Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

METEOROLOŠKI DOGAĐAJ 2005. GODINE

Općenito godišnje izvješće o meteorološkim događajima.
EXPERT
Avatar
Postovi: 60672
Pridružen/a: 21 svi 2004, 22:51
Lokacija: Žrnovnica, Split

METEOROLOŠKI DOGAĐAJ 2005. GODINE

PostPostao/la CROMETEO » 26 sij 2006, 02:02

Članovi Crometeo foruma po drugi su put izabrali «najbolje» meteorološke događaje protekle godine. Iz uzbudljive meteorološke 2005. godine izdvojeno je 14 događaja koji su donijeli zanimljive ili neuobičajene vremenske prilike na našem području. Nakon što je 41 član foruma glasao za pet najboljih događaja, poznati su pobjednici. Najviše bodova, 166, dobile su zimske ciklone u drugom dijelu veljače. Nekoliko izraženih ciklona u nizu tada je donijelo pravi zimski ugođaj u većem dijelu zemlje. Osim obilnog snijega u unutrašnjosti ciklone su donijele dosta snijega i duž Jadrana, od Umaga pa sve do Dubrovnika.

Sa 152 boda drugo mjesto je pripalo velikim hladnoćama sa početka ožujka. Tada su zabilježene najniže temperature za ožujak od 1963. godine. Tih dana je bilo i do -27°C u Otočcu, a ekstremno hladno bilo je i duž obale, primjerice u Splitu, Šibeniku i Zadru i -6°C. U Rijeci i Puli su se mogli vidjeti prizori zaleđenog mora, što se dešava vrlo rijetko.

Treće mjesto sa 130 bodova pripalo je mjesecu kolovozu koji je čitav nominiran kao svježi i vrlo kišovit. Kolovoz 2005. je bio u većini krajeva bio kišan ili vrlo kišan, a u istočnoj Slavoniji i ekstremno kišan. Kiše, pljuskova, grmljavine, jakih nevremena bilo je tijekom cijelog mjeseca u čitavoj državi.


Na četvrtom mjestu sa 128 bodova je jaka ciklona u prvom desetodnevlju lipnja. Jaka kiša, olujna bura i dosad neizmjerena hladnoća zahvatili su Dalmaciju. U Splitu je 8. lipnja izmjereno samo 9.6 Celzijevih stupnjeva, što je najniža ikad izmjerena temperatura zraka u Splitu u lipnju otkad postoje mjerenja. I u Dubrovniku je srušen rekord – izmjereno je 10.3 Celzijevih stupnjeva, a to je najniža lipanjska temperatura zraka u Dubrovniku otkad se ona mjeri! U planinama je bilo snijega, obilnog na Biokovu.

Peto mjesto sa 116 bodova pripalo je seriji zimskih ciklona iz zadnje dekade siječnja, koje su donijele prvi pravi snježni ugođaj te zime. Osobito je mnogo snijega bilo u južnoj Dalmaciji, tako je u Metkoviću palo 20 cm, što se dugo ne pamti.

Glasovi članova:
slika

Konačan poredak:

slika#1 - SERIJA ZIMSKIH CIKLONA U DRUGOJ POLOVICI VELJAČE
slika

Početkom druge dekade veljače kratkotrajno je zatoplilo.

Osijek 13.2. cijele noći je padala slaba do umjerena kiša
Zagreb: već par sati lijeva ko ludo...sad je i zagrmilo 2 puta , +4 °C, Sljeme -1 °C uz jak snijeg U Zagrebu se snijeg otopio …nema vise snijega osim u tragovima, oblacno, puse slab istok/jugoistok


Počeo je niz od nekoliko ciklona koje su u čitavoj zemlji, kao i u susjednim državama donijele pravu zimu. Prva je na redu bila ciklona «Valentina» koja je na vrijeme djelovala oko Valentinova, a donijela je najviše oborina u Dalmaciji i Slavoniji.

Dubrovnik, 14.2. Kod mene je cijelu noć puhalo vrlo jako jugo uz povremenu kišu. Kako nisam baš dobro spavao, dosta sam to sve pratio s prozora. Oko 3 sata se dogodilo nešto zanimljivo. Naime, u trenutku je zapuhalo orkansko jugo uz jaku tuču i to je sve skupa trajalo možda pola minute. Nije bilo grmljavine. Nakon toga sve je bilo isto kao i prije. Pomalo mi je nejasno zašto se to dogodilo. Sada je oblačno i puše jak jugozapadnjak. 11°C. Tlak je pao na 993 hPa.
Ciklona Valentina – satelitski snimak

slika

Ljubljana : u 13 sati sunčano i 6 stupnja
Split: Tlak je pao na 988hPa, kiša u Splitu pojačava, BURA postaje OLUJNA!!!

15.2. Osijek - u OS pada gust snijeg
Split : U jedan sat 7cm snijega u Splitu i dalje pada.
Dubrovnik: Na visini od kojih 500 m puše jugo, to se vidi po oblacima koji u toj zoni dolaze iz smjera jug-jugoistok. U prizemlju puše umjerena bura i sada je 3°C. Protekle noći je palo 46 litara kiše uz povremenu grmljavinu. Maloprije je padala tuča, a snijeg se spustio do 300 m. Sva okolna brda su bijela, uključujući Lastu. Jedino Srđ još nije.

Hvar - umjeren snijeg
Komiza - slaba susnjezica
Ploče - umjeren snijeg
Senj - slab snijeg
Split - slab snijeg
Sibenik - umjeren snijeg

16.2. Osijek u OS je snježno ludilo;snijeg pada sve jače!!!!


Oko 20.2. na vrijeme je djelovala nova ciklona «Element» koja je donijela snijeg i na sjevernom Jadranu.

slika

Stanje u prometu 20.2. 20.02.2005 - 23:26

Upravo je za sav promet zatvorena Jadranska magistrala na dionici Senj-Karlobag-Sv. Marija Magdalena, tj. do granice Ličko-senjske i Zadarske županije, i to zbog poledice, ali i 5-10 cm snijega na kolniku. Situaciju dodatno pogoršava jaka bura. Zimski su uvjeti upravo dojavljeni i iz Splitsko-dalmatinske županije, pa je zimska oprema obavezna na području Imotskog i Vrgorca, također zbog 5-10 cm snijega na kolniku.


21.2. Rijeka U Rijeci snijeg pada čitavo jutro sa prekidima. Sada prilično gust ali se u centu ne zadržava.
Labin: Jutros je bila snježna bajka, sve bijelo, nekoliko cm snijega, možda i desetak, sitan snijeg je padao negdje do 10h, a onda se brzo razvedrilo, pa je veći dio dana prevladavalo sunčano, snijeg se uglavnom otopio.
Prema kraju dana se opet naoblačilo…počeo je padati gusti snijeg, povremeno padaju i ogromne krpetine, već više od pola sata i ponovno se sve zabijelilo. Temperatura je +1, tlak opet naglo pada, u 17h 999.4, u 18h 998.9, u 19h 997.8.

Ljubljana: pada vrlo gust i sitan snjeg…kod mene padaju ćilimi, tepisi i jastuci...ajmeeeee....imam ga sigurno priko 10 cm … u 21 sat Rijeka 0, umjeren snijeg. Pazin 0, jak snijeg. Ploče 8, jaka grmljavina s oborinom. Parg -6, jak snijeg. Zagreb -1, slab snijeg.


Izvještaj HAK-a: Sniježno je nevrijeme tijekom noći zahvatilo gotovo cijelu zemlju, a situacija je najozbiljnija u zapadnoj i središnjoj Hrvatskoj, uključujući i Liku.

Sniježi u većem dijelu ISTRE i KVARNERA – u Istri su sve glavne ceste posute i prohodne uz upotrebu zimske opreme

22.2. Dubrovnik Kod mene je cijelu noć bilo pravo nevrijeme. Uz olujno jugo kiša i grmljavina. Fenomenalno nešto! Jutros je bilo jake tuče uz grmljavinu a oko 9 sati je jugo pojačalo na orkanske udare. Sad je oblačno, povremeno grmi i puše olujno jugo. Od nedjelje ujutro do sada nije prošlo više od pola sata bez grmljavine!


Slijedi već 23.2. ciklona «Propalica»

slika

Labin, 23.2. izgleda ovako:

slika

…na vijestima su javili da je Lika u kolapsu, u Gosipiću u sat vremena napadalo je desetak cm snijega, promet je otežan. slično je i u gorskom kotaru. na makarskom primorju zbog olujnog juga i valova u prekidu je trajektni promet.

zagreb u 15 sati +2 slab snijeg, kod mene ga još nema. pula +1 JAK SNIJEG

Slovenija: Na severno Primorskem, Notranjskem, Kočevskem in Dolenjskem močno sneži, ceste so ponekod že delno zasnežene, zato voznike opozarjamo na skrajno previdno vožnjo.

