Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

METEOROLOŠKI DOGAĐAJ 2004. GODINE

Općenito godišnje izvješće o meteorološkim događajima.
EXPERT
Avatar
Postovi: 60672
Pridružen/a: 21 svi 2004, 22:51
Lokacija: Žrnovnica, Split

METEOROLOŠKI DOGAĐAJ 2004. GODINE

PostPostao/la CROMETEO » 08 vel 2005, 14:43

Vrijeme je da se proglasi meteorološki događaj u 2004. godini. Zahvaljujem svima koji su glasovali, i još više koji su aktivno sudjelovali u praćenju spomenutih događaja na forumu.

Meteorološki događaj 2004. godine po izboru Crometeo foruma, sa uvjerljivo najviše osvojenih glasova, je ciklona "Dorothy". Drugo mjesto zauzela je snježna ciklona krajem veljače i početkom ožujka, a treće mjesto dvije hladne fronte u trećoj dekadi kolovoza.
Kad se dogodilo da su neki događaji imali isti broj bodova, bolje je plasiran događaj sa većim brojem viših bodova.

Tablica:
slika


Bilo je kritika zašto MM nije nominiran. Već na početku sam napisao da svatko piše svoje prijedloge. Bilo je dosta prijedloga i ja sam pažljivo odabrao 10 događaja koji se najčešće ponavljaju u prijedlozima. MM je bio u znaku ciklone NED koja je imala premalo prijedloga da uđe u 10.

Detaljniji opis spomenutih događaja sa meteorološkim mapama, linkovima koji vode na postove s foruma iz toga razdoblja te fotografijama očekujete uskoro.


Nominirani sa kratkim opisom bili su:

1) 15. siječanj - zapuhao je olujan sjeverozapadni i zapadni vjetar koji je uzrokovao nevrijeme, vrlo visoke i razone valove, najviše štete na Visu i Biševu

2) 28.veljače - 03.ožujka - vrlo duboka ciklona koja je donijela obilan snijeg u mnoge krajeve Hrvatske, u dalmatinskoj Zagori i preko 40cm!

3) Proljeće 2004 - kolektivna nominacija, proljeće je bilo vrlo kišno i često hladnije od prosjeka

4) 21 i 26. kolovoz - hladne fronte koje su uz olujno nevrijeme napravile dosta štete na moru i u unutrašnjosti

5) 25. - 28. rujan - Ciklona "CROMETEO" koja je donijela mnogo oborina i nevremena, a završila pijavicom u Dubrovniku

6) 1. studeni - Rekord, Šibenik imao 28°C najvišu ikad zabilježenu temepraturu u studenom, rekordi su padali uzduž cijele obale

7) 14. studeni - Ciklona "DOROTHY" - duboka ciklona koja je smjestivši se u južni Jadran donijel vrlo veliko nevrijeme Jadranu, osobito srednjoj Dalmaciji gdje je bura dosegla 240km/h, velike šetete

8.) 06. prosinac - u samo nekoliko sati u Šibeniku palo 158mm kiše, velike poplave grada

9) 17. prosinac - Ciklona "Adriatic Weather", donijela vrlo obilne oborine, a uz 150mm kiše poplavila rijeka Žrnovnica

10) 26. prosinac - Ciklona "STANKO", vrlo jaka Genovska ciklona, poznata po tome što nije otišla na istok, uzrokovala orkansko jugo, a more doseglo 7!
Zadnja izmjena: CROMETEO u/na 14 stu 2008, 13:55, ukupno mijenjano 3 put/a.
... a kada dođe zima, i prve pahulje...

EXPERT
Avatar
Postovi: 60672
Pridružen/a: 21 svi 2004, 22:51
Lokacija: Žrnovnica, Split

PostPostao/la CROMETEO » 18 ožu 2005, 01:45

CIKLONA DOROTHY, 14.11.2004.
slika

Ciklona Dorothy uvjerljivo je pobijedila u natječaju za izbor meteorološkog događaja 2004. godine.
U rubrici prognoze članovi foruma jako su se puno raspisali u temi «Zima sredinom studenoga». Bilo je očito da bi to razdoblje moglo značiti i prvi zimski udar. Bilo je dosta govora o tome da će pasti prvi konkretni snije u nizinama unutrašnjosti.
Nekoliko dana prije same ciklone bilo je sve izvjesnije da će, ipak, glavnina događanja biti na Jadranu, osobito Dalmaciji.

Model GFS je crtao ovakve oborinske karte:
slika

Model ECMWF je za Split crtao dijagram u kojega je, zaista, malo tko vjerovao, a na kraju nije bio daleko od istine:
slika

Član Adriatic Weather je dobro predvidio situaciju:
Crometeo, i ja mislim da dolazi jedna od najjačih bura koju pamtimo! Onih 990 hPa uz jačanje grebena anticiklone izgleda stravično! Barički gradijent je vrlo izražen i bura će bit opaka!

Ciklona Dorothy nastala je na načina da je polarni zrak sa sjevera kontinenta stigao na toplo Sredozemlje, što je produbilo ciklonu nad južnom Italijom i usmjerilo je prema Dalmaciji.

U noći 13. na 14.11. ciklona je izgledala ovako:
slika

Sinoptička situacija /satelitksa snimka:

slika

slika

slika

Iza ponoći je jugo na području Split lagano okretalo na buru, temperatura se kretala od 10 do 13°C, i sve se činilo da je ciklona napravila svoje bez da se išta posebno dogodilo. Međutim…

Ciklona se rano u zoru dodatno produbila i sve nakon toga bio je kaos!
CROMETEO je oko 6 sati javio:
Ljudi moji.
...Odmah da kažem ne pada snijeg ali čitajte ovo. Sav se tresem dok ovo pišem:
u6h probudila me orkanska bura koja doslovno ruši vani. Izlazak iz kuće je NEMOGUĆ.

Ali ono čarobno je:
vani uz ovakvu buru, kad bi čovjek očekivao suho vrijeme, vlada grmljavinsko nevrijeme sa susnježicom. Iznad 300m je sve ZATRPANO do besvijesti.
Jesam očekivao nešto ali ovo što gledam izgleda kao kombinacija smaka svijeta i ledenog doba.


U 7 sati na aktualnim podacima pojavilo se ovo:

SPLIT ---> 4°C, GRMLJAVINA S TUČOM, OLUJNI VJETAR, 25 m/s, tlak 995 hPa (pad od 8 hPa od zadnjeg motrenja)

U Dalmacij je uz orkansku buru padala vrlo intezivna kiša sa grmljavinom što je vrlo rijetka vremenska pojava. Bilo je i tuče i susnježice. Uskoro je iznad 500m počeo padati i snijeg:
slika

Uskoro su počela stizati izvješća sa cijelog Jadrana:

ZADARSKO PODRUČJE NEMA STRUJE, TRAJEKTI NE PLOVE NA SKORO CIJELOM JADRANU, NAJTEŽE JE NA SPLITSKOM PODRUČJU GDJE NIJE ISPLOVIO NIJEDAN TRAJEKT. U LICI PADA SNIJEG KOJI ZASAD NE OTEŽAVA ZNATNIJE PROMET. DIO AUTOCESTE ZAGREB-RIJEKA ZATVOREN JE ZA SAV PROMET, KAO I DIO JADRANSKE MAGISTRALE.

