Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

METEOROLOŠKI DOGAĐAJ 2008. GODINE

Općenito godišnje izvješće o meteorološkim događajima.
EXPERT
Avatar
Postovi: 31271
Pridružen/a: 22 svi 2004, 22:02
Lokacija: Labin, Istra

METEOROLOŠKI DOGAĐAJ 2008. GODINE

PostPostao/la Ned » 14 sij 2009, 14:56

U razdoblju od 8. do 15. siječnja 78 članova foruma biralo je, u konkurenciji od 21 događaja Naj meteo događaj 2008. godine.

Rezultati su sljedeći:

slika


#1 – CIKLONA EUDORA: REKORDNI PLIMNI VAL NA JADRANU 1.12.2008.
slika
Ciklona Eudora utjecala je na vrijeme zadnja tri dana studenog i prva dva dana prosinca, a donijela je vrlo uzbudljive meteorološke prilike. Prve oborine počele su u petak 28.11.2008.
Uz kišu na Jadranu (najviše kiše je palo na Malom Lošinju, čak 98 mm u 24 sata), Eudora je donijela novih dvadesetak centimetara snijega u Gorskom kotaru, manje u Lici, a snijeg je kratkotrajno padao i u središnjim i sjeverozapadnim krajevima unutrašnjosti. Uz snijeg padala je i ledena kiša, ali većih problema nije bilo. Ipak, zimski ugođaj nije dugo potrajao. Zadnja dva dana mjeseca obilježila je južina. Na Jadranu je, osobito u Dalmaciji bilo jakog juga. U Veloj Luci su brojni objekti poplavljeni zbog plimnog vala. Noć od 28. na 29.11. stanovnici Vele Luke proveli su na nogama. Uz veliko nevrijeme i jako jugo morska razina desetak puta je prelazila preko glavne prometnice a najveću razinu od čak jedan i po metar dosegla je negdje oko ponoći. More je ulazilo u kuće, podrume, trgovine, kafiće, restorane, banke, zapravo u sve objekte uz more.

slika

Jadran - 1.12.2008.

Osobito je „burno“, ali ne zbog bure bilo prvog dana prosinca. Dijelove Jadrana pogodila je jedna od najvećih plima zadnjih 100 godina, a bila je popraćena vrlo valovitim morem zbog snažnog vjetra južnih smjerova. U jutarnjim satima je šire riječko područje zahvatilo nevrijeme, koje je oštetilo nekoliko automobila i krovova Rano ujutro počeli su jaki udari juga i kiše koji su zahvatili Rijeku, Kraljevicu, Bakarac i Rab. Nevrijeme je uzrokovalo je i plimni val koji je poplavio dio središta Rijeke. Zbog plimnog vala velikih šteta bilo je i u Kraljevici, a pod vodom su bili i Bakarac i Rab. Na Mareografskoj postaji u Bakru 1.12.2008. u 8,17 sati izmjeren je vodostaj koji za 117 cm premašuje srednju morsku razinu, što je najviši vodostaj zabilježen od 1929. godine, kada je utemeljena ta postaja .

Tog dana poslijepodne je nevrijeme s tučom zahvatilo i Poreč i okolici, a snimljene su i dvije pijavice. Oborina je bilo i drugog dana prosinca, zadnjeg dana utjecaja ciklone Eudora. Tog dana poslijepodne Pulu je zahvatilo nevrijeme s tučom


slika
Nekoliko metara visoki valovi od lebića zapljuskivali su obale Kvarnera zadnjeg dana studenog 2008. , foto: Saki

slika
Visoki valovi zapljusnuli su i obale Splita 1.12.2008. (Foto: Rade Popadić)

slika
Jedna od dviju pijavica pored Poreča, 1.12.2008. (Foto: Nea)

slika
Spektakl valova1.12.2008. i u okolici Dubrovnika, foto: Daniel Pavlinović

slika
Zadar 1.12.2008. : foto Boris Kačan

Ciklona Eudora - http://www.crometeo.net/phpbb/viewtopic.php?t=4872#2 - „LUDI RUJAN“ – ŽARKO LJETO PA PRVI MRAZEVI (CIKLONA TEA)
slika
Rujan 2008. godine je donio uzbudljive meteorološke prilike, iako je imenovana samo jedna ciklona, Tea. Od rekordnih rujanskih vrućina , u jednom danu došla je kasna jesen (zima) s jutarnjim mrazevima i snježnim pahuljama na planinama. U Dalmaciji je prekinuta višemjesečna suša. Rujan je u svojoj prvoj dekadi donio najviše temperature ikad izmjerene u rujnu i to u: Zagrebu, Požegi, Slavonskom Brodu, Gradištu, Osijeku, šibeniku i Splitu. Zatim je ciklona Tea donijela pad temperature i za više od 20 °C u razmaku od jednog dana. Knin je u petak 12. rujna mjerio 35 °C, a dva dana kasnije samo 15 °C. Zabilježeni su, sredinom mjeseca i prvi rujanski mrazevi, a na Zavižanu i prve ovosezonske snježne pahulje. Olujna bura je dva posljednja vikenda zatvarala autocestu kod Maslenice i širila velike šumske požare oko Makarske i kod Omiša.

