Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

METEOROLOŠKI DOGAĐAJ 2007. GODINE

Općenito godišnje izvješće o meteorološkim događajima.
EXPERT
Avatar
Postovi: 31271
Pridružen/a: 22 svi 2004, 22:02
Lokacija: Labin, Istra

METEOROLOŠKI DOGAĐAJ 2007. GODINE

PostPostao/la Ned » 15 sij 2008, 22:51

Članovi Cometeo foruma izabrali su Naj meteo događaje u 2007. godini.
U konkurenciji je bilo 25 događaja, a rezultati glasanja su sljedeći:

slika
The snow comes down so fast and thick, you can actually watch it pile up, and you can even hear it

EXPERT
Avatar
Postovi: 31271
Pridružen/a: 22 svi 2004, 22:02
Lokacija: Labin, Istra

PostPostao/la Ned » 15 sij 2008, 22:54

#1 . RAZDOBLJE SIJEČANJ – KOLOVOZ: 8 IZNADPROSJEČNO TOPLIH MJESECI U NIZU

slika

(Korišteni su podaci DHMZ-a: Analiza klimatskih anomalija)

Niz od dvanaest iznadprosječno toplih mjeseci zaredom počeo je u rujnu 2006. godine. Tada su temperaturne prilike u gotovo cijeloj zemlji bile u kategoriji toplo. U listopadu 2006. veći dio zemlje bio je u kategoriji vrlo toplo. Istok Slavonije, veći dio Dalmacije i Istre bio je u kategoriji toplo. U studenom 2006. je tek krajnji jug Dalmacije bio u kategoriji hladno, veći dio Dalmacije normalno, a ostatak zemlje toplo i vrlo toplo. Prosinac je u srednjoj i južnoj Dalmaciji te Slavoniji bio u kategoriji toplo, dok je ostatak zemlje imao vrlo toplo vrijeme.

Prvih 8 mjeseci u 2007. godini je i dalje bilo u gotovo cijeloj zemlji iznadprosječno toplo.
Srednje mjesečne temperature zraka bile su u siječnju 2007. znatno više od višegodišnjeg prosjeka (1961 - 1990.). Temperaturna odstupanja kretala su se od 2.4 °C u Komiži na otoku Visu do 7.4°C u Sisku . Prema raspodjeli percentila, temperaturne prilike su u kategorijama vrlo toplo i ekstremno toplo. To je najtopliji zabilježeni siječanj na području ekstremno toplih temperaturnih prilika. Oborine je na većem broju promatranih postajama bilo manje od prosjeka. Količine oborine kretale su se od 13% siječanjskog prosjeka u Komiži na otoku Visu do 158% u Sisku.

Srednje mjesečne temperature zraka bile su u veljači 2007. više od višegodišnjeg prosjeka. Temperaturna odstupanja kretala su se od 1.8 °C u Dubrovniku do 5.3°C u Sisku. Prema raspodjeli percentila, temperaturne prilike su u kategoriji vrlo toplo osim u Dubrovniku i na Zavižanu gdje je bilo toplo. Oborina je u većem dijelu zemlje bilo u granicama prosjeka, dok je kišno bilo u srednjoj i južnoj Dalmaciji, u većem dijelu sjevernog Jadrana i Gorskog kotara. Na zapadnoj obali Istre i riječkom području bilo je vrlo kišno.

slika
Odstupanje srednje temperature zraka za zimu 2006/2007.


I u ožujku su srednje mjesečne temperature zraka bile su u ožujku 2007. više od višegodišnjeg prosjeka (1961.- 1990.). Temperaturna odstupanja kretala su se od 1.5 °C na Lastovu do 3.1°C u Slavonskom Brodu. Prema raspodjeli percentila, temperaturne prilike su u kategoriji toplo i vrlo toplo. Oborine je gotovo svugdje bilo više od prosjeka. Količine oborine kretale su se od 82 % prosjeka u Poreču do 283 % u Hvaru.

Srednje mjesečne temperature zraka bile su u travnju 2007. znatno više od višegodišnjeg prosjeka Temperaturna odstupanja kretala su se od 1.4°C u Daruvaru do 4.8°C u Senju.
U najvećem dijelu zemlje radi se o najtoplijem zabilježenom travnju. Prema raspodjeli percentila, temperaturne prilike su u kategorijama ekstremno toplo, vrlo toplo i toplo. Oborine je gotovo svugdje bilo iznimno malo. Količine oborine kretale su se od 0.0 L/m2 u Malom Lošinju, Poreču, Senju do najviših 38 L/m2 u Komiži na otoku Visu. U najvećem dijelu zemlje radi se o najsušnijem zabilježenom travnju. Oborinske prilike bile su u kategorijama ekstremno sušno, vrlo sušno, sušno, te jedino u Komiži na otoku Visu normalno.

Srednje mjesečne temperature zraka bile su u svibnju 2007. više od višegodišnjeg prosjeka Temperaturna odstupanja kretala su se od 1.5 °C u Kninu do 2.7°C u Senju, Poreču i Bjelovaru. Prema raspodjeli percentila, temperaturne prilike su u kategorijama vrlo toplo, toplo i ekstremno toplo. Oborina je na većini postaja bilo više od svibanjskog prosjeka. Količine oborine kretale su se od 67 % prosjeka u Bjelovaru do 273% u Malom Lošinju.
Oborinske prilike bile su u najvećem dijelu zemlje u kategoriji normalno, zatim kišno dok je u Rijeci i Malom Lošinju bilo ekstremno kišno.

slika
Odstupanje srednje temperature zraka za proljeće 2007.

Srednje mjesečne temperature zraka bile su u lipnju 2007. znatno više od višegodišnjeg prosjeka (1961.- 1990.). Temperaturna odstupanja kretala su se od 1.8 °C u Kninu do 3.7°C u Bjelovaru. U Zagrebu na Griču u razdoblju mjerenja 1862.-2007. to je treći najtopliji lipanj, iza lipnja 1866. i najtoplijeg lipnja 2003. I u Splitu od 1948. to je treći najtopliji lipanj iza lipnja 2003. i 1950. Prema raspodjeli percentila, temperaturne prilike su bile u kategoriji ekstremno toplo osim u Kninu i na Lastovu gdje su vrlo toplo. Oborine je na većini postaja bilo manje od lipanjskog prosjeka. Količine oborine više od prosjeka zabilježene su u Malom Lošinju, Kninu, Gospiću te u Slavonskom Brodu. Količine oborine obzirom na prosjek kretale su se od 13% prosjeka u Hvaru do 162% u Malom Lošinju. Oborinske prilike bile su u najvećem dijelu zemlje u kategoriji normalno, slijedi sušno te kišno jedino u Malom Lošinju.


I srpanj je bio znatno topliji od prosjeka. Temperaturne prilike bile su u kategoriji vrlo toplo (Daruvar, Zagreb, Karlovac, Gorski kotar, veći dio Like, šire područje Šibenika i Knina, Rijeka, središnja i sjeveroistočna Istra), dok je u ostatku zemlje bilo ekstremno toplo. Ekstremno sušno bilo je na području Senja. Vrlo sušno bilo je na većem dijelu Istre i kvarnerskih otoka, te na području Siska i Dubrovnika. Sušno je bilo na vanjskim dalmatinskim otocima, većem dijelu Slavonije, jugu Istre, okolici Rijeke i gorskom kotaru, dok je u ostatku zemlje oborinske prilike bile u granicama normale.


Kolovoz je u većem dijelu zemlje bio u kategoriji toplo ili vrlo toplo. Na području Slavonskog broda bilo je ekstremno toplo. Oborina je u većem dijelu zemlje bilo u okvirima prosjeka, osim juga Dalmacije gdje je bilo sušno ili vrlo sušno. Kišno je bilo jedino na području Malog Lošinja, a vrlo kišno na području Knina.

slika
Odstupanje srednje temperature zraka za ljeto 2007.


#2. – BIJELI BOŽIĆ I BIJELA STARA GODINA U UNUTRAŠNJOSTI

slika

Kalendarska zima započela je u znaku anticiklone. Danima je u Hrvatskoj prevladavalo stabilno vrijeme pod utjecajem jake kontinentalne anticiklone. U unutrašnjosti zemlje je bilo tmurno i hladno sa cjelodnevnim mrazem, a povremeno je padao zrnat snijeg.
Na Jadranu i gorju je prevladavalo sunčano, tek krajem razdoblja uz promjenjivu naoblaku i suho. Najviše dnevne temperature su nerijetko prelazile 10°C. Mjestimice je bilo sumaglice.
24.12. sa sjevera Europe se u višim dijelovima atmosfere Hrvatskoj približila ciklona (Nađa) sa vlažnim i hladnim zrakom, a sa juga se Jadranu približavala plitka ciklona. Već u noći na Badnjak je u središnjoj Hravtskoj počela padati kiša koja se smrzava u dodiru s tlom. U Zagrebu je već tijekom prijepodneva više od 50 ljudi završilo na traumi zbog lomova na poledici. Tijekom prijepodneva u krajnjim sjevernim krajevima unutrašnjosti počeo je snijeg, dok je u Slavoniji uz maglu bilo inja i zrnatog snijega. Tijekom poslijepodneva kiše je prešla u snijeg i u Zagrebu i ostatku središnje Hrvatske, a mjestimice je snijeg bio vrlo jak pa je u kratkom vremenu došlo do stvaranja snježnog pokrivača ponegdje debljeg od 10 cm. Na Jadranu je Badnjak protekao u znaku većinom oblačnog vremena, mjestimice s kišom, osobito na sjevernom Jadranu. Na Božić je cijelog dana snijeg padao u Slavoniji, osobito istočnoj, dok je poslijepodne i navečer snijeg opet počeo padati i u središnjim i sjeverozapadnim krajevima unutrašnjosti. Najviše novog snijega palo je u Gradištu kraj Županje, pa je njegova visina u 19 sati iznosila 16 cm. Daruvar i Kutina mjerili su 18 cm snijega. Anticiklonalno, a to znači hladno i oblačno vrijeme se u unutrašnjosti nastavilo i do zadnjeg dana godine. Stara godina i novogodišnja noć opet su zabijelili središnju, te osobitu istočnu Hrvatsku. U Slavoniji je palo i više od 10 cm novog snijega.

slika
gust snijeg u Zagrebu na Badnjak

slika
Bijeli Božić u Gradištu

http://www.crometeo.net/phpbb/viewtopic.php?t=3848
Kako je Badnjak zabijelio Zagreb


http://www.crometeo.net/phpbb/viewtopic.php?t=3857
Snijeg u Kutini na Badnjak i Božić

http://www.crometeo.net/phpbb/viewtopic.php?t=3847
Badnjak 2007. u Koprivnici

http://www.crometeo.net/phpbb/viewtopic.php?t=3862
Gradište – nezaboravan snježni Božić


Kod:
23.12.2007. - ZALEĐENA UNUTRAŠNJOST ZEMLJE

Snažna anticiklona nad srednjom i istočnom Europom i danas je donijela još jedan stabilan dan u Hrvatskoj u nizu. U unutrašnjosti zemlje je bilo tmurno, mjestimice sa slabim zrnatim snijegom. Na Jadranu je bilo djelomično sunčano, povremeno uz umjerenu i povećanu, uglavnom visoku koprenastu, naoblaku. Vjetar je posvuda bio slab.


24.12.2007. - KIŠA, LED, SNIJEG, BADNJAK

Za neke Badnjak iz snova, za druge iz noćne more. Tako bismo mogli opisati današnju vremensku situaciju u Hrvatskoj iz perspektive naših građana. Prvi bi bili oni kojima je led i snijeg kojeg je danas bilo diljem unutrašnjosti donio veselje i priželjkivani ugođaj bijelog Badnjaka, a drugi se u ovom trenutku nalaze u Traumi ili u bolovima zbog padova i lomova uzrokovanih opasnom poledicom.. Iako su naši krajevi u prizemnom polju visokog tlaka zraka, tijekom prošle noći stigla je do nas veća količina vlažnog zraka. Budući da je po visini temperatura zraka bila iznad 0 Celzijevih stupnjeva, i to uglavnom u sloju između 500 i 1500 metara nadmorske visine, a pri tlu je u kopnenom području proteklih dana bilo maglovito i vrlo hladno, ovakva situacija bila je povoljna za pojavu kiše koja se smrzava u dodiru s tlom i predmetima uz tlo. Takva kiša počela je već tijekom noći padati u središnjoj Hrvatskoj pa je jutro osvanulo prekriveno opasnom poledicom. Tijekom prijepodneva u krajnjim sjevernim krajevima unutrašnjosti počeo je snijeg, dok je u Slavoniji uz maglu bilo inja i zrnatog snijega. Tijekom poslijepodneva kiše je prešla u snijeg i u Zagrebu i ostatku središnje Hrvatske, a mjestimice je snijeg bio vrlo jak pa je u kratkom vremenu došlo do stvaranja snježnog pokrivača ponegdje debljeg od 10 cm. U takvim uvjetima predblagdanska gužva bila je dodatno pojačana lošim stanjem na cestama i prometnim nesrećama, a i pješaci su osjetili opasnost poledice pa je samo u Zagrebu više od stotinu građana završilo na Traumi s lomovima kosti. Na Jadranu je Badnjak protekao u znaku većinom oblačnog vremena, mjestimice s kišom, osobito na sjevernom Jadranu. Do 19 sati prema podacima Državnog hidrometeorološkog zavoda u središnjoj Hrvatskoj palo je između 5 i 10 cm novog snijega. U Slavoniji, Lici i Gorskom kotaru snijeg je počeo padati poslijepodne, a glavnina oborina u tim krajevima očekuje se tijekom noći i jutra.

Dodajmo da će oko ponoći u središnjoj Hrvatskoj i na sjevernom Jadranu vrijeme biti uglavnom suho, dok će u ostatku zemlje biti snijega, a u Dalmaciji kiše. Snijeg na Badnjak i Božić u nizinama unutrašnjosti nije česta pojava – primjerice posljednji bijeli Badnjak u Zagrebu je bio prije više od 10 godina.

25.12.2007. – BIJELI BOŽIĆ

Nastavlja se bijela božićna bajka u većem dijelu unutrašnjosti. Cijelog dana snijeg pada u Slavoniji, osobito istočnoj, dok je poslijepodne i navečer snijeg opet počeo padati i u središnjim i sjeverozapadnim krajevima unutrašnjosti. Prema podacima DHMZ-a tijekom dana je najviše novog snijega palo u Gradištu kraj Županje, pa je njegova visina u 19 sati 16 cm, a snijeg pada i dalje. Daruvar i Kutina mjere 18 cm snijega u 19 sati. Zanimljivo je da danas snijeg nije padao u Gorskom kotaru i Lici. Sjeverni Jadran bio je suh uz dosta sunčanog vremena, dok je južnije bilo oblačnije s kišom. Najviše kiše je danas zabilježeno na našim postajama Vrgorac (34 mm) i Vid (28 mm). HAK javlja da su u 20,00 sati proglašeni zimski uvjeti na području Bjelovarsko-bilogorske, Virovitičko-podravske i Koprivničko-križevačke županije (promet je zabranjen za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama, a sva ostala vozila moraju imati zimsku opremu.) Zbog bure, dionica autoceste A 1 Zagreb-Šestanovac, između čvora Sv. Rok i čvora Maslenica otvorena je samo za osobna vozila#3. – DUGOVJEČNA CIKLONA HORACIJE (19.-31.3.2007.)
(ZIMA NA KRAJU OŽUJKA)


slika

Posljednju dekadu ožujka obilježila je ciklona Horacij, koja je donijela zimski ugođaj, na samom kraju kalendarske zime, u gorju kao i sjeverozapadnim krajevima unutrašnjosti. Ciklona je u zadnjih desetak dana ožujka donijela najobilniji snijeg zime na Zavižanu, ukupno je palo 93 cm. Obilan snijeg zatrpao je Gorski kotar. Na sjeverozapadu zemlje težak i mokar snijeg lomio je drveće i dalekovode. Obilna kiša je danima padala u Dalmaciji. Osim po velikim količinama oborina, Horacij je i „najdulja“ ciklona u 2007. godini. S njim smo se družili punih 13 dana, od 19.3.do 31.3. 2007.
Promjena je nastupila 19.3. Sredinom tog dana u Zagorju i Međimurju mjerilo se samo 0°C dok je živa u termometru na istoku Slavonije dosegnula 21°C. Temperatura zraka se u rano poslijepodne u Zagrebu spustila za čak 8°C u samo jednom satu. Te večeri je u Slavonskom Brodu u 19 sati bilo čak +16 °C, dok je istovremeno u Varaždinu uz snijeg bilo 0 °C. 20.3. je u centru sredozemne ciklone nad sjevernom Italijom prizemni tlak iznosio 980hPa što je najdublja ciklone u zadnjih godinu dana. U Pargu kod Čabra je palo pola metra snijega. U nizinama unutrašnjosti prednjače Čakovec sa 15cm i Varaždin sa 14cm. Snijeg je bilo i drugdje u unutrašnjosti pa su se zabijelili Bjelovar, Karlovac, Koprivnica, Sisak, Gospić, Kutina. Tijekom jutra snijeg je mjestimice padao u unutrašnjosti Istre, a na području Pazina, Buja i Buzina mjestimice je bilo tanjeg snježnog pokrivača. Snijeg je zabijelio i okolicu Rijeke iznad 300m, a padao je lokalno na otoku Krku. Susnježica i snijeg su mjestimice počeli padati i u sjevernom dijelu dalmatinske Zagore. Bezazleni snijeg koji je zabijelio Krapinsko-zagorsku i Varaždinsku županiju pretvorio se u nepogodu koja je bez struje ostavila gotovo 30.000 stanovnika. Zbog veoma mokrog i teškog snijega popucali su dalekovodi na cijelom varaždinskom području. Na početku kalendarskog proljeća mraz je nanio štetu na vegetaciji i voćkama koje su već procvjetale zbog toplog vremena u prvih dvadesetak dana ožujka. Dodatnu štetu pričinjava lomljenje grana zbog težine snijega na njima. Nakon kraćeg zatišja retrogradna ciklona Horacij se „vratila“ opet nad naše krajeve. Zanimljivo je da je 27. ožujka najhladnije (izuzevši gorje) bilo na Lastovu sa 8 °C. Najviše oborina Horacije je donio Zavižanu, 226,5 mm, sve u obliku snijega kojeg je napadalo čak 93 cm. Horacije je danima zalijevao Dalmaciju kišom, pa se među prvih 10 mjesta po količini kiše nalazi čak 8 postaja iz Dalmacije. Osim rekordera, Zavižana, na taj se popis tek ugurao Parg-Čabar sa 129,9 mm kiše (zanimljivo je da je od toga u 24 sata od 19.3 na 20.3. palo čak 94,6 i to je najveća dnevna količina oborine od Horacija (na Pargu-Čabar to je bio također snijeg). Posljednjeg dana ožujka, zaključili smo dugovječnu ciklonu Horacij.

slika
Na zimski ugođaj trebalo je pričekati zadnje dane kalendarske zime: snježni Varaždin 19. ožujka 2007.