STANJE NA CESTAMA U 07.50 SATI:

Paški most zatvoren je za sva vozila. Zbog olujne bure promet Krčkim mostom i dionicom Jadranske magistrale (D OSAM) od Vidikovca do Senja dozvoljen je samo za osobna vozila. Za sva vozila zatvorena je dionica od Senja do Svete Marije Magdalene kao i dionica autoceste A1, Zagreb Split, od čvora Sv. Rok do Posedarja. Zbog vjetra na pojedinim dionicama spomenute autoceste brzina vožnje ograničena na 80 ili 40 km/h. Zatvorena je županijska cesta ŽC 6137 u Kaštel Gomilici zbog jake bure. Obilazni smjer iz pravca Splita je: Kaštel Sućurac te iz pravca Trogira: Kaštel Gomilica i dalje na Jadransku magistralu. Također zbog olujnog vjetra, koji puše dionicom autoceste A6 Rijeka-Zagreb, čvor Kikovica-čvor Delnice, zabranjen je promet za sva motorna vozila. Snijeg povremeno pada na dionici čvor Oštrovica-tunel Čardak. Na 27. km autoceste A8, Istarski ipsilon, na dionici Tunel Učka-Rogovići promet se odvija jednim trakom zbog kamiona koji je u kvaru, isti režim odvijanja prometa je i na 50. km zbog prometne nesreće. Za prvu skupinu (autobusi na kat, motocikli i vozila s kamp-kućicom) zatvoren je most dr. Franje Tuđmana u Dubrovniku. Na dijelu državne ceste D414, Drače-Dubrava na Pelješcu promet teče otežano. Na području Like pada slab snijeg koji ne ugrožava značajnije sam promet, kolnici su mokri ili samo vlažni na cestama u Slavoniji i Dalmaciji pa valja voziti pozorno. Duž Jadranske magistrale i na cestama kroz gorja mogući su odroni zemlje i kamenja.

TRAJEKTNI PROMET
Zbog bure u prekidu su trajektne linije za otok Pag, za Cres na liniji: Brestova-Porozina, Sućuraj-Drvenik, Jelsa-Bol-Split, Starigrad-Split, Dominče-Orebić, Rogač-Split, Ubli-Vela Luka-Hvar-Split.


Bura je u Dalmaciji kidala sve pred sobom, slike iz Žrnovnice:
slika

slika

slika

Senj:

slika

STANJE NA CESTAMA U 08.00 SATI:

Paški most zatvoren je za sva vozila.

Za sva vozila zatvorena je dionica od Senja do Svete Marije Magdalene kao i dionica autoceste A1, Zagreb Split, od čvora Sv. Rok do Posedarja.

Zatvorena je županijska cesta ŽC 6137 u Kaštel Gomilici zbog jake bure.

Također zbog olujnog vjetra, koji puše dionicom autoceste A6 Rijeka-Zagreb, čvor Kikovica-čvor Delnice, zabranjen je promet za sva motorna vozila. Snijeg povremeno pada na dionici čvor Oštrovica-tunel Čardak.

Metalna ograda Getroa u K. Gomilici prijeti urušavanjem zbog čega je zatvorena Kaštelanska cesta! Na cestama počupana stabla i kontejneri. Bura olujna 20-25m/s s kišom. Na Sv. Juri najvišem vrhu Biokova trenutno -6.7, mećava!


Marija Mokorić iz DHMZ-a u jutarnjim satima rekla je radiju da ova sinoptička situacija nije česta kad se produbljava ciklona nad Jadranom i istovremeno jača anticiklona iznad hrvatske. Rekla je da je u Zagrebu prije 08 sati izmjeren udar vjetra od 17 m/s, što se u prosjeku događa jednom u 5 godina.
Razgovarala je s operativcem na Masleničkom mostu, gdje je prosječna brzina bure 150 km/h, i on kaže da je po njegovom mišljenju ova bura po udarima jača nego ona prošlog Božića kad je izmjeren udar od 307 km/h.
Jačinu vjetra potvrđuje i razlika u tlakovima - u Varaždinu je 1021, u Splitu 995 hPa.

slika

Iz Dubrovnika su počela stizati ovakva izvješća:
Orkansko nevrijeme je i u Dubrovniku! Sinoc je olujno jugo naglo zamijenila orkanska bura sto se dogadja vrlo rijetko! Vracao sam se doma oko 4 i 30 i jedva sam hodao putem! Uz nenoromalnu orkansku buru padala je vrlo jaka kisa i jako je grmilo. Do 8 sati bura je dosta oslabila i sada je jaka s olujnim udarima a kisa pada vec satima. Koliko vidim, bura se opet pojacava! Ukratko, nenormalno olujno vrijeme!

Ciklona je iza ponoći 14.11.2004 izgledala ovako i svojim je centrom išla prema južnoj Dalmaciji:
slika

Jutro toga dana pretvorilo se u jedan od najgorih scenarija koje se uopće pamte:

Split: Bez prijeke potrebe ne voziti aute
Olujna, na mahove orkanska bura, koja na širem splitskom području puše i do 140 kilometara na sat, poremetila je sav promet, a osobito trajektni i zračni promet. Trajektni promet s otocima u potpunom je u prekidu, kao i zračni, jer je u splitskoj zračnoj luci za sada prekinut sav promet na domaćim i međunarodnim linijama. U gradu Splitu potoci vode onemogućavaju vožnju automobilima. Iz Županijskog centra za obavješćivanje upozoravaju vozače na teško stanje na prometnicama te preporučuju da, bez prijeke potrebe, ne voze automobile. Slični su problemi i na srednjodalmatinskim otocima, a na Braču i Hvaru neke su ceste zatvorene.

Šibensko područje: Olujna bura
Zbog olujne bure koja na šibenskom području puše brzinom od oko 140 kilometara na sat, u nedjelju nisu isplovili brodovi prema otocima Zlarinu, Prviću, Kapriju i Žiriju. Od noći sa subote na nedjelju u 3 sata nema struje na području Podorljaka, Konjevrata, mjesta u zaleđu Skradina, u okolici Stankovaca, na otoku Zlarinu, a povremeno i u nekim drugim dijelovima Šibensko-kninske županije. Promet šibenskim gradskim te županijskim cestama otežan je zbog odlomljenog drveća na kolnicima.

Sinj: Bura, kiša, pa snijeg
Sinjsko područje zahvatilo je jako nevrijeme s burom, kišom i prvim snijegom koji pada i u nizinama. Palo je više od 70 litara kiše po četvornom metru, a bura je pričinila štete na elektro mreži, zbog čega su neka naselja ostala bez struje. Na cestama promet teče otežano. Zimska služba sinjske Nadcestarije ove jeseni je prvi put na terenu te čisti snijeg na cestama prema državnoj granici na Kamenskom, gdje ga je napadalo i do 10 centimetara, te na lokalnim cestama prema Zelovu i Vrlici.

Lika: Pada snijeg, bura trga dalekovode
U Lici, na području Plitvica, Kapele, Vratnika, Baških Oštarija i Udbine, pada snijeg, koji ne stvara teškoće u cestovnom prometu. No, olujna bura prouzročila je znatne štete u mnogim krajevima Like te u Primorju. Električne struje nema u naseljima Podgorja od Jablanca do Karlobaga, a u kvaru su i dalekovodi na području Korenice, Ramljana i Plitvičkih jezera. Rad terenskim ekipama "Elektrolike" koje pokušavaju otkloniti kvarove, otežava bura koja na mahove puše i preko 150 kilometara na sat.

