenom južnog Jadrana ponegdje i 5. Vidljivost 10-20 km, ponegdje oko 2 km zbog sumaglice, a na sjevernom Jadranu moguća je i manja od 1 km zbog magle. Oblačno i malo toplije, ponegdje kiša, na južnom i dijelu srednjeg Jadrana mogući su i pljuskovi s grmljavinom.
Vremenska prognoza za daljnjih 12 sati
Na sjevernom i dijelu srednjeg Jadrana slab do umjeren sjeverozapadni vjetar, uz obalu ponegdje i bura, još u početku na otvorenome južnog dijela područja ponegdje i pojačan. Na južnom i dijelu srednjeg Jadrana umjeren do jak jugozapadni i zapadni vjetar, u početku ponegdje i vrlo jak. Tijekom jutra vjetar će oslabiti, a zatim će zapuhati slabo do umjereno jugo. More umjereno valovito, na južnom i dijelu srednjeg Jadrana i valovito, još u noći na otvorenom južnog Jadrana i jače valovito. Oblačno, ponegdje kiša, na južnom i dijelu srednjeg Jadrana mogući su i pljuskovi s grmljavinom i to uglavnom još u noći. Mjestimice je moguća sumaglica, a na sjevernom dijelu i magla.
PMC - Split
The snow comes down so fast and thick, you can actually watch it pile up, and you can even hear it

Natrag na VREMEPLOV

Online

Trenutno korisnika/ca: / i 2 gostiju.

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]