Kod:
18.3.2007. – PRIJE HORACIJA – TLAK ZRAKA NAGLO PADA

Danas završava duži niz dana sa sunčanim i natprosječno toplim vremenom. U većem dijelu zemlje prevladava vedro vrijeme uz obilje sunca. Toplina je i dalje glavno obilježlje vremena. Sredinom dana najtoplije je u središnjim krajevima unutrašnjosti i u Slavoniji. Temperature se kreću od 18 °C do najviših 21 °C koliko je u 13 sati izmjereno u Slunju i Hrvatskoj Kostajnici. Na većem dijelu Jadrana je od 13 °C do 18 °C, dok je u višem gorju od 5 °C (Zavižan) do 11 °C (Parg-Čabar). Posvuda je vjetrovito uz pojačan jugozapadnjak u unutrašnjosti i jugo na Jadranu. Uz jačanje južnih vjetrova, tijekom dana u cijeloj je zemlji, tlak zraka u jačem padu. Od 10 do 13 sati je, prema podacima DHMZ-a, tendencija pada tlaka zraka u većini mjesta središnje i sjeverne Hrvatske veća od - 4 hPa. Najizraženiji pad tlak je u Varaždinu, čak -4,7 hPa za samo tri sata. Ovako izraženi pad tlaka zraka posljedica je jačanja utjecaja sjevernoeuropske ciklone, koju smo nazvali Horacij i koja će u sljedećem tjednu do
minirati u našim vremenskim izvještajima19.03.2007. - SNIJEG ZABIJELIO NIZINE DIJELA SREDIŠNJE HRVATSKE

Ciklona Horacije produbljava se nad sjevernom Italijom. Posvuda je na zapadu zemlje oblačno, povremeno sa oborinama. Sunčanih razdoblja ima još samo u Slavoniji i Dalmaciji. Na Jadranu puše umjereno i jako jugo i jugozapadnjak, na moru ima i olujnih udara. Tijekom jutra u sjeverozapadnu Hrvatsku počeo je pritjecati znatno hladni zrak pa je došlo do naglog zahlađenja. Kiša je u cijelom Zagorju i Međimurju, ali i drugim dijelovima zapada središnje Hrvatske prešla u snijeg. Snijeg pada u nizinama i ponegdje ga već ima oko 5cm. Sredinom dana u Zagorju i Međimurju mjerilo se samo 0°C dok je živa u termometru na istoku Slavonije dosegnula 21°C. Temperatura zraka se u rano poslijepodne u Zagrebu spustila za čak 8°C u samo jednom satu. Ovako velika razlika u temperaturi zraka u unutrašnjosti zemlje nije se odavno dogodila. U slijedeća 24 sata mjestimice bi u Lici i Gorskom kotaru moglo pasti preko 30cm snijega. Na sjevernom Jadranu mjestimice pada kiša, a u Dalmaciji prevladava suho. Tijekom noći obilnije oborine proširit će se na cijeli Jadran, a mjestimice je moguće i grmljavinsko nevrijeme. U noći će u Dalmaciji puhati jak i olujan jugozapadnjak.


slika
19.3.2007.

Kod:
19.3.2007. – HORACIJEV SHOW

Predzadnjeg dana kalendarske zime ciklona Horacij donijela je zimski ugođaj na zapadu zemlje. … Najviše snijega tijekom dana palo je u Varaždinu, večeras do 19 sati 8 cm. Na Sljemenu je palo 4 cm, a u Pargu-Čabar 2 cm. Kako snijeg i dalje pada sutrašnje visine će zasigurno biti veće. Tijekom večeri gusti snijeg je počeo padati i u Gorskom kotaru, pa HAK javlja o proglašenim zimskim uvjetima. Na zapadu zemlje bilo je obilnijih oborina. Najviše oborina je tijekom dana (od 7 do 19 sati), po podacima DHMZ-a palo u Pargu-Čabar, 38 mm. U Rijeci je palo 32 mm kiše, u Varaždinu 29 mm (uglavnom u obliku snijega), na Rabu 21 mm. U središnjoj Hrvatskoj je palo od 15 do 20 mm. Na sjevernom Jadranu je tijekom večeri bilo i pljuskova s grmljavinom. U Slavoniji se cijeli dan zadržalo suho i osjetno toplije. Tako je u Slavonskom Brodu večeras u 19 sati bilo čak +16 °C, dok je istovremeno u Varaždinu uz snijeg bilo 0 °C. Jutros u 7 sati Varaždin je mjerio +12 °C Večeras u Dalmaciji puše olujno jugo, brzinom od oko 50 km/h. I gotovo cijela Slovenija je večeras pod snijegom. Na Triglavu (Kredarica) je tijekom dana palo više od pola metra snijega. Čak 43 cm snijega palo je danas na Planici (Rateče). Gust snijeg zatrpava i Ljubljanu. Službeno je 19 sati izmjereno 8 cm, ali naši članovi javljaju da oko 23 sata već ima i dvadesetak centimetara snijega


20.03.2007. - ZIMA ZADNJEG DANA KALENDARSKE ZIME

Zadnji dan kalendarske zime protječe u kasnozimskom tonu u velikom dijelu Hrvatske. Jutros je u centru Sredozemne ciklone nad sjevernom Italijom prizemni tlak iznosio 980hPa što je najdublja ciklone u zadnjih godinu dana. Tlak zraka nizak se i u većem dijeu Hrvatske kreće se oko 990hPa te polagano raste. Hladni zrak, koji je tijekom ponedjeljka stigao do najzapadnijeg dijela zemlje, danas se proširio na Gorski kotar i Liku, sjeverni Jadran i dio Dalmacije. Prema podacima DHMZa jutros je najviše snijega palo u Pargu pored Čabra te ga već ima preko pola metra! Zavižan mjeri 33cm, Crni Lug Risnjak 33cm. U nizinama unutrašnjosti prednjače Čakovec sa 15cm i Varaždin sa 14cm. Snijeg je bilo i drugdje u unutrašnjosti pa su se zabijelili Bjelovar, Karlovac, Koprivnica, Sisak, Gospić, Kutina… Tijekom jutra snijeg je mjestimice padao u unutrašnjosti Istre, a napodručju Pazina, Buja i Buzina mjestimice je bilo tanjeg snježnog pokrivača. Snijeg je zabijelio i okolicu Rijeke iznad 300m, a padao je lokalno na otoku Krku. Susnježica i snijeg su mjestimice počeli padati i u sjevernom dijelu dalmatinske Zagore. Pravi zimski ugođaj jutros vlada u susjednoj Sloveniji. Najviše snijega mjerilo se jutros na Triglav-Kredarici – 245cm. U 7h na Brniku je izmjereno čak 30cm snijega, u Novom Mestu 28cm, Celju 22cm, Ljubljani 19cm. Tijekom jutra snijeg je počeo padati na zapadu BiH, u Bihaću ga jutros ima 17cm. Osim snijega ciklonu Horacije obilježila je i mjestimična obilna kiša u zadnja 24 sata. Preko 50mm palo je na Kvarneru. Samo na istoku Slavonije za sada nije bilo oborina. Na Jadranu tijekom jutra ima mjestimične grmljavine. Tijekom noći i jutra na dubrovačkom području puše olujan južni vjetar, povremeno je imao prosječnu olujnu brzinu. Drugdje je vjetar na Jadranu u zamjetnom slabljenju u odnosu na prethodnu noć. Jutrošnje temperature zraka kreću se od -2°C u Gorskom kotaru do 14°C na jugu Dalmacije i krajnjem istoku Slavonije
slika

Kod:
20.3.2007. – MOKAR SNIJEG LOMI GRANE, SLIJEDI STRAH OD MRAZA

Mokar snijeg koji je padao jučer i danas u dijelovima središnje Hrvatske, Gorskog kotara i Like mjestimice je stvorio snježni pokrivač. Drveće i voćke koje je već propupalo i procvjetalo taj snijeg sigurno nije dočekalo s veseljem. Zbog sokova koji već kolaju granama one su osjetljive na težinu mokrog snijega pa se savijaju i pucaju, a ponegdje su se pod težinom snijega srušila i cijela stabla. Savjetujemo svima koji mogu da u krajevima gdje nastaje snježni pokrivač štapovima, rukama ili nekim drugim pomagalom otresu mokar snijeg s grana voćaka kako bi smanjili težinu grana.

Idućih dana snijeg više ne bi trebao pričinjati teškoće, ali bi to mogao učiniti mraz. Do kraja tjedna nas očekuje većinom oblačno vrijeme što će pogodovati izostanku mraza, ali mjestimice ipak očekujemo padanje temperature ispod 0°C. U trenutnoj fazi vegetacija je najosjetljivija na niske temperature pa su moguće velike štete. U većoj opasnosti su biljke u kotlinama i dolinama, dok su one na padinama brežuljaka sigurnije od mraza. Voćarima koji imaju male voćnjake savjetujemo da prate naše prognoze, a po potrebi obave dimljenje u voćnjacima koje može pomoći u sprečavanju mraza

20.03.2007. - SNIJEG ZATRPAO GORSKI KOTAR

Naglo zahlađenje u Hrvatskoj neke je razveselilo, a nekima stvorilo probleme. Snijeg je padao u mnogim dijelovima Hrvatske, a u najvećim količinama, i preko pola metra, napadao je u Gorskom Kotaru

20.3.2007. – SJEVEROZAPADNA HRVATSKA: ZBOG SNIJEGA 30.000 LJUDI BEZ STRUJE

Bezazleni snijeg koji je jučer zabijelio Krapinsko-zagorsku i Varaždinsku županiju pretvorio se u nepogodu koja je bez struje ostavila gotovo 30.000 stanovnika. Zbog veoma mokrog i teškog snijega popucali su dalekovodi na cijelom varaždinskom području. Procjenjuje se da je bez struje ostalo 10 do 20 tisuća ljudi. Nepogoda je zaobišla samo veće gradove, koji imaju podzemnu kabelsku mrežu. Područja koja se napajaju zračnim vodovima, a to su gotovo svi dijelovi od Trakošćana i Cestice na slovenskoj granici do Vinice, Vratnog te Kneginca i Črešnjeva na drugome kraju županije, ostala su u mraku. Vodovi su popucali i u više od 60 naselja u Krapinsko-zagorskoj županiji te u 14 naselja gornjeg Međimurja. Veći proizvodni pogoni i farme spašavaju se agregatima, no mali proizvođači i trgovine imaju velikih problema. Pod težinom snijega lomilo se drveće. Vatrogasci su otklonili veće prepreke i opasnosti na cestama. U pomoć su im pritekli i mještani. Iako Elektrine ekipe danonoćno rade, sve kvarove zasigurno neće odmah otkloniti. Najteže je u bregovitim, nepristupačnim dijelovima gdje bi kućanstva bez struje mogla biti još nekoliko dana

22.03.2007. - SNIJEG U DIJELU DALMACIJE

Promjena vremena u cijeloj zemlji osjetila se u srijedu i u Dalmaciji, a najveće probleme donijela je grmljavina u noći s utorka na srijedu, koja je iz pogona izbacila nekoliko trafostanica, posebice u Zagori.

Najviše posla radnici Elektrodalmacije imali su u općinama Lećevica i Kladnjice, gdje je grmljavina izazvala kvarove u pedesetak trafostanica te u Kaštelima i Svetom Kaji. Kvarovi su zabilježeni na otoku Šolti, te u Splitu, gdje su većinom "stradali" gradski semafori. U Dalmatinskoj zagori, posebice na imotskom području jučer, ali i jutros, pada snijeg koji je visok pet do deset centimetara. Nema problema u prometu, a zbog leda posipane su ceste na području Kamenskom i u trogirskom zaleđu kod Boraje.

Snijeg je tijekom srijede padao u velikom dijelu Dalmatinske zagore, ali i na obalnim planinama gdje se lokalno spustio do samo tristo metara nadmorske visine. Članovi Crometeo tima jučer su bili na terenu na nekoliko lokaliteta u Dalmaciji, od Dubrovnika preko Biokova, Mosora i Svilaje do kanjona rijeke Zrmanje

22.3.2007. – PROLJETNI MRAZ

Jutros je dijelu unutrašnjosti zabilježen umjeren do slab mraz. Najjači je bio u sjeverozapadnoj Hrvatskoj. Zbog vedre noći i snježnog pokrivača koji se zadržava na tlu od ponedjeljka (večeras ga u Varaždinu i Bednji ima 6 cm) temperatura se jutros u 7 sati spustila do – 5 °C, u Bednji, -4 °C u Čakovcu, -3 °C u Varaždinu. -2 °C je bilo u Koprivnici, Krapini, Križevcima i Pargu-Čabar , a slabog mraza uz -1 °C bilo je i u Bjelovaru, Crnom Lug-Risnjak, Plitvičkim jezerima, Udbini, Virovitici i Zagrebu. Mraza je bilo i u unutrašnjosti Istre (minimalna temperatura u Pazinu bila je -2 °C ), pa i na zapadnoj obali, u Poreču. (minimalna temperatura bila je -1 °C). Zbog oblačne noći mraz je u Slavoniji prošlog jutra izostao. Jutros je najhladnije bilo na Zavižanu, uz -7 °C. Visina snijega od 80 cm, koliko ga ima i večeras u 19 sati, je i najviša visina ove sezone. Mraz je nanio štetu na vegetaciji i voćkama koje su već procvjetale zbog toplog vremena u prvih dvadesetak dana ožujka. Dodatnu štetu pričinjava lomljenje grana zbog težine snijega na njima.

23.03.2007. - POVRATAK HORACIJA

Ciklona Horacije još jučer odmaknula jre dalje na jugoistok pa se vrijeme kratkotrajno stabiliziralo. Nestabilnije se zadržalo još na jugu Dalmacije gdje je mjestimice palo i preko 50 litara kiše po metru kvadratnom u zadnja 24 sata. Jutros je izostao jutarnji mraz u nizinama unutrašnjosti, ali ga je bilo mjestimice u Gorskom kotaru, Lici i unutrašnjosti Istre. U Pazinu je jutros izmjereno čak -3°C. Dnevne temperature su u porastu pa su ponegdje i u unutrašnjosti zemlje dosegnule i prešle 10°C. Na Jadranu se kreću od 10 do 15°C.
Planine obiluju snijegom u čitavoj regiji. Osobito ga puno ima u BiH. Bjelašnica je jutros mjerila 172cm, Babin Do 60, Kupres 45, Sarajevo 19, Livno 15 i Bugojno 11cm. U Slveniji 'vodi' Triglav Kredarica sa 230cm, slijede Vogel 170cm, Krvavec 77, Planica 32cm. Prema podacima DHMZa, jutros najviše snijega ima na Zavižanu 80cm. Oko 20cm mjerilo se na Sljemenu, Crni Lug Risnjaku, Plitvicama i Parg Čabru.

Suprotno uobičajenim putanjama ciklona jutros se Horacije, koji je uzrokovao nestabilno vrijeme proteklih dana, počeo kretati prema zapadu. Horacije će se slijedeća 2 dana svojim centrom premještati preko istočnog, zatim zapadnog Balkana, dalje prema sjevernoj Italiji. Ovakve ciklone su retrogradne, kreću se suprotno od uobičajenog zapadnog visinskog strujanja. Tlak zraka je padu u cijeloj Hrvatskoj i tijekom petka posvuda je, osim na zapadu zemlje, opet niži od 1000hPa. Na Jadranu su bura i tramontana u slabljenju, a a navečer se očekuje skretanje vjetra na sjeverozapadne smjerove. Naoblačenje sa istoka je već zahvatilo veći dio unutrašnjosti zemlje, a u Slavoniji ima mjestimične kiše uz temperature zraka oko 5 ili 6°C. Noćas če se oborine proširiti na cijelu unutrašnjost pa će biti i kiše i snijega. Snijeg je siguran iznad 400m, a mjestimice će padati i u nizinama. Tijekom subote u unutrašnjosti zemlje će biti hladno sa kišom i snijegom, na Jadranu promjenjivo oblačno samo povremeno sa slabom kišom mjestimice. U nedjelju će više kiše biti na Jadranu, a u Dalmaciji će biti i pljuskova sa grmljavinom. Na sjevernom Jadranu ojačat će bura na južnom jugo. Bit će malo hladnije u odnosu na subotu, a u unutrašnjosti zemlje toplije

25.03.2007. - HORACIJE I DALJE VLADA

Ciklona Horacije koja već danima utječe na vrijeme u Hrvatskoj i okolnim zemljama, i danas je nastavila svoj utjecaj.
Ujutro je u većem dijelu zemlje bilo pretežno oblačno, dok je slabih oborina bilo u Dalmaciji. Najmanje je naoblake bilo u Slavoniji. Temperature zraka kretale su se od -4 na Zavižanu do 13°C koliko je izmjereno u Makarskoj. U kruženju vlažnog i nestabilnog zraka prijepodne su se izmjenivala sunčana i oblačna (kišna) razdoblja. Bilo je i vjetrovito: u Dalmaciji je puhalo umjereno do pojačano jugo, dok je na sjeverom Jadranu puhala pojačana i jaka bura.
Poslijepodne se nastavilo slično vrijeme. Najhladnije se i dalje zadržalo na Zavižanu, gdje je povrmeno padao slab snijeg. Na Hvaru je u samo 6 sati palo 23 mm oborine, koliko je izmjereno u 20 sati.