Kvarner: Zatvoreni Krčki, i svi drugi mostovi
Na Kvarneru puše vrlo jaka bura s olujnim udarima, a po podacima iz riječkog Centra za obavješćivanje, na Krčkom je mostu u 11,30 sati zabilježen najjači udar bure, brzine 214,9 kilometara na sat. Prosječna brzina bure izmjerena na Krčkom mostu je 137,5 kilometara na sat. Krčki most i svi drugi mostovi su zatvoreni, a trajektni je promet obustavljen. U Rijeci i široj okolici oštećeni su krovovi zgrada, a promet otežavaju i polomljena stabla te srušeni stupovi s električnim i telefonskim vodovima. Jaka bura uzrokovala je i prometne probleme u Primorsko-goranskoj županiji.


Makarska: Na Biokovu 20-ak centimetara snijega
Na Makarskom primorju puše olujna bura s prosječnom brzinom od 90, a na udare i preko 120 kilometara na sat, pa je u prekidu trajektni promet sa susjednim otocima Bračom i Hvarom. Bez struje od sinoć su Brela zbog kvara na dalekovodu Kraljevac - Brela, a nema struje u Gornjim Tučepima, Gornjoj Podgori, Kotišini i dijelu Makarske. Na obližnjem Biokovu, na vrhu Sveti Jure ima oko 20-tak centimetara snijega.


Brojne slike velike devastacije ciklone Dorothy, osobito orkanske bure toga dana možete vidjeti na ovom linku Crometeo foruma:

http://www.crometeo.net/phpbb/viewtopic.php?t=331

U Žrnovnici, istočnom predgrađu Splita, dan je protekao u ovakvim vremenskim uvjetima (temperatura zraka, tlak zraka, udari vjetra kroz 24 sata):

slika

DHMZ je o cikloni napisao ovo:

Orkanska bura 14/15. studenog 2004. u primorju (slika 1) i u krajevima uz obalu uzrokovala je potpuni prekid većeg dijela cestovnog, željezničkog, avionskog i pomorskog prometa te nestanak struje zbog oštećenja elektroenergetske infrastrukture. Vjetar je rušio krovove i drveće te nosio granje i druge objekte, zbog čega je ozlijeđeno oko 50 ljudi, a 2 turista – nautičara ispala su s jahte i izgubljena u moru na sjevernom Jadranu. Na otocima sjevernog Jadrana ugroženo je ovčarstvo zbog naslaga morske soli koja se s jakom burom nataložila na bilju (posolica).

Umjerena i jaka bura je zapuhala duž većeg dijela obale već je u subotu, 13. studenog 2004., kao posljedica jačanja ciklone iznad južnog Jadrana.. Tijekom noći na nedjelju, zbog daljnjeg produbljavanja spomenute ciklone i istovremenog jačanja anticiklone s područja srednje Europe (slika 2) bura je duž većeg dijela obale postala olujna (brzina vjetra veća od 17 m/s) s orkanskim (brzina vjetra veća od 33 m/s) udarima (slika3).

Posebnost bure 14. studenog je da je srednja brzina vjetra duž većeg dijela obale veći dio dana bila olujne do orkanske jakosti što je, po dugotrajnosti (slika 4) i po učinjenim štetama, ipak razmjeno rijetka pojava.
Zadnja izmjena: CROMETEO u/na 14 stu 2008, 13:57, ukupno mijenjano 4 put/a.
... a kada dođe zima, i prve pahulje...

EXPERT
Avatar
Postovi: 60672
Pridružen/a: 21 svi 2004, 22:51
Lokacija: Žrnovnica, Split

PostPostao/la CROMETEO » 18 ožu 2005, 01:55

SNJEŽNE CIKLONE - kraj veljače/početak ožujka
slika

Zadnji tjedan veljače 2004. g. donio je povratak prave zime.
23. veljače već se formirala plitka ciklona nad sjevernom Italijom. Još uvijek je po visini bio topao zrak. Istovremeno je sjevberozapadnu Evropu zahvaćao hladan zrak


slika

slika

Ova je ciklona donijela kišu. Na većini cesta vozi se usporeno zbog kiše i mokrih kolnika…. Zbog debljine vodenog sloja na autocesti A1, od tunela Sveti Rok do viadukta Botići, brzina vožnje ograničena je na 60 km/h…

Već dan kasnije, ciklona se nailaskom hladnog zraka intenzivirala i počeli su prvi problemi u prometu.

slika

slika

U Lici i Gorskom kotaru te u većem dijelu unutrašnjosti snijeg i dalje pada, pa su zbog teškoća u prometovanju ograničenja i dalje na snazi. Na nekim se dionicama zbog snijega vozi sporo i otežano, čak i uz obveznu uporabu lanaca….. Zbog olujnog vjetra i snijega u Gorskom kotaru na autocesti…. Svi su kolnici u kopnenim krajevima skliski i djelomice prekriveni snijegom… Na D3 od Karlovca prema Rijeci za sva su vozila obvezni lanci….

Tog utorka prijepodne snijeg je pao i u Istri
Evo slike Labina pod snijegom.


slika

25. i 26.2. ciklonalno polje i dalje je bilo prisutno nad sjevrnom Italijom, a istovremeno se na sjeveru zadržavala duboka ciklona.

slika

Problema u prometu i dalje je bilo:

25.2.2004. Snijeg i poledica u Lici i olujna bura u Primorju otežavaju promet. Na cestama ima ugažena snijega, a mjestimice ima jake poledice….. Bura s olujnim udarima u Primorju otežava promet Jadranskom magistralom….

26.2.2004. Na širem području Zagreba i Zagrebačke županije, kroz Gorski kotar te u Lici pada gusti snijeg, ….

27.2.2004. ciklona se produbljavala.

slika

Zbog zimskih uvjeta na snazi je zabrana prometovanja za kamione s prikolicom i tegljače s poluprikolicom na državnim cestama kroz Liku…i Gorski kotar… Kišovito je u Slavoniji, Istri, Primorju i Dalmaciji. Mogući su odroni kamenja na području D1

Vrhunac je počeo 28.2.2004. Vremenska prognoza je izgledala ovako:

U početku će biti promjenljivo oblačno, ponegdje uz kišu, u unutrašnjosti i slab snijeg, te mjestimičnu jutarnju maglu. Na Jadranu će puhati većinom umjereno do jako jugo. U drugom dijelu dana bit će posvuda oblačnije, uz češće i obilnije oborine. Navečer će u unutrašnjosti padati uglavnom snijeg kojeg, uz jaku buru, može biti i na obali sjevernog Jadrana. Ponegdje može pasti više od 30 cm novog snijega, osobito u Gorskome kotaru. Zapuhat će umjeren i jak sjevernjak i sjeveroistočnjak, a na srednjem i južnom Jadranu nakon mjestimice olujna juga, nešto slabiji južni i jugoistočni vjetar. Na sjevernome Jadranu puhat će jaka i olujna bura. More će ponegdje biti i jače valovito. Jutro će biti hladnije, pa će u gotovo cijelom kopnenom području postojati opasnost od poledice. Najviša temperatura zraka neće se znatnije promijeniti, pa bi se, ponajprije u gorskoj Hrvatskoj, mogle ponoviti velike temperaturne razlike na malom području.

Satelitska snimka je izgledala ovako:

slika

Zbog obilnih snježnih oborina na području Like i Gorskog kotara vozačima se savjetuje da se, do daljnjega, ne kreću na put kroz gorske predjele…. Zbog snijega u Istri promet je vrlo otežan, osobito na D 66 Vozilići-Plomin-Brestova-Opatija gdje je zabranjen promet za teška teretna vozila, a ostala prometuju uz zimsku opremu. Zimski uvjeti traju i na svim cestama u unutrašnjosti Istre…. Gust snijeg usporava odvijanje prometa i na riječkoj obilaznici, a sva vozila moraju montirati lance za snijeg na Grobniku.

slika


Iako se za 29.2.2004. najavljivalo smirivanje vremena ipak je još bilo oborina.