Split: oko 15h vjetar je imao olujne udare u Splitu sat vremena padao je jak pljusak sa grmljavinom i oljnim jugom.


slika

HAK: Zbog snijega u Lici, Gorskom kotaru, Istri, Kvarneru te u središnjeg dijela zemlje, proglašeni su zimski uvjeti na tamošnjim cestama.


24.2. Labin Jutro je osvanulo vedro, pa se snijeg uz -4 stupnja u 7h zaledio! Snijega ima nekoliko cm na asfaltu, na cesti je sloj ledene kore, a na travnatim površinama ga ima 5-10 cm

Glas Istre piše: Zahvaljujući gustim jutarnjim padalinama fažansko je zaleđe barem nekoliko sati nalikovalo dalekim kontinentalnim krajevima, a priobalje je podsjetilo na romantične razglednice sa sjevernih mora….Umag i Novigrad u posljednjih 15 godina ne pamte toliko snijega. Za razliku od gornje Bujštine, posebno na područjima Grožnjana i Oprtlja, gdje je snježni pokrivač u siječnju i veljači uobičajena pojava, obalni dijelovi rijetko se zabijele. Rijetkost je zapravo bila mećava, koja je trajala od 8 do 10 sati.....

Umag je jučer ujutro osvanuo pod nekoliko centimetara snijega, koji je padao cijelu noć…Labin se jučer probudio pod snježnim pokrivačem, debelim pet do deset centimetara… Treći ovotjedni snježni val zahvatio je jučer poslijepodne i sjever istarskog poluotoka. Najviše je, oko 25 centimetara novog snijega, napadalo na sjeverozapadnom dijelu Ćićarije, uz granicu sa Slovenijom, pa visina snježnog pokrivača mjestimično doseže i do četrdesetak centimetara

Već 25.2. novi snijeg:

Slovenija 25. februar 2005 ob 08:53

Močno sneži na Notranjskem, Dolenjskem, v osrednji Sloveniji, Gorenjskem in Štajerskem. Ceste na teh območjih so zasnežene in slabo prevozne.
Zagreb: snijeg sasvim pristojno pada, uglavnom umjeren


Ljubljana: 25.2. izgleda ovako:

slika

I još jedan snježni val krajem mjeseca s ciklonom «Mario»


27.2. Beograd: 15 cm snega,i sneg inteziteta takvog da uliva poverenje da nece skoro stati...

Rijeka, 28.2. U Rijeci u 13 sati - 1°C, sunčano i bura.
#2 - VELIKE HLADNOĆE POČETKOM OŽUJKA
slika


Zadnji dan veljače počeo je prilično ledeno
slika

Split 1.3. malo iza ponoći: -5°C je vani, to u Splitu doživjeh samo jednom u životu, možda nismo svjesni koliko je ovo povijesna hladnoća
Prvog dana klimatološkog proljeća cijela je Hrvatska osvanula u minusu


slika

slika

slika


2.3. 2005.
u 6 sati Zagreb -13, Gospić -23, Daruvar -19, Otočac -27, Zavižan -20, Sljeme -16. Ogulin -19, Karlovac -18

Vrlo je hladno i u Bosni i Hercegovini: Jutros je u Bosni i Hercegovini malo do umjereno oblačno i veoma hladno vrijeme. Prema mjerenjima temperature vazduha u 7 sati, ovo jutro spada u jedno od najhladnijih martovskih jutara u našoj zemlji. Na Babinom Dolu je izmjereno minus 29 stepeni, Sokocu i Igmanu -25, Kupresu -23, Bihaću -21, Butmiru, Bugojnu, Sanskom Mostu i na Ivan Sedlu -20, Doboju i Čemernu -19, Banja Luci, Jajcu i Livnu minus 18, Sarajevu, Zenici, Tuzli i Travniku -17, Goraždu -15, Gradačcu -14, Bjelašnici -12, Stocu -8, Trebinju -6, Mostaru -5 i Neumu -2 stepena.


U cijeloj Hrvatskoj, uključivo obalu, pa čak i otoke, u utorak su izmjerene temperature ispod ništice, a meteorolozi kažu da tako niske temperature u ožujku u nas nisu zabilježene već 42 godine. Jednako tako hladno ili malo hladnije u najvećem je dijelu Hrvatske izmjereno 1. ožujka 1963., rekla je za Hinu klimatologinja Državnoga hidrometeorološkog zavoda (DHMZ) Marina Mileta.
S minus sedam Celzijevih stupnjeva Rijeka i zračne luke u Puli i Zadru bile su jutros najhladnije na obali, a gradovi Šibenik, Split i Zadar s minus šest samo malo topliji nego 1963., kad je u Splitu bilo 6,6 a u Zadru 6,8 ispod ništice. U Pločama, Puli i Senju izmjereno je minus pet stupnjeva Celzijevih, a u zračnoj luci u Dubrovniku, na otoku Rabu i u Rovinju minus četiri.
U Dubrovniku, i na otocima Hvaru, Lastovu i Lošinju izmjerena su tri stupnja ispod ništice, u Komiži, našem najtoplijem kraju zimi, minus dva, a na Palagruži minus jedan. Oko stupanj niže u Dubrovniku je izmjereno na jučerašnji dan 1963., a na Hvaru je hladnije bilo 1949., rekla je Mileta.
U Makarskoj su zabilježena tri stupnja ispod ništice, a na najvišem vrhu Biokova, Svetom Juri izmjereno je čak minus 20 Celzijevih stupnjeva. Najhladnije je bilo u Lici - u Gospiću i Otočcu izmjereno je minus 21, na Zavižanu minus 20. U Zračnoj luci Zagreb izmjereno je minus 15, a u Maksimiru minus 13 stupnjeva Celzijevih.

Rekordni mraz zabilježen je i u Sloveniji : Sre Mar 02, 2005 1:44 pm Naslov sporočila: Rekorden mraz v SLO mraziščih (2. Mar)

Danes zjutraj okoli 7 ure: mrazišče na Lepi Komni -41.1. V sosednjem mrazišču pa -39.5. Ljudje, to je noro. Ko sem prišel na Komno-mimo bajte- je začelo stiskat obraz kot zadnjič v mrazišču, ko sem nameril -34. Vedel sem, da bo šlo precej nižje, samo nisem mogel merit pri bajti, ker se mi je preveč mudilo v mrazišče-preganjal me je sončni vzhod.Zaleđeno more u Riječkoj luci

slika
Novi list piše:
Val ekstremne hladnoće i dalje traje, zadržavajući živu u termometru već treće jutro zaredom na -7 stupnjeva Celzijevih. Čak je i more zaledilo, što je pojava koju ne pamte ni stariji Riječani

Zaleđena fontana u Puli
slika

Prizori zaleđenog mora, ali i fontana okovanih ledom, koji su se jučer mogli vidjeti u Puli, uzrokovani su ekstremno niskim temperaturama za ovo doba godine. U Puli je jučer u 7 sati izmjereno minus pet stupnjeva Celzija, što je blizu ekstremne vrijednosti,

3. ožujka hladnoća je počela malo popuštati
Rijeka 13.42: Potpuno se naoblačilo i od jutrošnjih -4 skočili smo na + 4. A sada čekamo kišu !

Split 16:37: Naglo naoblačenje sa JZ,nebo je divlje!

Labin 16:47: Već dvadesetak minuta pada pravi snijeg i polako se bijeli

Rijeka 19:59: U Rijeci kiša kakva već duuuuuugo nije padala

HAK javlja: STANJE I PROHODNOST CESTA
Od 20i30h dionica autoceste A6 Rijeka-Zagreb, Kikovica-čvor Bosiljevo 1 je zatvorena za tegljače i vozila s prikolicama kao i stara cesta kroz Gorski kotar D3 Zdihovo-Delnice. Sva ostala vozila prometuje uz obaveznu zimsku opremu. U Istri i širem području grada Rijeke te državnim i županijskim cestama Gorskog Kotara zbog snijega koji pada nastupili su zimski uvjeti te je obavezna upotreba zimske opreme.


Zagreb 22:48 . u Zagrebu blizzard, u 45 minuta intenzivnog padanja palo 4-5 centimetara
-3,4C

4. ožujka: U GOSPIĆU JUTROS +1, KIŠA!