27.3.2007. – I DALJE HORACIJ

I dok je u unutrašnjosti zemlje vrijeme suho zbog utjecaja jake istočnoeuropske anticiklone, na vrijeme duž Jadrana te u Gorskom kotaru i Lici i dalje, već deveti dan zaredom, utječe ciklona Horacij. I današnji je dan donio pregršt zanimljivih meteoroloških podataka. Ukoliko isključimo gorska područja, sredinom dana u 14 sati najhladnije je bilo na Lastovu, samo 8 stupnjeva Celzija uz kišu. Hvar, Imotski i Kornati imali su tek stupanj više, 9 °C. Najtoplija je bila Petrinja sa 15 °C. Kiša je veći dio dana padala u Dalmaciji. I danas po količini oborina vodi Hvar. Tijekom 12 sati (od 8 h do 20 h) palo je novih 34 mm kiše. Od toga je samo od 8 do 14 sati palo 25 mm kiše. I Zavižan je danas dobio novih 25 mm oborine, u obliku snijega, kojeg je od jutros napadalo novih 6 cm, tako da je večeras visina snijega 96 cm. Na zavižanu puše i jak istočni vjetar. Brzina mu je večeras oko 40 km/h. Već deveti dan zaredom temperatura na Zavižanu je ispod nule, a u tih devet dana je napadalo 84 cm snijega. Naime, prošlog ponedjeljka, 19. ožujka bilo je samo 12 cm snijega


31.3.2007. – ZBOGOM (KIŠNI) HORACIJE !

Nakon što je od 19. ožujka, pa sve do danas, ciklona Horacije utjecala na vrijeme u cijeloj zemlji, vrijeme je da se oprostimo od nje. Utjecaj ciklone je znatno oslabio, iz dana u dan je količina kiše koja padne sve manja, kao i broj postaja na kojima je zabilježeno padanje. Danas je u tek u Kninu palo 2 litre kiše, u Pazinu 1 litra, a još samo je na nekoliko postaja izmjereno manje od 1 litre kiše. Nakon dužeg vremena ponovno je zabilježena danas temperatura od 20 stupnjeva, na Mljetu u 14 sati. Prvi dani travnja biti će u znaku stabilnog, anticiklonalnog vremena. Osim zimskog ugođaja kojeg je osim u gorju, Horacije donio i u sjeverozapadnoj Hrvatskoj (početkom posljednje dekade ožujka) ciklona je bila zanimljiva po svojoj dugotrajnosti i većim količinama oborine. U mnogim je mjestima u zadnjih 12 dana ožujka palo više oborina od mjesečnog prosjeka. Najviše oborina Horacije je donio Zavižanu, 226,5 mm. Naravno, to je snijeg kojeg je napadalo čak 93 cm. Jučer je visina snijega na Zavižanu bila 105 cm, dok ga je 19.3. bilo samo 12 cm. Snijeg se međutim topi, tako da ga večeras u 20 sati ima 94 cm. Horacije je danima zalijevao Dalmaciju kišom, pa se među prvih 10 mjesta po količini kiše nalazi čak 8 postaja iz Dalmacije. Osim rekordera, Zavižana, na taj se popis tek ugurao Parg-Čabar sa 129,9 mm kiše (zanimljivo je da je od toga u 24 sata od 19.3 na 20.3. palo čak 94,6 i to je najveća dnevna količina oborine od Horacija (na Pargu-Čabar to je bio također snijeg).


slika
Ciklona Horacij: 10 postaja s najvećom količinom kiše od 19.3. do 31.3.2007.
The snow comes down so fast and thick, you can actually watch it pile up, and you can even hear it

EXPERT
Avatar
Postovi: 31271
Pridružen/a: 22 svi 2004, 22:02
Lokacija: Labin, Istra

PostPostao/la Ned » 15 sij 2008, 23:05

#4. – CIKLONA ERIKA: OBILAN LISTOPADSKI SNIJEG U GORJU (18.-24.10.2007.)

Ciklona Erika je početkom zadnje listopadske dekade donijela zimu u naše krajeve. Promjena je počela 18. listopada kada je zapadne krajeve zemlje zahvatila hladna fronta sa sjeverozapada. Poslijepodne je počela kiša, a na sjevernom Jadranu, do večeri i na srednjem bilo je i pljuskova s grmljavinom. Sa prolaskom fronte je počelo i zahlađenje pa je u večernjim satima u višem gorju počeo padati snijeg. 19. listopada gorski krajevi osvanuli su pod snijegom. Duž Jadrana je zapuhala i do orkanska bura koja je otežavala promet. 20. listopada bilo je pljuskova snijega i u nizinama unutrašnjosti. Bura je sve više jačala pa je na Krku 21. listopada izmjeren orkanski udar od 172 km/h. U Splitu je 21. listopada izmjerena druga najniža temperatura za ovo doba godine u zadnjih 50-ak godina. Na DHMZ postaji Marjan Split minimalna temperatura zraka iznosila je 4,3°C. Najniža ikad listopadska temperatura izmjerena je u Splitu 23.10.1972. i iznosila je 3,8°C. Zbog osjetnog zahlađenja prvi put nakon 15 godina Mosor se zabijelio već u listopadu. Obilan snijeg je pao u gorskim krajevima, a donio je velike probleme u prometu u Gorskom kotaru i Lici. 23. listopada je na Sljemenu izmjereno pola metra snijega, a 25. listopada čak 61 cm. To je iznimno rijedak meteorološki događaj, čija je vjerojatnost pojavljivanja vrlo mala. U nizinama unutrašnjosti je pala obilna kiša. U Zagrebu je olujni vjetar rušio stabla. 26. listopada je kiše bilo na Jadranu, na Mljetu je palo 70mm. Posljednjeg dana listopada na vrijeme je djelovala ciklona Fani. Najviše kiše je bilo u Dalmaciji. U Vidu 70 mm. Na sjeveru Jadrana opet je zapuhala jaka bura. Zatopljenje je u posljednjim danima mjeeca otopilo snijeg u gorju, a još se deset centimetara zadržao na Sljemenu i Begovom Razdolju.

slika
22. listopada 2007. - Zatrpane Delnice kao rijetko kad u listopadu

slika
Na Sljemenu je 25.10.2007. izmjereno 61 cm snijegaKod:
18.10.2007. – CIKLONA ERIKA : STIGLA HLADNA FRONTA

Već danima najavljivanja i očekivana, danas poslijepodne je zapadne krajeve zemlje zahvatila hladna fronta sa sjeverozapada. Poslijepodne je počela kiša, a na sjevernom Jadranu, do večeri i na srednjem bilo je i pljuskova s grmljavinom. Tijekom poslijepodneva mjestimice su pale i veće količine kiše. Do 20 sati je, prema podacima sa Ogimeta u Pazinu palo 25 mm kiše, u Ogulinu 23 mm, u Pargu 19 mm, Rijeci 18mm, Karlovcu 15 mm. Sa prolaskom fronte je počelo i zahlađenje pa je u večernjim satima u višem gorju počeo padati snijeg. U 21 sat je po podacima DHMZ-a u Pargu kod Čabra padala susnježica uz 2 °C, a na Zavižanu je -2 °C uz slab snijeg. U 20 sati su izmjerena prva dva centimetra snijega. Današnji maksimumi temperatura neće se ponoviti u skoro vrijeme. Sredinom dana (15 sati) je na našoj postaji u Rijeci izmjereno 15 °C, u Zagrebu je bilo 17 °C, u a Pazinu 12 °C. Večeras u 22 sata u Pazinu je 7 °C, u Rijeci 8 °C, a na zagrebačkim postajama 9 °C. U unutrašnjosti je zapuhao sjeverni vjetar, a jaka bura na sjevernom i srednjem Jadranu već stvara teškoće u prometu. Prema izvješću HAK-a zbog bure s olujnim udarima, dionica autoceste A 1 od čvora Maslenica do čvora Sveti Rok zatvorena je za sva vozila. Dolazak hladnog zraka sa sjevera Europe potaknuti će stvaranje ciklone (Erika) na jugoistoku Europe


19.10.2007. - SNIJEG ZABIJELIO PLANINE

Odmicanjem hladne fronte prema jugoistoku u cijeloj zemlji vrijeme se stabiliziralo i prevladava sunčano i suho. Promjenjive naoblake ima samo u dijelu Like, Gorskog kotara i sjeverozapadne Hrvatske. Protekle noći u unutrašnjosti je palo od 0 do 10mm oborine, a na Jadranu je mjestimice bilo i obilnije kiše. Tako je na Crometeo postaji Zadar-poluotok palo 35mm kiše. Flengi u Istri mjerio je 33, Split 24mm, Žrnovnica 21mm, Trogir i Cres 19mm, Rijeka Vezica i Pehlin 11mm te Vid pored Metkovića 7mm. U noći je puhala umjerena do jaka bura, mjestimice sa olujnim udarima. Bura ometa normalno odvijanje cestovnog prometa, a prema izvješćima, na autocesti podno Velebita orkanska bura ima udare do čak 160km/h!
Snijeg je noćas zabijelio mnogobrojne planine u Hrvatskoj, ali i u okoloci. U Lici i Gorskom kotaru snijeg je spustio vrlo nisko pa ga je bilo i na oko 500m nadmorske visine. U široj okolici Rijeke snijeg je padao u zaleđu Klane, a snježni pokrivač je ujutro zabilježen na samo 450mnv. Na Platku se također zabijelilo sa oko 5cm snijega. Snijeg nije zaobišao ni planine Dalmacije. Iako je ovo već treći ovojesenski snijeg na Biokovu, jutros ga je bilo 5 do 6cm uz samo -3°C, prema informaciji dežurnog tehničara HRT-ova odašiljača na Svetom Juri. Osim na Biokovu snijeg je pao i na Dinari, Svilaji i Kamešnici. Nakon hladnog jutra u kojem su minimalne temperature zraka bile od 0 do 12°C u cijeloj zemlji, danju je ipak nešto toplije uz temperaturu od 8 do 16°C

20.10.2007. - PLJUSKOVI SNIJEGA U NIZINAMA UNUTRAŠNJOSTI

S prodiranjem još hladnijeg zraka i povećanjem razlika u tlaku zraka nad Hrvatskom i susjednim zemljama danas se nastavilo vjetrovito, hladno i nestabilno vrijeme. Iako je jutro u većem dijelu unutrašnjosti osvanulo vedro, sredinom dana i poslijepodne došlo je do jačeg razvoja naoblake s kojim je mjestimice bilo pljuskova kiše i snijega. Na Jadranu je dan obilježilo uglavnom sunčano, ali vjetrovito vrijeme.

Temperatura zraka sredinom dana na visini od 1000 metara nadmorske visine iznosila je u središnjoj Hrvatskoj 0 Celzijevih stupnjeva, a u nizinama ona je bila uglavnom između 6 i 9°C. No, uz pljuskove i pojačan vjetar kratkotrajnog zrnatog snijega bilo je i u nizinama. Oko podneva snijeg su zabilježili članovi Crometeo foruma u Varaždinu, a oko 14 sati pljuskova snijega bilo je i na zagrebačkom području. Nešto češći su pljuskovi bili u Gorskom kotaru i u susjednoj Sloveniji. U Pargu pored Čabra tako je danas poslijepodne uz nula Celzijevih stupnjeva padao umjeren snijeg, a mjestimice je bilo i manjih problema u prometu, osobito na autocesti Zagreb-Rijeka kod tunela Tuhobić gdje je snijeg smanjivao vidljivost, a jak vjetar dodatno otežavao promet

21.10.2007. – ORKANSKI UDARI BURE I SNIJEG

Bura koja je danas puhala duž naše obale Jadrana večeras je dodatno ojačala, osobito na sjevernom Jadranu. Već oko 19 sati Crometeo motritelji su u Rijeci bilježili jake i vrlo jake udare, a naš član Bigfoot s otoka Krka bio je na lokalitetima izloženim orkanskim udarima bure. “Upravo sam se vratio s najluđih pola sata provedenih na buri, sjediš u autu iza kamenog zida visokog oko metar, a auto trese, diže zadnji kraj, nevjerojatno.” – prenosi Bigfoot. “Izašao sam dvaput van i stajao iza tog zida da me ne odnese iako me par puta odljepilo od zida” – nastavlja. Izmjerio je udar bure od čak 48 metara u sekundi, odnosno orkanskih 172 km/h. Upozoravamo da će bura i u nastavku večeri i noći imati orkanske udare, osobito podno Velebita.

U Gorskom kotaru i dijelu Like pada snijeg koji se mjestimice počeo zadržavati na tlu, dok je u ostalim krajevima unutrašnjosti zasad suho ili sa slabom kišom, no tijekom noći snijega može biti i u nizinama, osobito središnje Hrvatske. I u kopnenom području bit će vjetrovito, ponegdje s jakim i olujnim udarima sjeverca

22.10.2007. - SINOĆ U SPLITU DRUGA NAJNIŽA TEMPERATURA U ZADNJIH 50 GODINA

Sinoć je u Splitu izmjerena druga najniža temperatura za ovo doba godine u zadnjih 50-ak godina. Na DHMZ postaji Marjan Split minimalna temperatura zraka, prema podacima OGIMET-a, iznosila je 4,3°C. Najniža ikad listopadska temperatura izmjerena je u Splitu 23.10.1972. i iznosila je 3,8°C. Na Crometeo postajama Split - Kman i Split - Spinut u 23 sata bilo je samo 5°C! Tako niske temperature zraka nisu tipične za listopad i događaju se prosječno jednom u nekoliko desetljeća.

Zbog osjetnog zahlađenja prvi put nakon 15 godina Mosor se zabijelio već u listopadu! Tijekom noći na pojedinim područjima snježna granica spustila se na samo 700 metara.
Snijeg je pao i na Biokovu te u svim planinama Dalmatinske zagore.

Na većem dijelu obale sinoć je puhala jaka i olujna bura, mjestimice s orkanskim udarima. U podvelebitskom primorju bura je imala udare preko nevjerojatnih 200 km/h, a orkanskih udara prethodne noći bilo je i na Dupcima, pod Klisom i u dijelu Kaštela gdje su udari prelazili 130 km/h. Razlog ovog nevremena je u dubokoj cikloni koja se prethodne noći s juga Italije približila Jadranu, uz istodobno jačanje anticiklone sa sjeverozapada Europe.


22.10.2007. - ERIKA DONIJELA ZIMU: OBILAN SNIJEG U GORJU

Ciklona Erika donijela je danas , usred kalendarske jeseni, pravu zimu. Od nedjelje navečer u gorskim krajevima pada gust snijeg, koji uz olujnu i orkansku buru na većem dijelu Jadrana znatno otežava promet. Već jutros su u Gorskom kotaru izmjerene visine snijega od 20 cm (Crni Lug – Risnjak) do 34 cm (Begovo Razdolje). Snijeg je padao tijekom cijelog dana, a prema posljednjim večerašnjim informacijama sa Hrvatskog radija njegova visina iznosi i do pola metra. Snijega ima i u Lici. Na području Plitvičkih jezera jutros je izmjereno 18 cm, a prema posljednjim izvještajima večeras ga ima do 30 cm. Na Sljemenu, je prema podacima DHMZ-a jutros izmjereno 21 cm snijega, a tijekom dana napadalo je novih 17 cm, pa večeras u 20 sati njegova visina iznosi 38 cm. Na Zavižanu je u 20 sati visina snijega 22 cm. Tamo cijelog dana puše olujan vjetar brzinom od oko 90 km/h. U nizinama unutrašnjosti je padala uglavnom kiša. Prema podacima sa Ogimeta u zadnja 24 sata (do 20 h) u Ogulinu je izmjereno 61 mm oborine, Daruvaru 59 mm, Gradištu 47 mm, Osijeku 41 mm, Slavonskom Brodu 40 mm. U središnjoj Hrvatskoj palo je od 20 do 35 mm kiše. Na Jadranu je najviše kiše bilo na jugu (Dubrovnik – Ćilipi 23 mm). Na srednjem dijelu je palo uglavnom od 5 do 10 mm, dok je vrlo malo ili nimalo kiše bilo na sjeveru Jadranu. Prema zadnjem izvješću HAK-a zbog olujnih udara bure, za sav promet zatvorene su dionica autoceste A 1 Zagreb-Šestanovac od čvora Posedarje do čvora Sveti Rok i državna cesta D 54 Maslenica-Zaton Obrovački. Prošle noći su na Maslenici izmjereni udari bure od 216 km/h.

23.10.2007. - POLA METRA SNIJEG NA SLJEMENU!

Snijeg je zatvorio Sljemensku cestu. Samo jučer na Medvednici ga je do 20 sati napadalo 38 centimetara. Cestari su za toliki snijeg bili spremni, ali su im tijekom dana zatrebala pojačanja. Policajac ispred rampe na početku Sljemenske ceste neumoljivo je vraćao sve automobile bez zimskih guma ili lanaca. Vozači su bili potpuno nespremni.

Kiša koja je u gradu padala cijeli dan i utjecala na to da se mnogo Zagrepčana odluči za automobil umjesto javnog prijevoza, na Sljemenu se pretvorila u pravu zimsku mećavu. Desetak se automobila tamo odsklizalo u grabe uz cestu. Izvlačile su ih dvije ralice i tri specijalna kamiona zimske službe koji su tamo uklanjali snijeg i posipali sol. Snijeg je zabijelio tlo već na visini 500 metara.