Nakon oblačne noći sa snijegom i kišom, od jutra će oborine polako slabjeti, a danju uglavnom i prestati. U zapadnim se predjelima potom očekuje i smanjenje naoblake. Puhat će povremeno umjeren sjeverac, na sjevernom i dijelu srednjeg Jadrana, osobito ujutro, umjerena i jaka bura s olujnim udarima, prema otvorenom moru sjeverozapadnjak, a na južnom Jadranu jugozapadnjak. More će većinom biti umjereno valovito i valovito, na otvorenom i jače valovito. Vidljivost će ponegdje biti smanjena zbog kiše. Temperatura zraka bit će u unutrašnjosti uglavnom od -2 do 3, na sjevernom Jadranu između 2 i 7, a u Dalmaciji 7 i 12 Celzijevih stupnjeva.
Na cijelom području istarskog poluotoka i dalje pada snijeg, mjestimično gust, pa znatno usporava promet… Zbog snijega koji je pao na području Međimurske, Varaždinske, Koprivničko-križevačke i Krapinsko-zagorske županije promet je otežan na lokalnim i županijskim cestama dok su glavne ceste prohodne za sve kategorije vozila….
slika

Početak ožujka i dalje donosi probleme s vremenom.
Prognoza 1.3. je bila ovakva:
U Hrvatskoj će biti promjenljivo oblačno i malo hladnije, u unutrašnjosti mjestimice sa slabim snijegom, a na Jadranu i snijegom i kišom, ponegdje i grmljavinom. Umjeren snijeg očekuje se samo u Lici i dalmatinskom zaleđu. Bit će i sunčana vremena, i to prije svega na sjevernom Jadranu te u sjeverozapadnim krajevima gdje će dan ipak biti uglavnom bez oborina. U unutrašnjosti će puhati slab do umjeren sjeveroistočni vjetar, na sjevernom Jadranu bura, a na južnom jugozapadnjak. Zbog jake i olujne bure, more će uz obalu sjevernog Jadrana biti umjereno valovito i valovito. Temperatura u unutrašnjosti od -9 do -3, a na Jadranu od nula na sjeveru do 6 na jugu. Danju u unutrašnjosti od minus 3 do 2, na Jadranu od 3 na sjeveru do 10 na jugu

D1 Gračac - Knin zatvorena je za sav promet zbog snježne mećave… Dionicom Jadranske magistrale Senj - Karlobag - Sv. Marija Magdalena zbog jake bure i snijega nošenog burom smiju prometovati isključivo automobili sa zimskom opremom…. Na području Splitsko-dalmatinske županije zimska je oprema obvezna za sva vozila…. Zbog leda na Jadranskoj magistrali od ulaza u Omiš do Dubaca ne smije voziti 1. skupina vozila…. Zbog velike količine snijega zatvorene su pogranične kontrolne točke na području Splitsko-dalmatinske županije - Cera kod Trilja i Slivno kod Imotskog…..

2.3.2004. utjecaj ciklone je oslabio, a sa zapada je jačala anticiklona. Time je zimska bajka na kraju zime završila.
... a kada dođe zima, i prve pahulje...

EXPERT
Avatar
Postovi: 60672
Pridružen/a: 21 svi 2004, 22:51
Lokacija: Žrnovnica, Split

PostPostao/la CROMETEO » 20 ožu 2005, 21:39

HLADNA FRONTA 21.08.2004.
slika

Ovako je na Crometeo forumu izgledalo iščekivanje hladne fronte na zagrebačkom području uz dojave o vremenu u susjednoj Sloveniji 26.08.2004. u poslijepodnevnim satima…

18 sati…..u Sloveniji su temperature iza fronte samo 13 ili 14 stupnjeva, a na Triglavu nevihta uz 0 stupnjeva, Zagreb i dalje poluoblačan uz 26 stupnjeva…

Slovenski radar je oko 17,30 sati izgledao ovako…
slika

U vrijeme kad je središnja Hrvatska tek pratila kretanje hladne fronte kroz Sloveniju, Slavonija je i prije dolaska fronte imala uzbudljivo i burno vrijeme koje su uzrokovale jake predfrontalne nestabilnosti koje su dolazile s juga iz Bosne pa je radar oko 17,30 izgledao ovako…
slika


18.55...dosta je već kasno, no i dalje ima energije za prekrasne oblake, na sjevernom nebu nastaju kumulonimbusi, u 18h Zg imao 26°C...jedan oblak ima tako jak updraft da je vrh sav u paučini (Cb pileus)...nakon par minuta već je progutao tu paučinu i još ide u visinu...vrh tog oblaka je bijel na suncu, a cijeli taj lanac oblaka sjeverno od grada je u vlastitoj sjeni, sivocrna boja.
potpuno je tiho, makar je hladan zrak preplavio Sloveniju, i 10ak stupnjeva hladniji...možda je ovaj lanac Cb-ova sjevernije od grada granica zagrebačkih 25 i zafrontalnih 15 C...stvarno je zanimljivo...


Ovo su bili ti kumulonimbusi koji su se razvijali sjeverno i sjeveroistočno od Zagreba prije dolaska fronte.
slika


19:05… počelo je puhat, hladan NE, već se dosta naoblačilo...brrrrr
stvari se prebrzo događaju, sa sjeverozapada se jako crni i niski oblaci se valjaju

U samom Zagrebu dolazak i prolazak fronte su bili su zanimljivi, ali relativno mirni:

Član ZagrebWatcher (Zagreb):…tuče nije bilo, malo kiše i grmljavine, ali nebo između 19 i 19:30 je bilo ludo, sivocrna masa je ključala, bilo je nepovezanih vtloženja u oblacima, sve se miješalo, nije ni jedanput zagrmilo, tada je u gradu bila zona uzlaznih struja a jugozapadna visinska struja je to nosila prema sjeveroistoku i gdje je bila izrazita silazna struja sa tučom i jakom kišom i vjetrom...to je na radaru bila jedna crvena jezgra a još je dolazila druga sa juga, međutim ta druga crvena je prošla južnije od grada...kod mene je bila umjerena kiša i tek tada je bilo grmljavine, a zapuhao je umjeren WSW.


Područje istočnog i sjeveroistočnog dijela Zagreba pogodilo je nešto jače nevrijeme nego sam grad:

Član Vjetar (Sesvete): Temperatura zraka poslijepodne je porasla na 26 Celzijevih stupnjeva. Kasno poslijepodne, s približavanjem hladne fronte, bilo je sve više oblaka. U kratkom vremenu nastajali su kumulusi, a potom i veliki kumulonimbusi koji su se kretali s jugozapada prema sjeveroistoku uglavnom sjevernije od Zagreba. Mnogi od njih nastali su i nad samim gradom.

U Sesvetama je taj dio poslijepodneva (17-19 sati) također bio obilježen jakim razvojem oblaka te nastajanjem fronte grmljavinskih oblaka sjeveroistočno od mog područja. Oblaci su izgledali zadivljujuće. Radarska slika cijelo to vrijeme je pokazivala veliku grmljavinsku i oborinsku aktivnost nad središnjom Slovenijom. Hladna fronta kretala se prema Hrvatskoj, ali u smjeru jugozapad-sjeveroistok pa nikako nije zahvaćala zagrebačko područje.