Jučer je bilo -23.

Osijek: u OS pada sitni, gusti i zaleđeni snijeg uz -2 Celzieva stupnja

5. ožujka Vinkovci: U Vinkovcima je napadalo 15 cm snijega! Nevjerovatno, ne pamtim ovako snjegovit ožujak
#3 - SVJEŽ I KIŠOVIT KOLOVOZ
slika


slika

Kao što se može vidjeti na ovoj karti gore, kolovoz je bio u većini krajeva bio kišan ili vrlo kišan, a u istočnoj Slavoniji i ekstremno kišan. Jedino je na južnom Jadranu palo manje kiše od prosjeka. Najviše kiše s obzirom na prosjek palo je u Osijeku ( 310% više od prosjeka, dakle 229 mm kiše).

Kolovoz je bio i hladniji od prosjeka, posebice na sjevernom i srednjem Jadranu i u Slavoniji.

slika

Kolovoz je počeo u znaku sunčanog i vrućeg vremena, no ne baš posve stabilnog. Već je u noći na 01. kolovoz u Osijeku i Baranji bilo jačeg razvoja oblaka i palo je oko 5mm kiše.
02. kolovoza je grmljavinskih pljuskova bilo u Istri
03.kolovoza se očekivao dolazak ciklone "Marije"......ovo je napisao Crometeo tim 29.07. :wink:

Upravo će te sada imati čast čuti izjavu o izgledima vremena za sljedećih 10 dana od strane 11 članova Crometeo foruma koji su imali izvanrednu sjednicu povodom dramatične promjene vremena koja se osobito od danas zamjećuje na prognostičkim kartama.
Nakon pregledanih nekoliko desetaka modela sažetak prognoze za prvu dekadu kolovoza bila bi:

Nagli prelazak ljeta u jesen!


Teško je reći hoće li se ljeto uspjeti oporaviti od takvog udara ali je prilično sigurno da se radi o velikoj i dugotrajnijoj promjeni vremena.
Očekuje se kraj vrhunca ljeta već krajem ovog tjedna. Naime, temperature od 33°C do 39°C koje su izmjerene zadnjih dana u Hrvatskoj u nedjelju će malo splasnuti od 2 do 7°C. Mjestimično u dane vikenda može biti, uglavnom na zapadu zemlje, jačeg grmljavinskog nevremena uz olujni vjetar, tuču i uz manju mogućnost slabijih tornada.
U ponedjeljak i utorak će ponovno biti nešto toplije i stabilnije vrijeme. Međutim, već krajem utorka i u noći na srijedu u najzapadnijim krajevima očekuje se pokoji lokalni pljusak, koji je tijekom srijede moguć u većem dijelu zemlje.
Jače pogoršanje vremena počet će u noći srijeda/četvrtak. Očekuju se pljuskovi i grmljavine u većem dijelu zemlje uz veliku mogućnost nevremena. Do kraja tjedna sve svježije sa povremenom kišom zbog utjecaja kruženja hladnog zraka u sklopu visinske ciklone koja će kružiti nad nama. Do kraja prve dekade kolovoza očekuje se promjenjivo i svježije vrijeme.


Dakle, ciklona Marija ili (neki su je još nazvali) Summer killer :twisted:

03.kolovozujutro je već bilo kiše i grmljavine na sjevernom Jadranu, Zadru, a u Istri je palo 1-5 mm kiše. Drudje je bilo promjenjivo oblačno i sparno.

u podne....
slika

i onda stiže vijest...
U nevremenu koje je oko 13 sati pogodilo šire šibensko područje najviše je stradao otok Murter, gdje su jaki vjetar i pijavica čupali drveće, prevrtali automobile i kampprikolice, a nekoliko je ljudi i ozlijeđeno, izvijestila je šibenskokninska Policijska uprava.

Pijavica je zahvatila područje Murtera, Betine, Jezera i Tisnoga. Potopljene su brojne brodice koje su bile privezane na tom području.

http://www.crometeo.net/phpbb/viewtopic ... 45&start=0

slika

oko 15 sati središte ciklone u sj.Jadranu
slika

Tjekom dana je bilo povremene kiše i pljuskova s grmljavinom u većini krajeva. U većini krajeva je dosta osvježilo. Tjekom noći je bilo povremeno kiše, ponedgje i obilnije. Količine do 7 sati: Dubrovnik 3, Zagreb 7, Split 13, Sisak 16, Šibenik 17, Zadar 21, Pazin 25, Pula 47, Rijeka 53, Karlovac 65, Osijek 73, Slunj 82, Plitvice 105 mm.

04.kolovoz Tjekom dana je bilo većinom oblačno, a povremeno je u većini krajeva bilo kišno i svježe vrijeme, na Jadranu je puhala bura, a na dubrovačkom području je bilo grmljavinskih pljuskova.

05.kolovoza Oborine do jutros: Zagreb 2, Ogulin 6, Sisak 21, Poreč 30, Osijek 44, Sl.Brod 48, Brestovac 66 mm. Danju je bilo oblačno, još s malo kiše ( Zagreb 1, Osijek 5, Kutjevo 21 ). Ciklona Marija najviše kiše doijela je okolici Našica ( oko 150 mm), zatim Osijeku 123 i Plivičkim jezerima 119 :!: .

07. kolovoza
nas je zahvatila nova fronta sa kišom i zahlađenjem. Već je do 7 sati u Pargu palo 26, u Krapini 21, Zagrebu 11, Rijeci 5 mm.

Danju se kiša širila na sva područja.

Crometeo portal:

7.8.2005. - JESEN USRED LJETA

Početkom kolovoza preko Hrvatske je prošla hladna fronta koja je donijela osjetno zahlađenje ali i obilne oborine. Tako su temperature, koje su se prije pogoršanja dosezale i 40°C mjestimice, pale od 10 do čak 20 stupnjeva nakon pogoršanja vremena. Područje Slavonije bilo je ekstremno kišovito i palo je više od 100mm kiše. Kada se činilo da će se ljeto ipak vratiti, danas je uslijedilo novo, jače pogoršanje vremena sa osjetnim zahlađenjem i kišom. Sredinom dana izmjerene su prave jesenske temperature, tako je u Ogulinu bilo samo 11°C, Karlovcu 12°C, Zagrebu i većem dijelu unutrašnjosti 13°C. Na Zavižanu se temperatura zraka cijelog dana kretala oko 4°C. Slijedećih dana se ipak očekuje mnogo više sunca, a temperature će svakim danom biti sve više pa će sredinom tjedna i prijeći 30°C. Od petka se, osobito na zapadu zemlje, opet očekuje više naoblake sa mogućim oborinama i nešto nižim temperaturama zraka.


08. kolovoza
Najviše kiše palo u Otočcu i na Zavižanu 44 mm, Sinju 41 mm.
Jutro je bilo prohladno. Zavižan 2, Gospić 4, Zagreb 7, Osijek 11, Split 15°c.

Nakon tri sunčana i topla dana, uslijedila je nova promjena vremena, jer se približavao frontalni poremećaj Zeus.

11. kolovoz Kiša, pljuskovi i grmljavina tjekom jutra i prijepodneva zahvatili su zapadna i sjeverozapadna područja. Do 7 sati u Rijecu su pale 2, a na Risnjaku 15 litara kiše. Posljepodne i u noći na 12. kiša je zahvarila Dalmaciju i i Slavoniju.

12.kolovoz. Vrijeme se postupno smirilo. U 7 sati je izmjereno:Split 2, Sl.Brod 5, Osijek 8, Varaždin 19, Delnice 23, Rijeka 26, Zagreb 28, Parg 31, Pula 32 l/m2.
Tjekom posljepodneva i večeri u Dalmaciji je bilo lokalnih pljuskova

Dubrovnik, 12.08.
slika

13. i 14. kolovoz donijeli su uglavnom sučano i stabilno vrijeme, iako je bilo rijetkih posljepodnevnih pljuskova.

No, već se približavao novi frontalni poremećaj-

slika

15.kolovoz Već u noći kiša i pljuskovi zahvatili su sjeverni jadran, Gorski kotar, Liku i i SZ područja. Količine oborina: Pula 10, Rijeka 15, Ogulin 22, Zagreb 25, Zavižan 41 l/m2.
Tjekom dana pogoršanje je zahvatilo Slavonju i Dalmaciju, pri čemu je ponegdje u Dalmaciji bilo izraženijeg grmljavinskog nevremena praćenog i tučom.