23.10.2007. - SNIJEG BLOKIRAO LIKU I GORSKI KOTAR, OLUJNI VJETAR RUŠIO STABLA U ZAGREBU

Otvorena je dionica ličke magistrale kroz Nacionalni park Plitvička jezera od Prijeboja do Koranskog mosta, koja je tijekom jutra bila zatvorena zbog stabala koja su zbog snijega popadala po kolniku.

Na državnim cestama koreničkog područja ukinuti su zimski uvjeti vožnje, a promet kamionima s prikolicama i tegljačima zabranjen je na cestama Borje - Vrhovine, Korenica - Gospić i Karlobag - Gospić.

Devet automobila oštećeno je jučer na zagrebačkim ulicama zbog olujnog vjetra koji je srušio nekoliko stabala, ograda i reklama, no nasreću nitko od građana nije ozlijeđen, doznaje se u policiji koja je, zajedno s vatrogascima, imala pune ruke posla.

25.10.2007. - OSVRT NA SNJEŽNI POKRIVAČ ZADNJIH DANA U HRVATSKIM PLANINAMA

Posljednja tri dana u nekoliko smo navrata pisali o snijegu koji je padao na hrvatskim planinama. Jučer je na DHMZ postaji Puntijarka (Sljeme) izmjereno čak 61cm snijega. Naš član Snow Hunter usporedio je ovaj podatak sa onima koji se mogu naći u meteorološkim godišnjacima bivše države u razdoblju od 1950. do 1984. Ovoliko snijega kao jučer nikad nije izmjereno u spomenutom razdoblju! Svega tri puta maksimalna je visina snježnog pokrivača u listopadu bila viša od 10cm, i to 1980. kada je bio 12cm i 1970. kada je bilo 17cm. U oba slučaja snijeg se na tlu zadržao po 4 dana, dok je najviši listopadski snijeg u spomenutom razdoblju zabilježen 1974. godine kada ga je bilo 25cm i zadržao se čak 16 dana. Zanimljivo je da je toga listoapda na Zavižanu zabilježen 31 dan sa snježnim pokrivačem! 61cm snijega u listopadu na Sljemenu, kao što je izmjereno jučer, iznimno je rijedak meteorološki događaj, čija je vjerovatnoća pojavljivanja vrlo mala

26.10.2007. - PETAK POD UTJECAJEM CIKLONE

Ciklona se nalazi u zapadnom Sredozemlju, a pripadajuća joj topla fronta prelazi preko naših krajeva. Iako je nad Hrvatskom tlak zraka relativno visok i prelazi 1020hPa, posvuda nebom dominiraju oblaci, a u većem dijelu zemlje ima i oborina. Najkišovitije je zadnjih 12 sati bilo na Jadranu. Tako je na Crometeo postajama do 14h izmjerena slijedeća količina oborina: Buje 1, Pazin 3, Rijeka 6, cres 6, Zadar 6, Split 8, Trogir 9, Žrnovnica 12, Vrgorac 31, a najviše u Vidu pored Metkovića 35mm. Još kišovitije bilo je na DHMZ-ovoj postaji Mljet gdje je do 8h palo preko 70mm kiše! U popodnevnim satima posvuda je u unutrašnjosti zemlje temperatura zraka bila ispod 10°C. Na sjevernom Jadranu je bilo od 10 do 15°C, a najtoplije u Dalmaciji uz jugo i 15 do 20°C. Usprkos toplini snijega još ima u Hrvatskoj. Tako ga je najviše u Begovom Razdolju, čak 46cm. Na Sljemenu ga je u 8h bilo 41cm, na Zavižanu 20, a na Pliticama 14cm.


#5. – CIKLONA URLIK : TORNADO, PIJAVICE, PLIMNI VAL
20.-25. KOLOVOZA


20. kolovoza je nakon nekoliko dana bez nevremena počela još jedna izraženija promjena vremena koju je donijela ciklona Urlik. Pamtiti ćemo je po tornadu u Slatini, pijavicama kod Dubrovnika i plimnom valu na otoku Istu. 20. kolovoza je nevrijeme zahvatilo zapadne krajeve. Na Zavižanu je u 6 sati palo 47 mm kiše, a u Rijeci u 1 sat čak 22 mm. Područje Slatine je zahvatio tornado koji je oštetila 30 kuća. Nevrijeme je područje Slatine zahvatilo i dan kasnije. 20. kolovoza je nevrijeme s tučom zahvatilo i Požegu kao i dijelove Baranje. 21. kolovoza niz pijavica pojavio se na moru ispred Dubrovnika. 22. kolovoza je samo nekoliko trenutaka više od metar i pol visok plimni val zapljusnuo je Ist, otok u sjevernom dijelu zadarskog arhipelaga. Sve kuće i ulice u starom dijelu Ista bile su poplavljene. I 23. kolovoza stižu vijesti o olujnom nevremenu iz mnogih krajeva. 25. kolovoza je plimni val pogodio i grad Pag. Krajem mjeseca na vrijeme je djelovala i ciklona Veronika. Nevrijeme s tučom veličine breskve zahvatilo je zadnjeg dana mjeseca okolicu Zadra.


slika
Tornado poharao Slatinu

http://youtube.com/watch?v=Et0rpEg0bFc
Video o tornadu u Slatini

slika
Jedna od pijavica snimljenih 21. kolovoza ispred Dubrovnika

http://www.crometeo.net/phpbb/viewtopic.php?t=3387
Reportaža o pijavicama ispred Dubrovnika

http://www.crometeo.net/site/index.php?module=pagemaster&PAGE_user_op=view_page&PAGE_id=108
Reportaža o plimnov valu (meteorološki tsunami) na otoku Istu 22. kolovoza 2007.

slika
Tsunami na otoku Ist


Kod:
20.8.2007. – URLIK POČEO ŽESTOKO

Nakon Sanje i Todora od danas nad našim krajevima pratimo utjecaj treće ciklone ovog kolovoza, nazvane Urlik. Start ciklone je impresivan. Tijekom prijepodneva se izraženije olujno nevrijeme premještalo od sjevernog Jadrana, preko Gorskog kotara i Like prema središnjim i sjeverozapadnim krajevima unutrašnjosti. Prema podacima DHMZ-a, u razdoblju od 8 do 14 sati ponegdje su palo izrazito velike količine kiše. Najviše, čak 47 mm palo je na Zavižanu. U Senju je izmjereno u istom razdoblju 42 mm, a u Rijeci je za manje od sat vremena palo 22 mm kiše. Spomenimo i Gospić s 11 mm, dok je drugdje zasad palo manje od 10 mm kiše. Grmljavinsko nevrijeme, ponegdje praćeno i tučom u 14 sati još je trajalo nad sjeverozapadnim krajevima pa će količine oborine do kraja dana biti veće. Na zapadu zemlje je i osvježilo. U 14 sati najhladniji je s 8 °C bio Zavižan (u 8 sati bilo je 13 °C). Zanimljivo je da je u Karlovcu temperatura u 14 sati iznosila samo 18 °C, a istovremeno je u Kutini bilo 30 °C. Od 14 (26 °C) do 15 sati (20 °C) temperatura u Zagrebu je pala za 6 stupnjeva. Najtoplije je u 14 sati bilo na krajnjem istoku i jugu zemlje. 31 °C mjere Lipik, Mljet i Požega, a 32 °C Metković


20.8.2007. – SLATINA: PIJAVICA U 8 MINUTA SRUŠILA 30 KROVOVA!

U osmominutnom pustošenju pijavice u Slatini, odnosno u naselju Sladojevci, oštećeno je 30 stambenih objekata, od kojih je dvadeset kuća ostalo bez krova! Nakon pijavice to je područje nakratko pogodila i tuča. Unatoč svemu, dojava o ozlijeđenima nije bilo. Mini tornado koji je pogodio područje Slatine, izuzetno se rijetko događa u tom dijelu zemlje.

21.08.2007. - SLATINU PONOVNO POGODILO NEVRIJEME, PROGLAŠENA ELEMENTARNA NEPOGODA

ISTOČNI dio Slatine i prigradskog naselja Kozice, kao i dio općine Nova Bukovica, zahvatilo je rano jutros jako nevrijeme praćeno tučom veličine lješnjaka i oraha, te s jakim vjetrom, izvještava Županijski centar 112 Virovitica. Prema dosadašnjim procjenama, materijalne štete kreću se od 30 do 90 posto, a veća je materijalna šteta počinjena na voćnjacima, vinogradima i poljoprivrednim površinama.


21.8.2007. - NEVRIJEME BARANJI DONIJELO LED, MRAK I POŽARE

Nevrijeme koje je u ponedjeljak vladalo Slavonijom i Baranjom, najveće štete napravilo je u gradu Požegi i okolici, a i u većem dijelu Baranje je u ponedjeljak uvečer padao led veličine oraha i pretpostavlja se nanio znatne štete preostalim usjevima

21.8.2008. – PIJAVICE ISPRED DUBROVNIKA

Ciklona Urlik nastavlja donositi vremenska uzbuđenja širom zemlje. Iako je kiša, koja bi prekinula višemjesečnu sušu na širem području Dubrovnika dosad izostala, tijekom protekle noći i današnjeg prijepodneva olujni kumulonimbusi prelazili su duž dubrovačke obale uz intenzivno sijevanje i grmljavinu. Na moru ispred grada formirale su se pijavice koje je snimio naš član Daniel Pavlinović

22.8.2007. – KIŠNA NOĆ: KVARNER, LIKA, GORSKI KOTAR

I dalje nad našim krajevima u sklopu prostrane ciklone Urlik, sa jugozapada povremeno pritječe vlažan i nestabilan zrak. Protekle noći izraženiji kišni val zahvatio je, osobito Kvarner, Liku i Gorski kotar. Količine kiše koje su jutros u 8 sati izmjerile neke postaje DHMZ-a na navedenim područjima su impresivne. Kišni rekorderi su Karlobag i Gospić u kojima je u zadnja 24 sata (jutros do 8 sati) palo čak 65 mm kiše. U Gospiću je sva ta količina pala za vrijeme protekle noći. Protekle je noći u Malom Lošinju palo 48 mm kiše, na Plitvičkim jezerima 32 mm, Rabu 31 mm te Senju 25 mm. U Gorskom je kotaru palo uglavnom od 15 do 20 mm kiše. Kiše je bilo i u Istri te središnjim i sjeverozapadnim krajevima unutrašnjosti, a količine su manje od 10, a najčešće i od 5 litara. U Slavoniji i Dalmacija kiša je uglavnom izostala, ali zato toplina nije. U većem dijelu srednje i južne Dalmacije ni minalna se temperatura nije uz pojačano jugo spuštala sinoć i jutros ispod 25 °C. U Makarskoj je minimalna temperatura iznosila 27 °CC. Veći dio Slavonije i Dalmacije danas sredinom dana mjeri 30 ili koji stupanj više, a najtopliji je Metković sa vrućih 34 °C.22.08.2007 - OSCILACIJA ZALJEVA NA ISTU POPLAVILA OBALU I PODRUME

U popodnevnim satima, razina mora u zaljevu na otoku Istu, počela je jako oscilirati, što je dovelo do podizanja razine vode uz obalu za više od 1,5 metara nego je uobičajena visina vode. Mnoge brodice su izbačene na obalu, more je potpuno poplavilo rivu, trajektno pristanište i sve obližnje podrume i prizemlja. Prema riječima mještana, šteta je velika, a vatrogasci ispumpavaju vodu iz poplavljenih objekata.

Rezonancija u zaljevu, najvjerojatnije je pobuđena prolaskom olujnog cumulonimbusa iznad tog područja, pa je došlo do nagle promjene tlaka zraka i prijenosa energije na morsku površinu. Ovakvi plimni valovi česta su pojava u zaljevu Vele luke i Starogradskom zaljevu.

U samo nekoliko trenutaka više od metar i pol visok plimni val zapljusnuo je Ist, otok u sjevernom dijelu zadarskog arhipelaga. Sve kuće i ulice u starom dijelu Ista su poplavljene, a s obzirom da je voda prodrla i u razvodne kućice, nestalo je i struje. Nekoliko brodica završilo je na rivi. To se umalo dogodilo i katamaranu koji je bio privezan u rivi, no u posljednji je trenutak isplovio, te je tragedija izbjegnuta.

23.08.2007. - OLUJNO NEVRIJEME U SLAVONIJI I POSAVINI

Dana 22. kolovoza oko 19:00 sati ŽC 112 Slavonski Brod primio je dojavu od više građana da je olujno nevrijeme praćeno jakim pljuskom, grmljavinom i olujnim vjetrom zahvatilo više mjesta u Brodsko posavskoj županiji (Okučani, Gornji Bogičevci, Dragalić, Cernik, Nova Kapela i Nova Gradiška). U mjestu Lađevcu, nevrijeme je oštetilo krovove na gotovo 30 objekata, što stambenih, a što gospodarskih. Vjetar je lomio granje i srušio nekoliko stabala te je zbog toga došlo do prestanka opskrbe električnom energijom u pojedinim naseljima. Tijekom noći u jednom dijelu tih naselja obavljeni su popravci na elektrosustavu te je nastavljena opskrba električnom energijom.
Nevrijeme je od 19:30 sati prešlo na područje Požeško-slavonske županije i trajalo je do 20:15 sati. Na cestama je bilo dosta porušenih stabala, elektro-stupova i oštećenja vozila. Najveće štete pričinjene su na krovovima obiteljskih kuća i gospodarskih objekata i to u naseljima: Požeški Milanovac, Krivaj, Trenkovo, Mihaljevci, Vetovo, Lukač i Venje. Orkanski vjetar nosio je krovove kuća, čupao stabla i električne vodove, pa velik dio naselja čaglinske, veličke i kutjevačke općine još nema struje.

Silinu nevremena zorno oslikava i potpuno opustošen povijesni park dvorca Trenkovo, gdje su stoljetna stabla iščupana iz korijena. Brdska naselja veličke općine još nemaju struje. Stanje je teško i u naseljima kutjevačkog vinogorja te čaglinskoga kraja, gdje ekipe HEP-a otklanjaju kvarove na vodovima.slika
Olujni mamatus nad Viroviticom

Kod:
23.8.2007. – OLUJA PROTUTNJALA ZAPADOM ZEMLJE

I dalje ne prestaju uzbuđenja koje donosi ciklona Urlik. Već smo pisali o današnjim velikim temperaturnim razlikama između sjevernog Jadrana te istoka i juga zemlje. Gotovo cijeli dan uporna jesenska kiša padala je na sjevernom Jadranu, osobito u Istri i Kavrneru. Palo je uglavnom od 10 do 15 mm kiše (Pazin). U popodnevnim se satima nad područjem Gorskog kotara i južne Slovenije formirala izraženija oluja koja se tijekom večernjih sati intenzivirala i premještala prema središnjim i sjeverozapadnim krajevima unutrašnjosti. Oko 19 sati je kratkotrajno jače nevrijeme zahvatilo i šire zagrebačko područje. Za samo petnaestak minuta palo je oko 15 mm kiše, koliko i u Pazinu gotovo cijeli dan. Temperatura se brzo spustila za desetak stupnjeva. U 14 sati u Zagrebu je bilo 30 C, a u 20 sati 19 C. Prema prvim vijestima na radio Zagrebu, jako nevrijeme je večeras pogodilo i Koprivnicu, a štete su velike i još se procjenjuju

25.08.2007. - PLIMNI VAL POGODIO I PAG

Najprije jaka tremontana, kakve se ni stari Pažani ne sjećaju, onda poplava, pa bura - sve je to zahvatilo Pag u četvrtak popodne i u noći od četvrtka na petak. More koje se podiglo iznad razine rive prepravilo je Branimirovu obalu i došlo do terasa kafića, a posve je poplavilo područje uz magazine soli na Prosici gdje se nalazi stotinjak štandova.


29.08.2007. - PROGLAŠENA ELEMENTARNA NEPOGODA ZA SLATINU, SOPJE, ČAĐAVICU I NOVU BUKOVICU

Virovitičko-podravski župan dr. Stjepan Feketić proglasio je danas elementarnu nepogodu - tuču za područje grada Slatine te općina Sopje, Čađavica i Nova Bukovica. Elementarna nepogoda, olujni vjetar s "pijavicom", obilnom kišom i tučom zahvatio je područje grada Slatine 20. kolovoza, a istog dana Općinu Sopje zahvatila jaka tuča praćena obilnom kišom i olujnim vjetrom.
Dan kasnije, 21. kolovoza, na području općina Čađavica i Nova Bukovica takođe je zabilježena tuča praćena obilnom kišom i jakim vjetrom. Zbog toga došlo je do velikih šteta na ratarskim kulturama, povrću, voćnjacima, vinogradima, stambenim i gospodarskim objektima.31.8.2007. - GROM ZAPALIO DIO KUĆE U ZAGREBU

Tijekom jučerašnjeg jakog nevremena grom je udario u krov obiteljske kuće na Miroševečkoj cesti i uništio dječju sobu i kupaonicu. Samo dva sata ranije zapalila se i kuća u Pirovcu Gornjem u kojoj je izgorio hodnik i namještaj
31.8.2007. - KRUPNA TUČA U ZADRU, IMA LAKŠE OZLIJEĐENIH

Grad Zadar i okolicu oko 13,30 zahvatilo je jako nevrijeme s tučom koja je nanijela i materijalnu štetu. Naši motritelji iz Zadra javljaju o komadima leda većim od 5 cm te oštećenim automobilima i staklima te ozlijeđenim radnicima


01.09.2007. - TUČA VELIČINE BRESKVE PADALA JUČER U OKOLICI ZADRA

Tijekom petka preko Jadrana se premještala ciklona sa frontalnim sustavom. Atmosfera je bila najnestabilnija u ranim popodnevnim satima u dijelu sjeverne Dalmacije i Like. Iza 13h lujni oblak se razvio u neposrednoj blizini grada Zadra. Samo nekoliko kilometara od grada (Punta skala) 15 minuta je padala tuča veličine oraha, a veći komadi bili su veličine breskve. Član Crometeo tima (rainman) našao se u srcu nevremena gdje tuča oštetila automobile, a nekoliko radnika koji su radili na otvorenom zadobili su lakše povrijede. Tuča je padala i u široj okolici sv. Roka gdje je bilo čak nanosa do 10cm. Napredovanjem hladne fronte prema jugoistoku tuča je zahvatila i šibensko područje ali nije bila intenzivna kao u zadarskoj okolicislika
Zrno tuče veličine breskve u okolici Zadra, 31. kolovoza


#6 . – DRUGI DIO SRPNJA: ŽARKO LJETO, POŽARI I NEVREMENA

Desetak središnjih dana srpnja donijelo je žarko ljeto s vrlo visokim temperaturama zraka. U tom su periodu na vrijeme utjecale dvije kratkotrajne cklone: Petar 24. srpnja i Rea u dva zadnja srpanjska dana. Rea je uvjetovala i prave drame na Jadranu vezane uz spašavanje turista iz olujnog mora, a jedna je žena poginula u nevremenu na moru.