Oko 18,30 sati naglo je zapuhao umjeren do jak sjeverozapadni i sjeverni vjetar uz pretežno oblačno vrijeme. Tek iza 19 sati hladna fronta velikom brzinom krenula je kroz moje područje. Vjetar koji je do tada bio umjeren do jak još je ojačao pa je povremeno imao olujne udare. Kiša krupnih kapi počela je oko 19,30, a ubrzo zatim i umjerena do jaka grmljavina. Nestalo je i struje. Olujnom vjetru, jakoj kiši i grmljavini nakratko se pridružila i tuča. Zrna leda bila su veličine graška do trešnje. Tuča je padala uz kišu pa nije napravila veću štetu. Ubrzo je kiša počela slabjeti, ali vjetar i grmljavina i dalje su bili jaki.
Ostatak večeri bilo je oblačno s povremenom (jakom) kišom, umjerenom grmljavinom i jakim sjevernim vjetrom. Oko 21,30 djelomično se razvedrilo i ostalo relativno hladno uz povremeno umjeren sjeverac. Temperatura zraka u Maksimiru prije hladne fronte bila je 26 stupnjeva u 18 sati, a u 21 sat izmjereno je 16°C.

Ova oluja bila je dosad najjača ove godine u mjestu gdje ja živim i jedina u kojoj je bilo i tuče. Također je u njoj puhao najjači vjetar ove godine. Grmljavina nije bila osobito izražena, a kiše je, po mojoj procjeni, palo 10-15 L/m2.


Radari (hrvatski i slovenski):
slikaslikaOko 19h Split i osobito srednjodalmatinske otoke zahvatilo je najveće nevrijeme ove godine.

Evo opisa nevremena iz najpogođenijeg dijela – Splitsko-dalmatinske županije i grada Splita.

Član Crometeo (Split): Iz Žrnovnice sam krenuo za Split oko 14h. Doma sam ostavio da mi se pune baterije za digitalac jer iako je reklo na prognozi vedro za Dalmaciju nadao sam se da će spomenuta fronta ipak okrznuti u noći dalmaciju pa da snimim koju munju.
Več sam prije odlaska napisao na forumu da je prvo bilo vedro pa poplava cirusa, zatim altokumulusa.
Na putu za Split primjetio sam da su se i iznad otoka i iznad planina počeli razvijati kumulusi.
Velim, ništa neobično. Oko 17h sam primjetio kao da se svjetlost naglo smanjila, nekako mi je bilo prerano da je sunce zašlo. Dignem se, pogledam na zapad ono lijepa crnina prekrila cijeli zapad i jugozapad.
Iako je izgledalo obećavajuće za koju kap kiše nisam ni slutio šta slijedi.
Pomislio sam da bi mogao promatrati nadolazeću crninu sa Marjana pa smo ja i frend otišli na Marjan odakle sam lijepo vidio sve 4 strane svijeta, osobito se ima lijep pogled na more srednje Dalmacije.
Onda se počelo ozbiljnije crniti sa čak 3 strane istovremeno: sa istoka, juga i zapada. U 18h iako je bio dan počele su se viditi munje u daljini. Najljepše je izgledalo nebo na jugozapadu. To je ona zelenkasto plavkasto siva boja koja toliko zastrašujuće izgleda i vjerujte nebo je izgledalo točno tako da će svakog trenutka pojaviti se pijavica iz oblaka. Ubrzo je počelo umjereno jugo. S vjetrom se očito moglo vidit kako se more počelo uzburkavat i valovi su sve snažnije pljuštali o obalu. Zatim je potpuno nestao jugoistok horizonta (Biokovo), te jug (Brač i Hvar). Točno se vidilo kako se crta kiše (doslovno slapovi s neba) približava sve više samom Splitu. Tada sam shvatio da bi bilo pristojno pobjeći s Marjana do auta koji je bio u centru grada. Počele su prve krupne kapi kiše, a ja sam sa svojim anemometrom izmjerio jedan udar juga od 68km/h. More se jako diglo pa je 20cm falilo da dođe do rive. Onda veliko finale:
Taman sam prelazio preko rive, onda je udario orkanski vjetar: lomi palme, diže štandove, turisti istovremno bježe glavom bez obzira i jako uživaju pri tom, sasvim se smrklo kao u sred noći. Tlak je pao na 1004hPa. Taman kad sam došao do auta opalio je pola satni pljusak koji se onda pretvorio u kišu i slabio uz slabljenje vjetra.
Zaboravio sam naglasiti da sam očima vidio kako vjetar odnosi brodice s pučine, a one sretnije su na vrijeme pobjegle u luke, bilo je zanimljivo gledat sve te brodice kako bježe u luku, vjerujte osjetio sam dramu na vlastitoj koži.


U nedostatku radarskih slika iz tog područja (što bi se trebalo promijeniti ovog ljeta), imamo satelitsku animaciju.
slika

Nevrijeme se premještalo prema jugu i na svom putu zahvatilo je i jug Dalmacije:

Evo i opisa nevremena 21.08.2004. u Dubrovniku.

Član AdriaticWeather (Dubrovnik): Nevrijeme je u Dubrovniku bilo slabije nego na ostatku Jadrana. Predvecer je bilo umjereno oblacno s umjerenim jugom. Bilo je vruce i extremno sparno. Vrlo niski stratusi uz obronke brda i tolika vlaga u zraku da je vidljivost bila jedva pola kilometra. Vrijeme kao u sauni, doslovno. Ja sam s prijateljima posao na Porporelu (stijene ispod zidina okrenutih prema jugu). To je mjesto odlicno za promatranje vremena. Do 10 i 30 se vrijeme nije mijenjalo a zatim je uslijedio vrlo stravican prizor. Na zapadu se vidjela vrlo niska pruga oblaka koju su obasjavala svijetla grada. Protezala se u pravcu NE-SW i vrlo przo premjestala prema nama. Oblaci su se velikom brzinom kovitlali sa sjeverozapada i pocelo je sijevati. Prilikom prolaska te fronte naglo je zapuhao olujan sjeverozapadnjak uz pad temperature. Prije tog udara more na zapadu je bilo jako bijelo. Znao sam da se radi o olujnom vjetru i kisi pa smo svi skupa pobjegli u grad i sakrili se da ne pokisnemo. Dok smo bjezali pocele su velike kapi i lampalo je sa svih strana. kad smo se skrili pocela je kisa i dalje je puhao vrlo jak sjeverozapadnjak. Sve skupa je potrajalo nekoliko minuta i kisa je prestala ali je ostao puhati jak vjetar. Fronta se brzo premjestila na jug i pocelo se razvedravati. Temp je dosta pala. Posli smo na brdo Srđ s autom i bio je nevjerojatan prizor gledati u bok odlazecim Cb-oblacima sa nesto vise od 400 metara visokog vrha brda. Nakon toga sve je bilo vedrije a sjeverozapadnjak i bura cijelu noc su bili umjereni do pojacani uz svjeze vrijeme. Za vrijeme nevremena slusao sam mnoge ljude kako pricaju da je pijavica prosla kraj Orebica. Nista vise o tome nisam doznao. Sutradan je letjelo mnogo helikoptera uz obalu jer su rekli da je nastradalo 6 jahti.

Fronta je najslabije zamijećena u Istri.