16.kolovoz: Do 7 sati: Daruvar 10, Osijek 11, Metković 22, Starigrad-Paklenica 25 l/m2. Tjekom dana formiralo se plitko ciklonalno polje koje u noći na 17. 08. u SZ predjelima ponegdje donijelo obilniju kišu ( Zagreb 19, Bjelovar 46, Sisak 49 l/m2.)

slika

Split (16.08.)

slika

17.kolovoz I dalje utjecaj visinske ciklone ( na Sljememnu tjekom dana palo 33 l/m2.)

19. kolovoz donio je većem dijelu zemlje sunce i toplinu. Jedino je u Slavoniji došlo do jačeg razvoja oblaka uz grmljavinske pljuskove (Vukovar 6, Osijek 26 l/m2.) Kutjevo je zahvatilo nevrijeme s obilnom kišom i tučom i palo je 63 l/m2.

20. kolovoza se približavala nova ciklona :arrow: Twisterica

21.kolovoz Jače pogoršanje vremena je već do jutra zahvatila osobito zapadna i sjeverozapadna područja. Oborine.... Zagreb 7, Gospić 11, Rijeka 20, Otočac 54. Tjekom dana i u noći na 22.08. promjena vremena zahvatila je i Slavonijii Dalmaciju. Pritom je ponegdje bilo jačih grmljavinskih pljuskova. Oko 14h područje Knina zahvatio je veliki prolom oblaka i palo je nevjrovatnih 154.6 l/m2. :!:

22.kolovoz Oborine: Dubrovnik 5, Split 16, Osijek 18, Zagreb 21, Gospić 35, Đakovo 54, Knin 154 l/m2. Tjekom dana vrijme se u većini krajeva postupno smirilo. Ipak je u Slavoniji i Dalmaciji bilo lokalnih grmljavinskih pljuskova.

23. kolovoz
Najviše kiše jučer je palo u Metkoviću -60 l/m2, zatim u Vukovaru 24 i u Puli 23 l/m2.

25.kolovoz Na Jadranu je bilo lokalnih pljuskova. Područje središnje istre zahvatilo jako nevrijeme s obilnom kišom. U Pazinu palo 74 l/m2.

radar u 15h
slika

slika

28.kolovoz Tjekom jučerašnjeg dana i ove noći je ponovno došlo do prodora, pa je bilo ponegdje i obilnije kiše ( Vukovar i Vinkovci 60, Sl.Brod 51, Osijek 48 l/m2).

radar 27.08. u 23 sata
slika

Tjekom 28. 08. joše je bilo nešto kiše, osobito u Istri ( Pazin 7, Poreč 22 l/m2.). Zadnja tri dana mjeseca su bila sunčana i uglavnom stabilna, uz jutarnje magle u unutrašnjosti.#4 JAKA CIKLONA U PRVOM DESETODNEVLJU LIPNJA

[size=22]SUBOTA 04.06.2005.[/size]

Dan je u Hrvatskoj počeo uglavnom vedro, hladna fronta se s područja Alpa trebala spustiti do Hrvatske u večernjim satima i u noći na nedjelju. Evo što su javljali naši motritelji:

Dubrovnik, Osijek, Sinj: - vedro i toplo.

Zagreb:
08h - Vedro uz 17°C. Fronta je nad Alpama, na satelitu ima onaj tipični oblik slova L naopačke, zapela je i trebat će joj danas cijeli dan da dođe do nas...
15h - 30°C, vlaga 37%, tlak 1013 i pada, slab do umjeren jugozapadni vjetar. Daleko na jugoistoku vide se grude koje bujaju. Oblaci sa sjeverozapada su sve gušći, ne propuštaju više sunce. Ono što je zanimljivo je da maleni kumulusi nastaju po cijelom nebu. Nastanu, nestanu, pa opet nastanu – nestabilno je.

Oko 17 sati na zagrebačkom području zapuhao je umjeren do jak jugozapadni vjetar uz neugodnih 30 Celzijevih stupnjeva. Navečer je nebo bilo prošarano cirokumulusima – oblacima koji najavljuju zakašnjenje fronte. Zagreb – Maksimir navečer je imao čak 24°C.

I u susjednoj Bosni i Hercegovini dan je protekao uz vedro i vruće vrijeme. U Banja Luci izmjereno je 32°C.
U Srbiji slično. U Beogradu danas je izmjereno 30.4°C, vedro.


Labin:
Jutros je nebo bilo vedro, samo jedan oblak koji se odjednom pretvorio u prekrasne ovčice, sve skupa je trajalo desetak minuta, poveselio sam se da će fronta uraniti, ali ništa.
Toplo je i sparno, 26 stupnjeva, predvečer visoki cirusi polako (ali jako polako) gutaju sunce.


slika
Sl. 1. Ovako je jedan talijanski prognostički model očekivao razvoj situacije u oborinskom smislu u nedjelju ujutroTijekom večeri fronta se približila i zahvatila Sloveniju. U okolici Trsta je palo u sat vremena oko 50 mm kiše, a zabilježena je vrlo jaka tuča!
Za to vrijeme u Zagrebu u noći na nedjelju nezadovoljstvo i nervoza zbog kašnjenja fronte koja je trebala donijeti osvježenje :

Zagreb, 01h:
... ušljivih 18 stupnjeva i potpuna tišina nakon umjerenog jugozapadnjaka, sparno i dalje
uzdajem se u barem kakvo takvo zahladjenje ako ništa drugo


slikaslika
Sl. 2. Infracrvena satelitska snimka i sl. 3. prikaz trenutne jačine sijevanjaNEDJELJA, 05.06.2005.

Dojave naših motritelja tijekom nedjeljnog jutra:

Zagreb je rano ujutro dobio osvježenje, ali kiše nije bilo puno:
negdje pred jutro je počela slaba kiša, bez grmljavine. 15 stupnjeva.


Samobor, 09h:
U dva sata ujutro je jako zagmilo i onda je pocela kisha koja je padala sve do jutra...

slika
Sl. 4. Radarska slika fronte u nedjelju ujutro

Sinj, 09h:
...bilo je malo kiše... jutros evo pretežno oblačno ...cirostratus, altokumulusi, kumulusi...tiho

Labin, 09h:
Kod mene je sinoć oko 2h naišla polusatna kiša, bez grmljavine, to je bio rub oluje koja je prošla sjevernije. I jutros ima akcije u sjevernoj Istri, Riječkom zaljevu, a kod mene uglavnom oblačno, povremeno se i sunce probije, prema Učki i Rijeci crni oblaci...stalno tamo nešto pada

Zadar, 09h:
Naravno, po očekivanju, u Zadru ni kapi kiše. Sad je čak sunčano (kroz Cs) i vruće (bar meni)..

Dubrovnik, 09h:
Kod mene je oblačno sa slabom jesenskom kišom i tiho uz 19°C. Do sada je palo kojih 5 do 6 litara. Jadno zasad.

Split, 09h:
Kiše noćas nije bilo, ali bar sam uživao gledajući intezivne munje jedan sat.
Jutros poluoblačno sa jugom, toplo.


Pula, 10h:
U Puli je oblačno, puše umjeren vjetar i čini mi se da će ubrzo pasti kiša..

Osijek, 10h:
Kod mene ova fronta pa skoro ništa nije donijela osim malo kiše i grmljavine noćas i jutros. Sad je oblačno uz 17°C.


Kod:
Količina kiše u mm izmjerena 05.06.2005 u 06 h po UTC-u (8 sati po našem vremenu)

Postaja mm
Delnice 32.0
Kukuljanovo 28.0
Rijeka 24.3
Parg-Cabar 18.6
Bakar 17.0
Begovo-razdolje 14.0
Zagreb-aer 13.7
Zagreb Gric 9.4
ZAGREB 9.4
Sljeme 9.3
Krapina 8.6
Rijeka-aer 7.0
Mljet 6.8
Ploce 6.4
Karlovac 5.3
Bjelovar 4.8
Ogulin 4.7
Lipik 4.0
Krizevci 3.9
Varazdin 3.5
Osijek 3.4
Sl. 5. Fronta je bila preslaba da donese obilniju kišu

A ovako je prošao ostatak nedjelje:

Pula, 14h:
Počela je neka slaba kišica

Sesvete, 14h:
Oblačno, ništa ne pada. Prošle noći je palo samo 7 litara kiše.
Zagreb je danas 14 stupnjeva hladniji nego jučer. Jučer je izmjereno 30°C, a danas 16°C.