15. srpnja najtopliji je bio Knin sa 36 °C. 17. srpnja u Osijeku je temperatura porasla do 40 °C. 18. srpnja je 40°C izmjereno na DHMZ postajama Osijek, Osijek-Čepin i Knin. Drugdje je uglavnom bilo od 32 do 39°C. Dan kasnije Knin je izmjerio 41 °C, dok je u Rijeci, gdje je bilo 38,9 °C oboren temperaturni rekord za srpanj iz 1992. godine (38,1 °C). 24. srpnja se ponegdje niti najniže temperature nisu spuštale ispod 30°C pa su tropsku noć zabilježili Split, Šibenik i Makarska Vrućine su se nastavile i sljedećih dana, sve do 24. srpnja i utjecaja ciklone Peter, koja je kratkotrajno prekinula dugi niz vrućih dana. Tog utorka 24. srpnja u olujnom vjetru u Zagrebu su dvije osobe ozlijeđene. Istog dana nevrijeme je zahvatilo područje Karlovca, kao i Hrvatsko Zagroje. Dva dana kasnije su dva austrijska turista teško ozlijeđena u nevremenu u Funtani. Tih dana duž Jadrana su bijesnili brojni požari. Najteže je bilo na Velebitu gdje je na području Velikog Rujna danima bijesnio požar. Krajem srpnja je kratkotrajnu, izraženiju promjenu vremena donijela i ciklona Rea. 30. srpnja je jedna žena poginula u nevremenu na Kvarneru. Tog dana je Rijeka doživjela i temperaturni šok. U 9 sati ujutro je uz sunčano vrijeme bilo 32 °C. Temperatura se u 14 sati spustila na samo 16 stupnjeva. Uz zahlađenje zapuhala je i jaka bura, pa je duž Jadrana bilo velikih problema u moru. Brojni su turisti spašavani u podivljalom moru podno Velebita i na otočićima ispred Medulina. Jaka bura zatvorila je na kraju srpnja i dio autoceste A1 kao i jadransku magistralu od Senja do Karlobaga.

slika
Požari na Jadranu 26.7.2007.

Kod:
15.7.2007. – VRUĆE LJETO U SRCU LJETA

Početak druge polovice klimatološkog ljeta donio je u cijeloj zemlji prave ljetne vrućine. Najniža temperatura danas je, po podacima DHMZ-a izmjerena u Otočcu u 6 sati ujutro, 11 °C, koliko je bilo i u Korenici u 7 sati. Temperatura je u cijeloj zemlji brzo rasla, pa su sredinom dana (14 sati) rijetka mjesta na kojima je izmjereno manje od 30 °C. Na Jadranu je 29 °C izmjereno u Dubrovniku, Krku, Malinskoj, Palagruži, Poreču i Zadru. Zanimljivo je da je u unutrašnjosti (osim u višem gorju) ispod 30 bilo samo u Kutini, 27 °C. Danas je najtopliji bio Knin u kojemu je danas temperatura narasla do 36 °C. Maksimalna temperatura u Daruvaru i Pazinu narasla je do 35 °C. Opis vremena u cijeloj zemlji stane samo u jednu riječ: vedro. Temperatura mora kreće se od 24 do 26 °C. Ako je to osvježenje onda spomenimo da je večeras u 21 sat temperatura posvuda ispod 30 °C, ali rijetko gdje i ispod 25 °C .

17.07.2007. - U OSIJEKU 40°C!

U 14 sati najsvježije je bilo na Zavižanu uz 22°C, dok je u Brestovcu, Požegi i Slunju bilo izvanredno vruće sa izmjerenih 38°C! Na Jadranu je bilo nešto svježije; od 28°C na zapadnoj obali Istre (Umag, Rovinj-sveti Ivan na pučini) pa do 35°C u Starigrad Paklenici i Mljetu.
Što se tiče maksimalnih temperatura, najtoplije je bilo u Slavoniji. Tako je 38°C izmjereno na sljedećim postajama: Gorice-Nova Gradiška, Gradište-Županja, Sisak i Slavonski Brod, 39°C bilo je na osiječkom aerodromu, dok je nevjerojatnih 40°C (39,5) izmjereno u Osijeku.
I danas je bilo velikih dnevnih amplituda, i to ponajviše u zaleđu Dalmacije i Istre. Po Crometeo meteorološkoj postaji u Pazinu minimalna temperatura bila je 12,8°C, a maksimalna 37,4°C što daje da je dnevni hod temperature zraka iznosio 24,6°C.


18.07.2007. - 40°C U DALMATINSKOJ ZAGORI I SLAVONIJI, 43°C U PODGORICI

Tijekom četvrtka balkanski je poluotok bio najtoplije područje u Europi. Jutro je na Jadranu bilo iznimno toplo. Na DHMZ postaji Komiža minimalna temperatura zrak iznosila je čak 30°C. Vezano uz Komižu zanimljivo je napomenuti da je taj gradić na otoku Visu već u 10h mjerio 35°C, a sat poslije 31°C zbog osvježavajućeg utjecala maestrala. I drugdje su na Jadranu mjerene visoke minimalne temperature zraka te su se kretale od 21 do 29°C. Hladnije je bilo samo u unutrašnjosti Istre i Dalmacije. U unutrašnjosti su minimalne temperature bile od 20°C do najhladnijih 12°C u Gospiću i Otočcu.
Srpanjsko sunce uzrokovalo je brz porast dnevnih temperatura zraka. Osobito vruće bilo je u Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini i Srbiji. U Podgorici je tijekom srijede popodne oboren temperaturni rekord od kada se vrše meteorološka mjerenja. Tamo je živa dosegnula čak 43,2°C što je ujedno bila najviša izmjerena temperatura u Europi tijekom dana. Mostar i Niš su mjerili 41,0°C u hladu meteoroloških kućica. U Hrvatskoj je 40°C izmjereno na DHMZ postaja Osijek, Osijek-Čepin i Knin. Drugdje je uglavnom bilo od 32 do 39°C.slika
Pasje vrućine u Koprivnici, 18.7.2007.


Kod:
19.07.2007. - U KNINU 41°C, OBOREN TEMPERATURNI REKORD U RIJECI

Iako nijedan hrvatski grad nije dosegnuo temperaturni maksimum od 41 stupnja Celzija kao Knin, u cijeloj je zemlji bilo iznimno vruće, a ponegdje, kao u Rijeci, nadmašen je temperaturni rekord. Naime, 1992. godine u Rijeci je izmjereno 38,1, a današnja je temperatura bila 38,9. °C

Nekoliko današnjih maksimalnih temperatura zraka: Bilogora, Pula-aer, Senj i Zadar-aer 38°C; Daruvar, Gradište Županja, Osijek, Pazin i Slavonski brod 39°C; Osijek-aer i Rijeka 40°C, te Knin 41°C!


20.07.2007. - PAKLENE PASJE VRUĆINE

Toplinski val zahvatio je cijelu zemlju, a rekordne temperature od 38 stupnjeva Celzijevih u 14 sati izmjerene su u Osijeku, Imotskom, Sinju, Kninu i Gradištu kod Županje.
Stupanj niže izmjereno je u Zagrebu, Pazinu, Pločama, Sutivanu, Varaždinu i na Bilogori.


21.07.2007. - POŽEŠTINA: ZA PRANJE AUTOMOBILA DO 100.000 KUNA KAZNE

Bez vode je, ne samo danas, već protekla tri dana ostalo oko 10 tisuća ljudi na području Slatine i Požege.
Redukcije su, kažu mještani, nenajavljene i traju po nekoliko sati. Vodoopskrbna mreža požeštine radi s tek 15 posto kapaciteta. Uvedene su i kazne od 20 do čak 100 tisuća kuna za nesavjesno trošenje vode, primjerice za pranje automobila ili zalijevanje vrtova.


23.07.2007. - OSIJEK PROGLAŠAVA ELEMENTARNU NEPOGODU

Zbog ekstremno visokih temperatura zraka u proteklih deset dana, u Osijeku se danas sastao krizni stožer za zaštitu i spašavanje. Tropske vrućine u Slavoniji prouzročile su kvarove na elektroenergetskom sustavu. HEP bilježi najveću potrošnju struje u povijesti. Računi za struju bit će enormno visoki.Kolaps je i u vodoopskrbnoj mreži. Čak 280 naselja i mjesta u Osječko-baranjskoj županiji nema pitku vodu.24.7.2007. - OLUJNI VJETAR U ZAGREBU, OZLIJEĐENE DVIJE OSOBE

Olujni jugozapadni i zapadni vjetar koji je danas puhao na širem području grada Zagreba pričinio je materijalnu štetu, a dvije osobe su ozlijeđene. Vjetar je ojačao u poslijepodnevnim satima kad je povremeno bio olujne jakosti. Na udare je brzine vjetra prelazila i 22 m/s, odnosno 75 km

24.07.2007. - CIKLONA PETER U HRVATSKOJ: EKSTREMNA VRUĆINA, OLUJNI VJETAR, GRMLJAVINSKA NEVREMENA, ZAHLAĐENJE

Južina i iznimno visoke temperature zraka obilježili su proteklu noć i jutro u Hrvatskoj. Umjeren pad tlaka zraka nagovijestio je formiranje jedne ciklone u blizini naših predjela nakon dugog niza stabilnih i iznimno vrućih anticiklonalnih dana. Tijekom utorka nad sjevernom Italijom i sjevernim Jadranom formirala se plitka ciklona koje se sa svojim frontalnim sustavom premještala dalje na istok. Na nekoliko postaja DHMZ-a niti najniže temperature nisu padale ispod 30°C te su tropsku noć zabilježili Split, Šibenik i Makarska

U ostatku zemlje minimalna temperatura se kretala od 16 do 29°C. Dan je počeo sunčano sa umjerenim vjetrom južnih smjerova. Vjetar je pogodovao širenju nekoliko požara na Jadranu. Sunce i pretfrontalna južina pogodovali su brzom zagrijavanju tijekom dana pa su u popodnevnim satima u većem dijelu zemlje mjerene iznimno visoke temperature zraka. Najviših 40,6°C izmjereno je na osječkom aerodromu. 40°C danas je izmjereno u Gradištu, Slavonskom Brodu i Sutivanu na Braču, na dubrovačkom aerodromu izmjereno je 39,4°C u najtoplijem dijelu dana. Ciklona i fronta prvo su zahvatili zapad zemlje pa se tu prvo naoblačilo. Kiša, pljuskovi i grmljavina zahvatili su dijelove sjevernog Jadrana, Gorskog Kotara i središnje Hrvatske. Prolazak fronte mjestimice je bio popraćen olujnim udarima vjetra sa jugozapada i zapada, a mjestimice je lomio grane i načinio drugu materijalnu štetu. U Istri i Lici je bilo tuče mjestimice. Na Crometeo postaji Pazin palo je 15mm oborine u kratkom grmljavinskom nevremenu koje je bilo popraćeno snažnim vjetrom i osjetnim zahlađenjem. Prema večeri počeo je umjeren pad temperature na zapadu zemlje, a na sjevernom Jadranu zapuhala je bura. Oborine lokalnog karaktera tijekom večeri proširile su se i na Slavoniju uz osvježenje. Najtoplije i bez oborina zadržalo se samo u Dalmaciji.

24.07.2007. - NEVRIJEME POHARALO KARLOVAČKO PODRUČJE

Snažno nevrijeme zahvatilo je poslijepodne Karlovačku županiju. Olujni je vjetar čupao stabla i nosio krovove i prevrtao, a građani su upozoreni da ne izlaze iz svojih domova. Oko 21,30 nevrijeme, praćeno kišom i grmljavinom, ponovno je zahvatilo Karlovac.

24.07.2007. - NEVRIJEME U ZAGORJU

U naletu olujnog vjetra u utorak oko 16 sati srušeni su dijelovi pročelja školske sportske dvorane u Zlatar Bistrici. A navečer je zbog jakog vjetra i grmljavine nestalo struje.

26.07.2007. - NEVRIJEME ZAHVATILO PODRUČJE VRSARA I FUNTANE

U preksinoćnjem kratkotrajnom, ali žestokom nevremenu koje je zahvatilo Funtanu i Vrsar stradali su gosti u autokampu Orsera, a štete su nastale i u Valkaneli, Puntici i Bijeloj uvali.
U Orseri, na ulasku u Vrsar, poveće stablo bora srušilo se na šator u kojem se nalazila austrijska obitelj, dvoje odraslih s dvoje djece. Roditelji su teže ozlijeđeni te su prevezeni u pulsku Opću bolnicu, dok su djeca zadobila lakše povrede

26.7.2007. – JADRAN: VATRA NE POSUSTAJE

Požari i dalje haraju hrvatskom obalom. Na širem zadarskom području danas je gotovo istodobno buknulo desetak manjih ili većih požara. U Zemuniku Donjem i Crvenoj luci kod Biograda na Moru požari su ugašeni, a poslijepodne je lokaliziran novi požar na otoku Rivnju. U jučerašnjem požaru na otoku Rivnju izgorjelo je oko 80 ha guste borove šume i niska raslinja.
Vatrogasci najviše poteškoća imaju s gašenjem požara na Velikom Rujnu na Velebitu, u blizini Nacionalnog parka Paklenica. Požar je zahvatio gustu šumu, a pristup opožarenoj površini vrlo je težak, pa se očekuje pomoć iz zraka.

Još gori na području Gorice i Galovca, Ninskih Stanova, Smokovića i Poličnika. Zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe u Zadru Željko Šoša uputio je poziv svim komunalnim tvrtkama na prostoru Zadarske županije da svoja vozila stave na raspolaganje vatrogascima. Sve raspoložive snage Javne vatrogasne postrojbe su na terenu


28.7.2007. – CIKLONA REA U PONEDJELJAK DONOSI KIŠU I OSJETNO OSVJEŽENJE

Nakon što je prošlog utorka ciklona Peter kratkotrajno prekinula dugi niz izuzetno vrućih i sunčanih dana, vrijeme se u drugom dijelu tjedna vratilo u za ovogodišnje ljeto uobičajeni ritam. A to znači obilje sunca i vrlo visoke temperature zraka. Danas u 14 sati nigdje (osim u gorju i tek ponegdje na sjevernom Jadranu) temperature nisu ispod 30 °C. Najtoplije sa 37 °C je u Kninu, Mljetu i Sutivanu. Pretežno sunčano i toplo vrijeme zadržat će se i u nedjelju, a nova, iako opet kratkotrajana, jača promjena vremena očekuje se tijekom ponedjeljka i u noći na utorak. Promjenu će donijeti ciklona koja će se zvati Rea

30.07.2007. - U SNAŽNOM NEVREMENU KOJE JE ZAHVATILO KVARNER JEDNA OSOBA POGINULA

Danas je između 12.30 i 14 sati snažno nevrijeme pogodilo kvarnersko područje. Prema prvim informacijama nisu prijavljene veće materijalne štete, no poginula je jedna, zasad nepoznata ženska osoba, izvijestila je PU primorsko-goranska. Tijelo žene, koja je sandolinom isplovila iz Uvale Scott, uočeno je u blizini Krčkog mosta, na otočiću Sv. Marko. Zbog snažne bure koja i dalje puše te nepristupačnosti terena spasioci još uvijek nisu izvukli tijelo.