Član Ned (Labin): Kod mene nažalost NIŠTA! A sve je izgledalo tako obećavajuće, oko 16h se naglo počelo oblačiti sa zapada, zapuhao je jak vjetar. Palo je nekoliko krupnih kapi kiše i onda STOP. Kao da je netko tamo gore dao znak za prekid akcije. Vjetar je prestao puhati, ali su se i dalje na nebu brzo mijenjali prekrasni oblaci (nešto sam i uslikao). Ja sam otišao u Rabac, izgledalo je oko 17h da nova oluja dolazi s juga, u daljini se jako crnilo, vidjelo se nekoliko munja i sve je izgleda otišlo preko Cresa i Lošinja tko zna kamo. Do sumraka se razvedrilo.HLADNA FRONTA 26.08.2004.

Hladna fronta stigla je konačno do Hrvatske. Vremenske prognoze najavljivale su njen dolazak tijekom dana 25.08., ali sve je zastalo nad Alpama pa je 25.08. bilo pretežno sunčano, vruće i sparno vrijeme unatoč najavama kiše i grmljavine uz 22 stupnja. Najviša dnevna temp. zraka u Zagrebu dosegla je čak 29°C.

Noć na 26.08. i dalje je bila vedra, a tek ujutro počele su se pojavljivati nestabilnosti u središnjoj Hrvatskoj i na sjevernom Jadranu.
Radar je živnuo i sve je više oblaka dolazilo s jugozapada, a mnogi su i nastajali nad središnjom Hrvatskom. Slika prikazuje stanje od 6 sati ujutro.
slika

Fronta je svojom glavninom zahvatila sjeverozapadne krajeve Hrvatske iza 9 sati.
slika

Slika je od 9,30 sati, upravo kad je nevrijeme bjesnilo nad istočnom Medvednicom i područjem sjeverno od Sesveta u kojem živi član foruma Vjetar koji je javljao:

Već prije 9 sati čula se stalna slaba do umjerena grmljavina. Od 9 do 9,20 grmilo je doslovce neprestano, uglavnom umjereno, ali bilo je i nekoliko munja s jačom grmljavinom. Vjetra i kiše nije bilo. U 9,20 prvo je počela slaba kiša, a odmah zatim počela je padati tuča. Zrna leda bila su veličine oraha. Skakutala su na sve strane, odbijala se od zemlje, a raspadala na manje komade prilikom udara u beton. Neki komadi bili su potpuno okrugli i bistri, neki okrugli i potpuno bijeli, a neki vrlo nepravilni, duguljasti i grubi. Nebo je poprimilo karakterističnu zelenkastu boju kao i uvijek kad pada tuča. Led je uz grmljavinu padao otprilike 15-ak minuta i postupno je bio sve sitniji te se miješao s kišom. Povremeno je bilo umjerene do jake grmljavine. Nakon 9,40 padala je jaka kiša uz umjerenu do jaku grmljavinu i umjeren sjeverni vjetar sve do podneva. Led se zadržao na tlu otprilike dva i pol sata.
Oko 11 sati bio sam u sobi na internetu i odjednom je nešto krcnulo, kao kad pregori žarulja i vidio sam isto takav bljesak te istovremeno čuo zvuk kakav se čuje pri eksploziji petarde, a odmah nakon toga vrlo je jako zagrmilo. Kompjuter se ugasio.
Ne znam što se točno dogodilo. Je li moguće da je grom udario u moju kuću? Ni kod susjeda nije bilo nikakve štete. Najzanimljivije mi je bilo kako sam vidio taj bijelo-plavi bljesak u sobi iako sam bio za kompjuterom i čuo taj zvuk. Baš onako elektricitet nekakav. Ovako nešto još nisam nikad doživio. Na sreću, kompjuter, telefon, televizor i ostali uređaji rade normalno.
Iza podneva kiša je stala, a nakratko se kroz oblake probilo i sunce. Do 12 sati u Maksimiru su pale 22, a na Sljemenu 31 litra kiše. Ima šteta na voćnjacima i vinogradima. U mom voćnjaku popadalo je jako puno šljiva i jabuka, a ono što je ostalo oštećeno je pa će trunuti. Kasnije popodne opet se jače naoblačilo uz kišu i umjeren sjeverozapadnjak.


Fronta oko 11 sati nad središnjom Hrvatskom:
slika


Olujni oblaci kretali su se dalje prema istoku i na svom putu u Slavoniji donijeli su mnogo štete.
slika

Evo što je objavljeno na HTV teletekstu i ostalim medijima.

Nevrijeme na području Zagreba, Hrvatske Kostajnice, Novske, Međimurja i Slavonije.

Oko 9 sati nevrijeme, mjestimice praćeno tučom, zahvatilo je Zagreb i njegovu okolicu. Tuča je padala na području Šestina, Granešine, Soblinca, Donje Zeline, Polonja i Vrapča. Tuča veličine oraha kratko je padala na širem području Hrvatske Kostajnice i Novske.

U udaru groma u čakovečkoj je trafostanici oštećen 110-kilovoltni pogon pa je zbog iskapčanja transformatora središnje i gornje Međimurje četiri minuta bilo bez struje. Zbog udara groma na još su nekoliko mjesta kratkotrajno automatski iskopčani visokonaponski zračni vodovi, a zaprimljeno je i 30 kvarova na niskonaponskim mrežama.

Nevrijeme s jakim vjetrom, kišom i tučom oko 12.30 zahvatilo je područje Nove Kapele u Brodsko-posavskoj županiji. Najviše su stradala sela Srednji i Gornji Lipovac. Oštećeni su i elektrovodovi i drveće u dijelu Nove Kapele, Bilog Briga i Batrine. Ispaljeno je 80 protugradnih raketa.

Od 12.20 do 13.15 cijelu Požeško-slavosnku županiju zahvatilo je nevrijeme praćeno jakim pljuskom, grmljavinom, vjterom i sugradicom. Tuča veličine graška do lješnjaka padala je oko pet minuta na pakračkom i lipičkom, na pleterničkom i čaglinskom području te u Gradskim Vrhovcima.

Evo i vijesti o proglašenju elementarne nepogode (već sedmi put od svibnja ove godine) u Brodsko-posavskoj županiji.


Zbog velike štete koju je uzrokovalo jako nevrijeme u četvrtak brodsko-posavski župan Mato Dorić proglasio je elementarnu nepogodu za područje općina Nova Kapela i Staro Petrovo selo. Tamo su olujni vjetar i tuča počinili štetu na građevinskim i stambenim objektima te poljoprivrednim kulturama. Razmjeri štete znat će se nakon što komisije obiđu teren.
Inače, od svibnja je u toj županiji sedam puta proglašavana elementarna nepogoda zbog nevremena. Šteta je dosad procijenjena na više od 12 milijuna kuna. HINAOvako je bilo u Sloveniji:

Član Twister (Ljubljana) pisao je: Jučer sam si uzeo jedan dan odmora, da sam išao dočekat hladnu frontu na Pokljuku. Start je bio iz Ljublajne u 6:30 ujutro i krenuo sam prema SZ(tačno prema fronti).
več na autocesti vidjelo se oblake koji su prekrili sve naše gorje i sjevalo je ko da je tamo takmičenje za miss! od Bleda dalje cesta se počela penjati i magle ili oblaka je bilo sve više i više. Kiša je još dalje bila umjerena i mogao sam slobodno poči pješke naprjed! Več kad sam došao gore na tlu je bilo od 5-10cm tuče od nočnog nevremena! onda se sve stamnilo počeo je jak vjetar kiša je bila sve jača i jača, počela je i tuča koja nije bila tako jaka kao je bila noču. munje su bile svuda a grmljavina tako jaka da se uopče nije dalo normalno razgovarati. Čitavo vrjeme sam razmišlao: " kad munju vidiš i čuješ grmljavinu znači da te nije pogodila, a kad je ne vidiš i ne čuješ, tada možeš biti zabrinut! "
sve je trajalo oko pola sata i bilo je nevjerovatno, ja vrlo volim da sam sa prirodom jedan na jedan, bez pomoči kuče, avta...Evo i doživljaja iz Riječkog zaljeva s jedrilice:

Član Plahooter: Ja sam tu hladnu frontu osjetio kroz neveru koja me me uhvatila negdje oko 14-15h na jedrilici kod sjeverne punte Cresa - tocnije na istocnoj strani Cresa prema Krku.