Sinj, 14h:
naoblačilo se...povremeno naleti kratkotrajna kiša ili pljusak, a bilo je i grmljavine....umjeren sjeverozapadnjak...

slika
Sl. 6. Infracrvena satelitska snimka oko 14h


Split, 17h:
Kod mene cijeli dan samo sunce i pokoji cirus, na sjevernom Jadranu na malom prostoru postoje temperature od 15 do 25°C.
Vidim da unutrašnjost ima u nizinama SAMO 13°C, a prognoza DHMZ-a daje od 20 do 25°C.


Dubrovnik, 17h:
Nakon jutrošnje slabe kiše i svježeg vremena umjereno oblačno, vrlo toplo i sparno. Puše slabo do umjereno jugo uz 25°C. Temp. mora se digla na poprilično ugodnih 23°C.

Labin, 17h:
U Labinu danas u 14h samo 19 stupnjeva, oko sat vremena padala je sitna jesenska kišica, puhala je bura koja je oslabila, ljeto je nestalo…

Beograd:
Sinoc oko 02.30h Beograd je pogodila nevidjena oluja,sve se zbilo u 10 minuta.
Prvo je padala minutu kisica pa onda je naglo pocela da pada neverovatno jaka kisa, mislim da tako jak pljusak nikad nisam video, vidljivost je bila po mojoj proceni maksimum 10 m. I to je trajalo mozda pet minuta mozda i manje, onda je nekih pola minuta padala sugradica pomesana sa kisom i sve se smirilo u roku od 15 minuta. Dalje je nekih pola sata sijevalo i grmelo jako intenzivno. Temperatura je pala po mojoj proceni za 7-8 C.
Jucer je T.max bila 30.4 C, a danas svega 22C, ali je u padu, tako da je u 19h samo 16 C.


Split, 21h:
Vjerovali ili ne, (ako izuzmemo proteklu noć) prvi pravi oblaci su tek sada poslije 20:30 na vidiku kod mene. Sutra je na prognozi na dnevniku stavljeno 25-26°C na Dalmaciju. Pazite sad ovo, danas je uz vedrinu i jugo bilo 26°C. Meteorolog je rekao da će sutra svugdje biti malo toplije nego danas (bio je pad od 10 do 15°C u unutrašnjosti), a u Dalmaciji malo hladnije.
Kako me sutra očekuju pljuskovi i bura, ja ne predviđam više od 22°C kod mene, opet mi nije jasno zašto je stavljeno 26°C, a ako bude skidam kapu i vežem se na stup srama...


Zagreb, 21h:
Ja sam se danas vratio s puta. Kad sam prolazio kroz Malu Kapelu imao sam osjecaj kao da je vani 11. mjesec. Oblaci toliko nisko, kisa, mracno sa svih strana- jesen, prava jesen!
Na samoj autocesti kroz Liku temperatura je bila 10 C a nakon spustanja sa Kapele prema Bosiljevu vec je bilo 15 C. Kada sam se spustio sa Kapele prema Bosiljevu vise niti k od kise, cak se jednom i sunce pokazalo na trenutak.Hladna fronta koja se u Hrvatskoj očekivala u utorak u srednjoj Europi donijela je mnogo problema, poplava i štete.

slika
Sl. 7. Oluja u NjemačkojPONEDJELJAK, 06.06.2005.

Split, 01h:
Kod mene cijelu večer oblačno tu i tamo nebo ispusti koju kap. Vrlo ugodnih 18°C.

Zagreb, 08h:
13 stupnjeva, jesenska kišica je močila i bilo je jako ugodno spavati

Dubrovnik, 08h:
Oko 8 sati padala je umjerena kiša uz grmljavinu. Sad je oblačno uz pojačan, čini mi se SW. Tamni Cb-ovi pomaknuti su sjevernije, ali ni s koje strane horizonta nema vedrine pa se nadam još pokojoj grmljavini i pljusku.

Sinj, 09,30h:
oblačno..pada slaba kiša, a povremeno i nešto jača kiša...tiho....mirno...

Zadar, 09,45h:
U Zadru gusti nimbostratusi, jesenska kiša.. kretanje temperature (službeni podaci):
06h - 20,0
07h - 19,2
08h - 17,4
09h - 16,8

Trenutno na mojem termometru 17,9, vlaga 94%, rosište 17,0. Puše slab ali ledeni istočnjak.


Split, 10h:
Zadnjih 6 sati pada slaba jesenska kiša, samo povremeno umjerena. Od najavljenih 25°C samo 18°C u podne.

Zagreb, 13h:
…sunčano, sparina, ali na sjeveroistočnom nebu stvara se linija Cu-Cb, kora od oblaka.
u nižem sloju atmosfere su slaba neznatna E i NE strujanja, po visini nešto izrazitija WSW strujanja. 18 C


Sesvete, 13,30h:
evo pogledam na istok - sjeveroistok kroz prozor, a ono crnina i vidi se da ispod nje pada kiša. radar je živ, ćelice stoje, ali polako ide na jugozapad - prema nama!

Sesvete, 15h:
počela slaba kiša, ali od oblaka zaokruženog u crno. crvena točka je gdje sam ja. na istoku neba vidim kišne zavjese od oblaka kojeg sam zaokružio crvenom bojom.

slikaslika
Sl. 8. i 9. – Jači razvoj oblaka na zagrebačkom području

Dubrovnik, 15h:
oblačno sa slabom kišom, a povremeno i zagrmi. U razdoblju od 13:15 do 13:45 padala je jaka kiša uz grmljavinu. Nebo je vrlo tmurno i očekujem da bi uskoro opet mogao jak pljusak. Tiho je uz 20°C. Do 12 sati palo je 14 litara, a najjača kiša je bila oko 13 i 30, pretpostavljam da je palo još toliko. Na aerodromu je jutros bio vrlo jak pljusak i u kratkom vremenu je palo 15 litara…

Oko 16 sati Dubrovnik je ponovno zahvatila jaka kiša…

slika
Sl. 10. Prognoza količine oborina modela Aladin za nadolazeću večer

Aladinova prognoza za područje Dubrovnika ostvarila se.

Kod mene je oblačno sa povremenom slabom kišom i slabim vjetrom promjenjiva smjera. Inače, danas poslijepodne je u jakom pljusku palo 45 litara, sve skupa s onih jutrošnjih 15 danas u Du 60 litara kiše!

Labin, 15h:
Kod mene promjenjivo, malo oblaka, malo sunca, slaba kiša je počinjala danas u dva navrata, ali je brzo i prestala, 22 stupnja. Na Zavižanu samo 5 stupnjeva!

Osijek, 17h:
U Osijeku cijeli dan promjenjivo oblačno uz sunčana razdoblja, kojih je više bilo prijepodne. Osjećaj je pomalo sparnog vremena iako povremeno puše umjeren vjetar. Temp. 19,5°C.

Split, 18h:
Kiša pada bez prestanka cijeli dan, ali ili simbolički ili slabo. Ipak je danas uspjelo preći 20°C, ali ne puno.

Sinj, 21h:
cili dan slaba kiša...od maloprije se počelo razvedravat uz slabu buru....hladnjikavo je

Zagreb, 22,30h:
poslije 16 sati pale su tri kapi uz poluoblačno vrijeme. navečer je bilo puno cirokumulusa. sad je pretežno oblačno, Varaždin daje grmljavinu bez oborina. Maksimir 14°C.UTORAK, 07.06.2005.

Labin je osvanuo sunčan, u obližnjem Pazinu je izmjereno samo 9°C. U većem dijelu Hrvatske prijepodne je bilo dosta sunca, dok je u susjednoj Sloveniji već od jutra bilo oblačno, u Ljubljani uz 16 stupnjeva. Oko podneva Samobor, Rijeku i Gorski kotar zahvatila je grmljavina, u Sinju razvoj olujnih oblaka, u Zagrebu naoblačenje, na Triglavu uz 0°C pljusak snijega, nakon 13h kiša zahvaća i Zagreb uz jak sjeverac, a u Samoboru pada i tuča veličine lješnjaka!

slika
Sl. 11. Fronta se iz Slovenije premješta prema Hrvatskoj, a ispred nje nastaju grmljavinski pljuskovi

Ovako je Estofex vidio dolazak hladne fronte danas:

DISCUSSION

...northern Italy, Slovenia, Istria, western Croatia...
As discussed above, strong lifting mechanism plunges into the area. Low-level convergence is expected ahead of the cool airmass that rapidly advances southward around the eastern Alps. Before the cold front passage, some instability (few hundred J/kg MLCAPE forecast by NMM, GFS and BOLAM) should be able to build up. There will also be deep layer shear around of 15-25 m/s... however, the increase in wind speeds with height is not everywhere in the area significant over the lowest 3 km as idicated by GFS and MM5. At 18Z, GFS and NMM generate some 0-3 km SREH and enhanced LL shear (>10 m/s) mostly over the eastern part of the SLGT, but it seems that will be in the cool air, without instability.
Thinking is that a few thunderstorms may form during the afternoon, that have the potential to organise into strong multicells or supercells, posing a risk of large hail and gusts (midlevel dry air). Tornado chances should be limited as LL shear is not particularly large. A MCS may develop, however... doubt that pool of moisture will be large enough to sustain one for a significantly long time.Zagreb u 13h 20°C, a Maribor samo 10°C uz grmljavinski pljusak!

slika
Sl. 12. Satelitska snimka hladne fronte

slika
Sl. 13. Fronta je Sloveniji donijela zamjetnu promjenu vremena i naglo zahlađenje, a pojavio se i snijeg!