Uz kišu i buru Rijeka je danas doživjela temperaturni šok, u 2 sata temperatura zraka je pala sa 32°C na nevjerojatnih 15°C usred dana

30.7.2007. – CIKLONA REA: DANAS OD 2 DO 36 °C

Ovogodišnji srpanj biti će zapamćen po dugotrajnim vrućinama. Ipak, pretposljednjeg dana srpnja ciklona Rea donijela je izraženiju promjenu vremena. Iako je ipred nas još čitav kolovoz, vrhunac ljeta i ljetnih vrućina je najvjerojatnije iza nas. Za današnji dan definitivno ne vrijedi narodna poslovica: „Po jutru se dan poznaje“. A jutro je u većem dijelu zemlje počelo u znaku pretežno sunčanog i toplog vremena. U 7 sati najhladnije je bilo u Delnicama, 13 °C, dok je duž Jadrana temperatura dostizala i 26 °C. Ujutro i prijepodne naoblačenje s kišom zahvatilo je sjeverozapdne krajeve zemlje. U Varaždinu je kiše bilo i tokom noći pa je u 8 sati izmjereno prvih 5 litara. Do podneva je kiša i zahlađenje zahvatilo središnje i sjeverozapadne krajeve. U podne je Sljeme mjerilo samo 9 °C, a istovremeno je na Zavižanu bilo toplih 19 °C. Rijeka je tada uz sunčano vrijeme imala 32 °C. Za samo dva sata stanovnici Rijeke doživjeli su temperaturni šok. Temperatura se u 14 sati spustila na samo 16 stupnjeva. Istovremeno je u Makarskoj bilo 35 °C, a na Kornatima 36 °C. U kratko vrijeme u Rijeci je palo 13 litara kiše. Od 8 do 14 sati u Varaždinu su pale čak 34 litre kiše, a u Krapini 19 litara. U 20 sati Zavižan je imao samo 3 °C, dok je istovremeno u Dubrovniku i Makarskoj bilo vrućih 30 °C. U 22 sata temperatura na Zavižanu se spustila na 2 °C. Prolazak fronte je praćen i vrlo jakim sjevernim vjetrom u unutrašnjosti te jakom i olujnom burom koja se od sredine dana širila sa sjevernog Jadrana prema Dalmaciji, donijevši brojne nevolje neopreznim kupačima (uz jednu ljudsku žrtvu na Kvarneru), a do večeri rasplamsala je i brojne požare, uključujući ponovno i požar na Velebitu. Brojni su i problemi u prometu. HAK javlja večeras da je zbog bog olujnih udara bure za sav je promet zatvorena dionica autoceste A 1 Zagreb-Split između čvorova Posedarje i Sveti Rok, te dionica Jadranske magistrale (D 8) od Karlobaga do Svete Marije Magdalene.slika
Olujna bura prekinula je cestovni promet podno Velebita kao i na autocesti A1

Kod:
31.07.2007. - NESTALI NA MORU U NEVREMENU

Jučer je nevrijeme na moru "progutalo" ukupno dva Hrvata, dva Slovenca, dvoje Talijana, jednu državljanku BiH i čak osmero njemačkih državljana, koji su se uputili na plovidbu čamcima, gliserom ili jedrilicama. Jedino su Nijemci pronađeni, a za ostalima se traga i danas. Možda su u najboljem stanju Hrvati i Slovenci koji su navodno svojim obiteljima javili da su na kopnu, u Novaljskoj vali. Oni su iz iz Karlobaga isplovili sinoć u 22 sata, a bura im je prevrnula jedrilicu, i organizirana je potraga za njima, saznajemo iz riječke Nacionalne središnjice za traganje i spašavanje na moru. Od Zadarske policije saznajemo da još uvijek traje potraga za državljankom BiH 25-godišnja, koja je jučer oko 17.15 gumenim čamcem isplovila iz uvale Prezida na otoku Viru. S njom je bilo i dvoje malodobne djece. Njezin je suprug bio na obali i skuterom uspio doći do njih. Najprije je odvezao djecu na sigurno, a kada se vratio, nije više našao suprugu, niti čamac. Nastalo je i dvoje Talijana koji su se uputili jučer oko 23 sata na more iz mjesta Šimuni na otoku Pagu, također gumenim čamcem. Uhvatilo ih je navrijeme i nisu se vratili, a policija je danas nastavila potragu za njima. Osmero njemačkih državljana koji su se gliserom uputili iz Paga prema Podvelebitskom kanalu, pa ih je uhvatilo nevrijeme, pronađeni su skupa s gliserom na otoku Rabu

31.07.2007. - PROHLADNO JUTRO NAKON CIKLONE REA

Ciklona Rea sa frontalnim sustavom odmaknula je danas dalje na istok, a vrijeme se u cijeloj zemlji stabiliziralo. Zahlađenje je noćas zahvatilo i najjužnije dijelove zemlje pa je posvuda noć bila znatno hladnija od prethodnih. Da je jutros bilo prohladno pokazuju minimalne temperature zraka izmjerene na postajama DHMZ-a. Najhladnije je bilo na Zavižanu sa samo 1°C. Drugdje se u unutrašnjosti temperatura kretala od 6 do 13°C. Čak su i na obali Dalmacije temperature mjestimice pale ispod 15°C pa je Šibenik jutros mjerio neobično hladnih 14°C za kraj srpnja. Drugdje je bilo od 15 do 25°C, koliko je izmjereno u jutros najtoplijoj Makarskoj. Vedrina se tijekom noći sa zapada širila na veći dio zemlje, ali je kiše mjestimice još bilo u Slavoniji i Dalmaciji. U ranu zoru pljuskovi i grmljavine zahvatili su dio srednje Dalmacije. Oborinu su pomogle ugasiti nekoliko požara koji su gorili na tom području, ali i Lici. Sa ciklonom Rea najviše je oborine palo u Crni Lug- Risnjaku – 42mm. Slijede Varaždin sa 36 i Bednja sa 25mm. Na sjevernom Jadranu je najviše kiša palo u Rijeci, 17mm, a u Dalmaciji 10mm je palo na Crometeo postaji Hrvace pored Sinja. Oborine su sasvim zaobišle neke dijelove zemlje, poput juga Dalmacije i dijela unutrašnjosti Istre. Bura je znatno oslabila u odnosu na jučer navečer, iako još ima mjestimične jake udare. Bura je rashladila more, uglavnom od 1 do 3°C pa mu se temperature jutros kreće od 23 do 26°C sa izuzetkom šibenskog područja gdje je jutros bilo nešto hladnije

31.7.2007. - DRAMA U MEDULINSKOM ZALJEVU

Loši uvjeti na moru i nevera s jakim udarima bure, uzrokovali su jučer navečer, između 20 i 23 sata, niz pomorskih nezgoda u Medulinskom zaljevu. Naime na otočićima Ceja, Finera i Levan ostalo je „zarobljeno“ više od stotinu ljudi.
U 20 sati i 20 minuta s Ceje je pristigla dojava da se na otoku Levanu nalazi dvanaest osoba, šest njemačkih državljana i šest Mađarskih od kojih i jedna trudnica. U 21 sat i 10 minuta dojavljeno je da je na Levanu ostalo još dvadeset osoba.
U akciju spašavanja prema Ceji krenuo je ribarski brod „Levan“ koji nije uspio doploviti do cilja. U akciju su se potom uključili Lučka kapetanija Pula i Središnjica za traganje i spašavanje osoba Rijeka, pripadnici policije, Služba za spašavanje iz Medulina te ronioci iz Medulina. Sve su osobe zbrinute na otocima na kojima su se zatekli.
Oko 23 sata spasitelji su odlučili da zbog nevremena i nemogućnost evakuacije sve osobe ostanu na otocima tijekom noći. Akcija je nastavljena danas u sedam sati ujutro i trajala je do deset sati. Sve su osobe spašene i iako je srećom sve prošlo bez težih ozljeda, više njih je promrzlo. Neslužbeno saznajemo da je među spašenima bila i osmomjesečna mađarska državljanka. Uslijed jakih naleta bure jučer i noćas nasukano je više brodova i jedrilica dok ih je puno otrgnuto s vezova. Lučka kapetanija još uvijek nema precizne podatke jer im se kontinuirano prijavljuju novi slučajevi
 #7. – CIKLONA HEKTOR: ZIMA SREDINOM STUDENOG (14.-18.11.2007.)

Ciklona Hektor je od 14.-18. 11. donijela izraženiju zimsku promjenu vremena. Hektor je donio i prvi snijeg u nizinama unutrašnjosti. 15. studenoga su prvi jesenski centimetri snijega izmjereni u Slavoniji. Dva dana kasnije je gust snijeg u noći od 16. na 17. studeni padao i većem dijelu zaleđa srednje i južne Dalmacije, a mjestimice se spustio i do obale. Nekoliko centimetara snijega palo je i u središnjoj Hrvatskoj. U noći na 17. studeni obilna kiša poplavila je Dubrovnik. U manje od pola dana palo je čak 100 litara kiše po metru kvadratnom. Tako velika količina oborine predstavlja dvije trećine mjesečnog oborinskog prosjeka za mjesec studeni! U zaleđu Dubrovnika padao je snijeg iznad 400m. Snijeg je iznenadio i stanovnike središnjeg dijela Pelješca. 18.11.2007. su se zabijelili i Učka, te vrhovi Cresa i Krka. Najviše snijega palo je u Lici i Gorskom kotaru, i do pola metra.

slika
Ciklona Hektor donijela je sredinom studenog zimski ugođaj

slika
Snijeg na 300m nadmorske visine u okolici Splita 17.11.2007.

slika
Vodene bujice na dubrovačkim ulicama 17.11.2007.

Kod:
14.11.2007. – STIGLA CIKLONA HEKTOR

Hektor je nastao u Sredozemnom moru i iznad dijela Italije te će se danas produbljivati i lagano premještati na istok pa će naši krajevi biti pod izravnim utjecajem ove ciklone. U takvim okolnostima već je u noći na sjevernom Jadranu počela slaba kiša, u Gorskom kotaru snijeg. Rano ujutro kiša je počela i u središnjoj Hrvatskoj te u dijelovima Like. U gorju već pada snijeg pa je tako na Sljemenu jutros već izmjeren 1 cm,a u Gorskom kotaru do ovog trenutka mjestimice je palo i više od 10 cm snijega pa savjetujemo velik oprez u prometu. Na Crometeo meteorološkim postajama jutro je bilo osjetno toplije nego jučer, a prve litre kiše zabilježene su već na zagrebačkom i riječkom području te u Istri. U nastavku dana ova ciklona će sve izraženije utjecati na vrijeme u Hrvatskoj i donijeti oborine, na Jadranu kišu pri čemu osobito u Dalmaciji može biti i grmljavinskih pljuskova, a u kopnenom području kišu i snijeg koji bi navečer i u noći na četvrtak mogao stvoriti snježni pokrivač i u nizinama.

15.11.2007. – SNIJEG U DIJELOVIMA HRVATSKE

Snijeg koji je jučer počeo padati u gorju protekle se noći spustio i u neke nizine, osobito istočne Hrvatske pa su jutros i neki nizinski gradovi osvanuli prekriveni tanjim bijelim pokrivačem. U Osijeku je napadalo 4 cm, u Županji 1, u Đakovu i Kutjevu 5, Daruvaru 4 te na Bilogori 6 cm snijega. Središnja Hrvatska ostala je bez snježnog pokrivača u nizinama zbog nešto manje oborina, pojačanog vjetra i temperatura zraka stupanj-dva iznad nule, ali je na Sljemenu palo 12cm. Najviše snijega palo je u Lici, uglavnom iznad 20 cm, a na Plitvicama čak 46 cm. U susjednoj BiH snijeg je bio obilan pa Kupres jutros mjeri 40 cm, a Sarajevo 26 cm.

Na Jadranu je jučer i noćas palo dosta kiše, na Crometeo meteorološkim postajama u Vrgorcu i Vidu pored Metkovića palo je preko 40 litara kiše po četvornom metru, u Splitu oko 30, Zadru 20, a još manje na sjevernom Jadranu. Naša motriteljica Marija jutros javlja slab snijeg iz Gata pored Omiša, a snijega od jučer pada na Mosoru.


17.11.2007. - GUST SNIJEG NOĆAS PADAO I UZ DALMATINSKU OBALU

Ciklona Hektor i dalje donosi pravo zimsko vrijeme većem dijelu zemlje. Nakon što je jedan ciklonalni centar napustio još prekjučer našu zemlju, drugi je počeo djelovati na vrijeme tijekom noći petka na subotu. Vlažan zrak sa Sredozemlja sudario se sa vrlo hladnim kontinentalnim zrakom upravo nad našim područjem. Oborine su prvo zahvatile jug Dalmacije, a zatim su se proširile i na srednju. Preko BiH, oborinski val se proširio i na Slavoniju, a prema jutru i prema sjeverozapadnoj Hrvatskoj. U unutrašnjosti zemlje oborine su bile većinom u obliku snijega, a najviše ga je tijekom noći napadalo u istočnoj Slavoniji, mjestimice i preko 5cm.
Do 5h ujutro najviše je oborina palo na Crometeo postaji Vid pored Metkovića, čak 27mm. Slijedi Vrgorac sa 26mm. Jake oborina na tom području bile su popraćene povremenom grmljavinom. Sa padom temperature zraka snijeg je postupno počeo padati u velikom dijelu zaleđa južne i srednje Dalmacije. Do ponoći je palo od 1 do 10cm koji je počeo stvarati probleme u cestovnom promatu. Kako smo to i najavili u prognozama, osim u Zagori, snijega je bilo mjestimice i uz obalu Dalmacije. Tako su naši članovi dojavili pravu snježnu mećavu sa olujnom burom i snježnim pokrivačem u Mimicama, jugoistočno od Omiša. Svega nekoliko kilometara od Splita zabijelio se Klis koji je u 4h mjerio -1°C uz tanak snježni pokrivač. U samom Splitu temperatura zraka se iza 4h uz susnježicu spustila malo ispod 3°C, što je najniža izmjerena temperatura ove godine. Zanimljivo je napomenuti da je u Vrgorcu padao jak snijeg sa grmljavinom.


17.11.2007. - SNIJEG I U SREDIŠNJOJ HRVATSKOJ

Nakon što je proteklih dana snijeg padao i zabijelio mnoge nizinske predjele Slavonije, jutros je jače počeo padati i u središnjoj Hrvatskoj. Ciklona iz Sredozemlja donijela nam je novo jače naoblačenje, a ovaj oblačni sustav protekle noći donio je snijeg Srbiji, Bosni i Hercegovini te Slavoniji, a jutros i središnjoj Hrvatskoj. Uz temperaturu zraka oko 0°C tijekom jutra napadalo je nekoliko centimetara snijega.


17.11.2007. - POPLAVE U DUBROVNIKU, SNIJEG NA PELJEŠCU

Obilna kiša koja je pala na dubrovačkom području tijekom noći s petka na subotu poplavila je dijelove cesta u užem gradskom području. Najgore je prošao dio Ulice Ivana Pavla II., uz sjeverni rub gruškog zaljeva, u naselju Kantafig. Nekoliko je automobila ostalo u kvaru, a kroz bujicu su se jedva probijali čak i kamioni i autobusi.
Crometeo motritelji iz Dubrovnika izvjestili su nas o čak 100 litara kiše po metru kvadratnom koja je pala u manje od pola dana! Tako velika količina oborine predstavlja dvije trećine mjesečnog oborinskog prosjeka za mjesec studeni! U zaleđu Dubrovnika padao je snijeg iznad 400m. Na Crometeo postaji Gruda u Konavlima izmjereno je 48 litara kiše po metru kadratnom. Južna Dalmacija bila je jedino područje na hrvatskom dijelu Jadrana gdje je bilo juga zadnja 24 sata.
U najjužnijoj hrvatkoj županiji snijeg je mjestimice padao i u nizinskim područjima. Tako je snijeg prošle noći kratkotrajno zabijelio područje Vida pored Metkovića. Snijeg je iznenadio i stanovnike središnjeg dijela Pelješca. Bijeli je pokrivač razveselio mališane u Kuni, ali nije stvorio teškoće i zastoje u prometu na poluotoku18.11.2007. - SNIJEG PREKRIO NIZINE UNUTRAŠNJOSTI

Ciklona Hektor i tijekom nedjelje djeluje na vrijeme u većem dijelu zemlje. Tako je u cijeloj unutrašnjosti danas prevladavalo oblačno, povremeno uz snijeg. U nizinama je uz temperaturu zraka od 0 do 2°C do 13h izmjereno od 3 do 20cm snijega. Najviše snijega ima u Lici i Gorskom kotaru gdje snježni pokrivač mjestimice prelazi pola metra! Osim u unutrašnjosti zemlje, snijeg je povremeno padao na sjevernom Jadranu u područjima iznad 400m nadmorske visine, pa se zabijelila Učka ali i vrhovi otoka Krka i Cresa. Bura je samo mjestimice slab snijeg i susnježicu nosila do obale. Najviše dnevne temperature na sjevernom Jadranu bile su od 3 do 8°C. Najstabilnije je tijekom nedjelje bilo u Dalmaciji sa obiljem sunca i slabom burom. U Dalmaciji su temperature zraka u rano popodne bile od 7 do 11°C.#8. – CIKLONA BISERKA: ELEMENTARNA NEPOGODA U SLOVENIJI

Nakon stabilizacije vremena sredinom rujna, zadnje dane kalendarskog ljeta obilježio je utjecaj ciklone Biserka (17.-20.9.2007.) 19. rujna nevrijeme je zahvatilo Zagreb i ozlijedilo dvoje ljudi. Vodostaj Save kod Zagreba je tog dana bio u naglom porastu. U Petrovcima u Vukovarsko srijemskoj županiji grom je udario u biciklista koji se oporavio. 20. rujna na autocesti Zagreb- Split bura je na istom mjestu u sat vremena prevrnula tri vozila. Na samom kraju kalendarskog ljeta, 21. rujna u unutrašnjosti Istre, kao i mjestimice drugdje u unutrašnjosti bilo je i prvih jutarnjih mrazeva.

slika
Jutarnji mraz u okolici Pazina, 21. rujna 2007.

Međutim ciklona Biserka dugo će se pamtiti u susjednoj Sloveniji. U poplavama i odronima koje je donijela poginulo je šest osoba, a materijalna šteta je ogromna i procijenila se na 200 milijuna eura. To nevrijeme je na drugom mjestu po broju žrtava u zadnjih deset godina. Količine kiše koje su pale s ovom ciklonom bile su ekstremno velike. Prema podacima udruge ZEVS najviše kiše je palo u Bohinjskoj Češnjici, 351 mm. Na čak 27 postaja je izmjereno više od 100 mm kiše. Na postajama Paljevo, Ravna i Zarakovec u utorak od 9 do 12 sati palo je nevjerojatnih 120 mm kiše. Maksimalna jednostana količina kiše bila je 114 mm. Na liniji Bohinj-Želeniki-Kranj-Trbovlje , širokoj oko 30 kilometara palo je od 120 do 350 mm kiše. Najviše kiše palo je u Bohinju, 335 mm u 12 sati. Oboreni su rekordi u količini kiše koja je pala za 6, 12 i 24 sata

slika
Tragična bilanca ciklone Biserka u Sloveniji je 6 poginulih

Kod:
18.9.2007. – OBILNE KIŠE I POPLAVE U SLOVENIJI

Dijelove Slovenije danas su zahvatile obilne kiše vezane uz frontu i ciklonu koju je Crometeo tim nazvao Biserka. Od jutros u sjevernim dijelovima Slovenija pada obilna kiša koja ni ovog trena ne posustaje, a širi se polako prema jugu i poslijepodne će zahvatiti Hrvatsku. Do 12 sati na zapadu i sjeveru Slovenije palo je više od 100 litara kiše po četvornom metru. Postaja Ravna izmjerila je 119 litara, postaja Paljevo također 119 od čega je čak 112 litara palo u samo tri sata! Zbog poplava i odrona zatvorene su neke ceste, osobito u okolici Bohinja i Bleda. Bujice su nosile blato i smeće, a ponegdje i automobile! Fronta će tijekom kasnog poslijepodneva zahvatiti i Hrvatsku pri čemu je moguće jače grmljavinsko nevrijeme s obilnijom kišom, no ipak ne očekujemo toliko obilnu kišu kao u susjednoj Sloveniji.