Evo kako je to izgledalo na radaru:
slika

Vjetar u neveri je bio tocno sjeverni do 40 cv max prema anemometru na brodu, tuca nije bila, ali su kisne kapi bile tako teske da je peklo po licu ili ruci dok je najjace padalo. Vidljivost +- 20 m oko broda.
Znali smo da je mala sansa da nas ne uhvati...zato sam krenuo rutom iz Rijeke pa izmedju Krka i Cresa da se imam gdje sklonit. Cijeli dan je bio oblacan, kisovit i krenuli smo iz Rijeke kad se proljepsalo nakon jakog dopodnevnog pljuska - oko 11:00. Ali opet se naoblacilo - kad smo vidili neveru da je presla Ucku imali smo kojih 15 min. za pripremu. Spustili jedra, vezali sve dobro i krenuli sto brze prema Cresu. Lijepo se vidio udarni val kako ide po moru. Tad smo bili kojih 2 nm istocno od Rta Grota. Cini mi se da je dosla sa sjeverozapada, ali velim, u neveri smo imali sjeverni vjetar. Nakon nevere skoro isti vjetar tj. malo vise istocni, ali ne pravi NE. Nismo bili sami, bile su jos dvije jedrilice tu negdje...


Model Aladin Državnog hidrometeorološkog zavoda ovako je prognozirao vjetar za to područje:
slika


Hladna fronta stigla je i do Dubrovnika.

Član AdriaticWeather: Juznu Dalmaciju nevrijeme je zahvatilo oko 20,30h. Nakon vedrog i vrlo toplog dana s jakim jugom, predvecer se pocelo naoblacivati sa zapada. Najprije Ci i Cs, zatim Ac, As i na kraju Cb. Oko 19 sati prva deblja naoblaka dolazi sa zapada. Oko 20 sati pocelo je sijevanje na cijelom zapadnom horizontu i postupno se priblizavalo. Nevrijeme je bilo vrlo slicno svim dosadasnjim nevremenima. Oko 8 i 30 vidila se vrlo niska crta oblaka iza kojih je sijevanje bilo narocito jako. To je bila fronta i velikom se brzinom priblizavala sa sjeverozapada. Kad je dosla iznad zenita udrio je olujni sjeverozapadnjak uz jaku kisu. Taj udar je trajao 10-ak minuta i nakon toga se vrijeme brzo smirilo uz umjerenu do jaku buru i razvedravanje. Jaka kisa i olujni sjeverozapadnjak uslijedili su odmah po prolasku fronte. Nakon 10-ak minuta vjetar je oslabio. Kisa je bila jaka, ali je padala samo 10-ak minuta pa je palo 8 litara.


Nakon glavne akcije 26.08. ujutro i prijepodne, ostaci fronte u Sloveniji su još veći dio dana uzrokovali povremenu kišu i mjestimičnu grmljavinu. Slika od 15 sati:
slika
... a kada dođe zima, i prve pahulje...

EXPERT
Avatar
Postovi: 60672
Pridružen/a: 21 svi 2004, 22:51
Lokacija: Žrnovnica, Split

PostPostao/la CROMETEO » 20 ožu 2005, 21:40

CIKLONA CROMETEO, 23. - 28.09.2004.

Prva od imenovanih po članovima foruma...
Prva pa muško! :D
No krenimo redom...

Bilo je to ljeta gospodnjeg 2004. Ma nije ljeto nego jesen je bila...
Već počinju govori o zimi, ali ljeto je još uvijek u sjećanju...ljeto koje je u Dalmaciji i na sjev. Jadranu bilo sušno...mrska anticiklona Bush vladala je i u 9. mjesecu - s nestrpljenjem se čekala spasonosna ciklona.

CROMETEO je ciklona koja je nastala na fronti hladnoga zraka koja se spuštala sa sjevera na toplo Sredozemlje...taj hladan zrak se u pravoj liniji spuštao i na satelitu se mogao promatrati školski primjer nastanka ciklone kao valni poremećaj na fronti...

dan #1.
četvrtak 23.9.2004.
11h, velika toplina te večeri, južina ispred hladne fronte...Zagreb 20°C, Rijeka 21°C, Split 18°C...ali temperatura u Beču 10 C uz kišu - znak da se opaka fronta spušta sa sjevera...

dan #2.
petak 24.9.2004.
čČanovi Crometeo foruma Vjetar i ZagrebWatcher izvještavaju o jakim udarima sjeveroistočnog vjetra koji je pogodio Zg i okolicu iza 03h...u 02h prije hladnog vjetra još uvijek toplo uz 19 C...
S druge strane, u Rijeci i Splitu nema još ničega, toplo, sparno i tiho uz 21-23 C...ali ne zadugo...oko 9h u Rijeci kiša uz javljanje bure, u Splitu i Dubrovniku jako jugo.
Tijekom jutra kiša uz grmljavinu zahvaća sred. Hrvatsku, Sloveniju i sjeverni Jadran, kasnije i Dubrovnik...Split u jakom jugu i uglavnom suh
u 14h Mljet ima 28°C, Zavižan samo 2°C.
Zg-Grič 37 litara kiše do 14 sati.
Bura u Trstu 136 km/h, štete od bure i u Rijeci.
19h Zavižan -2°C uz umjeren snijeg :!:
U Zagrebu cjelodnevna kiša - do 20h 45 litara na m2.
Član Crometeo nervozan i kaže: Točno u 20h bura je naglo došla do Splita. U Žrnovnici se temperatura spustila sa 23°C u 19h na 15°C. Bura povremeno ima jake udare. Kiše je bilo prije pola sata par kapi, već mi ponestaje strpljenja jer svako malo vidim zvijezde. - izostanak prave akcije u mjestu prebivališta člana imenovane ciklone bio je trademark ove ali i nekih budućih ciklona!

Petak 00 UTC
slika

Petak 19:30 UTC - ciklona koja je počela kao ravna fronta već se počela vrtiti![/b]
slika

dan #3.
Subota 25.9.2004.
Komenatri Crometeo foruma dovoljno govore o kakvoj se cikloni radi
član Vjetar, 7:30h - Dobro jutro! Kiša JOŠ UVIJEK PADA Ne pamtim kad je zadnji put kiša padala NEPRESTANO dulje od 24 sata...
Zavižan -1 C uz 22 cm snijega :! potučen rekord od 15 cm u rujnu (to smo tek kasnije saznali)

Dorothy - u Begovom razdolju je palo 113 litre kise do jutros u 8h
ako je 5 litara/h kroz 6 sati opasna pojava onda je dobijemo 120 litara/24h
a tamo je kisa jucer pocela padati poslije 8 u jutro
no neki drugi nisu bili te sreće

Crometeo - 10:50 Tijekom noći bilo je dosta sijevanja čak i gromova ali ne i kiše (nešto kao sunčica). U 11h je oblačno sa slabom burom i 18°C.
Zagreb je do uvečer ukupno mjerio: Griču 59 litara, Maksimir 58, Pleso 55, Sljeme 35. To je 3/4 ukupne mjesečne količine kiše za rujan.