I dok je Split sunčan i topao uživao u ljetu, a Osijek u kumulusima na 21°C, u Zagrebu je puhao vrlo jak i olujni sjeverni vjetar uz jaku kišu i pljuskove. Temperatura zraka je u jednom satu pala s 20 na 10°C. Isti scenarij dogodio se u Varaždinu. Na Sljemenu je zahladilo na samo 5°C uz jaku kišu i sjeverac!

slika
Sl. 14. Ulazak na područje Hrvatske

Labin15h:
Blago vama! Kod mene do sada jedno veliko ništa, palo je pet kapi kiše, jedna manja olujica je prošla južnije, dva puta je zagrmilo, još uvijek je toplo (24 stupnja u 14h), tek se u zadnjih pola sata gomilaju i crne oblaci sa zapada...Temperature u središnjoj Hrvatskoj su u 15h već oko 10-11 stupnjeva, a zadnja DHMZ prognoza, izmijenjena u 14h piše ovako:

Sa zapada postupno jače naoblačenje mjestimice s pljuskovima i grmljavinom. Vjetar slab do umjeren, potkraj dana mjestimice i jak sjeverni i sjeverozapadni. Na Jadranu umjerena i jaka, prema kraju dana mjestimice i olujna bura. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 18 i 23, na Jadranu od 22 do 27°C.
Zadnja izmjena 07.06.2005 u 14 sati

slika
Sl. 15. Članovi Crometeo foruma pratili su i na satelitu kretanje fronte

Sinj, 16,30h:
bilo je nestabilnosti i još ih ima...ali to su sve slabi pljuskovi uz poneku grmljavinu...cb-ovi se brzo stvaraju al isto tako brzo troše...a sad sa zapada dolazi altostratus il cirostratus....izgleda da se fronta približava. 23°C.

Osijek 16,40h:
sa zapada se počelo crniti, zapuhao je na udare olujan sjevernjak.. 20°C.

slikaslikaslika
Sl. 16. Slijed radarskih slika pokazuje kretanje fronte kroz unutrašnjost Hrvatske

Split, 17h:
Između 16 i sati iz čista mira je jedan nevini kumulus nad Mosor poludio i prekrio cijeli širi splitski prostor, upravo kod mene pada vrlo intezivni pljusak i sugradica. mosor se NE vidi od siline pljuska više. Temperatura je bila 27°C prije sat vremena, sada pada po 1°C svakih 5 minuta. Ned, ne znam hoće li se ovo tebe ticati ali upravo se jedna mega ćelija ravila uitaliji i ušla je u sjeverni jadran i napreduje prema jugu šireći se!

A hoće li danas biti snijega na 1000m? U 16h:
Sljeme NW 02 4 100 906.5 +0.8 kiša
Da, danas najavljeno od 18 do 23, a većina mjesta ima 11°C. ccc


Dubrovnik, 17h:
cijeli dan umjereno oblačno, 23°C

Sinj, 19h:
protutnjao je jedan oblak s jakim pljuskom i malo tuče, a sad je počela derat vrlo jaka do olujna bura. nad planinama se spušta magla, a nebo je sve crnije....opasno izgleda

slika
Sl. 17. Infracrvena satelitska snimka hladne fronte u 18h


Na zagrebačkom području na današnjih popodnevnih 10 stupnjeva i uz vrlo jak i olujni sjeverni vjetar praćen i jakom kišom stvarno je bio osjet zimskog vremena. Ljudi navikli zadnjih dana na temperature između 25 i 30°C s nevjericom su komentirali zahlađenje.

Napadalo je 17 litara kiše, ipak više nego je Aladin najavio koji je davao oko 5-10 litara. Ostaje nam ovo zabilježiti. Skoro da je ova fronta bila jednako snažna kao ona 3.6.2001. kad je u Zagrebu zahladilo na +8, a na Sljemenu na +2 uz snijeg.

slika
Sl. 18. Središnja Hrvatska je nakon prolaska fronte osjetno zahladila


Zagrebačko područje je dobilo najviše kiše zahvaljujući tome što se ispred fronte sagradila kišna naoblaka pa je i ona donijela kišu Zagrebu prije same fronte. Podaci danas do 20 sati:

Kod:
Karlovac 9
Sisak 5
Zagreb-aer 25
ZAGREB 17
Zagreb Gric 12
Sljeme 11
Krapina 11
Varazdin 7
Krizevci 5
Bjelovar 5
Bilogora 4
Sl. 19. Do 20 sati najviše oborina u središnjoj Hrvatskoj

A u utorak, 07.06., navečer u najvišem gorju počeo je padati i snijeg!
u 20h:

Zavižan 0°C - slab snijeg, jak vjetar
slika
slika
Sl. 20. Zahlađenje je u večernjim satima bilo dovoljno da u najvišem gorju počne padati i snijeg

slikaslika
Sl. 21. i 22. - Golema nakupina olujnih oblaka iznad Italije i sjevernog Jadrana spušta se prema jugoistoku

U 21h je naglo u Splitu počela olujna bura koja donosi sve hladniji zrak.

Iza poslijepodnevne kiše koja je padala pljuskovito djelomično se razvedrilo, a sad se ponovno oblači sa zapada. Istovremeno munje i olujna bura, to je posebno, stvarno me sad hvata panika.

Sesvete, 21,30:
vedro, vrlo svježe (da ne kažem hladno), ide bijelo iz usta. ako ostane vedra noć, ujutro vjerojatno magla i temperatura svakako ispod 10 stupnjeva, možda i samo oko +5. trenutno je 10°C.

Split, 22h:
Bura je sve opakija ovdje! A fronta još nije došla. Tlak je naglo skočio sa 1011 na 1014 hPa.

Labin, 21h:
taman kad je u Labinu počela kiša i grmljavina ja sam morao na posao, nije palo puno kiše, ali se temperatura spustila na samo 11 stupnjeva tako da sam se u kratkim rukavima smrznuo večeras, ali namjerno nisam htio obući duge. bura je pojačala, oblačno je, a na Zavižanu snijeg i u 21h i u 22h – minus 1, slab snijeg.

Oko 23 sata kiša je zahvatila područje Zadra i polako se premještala prema jugu.

slika
Sl. 23. Glavnina fronte zahvaća Dalmaciju

Dubrovnik, 23h:
Nakon umjereno oblačnog i sparnog dana, kod mene pojačana bura i uz 20°C se ne može sjedit na balkonu u kratkim rukavima, za razliku od onih 21°C uz SW kada je bilo poprilično sparno. Oblaka ima malo, ali se zato vidi prvo sijevanje na NW.

U 23 sata Zagreb-Maksimir samo 9 stupnjeva, Parg 5, Sljeme 4°C.
Split - grmljavina s oborinom, 13 stupnjeva, jak vjetar, 14 m/s NE.

Model Aladin Državnog hidrometeorološkog zavoda predviđao je oko ponoći nastanak ciklone nad južnim Jadranom od 1008 hPa, ali tlak raste naglo, Split ima 1018, a Dubrovnik 1015 hPa u 23 sata.


slika
Sl. 24. Model Aladin predviđao je nastanak male jadranske ciklone

Novi Aladin izašao u ponoć ipak daje samo jednu zatvorenu izobaru od 1014 hPa, dakle iznad srednjeg tlaka. Promjena izgleda ipak neće biti toliko jaka u Dalmaciji? Ili ipak hoće!?

U 01h Crometeo javlja o jakoj grmljavini i pljuskovima na splitskom području. Puhala je olujna bura koja je sad oslabjela. Prve štete počinju s pregorjelim modemom.
U međuvremenu, u Zagrebu opet počela slaba kiša, a na Sljemenu se temperatura zraka spustila na samo +3°C.