18.09.2007. - ELEMENTARNA NEPOGODA U SLOVENIJI

Olujno nevrijeme praćeno jakom kišom izazvalo je poslijepodne velike štete u sjevernim i zapadnim dijelovima Slovenije. Dvije osobe za sada se smatraju nestalima, a jedna je odvedena u bolnicu zbog infarkta. Pod vodom je više od stotinu kuća. Narasla bujica odnijela je desetak automobila, a oštećeno ih je stotinjak. Najteže je u gradiću Železniki, četrdesetak kilometara sjeverozapadno od Ljubljane u kojemu, uz velik broj vatrogasaca, pomoć pruža i vojska.

Kako je izjavio ministar obrane Karel Erjavec, dodatnu opasnost u gradu predstavlja izlijevanje nekih opasnih kiselina u pojedinim industrijskim objektima koje je zalila voda. Rijeka Sora je u samo nekoliko sati tijekom popodneva narasla za dva metra, te izazvala poplave, odrone i prekide u cestovnim i telefonskim komunikacijama, te opskrbi vodom i električnom strujom.

Teška situacija je i u Škofjoj Loki, dvadesetak kilometara sjeverozapadno od Ljubljane, te u zapadnim dijelovima države, oko Tolmina i Cerknoga, a o problemima zbog poplava, odrona i zatvorenih cesta javljaju i s područja Kamnika i Bohinja. Ugrožena mjesta posjetio je popodne premijer Janez Janša, te obećao pomoć države. Meteorolozi najavljuju da će se jake kiše nastaviti i preko noći, dok za sutra najavljuju smirivanje nevremena


Na meteorološkoj postaji Bohinj izmjerena je nevjerojatna dnevna količina oborine od 350,8 litara po metru kvadratnom od čega je 335 palo u samo 12 sati


19.9.2007. - U ZAGREBU DVOJE OZLIJEĐENIH, SAVA NAGLO RASTE

U nevremenu što je sinoć zahvatilo Zagreb ozlijeđeno je dvoje ljudi. U Sisku se drvo srušilo na automobil u vožnji, ali nitko nije ozlijeđen. Problema s vjetrom i kišom bilo je i na području Slavonije, osobito Vukovara i Slavonskog Broda.

U nevremenu koje je u utorak popodne i navečer pogodilo zagrebačko područje lakše su ozlijeđene dvije osobe, a učinjeno je i dosta materijalne štete

Rijeka Sava u posljednja 24 sata u Zagrebu je porasla za čak 512 cm pa je proglašeno pripremno stanje

19.09.2007. - U SLOVENIJI ČETVERO MRTVIH OD POSLJEDICA SNAŽNOG NEVREMENA

Najmanje četiri osobe smrtno su stradale od posljedica snažnog nevremena koje je u utorak zahvatilo Sloveniju. Pored toga četiri osobe smatraju se nestalima, među njima i jedno dijete, javlja TV Slovenije.

Najgore je bilo u Železnikih gdje je smrtno stradala jedna osoba, dok se dvije smatraju nestalima. Dodatnu opasnost u gradu predstavlja izlijevanje opasnih kiselina u pojedinim industrijskim objektima koje je zalila voda.

Divlja voda je odnijela oko 150 automobila. Velike poplave poharale su i mjesta Podbrdo i Cerkno, a bujica vode i blata je oštetila najmanje dvije kuće19.09.2007. - U SLAVONIJI GROM UDRIO U BICIKLISTA

Prema informacijama iz Državnog centra za obavještavanje, u grmljavinskom nevremenu praćenom snažnim vjetrom koje je sinoć zahvatilo središnju Hrvatsku nije bilo većih šteta.

U Vukovarsko-srijemskoj županiji u Petrovcima ozlijeđen je biciklist u kojega je u vožnji udario grom. Nakon pružene prve pomoći prevezen je u bolnicu i izvan je životne opasnosti


20.9.2007. – SLOVENIJA: NAKON BISERKE

Ciklona Biserka koja je obilježila vrijeme u prvoj polovici tjedna je odmakla na istok i ustupila mjesto anticikloni. Ipak, dugo će se pamtiti u susjednoj Sloveniji. U poplavama i odronima koje je ciklona donijela poginulo je, prema posljednjim podacima šest osoba, a materijalna šteta je ogromna. To nevrijeme je na drugom mjestu po broju žrtava u zadnjih deset godina (nakon odrona kod Loga pod Mangrtom kad je poginulo 9 ljudi). Količine kiše koje su pale s ovom ciklonom su ekstremno velike. Prema podacima udruge ZEVS najviše kiše je palo u Bohinjskoj Češnjici, 351 mm. Na čak 27 postaja je izmjereno više od 100 mm kiše. Na postajama Paljevo, Ravna i Zarakovec u utorak od 9 do 12 sati palo je nevjerojatnih 120 mm kiše. Maksimalna jednostana količina kiše bila je 114 mm. Na liniji Bohinj-Želeniki-Kranj-Trbovlje , širokoj oko 30 kilometara palo je od 120 do 350 mm kiše. Najviše kiše palo je u Bohinju, 335 mm u 12 sati. Oboreni su rekordi u količini kiše koja je pala za 6, 12 i 24 sata

20.09.2007. - BURA NA ISTOM MJESTU U SAT VREMENA PREVRNULA TRI VOZILA SA STRANCIMA

Udari vjetra su danas u samo sat vremena kod Tunela Čelinka na autocesti Zagreb-Split oborili jedan motocikl i dvije kamp prikolice. Motociklom je upravljao Britanac, a kamp-kućice su u vlasništvu nizozemskog, odnosno francuskog državljana, no na sreću nitko nije stradao


21.9.2007. – PAZIN: MRAZ NA KRAJU KALENDARSKOG LJETA

Dva dana prije početka kalendarske jeseni stižu nam slike jutarnjih mrazova. U dolini rječice Pazinčice, u blizini Pazina, naš član Alen Šterpin napravio je nekoliko kasnoljetnih slika jutarnjeg mraza, koje sve možete pogledati klikom na OPŠIRNIJE. Jutros u 5 sati na Crometeo postaji Pazin temperatura je iznosila 2,3 °C. U unutrašnjosti se jutros u 7 sati temperatura uglavnom kretala od 3 do 5 °C. U Gosipiću i na Zavižanu je izmjereno 1 °C. Pri tlu, na 5 cm visine temperatura je često bila i ispod nule, kao u Gospiću -2 °C, a toliko je bilo i u Koprivnici, tako da je jutarnjeg mraza bilo i drugdje u unutrašnjosti. Na Jadranu je jutarnja temperatura bila od 10 °C (Rijeka) do 17 °C (Dubrovnik). I more je sve hladnije, pa je jutros duž Jadrana njegova temperatura bila 19 ili 20 °C.#9. SREDINA SIJEČNJA: PROLJEĆE U SRCU ZIME

Sredina klimatološke zime, odnosno druga dekada siječnja prošla je u znaku neuobičajeno toplog vremena. Naš dio Europe bio je među najtoplijim predjelima. Početkom druge dekade siječnja i kod nas kao i u susjednim zemljama izmjerene su visoke, a ponegdje, kao u Ljubljani i rekordno visoke temperature za siječanj. Ekstremno rijedak meteorološki događaj je da minimalna temperatura zraka u nizinama unutrašnjosti sredinom siječnja ne padne ispod 10°C, a 11. siječnja je u Zagrebu ona iznosila 11°C Kraj dekade obilježilo je niz pijavica kod Dubrovnika, te olujan vjetar koji je počinio i dosta štete. 19. siječnja je najgore je bilo u središnjoj Hrvatskoj i to u Varaždinskoj i Međimurskoj županiji. Vjetar je dosezao brzinu do 100 km/h. Lomio je drveće, svijao stupove i bacao crjepove poput šrapnela. Najteže je bilo u Klenovniku. Snažan vjetar podigao je dio krova osnovne škole i bacio ga na igralište. Knin je 20. siječnja izmjerio najveću siječanjsku temperaturu, (20,3 °C) od 1949. godine. Dekada je završila, kako je i počela, s izrazito visokim temperaturama zraka.

slika
Najviše dnevne temperature zraka 19.01.2007.

[code]
11.01.2007. - PROLJEĆE U SRCU ZIME

Najavljeni val topline zadnjih dana održava temperature zraka u većem dijelu Europe daleko iznad prosjeka za sredinu siječnja. Jedini dio starog kontinenta u kojem vladaju zimski uvjeti je sjever Skandinavije gdje je tijekom današnjeg dana mjestimice palo više od 30cm snijega. Temperatura zraka se u sjevernoj Finskoj spustila na -20°C. Topli zrak sa juga napreduje prema istoku kontinenta pa je danas u Moskvi (Rusija) izmjereno vrlo toplih 8°C za tamošnje prilike. Naš dio Europe jedan je od najtoplijih zadnjih dana. Jučer su najviše dnevne temperature u unutrašnjosti zemlje dosegnule 17°C, a u susjednoj BiH (Banja Luka) čak 19°C! Natprosječna toplina nastavila se i danas. Ekstremno rijedak meteorološki događaj je da minimalna temperatura zraka u nizinama unutrašnjosti sredinom siječnja ne padne ispod 10°C, a jutro je u Zagrebu ona iznosila 11°C. U 13h, prema podacima DHMZ-a, Karlovac, Krizevci, Kutina, Petrinja, Slatina, Virovitica i Zagreb mjerili su proljetnih 16°C, a Sisak 17°C. Zanimljivo je da je danas Jadran bio nekoliko stupnjeva hladniji od unutrašnjosti zbog zadržavanja niske naoblake, te se temperaure kretala od 7°C (Dalmatinska zagora) do 14°C ponegdje na otocima Dalmacije.

12.1.2007. - REKORDNA SIJEČANJSKA TEMPERATURA U LJUBLJANI

Danas je u Ljubljani izmjerena maksimalna temperatura od 15,8 °C. Riječ je o najvišoj temperaturi izmjerenoj u siječnju u posljednjih više od sto godina. To je za 1°C toplije od dosad najtoplijeg siječanjskog dana u Ljubljani, 29.1.1988. godine. Ovogodišnja topla zima samo je nastavak pretople jeseni. U rujnu listopadu su temperature bile 1,8 °C više od
The snow comes down so fast and thick, you can actually watch it pile up, and you can even hear it

EXPERT
Avatar
Postovi: 31271
Pridružen/a: 22 svi 2004, 22:02
Lokacija: Labin, Istra

PostPostao/la Ned » 15 sij 2008, 23:07

#10. –SUHI I TOPLI TRAVANJ

(NAJTOPLIJI TRAVANJ U HRVATSKOJ POVIJESTI OTKAD SE MJERE TEMPERATURE)


Travanj je jedini mjesec u 2007. u kojemu nismo imali niti jednu imenovanu ciklonu. Opća karateristika mjeseca bila je suša i toplina. Travanj 2007. godine bio je najtopliji travanj u hrvatskoj povijesti otkad se mjere temperature. Zagreb je bio četiri stupnja topliji od prosjeka. Najtopliji u zemlji bio je Senj, sa 5 stupnjeva višom temperaturom. Mjesec je obilježila i suša. Zabilježeno je nekoliko manje izraženih fronti koje su dale tek izoliranu kišu. Najviše kiše palo je u Dubrovniku, ukupno 40 mm, i to u tri navrata. U jednom danu je najviše kiše palo u Begovom Razdolju, 32 mm. U cijleoj zemlji samo je na 6 DHMZ postaja (od njih 75) palo više od 20 mm kiše. A čak 22 postaje su bile bez kapi kiše, i još 8 njih sa manje od 1 mm. Zabilježene su ljetne temperature mora. 21. travnja u Komiži je izmjerena temperatura mora od 21 C. Bilo je i ljetnih temperatura zraka (14.4. u Malinskoj 29 C), kao i ljetnih nevremena s tučom (okolica Zadra i dio Brača 27.4.)


Prva dekada travnja protekla je u znaku suhog, sunčanog i toplog vremena. Izolirane kiše bilo je početkom mjeseca u Komiži. U Senju i Kninu je 11. travnja izmjereno ljetnih 25 °C. Tri dana kasnije bilo je još toplije. 14. travnja je osim u najvišim gorskim područjima, sredinom dana temperatura posvuda bila najmanje 20 °C. Najtoplije je, u 14 sati bilo na sjevernom Jadranu. U Opatiji je izmjereno ljetnih 28 °C. Crikvenica, Senj i Volosko imali su 27 °C, Bakar, Rijeka i Sinj 26 °C. Bol, Imotski, Knin, Krk, Petrinja i Rijeka-aerodrom mjerili su 25 °C. Već ujutro bilo je jako toplo. Tako je u 6 sati u Senju bilo čak 20 °C. Ove temperature su blizu ekstremnih vrijednosti za travanj. U 17h na mjernoj postaji Malinska izmjereno je nevjerojatnih 29°C.
Val topline otopio je i preostali snijeg na Zavižanu. To se desilo mjesec dana ranije nego lani
Iz istočne Slavonije sredinom travnja dolaze vijesti o niskom vodostaju Dunava. Uslijed nedostatka padalina u cijelom slijevu rijeke Dunav, vodostaj te velike rijeke u samo dva tjedna smanjen je gotovo metar i pol.Hladna fronta koja je 18.4. zahvatila našu zemlju donijela je malo kiše. Dovoljno govori podatak da je najveća izmjerena količina bila tek 5 mm, u Lipiku.

Zadnji tjedan travnja donio je česte lokalne nestabilnosti. 25. travnja je u Splitu palo 25 mm kiše, a u Begovu Razdolju palo je 32 mm kiše. Dva dana kasnije je u zadarskom zaleđu tuča veličine oraha uništila je tek zasađena polja krumpira i rajčice. Nakon ljetnih nestabilnosti do kraja mjeseca nastavilo se toplo i sunčano vrijeme. 28. travnja je temperatura mora u Komiži bila čak 21 °C.

slika
Temperature 13.4.

slika
Suha zemlja u Gradištu

Kod:
09.04.2007. - STIŽU PRVE RANOLJETNE TEMPERATURE ZRAKA

Prva dekada travnja bila je malo toplija od višegodišnjeg prosjeka u cijeloj Hrvatskoj. Slijedećih 7 dana nastavit će se porast dnevnih temperatura zraka, a izostat će oborine, čak i oblaci pa se može govoriti o vrlo toplom vremenu za sredinu travnja. Ogranak zapadnoeuropske anticiklone tijekom utorka podržavat će stabilno, pretežno sunčano i toplo vrijeme. Popodne će lokalno biti umjerenog razvoja dnevne naoblake, uglavnom u gorju. Na Jadranu slab dnevni vjetar, ujutro burin, danju jugozapadnjak. U srijedu bez promjene, sunčano i toplo sa najvišim dnevnim temperaturama od 18 do 23°C.
Anticiklona će se u četvrtak svojim centrom nalaziti nad srednjom Europom. U Hrvatskoj sunčano i toplo. Vjetar slab, samo ujutro mjestimice na Jadranu do umjerena bura. Danju slab zapadni i jugozapadni vjetar. Iako anticiklona neće oslabiti niti u petak i dane vikenda, nad sjevernom Afrikom će se nalaziti ciklona koja će sa svoje prednje strane podizati vrlo topao zrak prema našem dijelu Europe. Uz pretežno sunčano vrijeme najviše dnevne temperature mjestimice će dosegnuti ranoljetnih 25°C, a moguće je da tijekom subote i nedjelje u unutrašnjosti Hrvatske dnevne temperature mjestimice i prijeđu vrlo toplih 25°C. Slijedećih 7 dana svakako će pogodovati ubrzanom grijanju mora, te će omogućiti nesmetane radove na otvorenom. Prema današnjim prognostičkim materijalima promjena vremena je moguća tek sredinom slijedećeg tjedna.

11.04.2007. - DANAS U HRVATSKOJ DO VRLO TOPLIH 25°C!

Ogranak postojane Azorske anticiklone podržava stabilno vrijeme u čitavoj zemlji. Velik dio Europe zadnjih nekoliko dana bilježi sunčano i stabilno vrijeme sa temperaturama zraka koje su primjerenije kraju svibnja nego sredini travnja. Sunčano je danas bilo i u Hrvatskoj. Ujturo je samo mjestimice u unutrašnjosti bilo sumaglice i malge, a sumaglice je lokalno bilo i na Jadranu. Niti u najhladnijem dijelu jutra mraza nigdje nije bilo, a temperature zraka ispod 5°C zabilježene su samo u kotlinama Like, unutrašnjosti Istre i Dalmacije. Prema podacima DHMZ-a, drugdje je bilo od 5 do 14°C. Vedar dan pogodovao je brzom dnevnom zatopljenju pa su se najviše dnevne temperature kretale od 18 do čak 25°C koliko je izmjereno u Senju i Kninu. Iako temperature zraka od 25°C u travnju nije rekord može se govoriti o iznadprosječno toplom vremenu. Visoke temperautre zraka pogoduju grijanju mora, a današnje povrišnske temperautre mora na Jadranu kretale su se od 14 do 17°C. Suho, sunčano i još malo toplije bit će i slijedećih dana.13.04.2007. - VRLO TOPLO U HRVATSKOJ

Petak je donio nastavak utjecaja tople europske anticiklone. Centar atniciklone nalazi se nad Poljskom i doseže 1030hPa. Zbog nje veći dio Europe ima pretežno vedro i natprosječno toplo vrijeme. Nestabilno je samo u dijelu zapadnog Sredozemlja, te u Rusiji i Ukrajini gdje povremeno pada snijeg. U Hrvatskoj je pretežno vedro od jutra. Minimalne temperature zraka kretale su se od 3 do 8°C u unutrašnjosti zemlje, te od 8 do 12°C na Jadranu. Travanjsko sunce donijelo je brz porast dnevnih temperatura zraka pa su se one u rano poslijepodne kretale od 19 do ranoljetnih 25°C. More se sve više grije te mu se površinska temperatura danas kretala od 15 do 17°C.