Subota 00 UTC
slika

Oborine subota ujutro, zadnjih 48h:
slika

Dakle, dan #3 donio je rekord, Zavižan sa 25 cm snijega :!:
slika

Ciklona CROMETEO se proslavila slika
što nam se spremalo u idućim danima :?:

dan #4.
Nedjelja, 26.9.2004.
Prilično tih dan....uzbuđenje su bile Nedove slike koji je vidio i slikao prvi snijeg u Begovu Razdolju :!:
slika

dan #5.
Ponedjeljak, 27.9.2004.
Na zapadu suho, ponegdje sunčano, kiša u Slavoniji i južnoj Dalmaciji
AdriaticWeather javlja - Jucer, predvecer su sa jugoistoka dolazile nakupine Cb-ova koji su prekrivali veci dio neba. Zato je cijelu noc povremeno padala kisa, a bilo je i pljuskova s grmljavinom. Puhala je umjerena do jaka bura. Sada je oblacno, a kroz mjestimicne vedrine se vide Ci Spi oblaci s gornjih dijelova Cb-a koji se povlace prema sjeveru. U protekla 24 sata Crometeo je Dubrovniku donio nesto vise od 42 litre kise.
popodne smiraj na zapadu, Ljubljana sunčana 18 C, Labin sunčan 19 C, Zg 15 C uz pokoju kap kiše...
Osnovni kometar toga dana bio je: Eto, treba 4 dana da "Crometeo" prođe svih nas! :lol:
No nekima nije ni došao pa ih nije ni prošao: :wink:
Crometeo - Samo da kažem da sam ja dobro nastradao zadnja 2 dana jer sam svima razglasio da dolaze obilne oborine i zahlađenje, danas su me zamalo vatali po mjestu i zahtjevaju kišu. Naime u 3 dana ovdje je više manje stalno oblačno a palo je 3 mm kiše u ta 3 dana, znači ništa.

Tog ponedjeljka mislili smo da je sve gotovo...i bilo je gotovo, ali ne svugdje :

dan #6.
utorak, 28.9.2004.

Posvuda ni "c" od ciklone, miran dan ...
ali u Dubrovniku P I J A V I C A :!:
Evo izvješća AdriaticWeathera:
U Dubrovniku vec 48 sati s jugoistoka dolazi vrlo nestabilan zrak u kojem neprekidno bujaju veliki Cb-oblaci, gotovo bez prestanka grmi a u zadnjih 48 sati je palo vise od 80 mm oborina. Ciklona se neocekivano dugo popunjava iznad juznog Jadrana pa se izrazito nestabilno vrijeme nastavilo i danas, 28.09. Jutros je zabiljezeno nevrijeme s pijavicom (koja je okom kamere uhvacena na djelu :wink: :pivo: ). Biti u podrucju ciklone koja se popunjava je vrlo zanimljivo jer hladan zrak koji pokriva cijelu oblast ciklone, s obje strane okludirane fronte, uzrokuje "cijedjenje" Cb i Ns oblaka i preostale vlage u cikloni.

Majušna ciklona ali ipak dovoljno za pijavicu:
slika

Pijavica uhvacena jutros, 28.09. oko 10 sati. Kad sam se oko 9 probudio i bacio pogled vani vidio sam da se situacija od zadnja 2 dana nije promijenila. Mnostvo Cb-a neprekidno dolazi s jugoistoka. Imao sam gadan osjecaj da bi se mogla stvorit pijavica i mislio sam poci na krov (s kojeg imam fenomenalan pogled) i malo cekati pa sto bude bude. Medjutim, to nije bilo potrebno jer me nakon dorucka kad sam ponovo izasao na balkon docekao ovaj prizor:

slika

slika

Na istom mjestu vidio sam pijavicu i prije dvije godine. Siguran sam da ih je u ova dva dana bilo jos iznad mora. Ne mogu vam opisat zadovoljstvo što sam je slikao i koliko su mi se ruke tresle od uzbudjenja!

(više slika pijavice možete pogledati na http://crometeo.net/phpbb/viewtopic.php?t=232)

Ova ciklona donijela je svega pomalo, i ljetnih olujnih oblaka sa pijavicom, ali i rekordni snježni pokrivač za rujan :!:
Članovi foruma dobro su je nanjušili...i prije DHMZ-ovih službenih prognoza mi smo govorili o prvom snijegu u gorju...BRAVO MI :lol: :D
... a kada dođe zima, i prve pahulje...

EXPERT
Avatar
Postovi: 60672
Pridružen/a: 21 svi 2004, 22:51
Lokacija: Žrnovnica, Split

PostPostao/la CROMETEO » 20 ožu 2005, 21:40

Zahvaljujem svima koji su radili opsu ciklona:

Ciklona DOROTHY - Crometeo
ZIMSKE CIKLONE - Ned
Hladna FRONTA - Vjetar
Ciklona CROMETEO - Zagreb Watcher

:ok: :thumb: :zakon:
... a kada dođe zima, i prve pahulje...

BURA
Avatar
Postovi: 11300
Pridružen/a: 01 ruj 2005, 00:08
Lokacija: Kaštel Stari-Kod Splita

PostPostao/la AdriaticStorm » 22 lis 2005, 01:33

Evo jedan podsjetnik na orkansu buru kojaje zahvatila Jadran 15 11 2004
slika

EXPERT
Avatar
Postovi: 60672
Pridružen/a: 21 svi 2004, 22:51
Lokacija: Žrnovnica, Split

PostPostao/la CROMETEO » 22 lis 2005, 11:17

bjutiful, jesu to Kaštela? :D
... a kada dođe zima, i prve pahulje...

MAESTRAL
Avatar
Postovi: 807
Pridružen/a: 02 kol 2005, 23:43
Lokacija: Split, Blatine

PostPostao/la DoctorBura » 22 lis 2005, 11:33

koja divota!!

STUDENT
Avatar
Postovi: 266
Pridružen/a: 28 svi 2007, 18:07
Lokacija: veli lošinj

PostPostao/la zzeljkoo » 03 lip 2007, 18:23

evo još malo slika od 14.11.2004.
slika
slika
slika
slika

BURA
Avatar
Postovi: 9975
Pridružen/a: 18 ruj 2005, 18:11
Lokacija: RIJEKA=donja vezica

PostPostao/la levant » 03 lip 2007, 18:42

nezaboravan dan zeljko,ponovilo se :!: :!:

STUDENT
Avatar
Postovi: 266
Pridružen/a: 28 svi 2007, 18:07
Lokacija: veli lošinj

PostPostao/la zzeljkoo » 03 lip 2007, 20:05

kad sam išao slikati ,fotoaparat nakon dvije slike bio je neupotrebljiv (pun soli na objektivu).
ponoviće se....

ADMINISTRATOR
Avatar
Postovi: 4357
Pridružen/a: 21 pro 2005, 00:01
Lokacija: Split

PostPostao/la Boky » 21 ožu 2009, 16:26

Premješteno iz podforuma VREMEPLOV dana 21.03.2009. godine
:roll: OsloBože bodi! :lol:

Natrag na METEOROLOŠKI DOGAĐAJI

Online

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]