SRIJEDA, 08.06.2005.

Ciklona s pripadajućim frontalnim sustavom izravno je djelovala na vrijeme u većem dijelu Hrvatske, najizrazitije u Dalmaciji! Jaka kiša, olujna bura i dosad neizmjerena hladnoća zahvatili su Dalmaciju. U Splitu je ujutro izmjereno samo 9.6 Celzijevih stupnjeva, što je najniža ikad izmjerena temperatura zraka u Splitu u lipnju otkad postoje mjerenja! Do današnjeg dana najniža temperatura je iznosila 10.0°C. I u Dubrovniku je srušen rekord – izmjereno je 10.3 Celzijevih stupnjeva, a to je najniža lipanjska temperatura zraka u Dubrovniku otkad se ona mjeri! Na planinama Dalmatinske zagore padao je snijeg, na Kamešnici iznad 700 metara nadmorske visine, na Dinari na oko 1200 metara!

Imotski je izmjerio samo 7°C uz kišu, Dubrovnik 12°C uz jaku kišu, grmljavinu i vrlo jaku buru! U Puli se temperatura zraka spustila na zimskih 7.5 Celzijevih stupnjeva, a u Ljubljani na 5°C. Zavižan je mjerio -1, a Biokovo čak -3 stupnja uz snijeg!


slikaslika
Sl. 25. Neobična raspodjela temperature zraka – jug hladniji od sjevera


Podaci DHMZ-a od 09 sati:

Dubrovnik 12°C, grmljavina s oborinom
Makarska 10°C, kiša, olujni vjetar
Lastovo 11°C, slaba kiša
Hvar 11°C, slaba kiša
Split 11°C, slaba kiša, jak vjetar
Imotski +7°C, kiša, jak vjetar

Zavižan -1°C
Sljeme +3°C


8. lipnja - početak ljeta......ili?
Pula u 06h samo 7,5 Celzijevih stupnjeva!
Sarajevo 5°C uz jaku kišu!

Za to vrijeme sjeverni Jadran, središnja Hrvatska i Gorski kotar imali su prohladno, ali uglavnom mirno vrijeme. Detaljnije u opisima motritelja Crometeo foruma:


Sinj, 07h:
cilu noć padala je kiša uz jaku i vrlo jaku buru, a pada i sad kiša...slaba kiša uz 11 stupnjeva. Oko 11 sati se djelomično razvedrilo uz lijep pogled na okolna gorja prekrivena snijegom u lipnju. Bura i 13 stupnjeva.

Dubrovnik, 09h:
Kod mene umjererena kiša/pljuskovi uz vrlo jaku grmljavinu i vrlo jaku buru već satima! Uz to je samo 13°C. Ovo je totalno neuobičajena situacija, pogotovo kako je sve to počelo. Sinoć vedro i prohladno uz olujnu buru. Čovjek bi rekao da neće kiša još mjesec dana, a ujutro OVO! Osjećaj je zime!

Zagreb, 09h:
poluoblačno, najniža je noćas bila u Maksimiru temperatura od 8 Celzijevih stupnjeva. Sad je već 13, što zbog sunca, što zbog slabog sjeverca koji puše…

Vrgorac, 10h:
Kupres snijeg, Biokovo pod snijegom (to i ja čak vidim), a nakratko ga je bilo i na brdu iznad Vrgorca (1050 n.m.). 11 je stupnjeva uz umjerenu buru..da je zima reka bi da je svježe, ovako ću reć da je hladno!! Jedan dugi rukav nije dovoljan!

Dubrovnik, danju:
Ljudi moji kakvo je jutros nevrijeme bilo u Dubrovniku! Jaka kiša, pljuskovi, jaka grmljavina, olujna bura i samo 10°C u 13 sati 08.06.2005!. Neka ostane zapamćeno jer je dosada najniža temperatura u lipnju u Dubrovniku bila 11.2°C i to 17.06.1983.! S jakom kišom jutros palo je novih 30 litara kiše po metru kvadratnom i s onih 60 od prekjučer to je 90, a prosjek je nešto manji od 60 za cijeli ovaj mjesec!
Da je temperatura samo malo niža, pri ovakvoj buri zabijelili bi se i vrhovi Laste!
U 14 sati Dubrovnik-aer samo 9°C! Oko 15h ponovo je počela umjerena/jaka kiša, bura opet pojačala na jaku i vrlo jaku. Sada (15:45) na balkonu je 11°C, a službeno je u 15 sati bilo 12°C. More je 22.


slika
Sl. 26. Vrijeme u Dubrovniku u 13 sati

Osijek, 14h:
niski stratusi uz povremenu kišu, vjetar je slab, a tlak u padu. Temp. 12,5°C.

Banja Luka, 16h:
kisa pada citav dan ..nije nikako prestajala ..od juce kad je krenula oko 17h pa s prekidama nocas i od jutros pada neprestano ..
temp je od 9 do 11 ..


Marija Mokorić iz Državnog hidrometeorološkog zavoda rekla da je ovo ekstremna vremenska situacija, pogotovo u Dalmaciji. Temperature niže 15°C od prosjeka, u Splitu jutros 9,6°C - najniže od 1949. Biokovo bijelo, bura iznad 100 km/h. Kaže da je do sada najniža temperatura uz obalu izmjerena u lipnju 1962. i bila je 10°C, a danas je oboren taj rekord s 9.1°C i da je ovo najhladniji dan u lipnju ikada. Snijeg je osim na Biokovu padao i na Vrličkom području. Javio se čovjek s odašiljača na Biokovu i rekao da su -3°C i snijeg primjereni prosincu i da nikad u 30 godina koliko radi gore nije bilo ništa slično u lipnju. Na pitanje voditeljice hoće li ljeto biti kako jedni kažu hladno, a drugi pakleno vruće, Mokorić je odgovorila da su sezonske prognoze u eksperimentalnoj fazi i da se to ne može točno znati, ali da postoje naznake da bi ovo ljeto moglo biti prosječno toplo.

Sl. 27.-30. Temperatura zraka izmjerena u Hrvatskoj
Kod:
Temperature zraka u 02 sata 08.06.2005. u °C
         
 4  Sljeme
 5  Parg-Cabar
 8  Gospic
 9  Daruvar,Gorice-Nova Gradiska,Gradiste-Zupanja,Pazin,Slavonski    Brod, ZAGREB
10  Bilogora, Karlovac, Osijek, Osijek-aer, Zadar-aer, Zagreb-aer
11  Pula-aer, Zadar
12  Split-aer
13  Rijeka, Split
15  Crikvenica, Rab
17  Dubrovnik-aer
18  Makarska
19  Dubrovnik


Kod:
Temperature zraka u 06 sati 08.06.2005. u °C
         
-2  Zavizan
 4  Pazin, Sljeme
 5  Parg-Cabar
 7  Gospic, Otocac
 8  Ogulin, Pula-aer, ZAGREB
 9  Bilogora, Cakovec, Gorice-Nova Gradiska, Gradiste-Zupanja, Karlovac, Lipik, Slavonski Brod
10  Bjelovar, Daruvar, Osijek, Split, Umag, Varazdin, Virovitica
11  Makarska
12  Hvar, Senj, Sibenik
13  Rijeka
14  Mali Losinj, Rab, Zadar
15  Crikvenica, Malinska
16  Dubrovnik


Kod:
  Temperature zraka u 14 sati 08.06.2005. u °C
         
 2  Zavizan
 7  Udbina
 8  Begovo-razdolje
 9  Dubrovnik-aer, Korenica, Sljeme
10  Metkovic, Plit.jezera
11  Crni Lug-Risnjak, Dubrovnik, Gradiste-Zupanja, Imotski, Kutjevo, Lastovo, Parg-Cabar, Slavonski Brod, Vrgorac
12  Bilogora, Djakovo, Gorice-Nova Gradiska, Gospic, Lipik, Mljet, Ploce, Vukovar
13  Bjelovar, Brestovac, Daruvar, Delnice, Hr.kostajnica, Lastovo-luka, Osijek, Osijek-aer, Otocac, Slunj
14  Knin, Korcula, Krapina, Krizevci, Kutina, Petrinja, Sinj, Sisak, Slatina, Virovitica
15  Bol, Cakovec, Makarska, Ogulin, Varazdin, Zagreb-aer
16  Hvar, Karlovac, Palagruza, Split, ZAGREB, Zagreb Gric
17  Kukuljanovo, Pula, Split-aer, Sutivan
18  Komiza, Pazin, Pula-aer, Rijeka, Rovinj-sinp, Sibenik, Zadar-aer
19  Crikvenica, Karlobag, Porec, Rab, Rijeka-aer, Rovinj, Senj, St.paklenica, Umag, Zadar
20  Bakar, Bozava, Kornati, Mali Losinj, Volosko
21  Krk, Malinska, Pag
22  Opatija