14.4.2007. – U OPATIJI 28 °C, U MALINSKOJ 29°C

I današnji dan je donio nastavak iznadprosječno toplog vremena. Osim u najvišim gorskim područjima, sredinom dana temperatura je posvuda bila najmanje 20 °C. Najtoplije je, prema podacima DHMZ-a, u 14 sati bilo na sjevernom Jadranu. U Opatiji je izmjereno ljetnih 28 °C. Crikvenica, Senj i Volosko imali su 27 °C, Bakar, Rijeka i Sinj 26 °C. Bol, Imotski, Knin, Krk, Petrinja i Rijeka-aerodrom mjerili su 25 °C. Već ujutro bilo je jako toplo. Tako je u 6 sati u Senju bilo čak 20 °C. Ove temperature su blizu ekstremnih vrijednosti za travanj. U Rijeci je (po podacima od 1948. godine), najveća temperatura izmjerena u travnju bila 27.3 °C i to 25. travnja 1962. godine. U 17h na mjernoj postaji Malinska izmjereno je nevjerojatnih 29°C što je najviša temperatura zraka izmjerena danas u Hrvatskoj. Val topline otopio je i preostali snijeg na Zavižanu. Tako od jučer nema više snježnog pokrivača. To se desilo mjesec dana ranije nego lani. Prošle godine je, nakon duge zime, tek 12. svibnja došlo do otapanja snježnog pokrivača. More se sve više grije, pa je tako danas na Lastovu, Komiži i Splitu temperatura 17 °C

16.4.2007. – VODOSTAJ DUNAVA KOD VUKOVARA ZBOG SUŠE U 14 DANA SMANJEN METAR I POL

Uslijed nedostatka padalina u cijelom slijevu rijeke Dunav, vodostaj te velike rijeke u samo dva tjedna smanjen je gotovo metar i pol. . Vodostaj je jučer iznosio samo 126 cm, a u vukovarskom kraju strahuju od njegova daljnjeg rapidnog opadanja i mogućeg duljeg sušnog razdoblja koje već sada najavljuju meteorolozi. Odgovorni istodobno poručuju kako još nema opasnosti za plovidbu Dunavom. Današnji je vodostaj 123 cm, a prema podacima DHMZ-a dnevna tendencija opadanja je 3 cm. Prošle godine u ovo doba, situacija je bila sasvim drugačija. Veći dio travnja stizale su vijesti o rekordnim vodostajima Dunava i Drave te poplavama u njihovom slivu.

18.04.2007. HLADNA FRONTA U HRVATSKOJ

Kao što smo već i najavljivali, zbog približavanja hladne fronte, već od jutra bilo je umjereno do pretežno oblačno, malo kiše palo je na području Istre i Kvarnera. Najhladnije je jutros bilo u Gospiću (0°C) i Otočcu (1°C).
Tijekom dana bilo je djelomice sunčano, povremeno s umjerenom naoblakom, tako da se temperatura popela do maksimalnih 26°C u Karlovcu.
Tek pred večer počeli smo primati dojave naših motritelja o kiši i povremenoj grmljavini. Kiša je prema večeri postajala sve češća.
Odmicanjem i slabljenjem fronte, tijekom noći će se u našim krajevima razvedriti, tako da bi jutro po temperaturama moglo biti slično današnjem ili malo hladnije.
Na Jadranu će prolazno zapuhati umjerena do jaka bura

19.4.2007. – TRAVANJSKA SUŠA SE NASTAVLJA

Oslabljena hladna fronta koja se jučer i prošle noći premještala preko naših krajeva nije značajnije popravila mršave kišne statistike ovogodišnjeg travnja, a nakon njenog prolaska vrijeme se ponovno brzo stabiliziralo. Nakon ožujka, koji je u većem dijelu zemlje donio prosječne ili iznadprosječne količine kiše (u dijelovima Dalmacije i sjeverne Hrvatske ožujak je bio i izrazito kišovit), dosadašnji dio travnja obilježava suša. U situacijama kad kiše nema tjednima (posljednja obilnija kiša pala je u zadnjoj dekadi ožujka s ciklonom Horacije) onda je vijest da je palo i 5 litara kiše, koliko je jutros, prema podacima DHMZ-a izmjereno u Lipiku, a to je i najveća količina kiše koja je pala s spomenutom frontom. Slavonski Brod, Kutjevo i Hrvatska Kostajnica su dobili 3 mm kiše, a na popisu je još desetak postaja, uglavnom u Slavoniji i središnjoj Hrvatskoj na kojima je palo ispod 2 mm kiše. I u sljedećem tjednu nije na vidiku ozbiljnija kiša, pa bi se travanjska suša mogla protegnuti i do kraja mjeseca. Naravno, neće izostati ni iznadprosječna toplina. Tek bi oko utorka još jedna oslabljenja fronta mogla donijeti mjestimice vrlo male količine kiše. Prema današnjim prognostičkim materijalima, u zadnjim danima mjeseca nad zapadnom Europom će se nalaziti ciklona, ali je još rano prognozirati hoće li se i u kojoj mjeri njen utjecaj proširiti i na naše krajeve.

24.04.2007. - SUŠA: SELJACIMA PRIJETI KATASTROFA

Hrvatskoj poljoprivredi prijeti katastrofa! Ne padne li kiša do kraja tjedna, proljetna će sjetva potpuno propasti, a prinos ozimih kultura prepolovit će se tvrdi Antun Laslo, predsjednik Zajednice udruga seljaka Slavonije i Baranje.
Država bi, kaže, već sad morala voditi računa o mogućim štetama jer ih seljaci neće moći podnijeti sami. Kako bi upozorili na to, iz Zajednice te Hrvatskoga seljačkog saveza ovih dana pokušavaju doći i do resornog ministra Petra Čobankovića. No, uzalud, kaže Laslo, iako je elementarna nepogoda pred vratima. Temperature su kao da je druga polovina svibnja, a ne travnja. U nekim dijelovima Slavonije jučer je palo nešto slabe kiše, nedovoljno da slegne prašinu na poljima, kamoli da natopi njive na kojima veće kiše nije bilo više od 40 dana. Najugroženije su jare kulture, soja, suncokret i kukuruz, koje su nedavno posijane, jer u zemlji nema nimalo vlage nužne za nicanje. Kiša bi dobro došla i uljanoj repici koja sada "nalijeva" zrno, dok se pšenica i ječam zasad drže. No već se nagađa kako bi, potraje li suša, uljana repica mogla podbaciti najmanje 30 posto, šećerna repa (koja je negdje i presijana) 40 posto, a pšenica i ječam između 20 i 30 posto

25.4.2007. – PLJUSKOVI, TUČA, GRMLJAVINA! U SPLITU PALO 18 mm KIŠE

Nakon jučerašnje, oslabljenje fronte koja je donijela tek mjestimice manje količine kiše (samo 2 litre u Imotskom i na Plitvicima izmjereno je jutros u 8 sati, dok su na desetak drugih postaja izmjerene količine manje od dvije, a često i manje od jedne litre), današnji dan je donio malo više vremenskih uzbuđenja. U mnogim je krajevima vrijeme podsjećalo na najbolje ljetne dane. Zbog nestabilne atmosfere sredinom dana i poslijepodne je bilo lokalnog jačeg razvoja oblaka, uz pljuskove i grmljavinu, a ponegdje u Slavoniji i Dalmaciji padala je i tuča. Najviše kiše je danas palo u Splitu, i to 18 mm, što je lijepa brojka za ovogodišnji travanj, koji će ipak ostati zapamćen po suši i iznadprosječnoj toplini. Drugdje je palo znatno manje kiše, a u mnogim je mjestima i izostala. U Hvaru je palo 6 mm, Gradištu- Županja 4 mm, Daruvaru i Osijeku po 3 mm, a u Slavonskom Brodu, Sisku, Pargu-Čabar i na postaji Zagreb-Grič 2 mm.

26.4.2007. – KIŠNE OAZE

Iako je suša i izostanak kiše glavna osobina ovogodišnjeg travnja, ipak danas donosimo tri podatka o kiši kod nas, kao i u širem susjedstvu. Moglo bi se reći da je riječ o kišnim oazama jučer u našem dijelu Europe. Jučerašnje nestabilnosti su osim Splitu obilniju kišu donijeli i na području Begovog Razdolja. U tom, najvišem naseljenom mjestu u Hrvatskoj, prema jutrošnjim podacima DHMZ-a je tijekom posljednja 24 sata (jutros do 8 sati) palo čak 32 litre kiše po četvornome metru. To će najvjerojatnije biti i najveća količina kiše koja je u travnju pala negdje u Hrvatskoj u jednom danu. U Komiži je 6. travnja izmjereno 22,2 litre kiše u jednom danu.

27.4.2007. – NEVRIJEME U ZADARSKOM ZALEĐU

Tijekom današnjeg poslijepodneva i večeri u Dalmaciji je bilo lokalno jačeg razvoja oblaka. U zadarskom zaleđu tuča veličine oraha uništila je tek zasađena polja krumpira i rajčice. Razmjere štete procijenit će povjerenstvo koje će ujutro izaći na teren te utvrditi način na koji bi se moglo pomoći poljoprivrednicima iz Islama Latinskog. Nevrijeme je tek okrznulo sam grad Zadar, u kojem je prema podacima DHMZ-a palo tek 0.1 mm kiše, a na aerodromu je izmjereno 2 litre kiše. Tijekom dana kiše je bilo i u Makarskoj (7 litara) te na aerodromu Dubrovnik (4 litre). Prema dojavama naših članova večeras je nevrijeme s grmljavinom i tučom zahvatilo i istočni dio otoka Brača. Tijekom poslijepodneva je izraženo grmljavinsko nevrijeme s jakom kišom zahvatilo i Mostar

28.04.2007. - MORE U KOMIŽI 21°C!

Jaka anticklona sa centrom nad sjeverozapadnom Europom podržava stabilno i toplo vrijeme u većem dijelu starog kontinenta. Oborina ima samo u zapadnoj Rusiji, te dijelu Portugala, Španjolske i Francuske. Tako je najkišovitiji grad Europe danas bio Nantes gdje je u zadnjih 12 sati palo 23mm oborine. Danas su u zapadnoj Europi zabilježene izrazito visoke temperature zraka. U Kleine Brogelu (Belgija) temperatura je dosegla vrlo toplih 29°C. 28°C je izmjereno na brojnim meteorološkim postajama u Njemačkoj.
U Hrvatskoj od jutra prevladava sunčano ili vedro vrijeme. Popodne je lokalno umjerenog razvoja naoblake bilo u Dalmatinskoj zagori i Lici. Jutro je bilo svježe, pa se temperatura zraka u unutrašnjosti zemlje kretala od 1 do 7°C, na Jadranu od 8 do 16°C. Najviše dnevne temperature u cijeloj zemlji su se kretale od 18 do 25°C. Na Jadranu je jutros puhao burin, a danju slab do umjeren jugozapadni i zapadni vjetar. Prema podacima DHMZ-a temperatura mora kreće se od 16°C ponegdje na sjevernom Jadranu do čak 21°C koliko je u 14h izmjereno u Komiži na otoku Visu. Ovako visoke temperature mora nisu karakteristične za kraj travnja i do 4°C su više od višegodišnjeg prosjeka!

30.4.2007. – MALO KIŠE ZA OPROŠTAJ OD TRAVNJA

U travnju nismo često pisali o kiši. U cijelom mjesecu nije imenovana niti jedna ciklona, pa tako nakon desetodnevnog Horacija na kraju ožujka, sljedeća imenovana ciklona, Irena još čeka svoj red. Tijekom mjeseca bilo je nekoliko fronti koje su kišu donijele tek mjestimice, a i količine nisu velike. Takav slučaj bio je i sa sinoćnjom frontom. Tijekom noći je najviše kiše palo na DHMZ postaji Ogulin, 11 litara i to je jedina dvoznamenkasta broja. Ostale količine su manje i od 5 litara. Tako su u Gospiću pale 4 litre, Na Bilogori 3, na nekoliko postaja u središnjoj Hrvatskoj pale su 2 litre, a ostalo bi se moglo nazvati mrvicama. Tijekom dana kiše uglavnom nije bilo. Jedino se kasno popodne preko središnje Istre premještao jedan olujni oblak koji je Pazinu dao 2 litre kiše. Sljedećih dana, objaviti ćemo statistike o ovogodišnjem travnju, a za mnoga će mjesta u rubrici „kiša“ pisati nula ili tek jednoznamenkasta brojka. Ipak, zadnjeg dana ovog suhog i toplog mjeseca nije bilo previše toplo. U unutrašnjosti su se temperature sredinom dana (14 h) kretale od 15 – 20 , a na Jadranu od 20 do 23 stupnja Celzija. Najtoplije je sa 24 °C bilo u Metkoviću i Voloskom te 25 °C u Mljetu.

1.5.2007. – PULA IPAK BEZ KIŠE U TRAVNJU

Moglo bi se reći, za dlaku! Još 31.ožujka ujutro na pulskoj postaji DHMZ-a izmjereno je 6 mm kiše. Od tada, čitav travanj kiša je zaobilazila (ne samo) Pulu. I jučerašnje poslijepodnevne nestabilnosti iznad Istre zaobišle su Pulu. Ipak, nakon ponoći, kad je svibanj već nastupio, nad krajnji jug Istre došli su oblaci, a nešto prije 3 sata naš član iz Pule javio je o padanju kiše. DHMZ jutros daje podatak o 7 mm kiše koja je pala u gradu. Izgleda da priroda ipak nije htjela pokvariti podatak koji se rijetko javlja. Ovogodišnji travanj u Puli (kao i u još 22 postaje u Hrvatskoj sa kojih se dojavljuju podaci o kiši) ostati će zapamćen po nula litara kiše.


1.5.2007. – JOŠ O TRAVANJSKIM KIŠAMA

Zanimljive su bile ovogodišnje travanjske kiše. Doduše, uglavnom ih nije ni bilo ili ih je bilo vrlo malo. DHMZ u svojim dnevnim izvješćima daje podatke za 75 mjernih postaja širom Hrvatske. Na čak 22 postaje (29%) nije registrirana kiša. Polovica tih postaja je na sjevernom Jadranu, a ostatak u Slavoniji (7) te neke u Lici. Ako dodamo još 8 postaja na kojima je palo ukupno manje od 1 mm kiše, statistika je još poražavajuća. Samo na 6 postaja palo je više od 20 mm kiše. Najviše kiše palo je u Dubrovniku 40, 2 mm (i to sve u tri kišne epizode - 4.4., 5.4. i 17.4.) , zatim u Komiži - 35,7 mm (uglavnom u dva dana, 4. i 5.4.) te u Begovom Razdolju 32 mm, sve u jednom danu 26.4. (to je i najveća količina kiše koja je pala u jednom danu). Tako će nakon kišovitog ožujka, travanj dobiti oznaku suhog i vrlo suhog mjeseca. Ipak, sudeći po izgledima vremena svibanj će (barem u svojoj prvoj dekadi) donijeti toliko potrebnu kišu.slika
Broj postaja po količini kiše u travnju u Hrvatskoj

slika

bez kiše u travnju
slika

Kod:
03.05.2007. - TOPAO I SUŠAN TRAVANJ U HRVATSKOJ

Protekli je travanj bio najtopliji u hrvatskoj povijesti otkad se mjere temperature. Usto, u posljednjih godinu dana samo je jedan mjesec bio na granici prosjeka, a svi su ostali bili topliji i suši od prosjeka. Primjerice, u travnju je prosječna temperatura u Zagrebu iznosila 15,9 stupnjeva Celzijevih, što je četiri stupnja više od prosjeka, ističe klimatologinja Marina Mileta-Čikoš iz Hrvatskog hidrometeorološkog zavoda te objašnjava da je tako bilo u cijeloj Hrvatskoj. Najtopliji grad u travnju bio je Senj, u kojem je izmjerena prosječna temperatura od 17,7 stupnjeva, što je gotovo pet stupnjeva više od prosjeka. U travnju je vladala suša. U Zagrebu je palo samo šest posto od uobičajene količine oborina. Samo je 1865. godine bilo nešto sušnije nego u travnju ove godine. U drugim dijelovima Hrvatske riječ je o apsolutnim rekordima ističe Mileta-Čikoš te dodaje da u nekim mjestina, primjerice Malom Lošinju, Poreču i Senju, uopće nije bilo oborina. Zabrinjava podatak da je ovogodišnji siječanj bio topliji od prosječnog ožujka pa uopće nije bilo prave zime. Profesor na Agronomskom fakultetu dr. Mladen Knežević ističe da je ove godine vegetacija uranila oko 15 dana te naglašava da je najveći problem to što nema kiše.
[img][/img]
The snow comes down so fast and thick, you can actually watch it pile up, and you can even hear it

ADMINISTRATOR
Avatar
Postovi: 4357
Pridružen/a: 21 pro 2005, 00:01
Lokacija: Split

Re: METEOROLOŠKI DOGAĐAJ 2007. GODINE

PostPostao/la Boky » 05 ruj 2011, 12:51

Premješteno iz podforuma VREMEPLOV dana 05.09.2011. godine
:roll: OsloBože bodi! :lol:

Natrag na METEOROLOŠKI DOGAĐAJI

Online

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]