Kod:
Temperature zraka u 22 sata 08.06.2005. u °C
       
 0  Zavizan
 5  Sljeme
 7  Gospic
 8  Parg-Cabar
10  Gradiste-Zupanja, Ogulin, Osijek, Slavonski Brod
11  Bilogora, Gorice-Nova Gradiska, Karlovac, Sisak
12  Bjelovar, Daruvar, Knin, Pazin
13  Dubrovnik, Krapina, Krizevci, Ploce, Pula-aer, Senj, Varazdin
14  Rijeka, Sibenik, ZAGREB, Zagreb Gric
15  Mali Losinj, Rab, Split
16  Hvar, Komiza, Makarska, Zadar


Beograd, 18h:
Snijeg pada i u Srbiji i Crnoj gori, na planinama Kopaonik, Zlatibor, Zabljak i na Pesterskoj visoravni.
U Beogradu je jaka hladna kisa uz konstantnih 10°C cijelog dana


slikaslika
Sl. 31. i 32. Radarska i infracrvena slika u kasnim popodnevnim satima

Split, 18,30h:
Kod mene je bilo najžešće od 23 do 01h uz jaku grmljavinu, olujnu buru i pljuskove.
Jutros u Žrnovnici 8°C! Moguće je da je padao snijeg na vrhovima Mosora, ali se nije zadržao. Danas je na Vidovoj gori na Braču izmjereno samo 4°C!Mediji su počeli javljati o velikoj oluji koja je zahvatila Hrvatsku. Evo što je javio Iskon:

Trinaest dana prije početka ljeta zahlađenje je donijelo snijeg na Biokovu. Na najvišem biokovskom vrhu Svetom Juri snijeg pada i danas prijepodne i napadao je nekoliko centimetara.
Temperatura se pak spustila na tri stupnja ispod ništice i najniža je izmjerena u srijedu ujutro u Hrvatskoj, doznaje se od dežurnog tehničara na odašiljaču HRT-a na Biokovu.
U Makarskoj bura puše prosječnom brzinom od 60-ak, a na udare i do 100 kilmetara na sat. Zato se vozačima na državnoj cesti D8 kod Baškog Polja preporučuje oprez u vožnji zbog mogućih jačih bočnih udara vjetra.
Na Jadranskoj cesti kod autokampa Dole nedaleko od Živogošća vozi se jednim kolničkim trakom zbog odrona zemlje i kamenja, a uklanjaju ga radnici Hrvatskih cesta. Zbog jake bure i nevremena od devet sati zatvorena je makarska luka u koju je do daljnjega zabranjeno uplovljavanje i isplovljavanje brodova.
Ujedno, zbog jake bure od 8,20 sati u prekidu je trajektni promet između Makarske i Sumartina na otoku Braču, a trajekt "Ero" nakon jutrošnjeg uplovljenja ostao je privezan u luci.


slika
Sl. 33. Biokovo pokriveno snijegom

Na makarskom primorju nakon jučerašnjeg nevremena s jakom burom i kišom te hladnoćom, koja u ovom dijelu godine nije zapamćena desetljećima, danas puše slaba bura, a temperatura u Makarskoj je 15 stupnjeva Celzijevih.
Na Biokovu je i dalje hladno, a ugođaj je zimski.
Po obavijesti dežurnoga tehničara na odašiljaču HRT-a na najvišem biokovskom vrhu Svetom Juri jutros je temperatura dva stupnja ispod ništice, a snijeg je visok do 15 centimetara. Inače, ovako hladno vrijeme sa snijegom u ovo doba godine ne pamte dežurni tehničari na odašiljaču na Sv. Juri, a hladnoća je oštetila povrtlarske usjeve na biokovskim dolinama.


iz Slobodne Dalmacije:

ORKANSKO NEVRIJEME I VELIKE HLADNOĆE POGODILI DALMACIJU
Snijeg na Biokovu, Kamešnici i Dinari

SPLIT - Neočekivani prodor hladnoće sa sjevera Europe u noći s utorka na srijedu uzrokovao je naglo zahladnjenje u cijeloj Hrvatskoj, a uz jaku buru u Splitu je u 6 sati zabilježeno samo 9,6 stupnjeva Celzijevih, čime je oboren povijesni temperaturni rekord od 10 stupnjeva, izmjeren upravo 8. lipnja 1962. godine. Najhladnija mjerna postaja u zemlji u jutarnjim satima bio je Sv. Jure, 1762 metra visoki vrh Biokova, gdje se živa spustila na minus 3 stupnja.
Snijeg je na Biokovu počeo padati u dva sata u noći. Do osam sati ujutro napadalo ga je 15 centimetara, a oborine nisu prestale ni do prvih poslijepodnevnih sati.
"Već od 400 metara nadmorske visine počeo je padati", kazao nam je Tomislav Babić, dežurni na odašiljaču Biokovo. Moja je smjena, koja je trebala zamijeniti prethodnu, zbog toga što smo prije neki dan promijenili zimske i stavili ljetne gume na automobilima morala pješačiti više od dva kilometra kako bi došla do lanaca, i samo uz njihovu pomoć uspjeli smo dosegnuti vrh Sveti Jure. Zapusi snijega na pojedinim su mjestima viši od metra. U svojih 30 godina rada pamtio sam nešto malo snijega u svibnju, ali da snijeg padne prije Sv. Ante, to nisam zabilježio."
Prema pričanjima starih Imoćana, 1921. godine snijeg je na Biokovu, pa i u nekim nižim predjelima Imotske krajine, pao točno na blagdan sv. Ante, no zadržao se svega nekoliko sati. Ovaj, koji je pao na Biokovu, prema prognozama meteorologa, zadržat će se još neko vrijeme.
Slične vremenske (ne)prilike vladale su na Kamešnici, Svilaji i Dinari. Snježna granica bila je nešto iznad tisuću metara nadmorske visine — Kamešnica je visoka 1856 metara — no pahuljice su lepršale i znatno niže, sve do potkamešničkih naselja Kamensko i Tijarica.


Oluja je pokazala i svoju tamnu stranu.

Index/HINA:
U oluji stradala njemačka jedrilica, žena spašena, za mužem se traga
srijeda, 8.6.2005 08:54

BROD Lučke kapetanije Zadar i brod Pomorske policije, u koordinaciji s obalnom stanicom Rijekaradio, spašavali su sinoć jedrilicu "Mobile", na kojoj je bio njemački bračni par, izvijestio je jutros Državni entra za obavješćivanje.
Jedrilica se nalazila kod otoka Ista, a pomoć je zatražena zbog jake bure i velikih valova.
Prema informacijama Policijske uprave zadarske, žena je spašena, a za mužem koji je ispao s jedrilice, još se traga.
U Nacionalnoj središnjici za traganje i spašavanje na moru doznaje se da se od noćas se traga i za jednim surferom iz autokampa na otoku Pagu, koji je nestao u blizini Kvarnerića.
Također je u Iloviku kod malog Lošinja nasukana njemačka jahta, ali je ona relativno na sigurnom.
Traganje i spašavanje jutros se nastavlja, navodi Državni centar za obavješćivanje.


I BBC weather piše o zimskom vremenu u dijelovima Europe...

[b]Fresh snow fell yesterday in parts of Austria - so much so, that in some places that the local authorities had to close some roads. Gritters and snowploughs were sent into action as an astonishing 16 inches of fresh snow fell on some parts of the Austrian Alps. Although most of the snow was limited to the higher altitudes, the temperatures still plummeted in the valleys, with Vienna only just reaching 7C (44F) yesterday. Late cold spells in Austria are affectionately know as ‘Schafskaelte’, which translates to ‘Sheep’s cold’- giving the image that the sheep are shivering on the hill-sides after being sheered in preparation for the hot summer weather.

This comes as [color=red]temperatures fell belo
... a kada dođe zima, i prve pahulje...

ADMINISTRATOR
Avatar
Postovi: 4357
Pridružen/a: 21 pro 2005, 00:01
Lokacija: Split

PostPostao/la Boky » 21 ožu 2009, 16:26

Premješteno iz podforuma VREMEPLOV dana 21.03.2009. godine
:roll: OsloBože bodi! :lol:

Natrag na METEOROLOŠKI DOGAĐAJI

Online

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]