Prva dekada prvog klimatološkog jesenskog mjeseca donijela je žarko ljeto s temperaturama koje su rušile apsolutne rujanske maksimume. Toplina sa sjevera Afrike preko Sredozemnog mora stigla je u prvim danima mjeseca do većeg dijela apeninskog i balkanskog poluotoka. Prvi rekordi su oboreni 6. rujna na DHMZ postajama Zagreb Maksimir, Požega, Slavonski Brod i Gradište, a izjednačen je dosadašnji rekord u Osijeku (36,5°C iz 1918. godine). Dosadašnja apsolutna maksimalna temperatura u Zagreb - Maksimiru iznosila je 32,8°C (1950.), a u subotu, 6. rujna postavljen novi rekord od 33,5°C. Na postaji Gradište – Županja mjerenja se vrše od 1980. godine. Dosadašnji rujanski rekord iznosio je 33,8°C i izmjeren je 1999. godine, a novi apsolutni mjesečni rekord s čak 36,7°C. Taj je rekord potrajao samo jedan dan, jer je već u nedjelju 7. rujna u Gradištu izmjereno 37,3 °C. Tog dana su temperaturni rekordi oboreni u Osijeku (izmjereno je 37,4 °C), Šibeniku (35,4 °C, što je za 1,2 °C više od starog rekorda iz rujna 1994. ,godine) te na postaji Split Marjan,, a iznosi 34,2 °C, što je za 0,5 °C više od starog rekorda sa početka rujna 1949. godine (33,7 °C). Vrućine su popustile u ponedjeljak, 8. rujna kada je preko nas prešla hladna fronta. Temperature zraka u većem dijelu zemlje bile su od 23 do 29°C, a u Dalmaciji su se zadržale prave ljetne vrućine s temperaturama od 30 do 34°C.
slika
Maksimalne temperature zraka 6. rujna 2008. godine u jugoistočnoj Europi
Početkom druge dekade najavljena je dramatična promjena vremena koju će donijeti ciklona Tea. Temperature će se mjestimice sniziti i za 20 °C. Tako smo 11. rujna pisali: „Prva zamjetna ciklona ove klimatološke jeseni na našem području bit će ciklona Tea. Donijet će pravu jesen čitavoj zemlji i okolici, a ponegdje će imati i zimska obilježja!“… Zbog toga će, gotovo nevjerojatno, zvučati vijest da se iz temperatura koje nerijetko prelaze 30°C u praktički samo jedan jedini dan "selimo" u doslovno zimu. Preskačemo pritom potpuno jesenska obilježja vremena - dolaskom nedjelje nastupit će pravi zimski udar, uzrokovan pošiljkom vrlo hladnog zraka iz Rusije.“

Ciklona Tea, počela je djelovati na vrijeme u petak 12. rujna, kada već stižu vijesti o nevremenu. Olujno nevrijeme praćenom jakom grmljavinom i povremeno tučom veličine lješnjaka poharalo je Koprivnicu i okolicu. Snažan vjetar kidao je stabla i rušio crjepove na kućama, dok je obilna kiša na trenutke gotovo onemogućila cestovni promet na pojedinim gradskim prometnicama. Prve obilnije kiše pale su od 12. na 13. rujna. U sjevernim i središnjim krajevima unutrašnjosti, kao i na sjevernom Jadranu palo je do 35 mm kiše. Olujno nevrijeme zahvatilo je i Slavoniju. Na električne vodove palo je granje pa je dio kućanstva Čepina, Aljmaša i osječkog naselja Jug 2 ostao bez struje. Nalet vjetra uništio je i četvrtinu voćnjaka obitelji Paulić iz Valpova. Voćnjak ima 6 tisuća stabala a nalet vjetra u trenu je iščupao nekoliko redova povezanih žicom i učvršćenih betonskim stupovima. Temperature su, te subote 13. rujna već osjetno pale. U unutrašnjosti se sredinom dana mjerilo od 15 do 18 °C, na sjeveru Jadrana od 18 do 22 °C, a u Dalmaciji se još zadržalo vrlo toplo s temperaturama od 26 do 28 °C.
slika
Nevrijeme je ju petak 12. rujna u Kalinovcu rušilo stabla

U nedjelju 14. rujna temperature su još pale. Mjereno je tek od 10 °C u središnjim i sjevernim krajevima pa do 13 °C u Slavoniji. U gorskim krajevima je najviše zahladilo, a temperature su se u najvišem gorju spustile i do ništice. U 14 sati je te nedjelje najhladnije bilo na Zavižanu, 0 °C , uz maglu i hladan istočnjak od 7 m/s. A prije samo dva dana je temperatura iznosila 21,2 °C. U 14 sati Knin je mjerio 15 °C, dva dana nakon što je temperatura iznosila 35 °C. Dijelovi Dalmacije su tog dana dobili obilniju kišu , nakon dužeg razdoblja suše. Najviše je kiše palo na širem području Splita. Postaja Split-Visoka je izmjerila čak 67 mm kiše tog dana, a temperatura u Splitu se spustila na 16 °C. U Primoštenu je u kišnom nevremenu poplavljena osnovna škola. Zbog jake bure koja se sa sjevera Jadrana širila prema jugu, te nedjeljne večeri je prvi puta u rujnu zatvorena autocesta kod Maslenice za sav promet.
Nakon ciklone Tea, stigli su i prvi jutarnji mrazevi. Na postaji u Pazinu u srijedu 17. rujna je minimalna temperatura iznosila 2.8 C, nešto prije 7 sati. U okolici grada zabilježen je i prvi mraz, Šest i pol sati kasnije, oko 13.30 sati, u Pazinu je temperatura uz obilje sunca porasla do 20,9 C. Po podacima DHMZ-a najhladniji je tog jutra bio Zavižan gdje se temperatura spustila na -1,8 C. Parg je izmjerio minimum od 1 C, a Puntijarka 2,3 C.
slika
Prvi jutarnji mraz u okolici Pazina, 17. rujna 2008.

Početkom treće dekade na vrijeme je, unatoč prizemnoj anticikloni, sve više djelovala visinska ciklona sa sjeveroistoka Europe. U petak, 19. rujna duž Jadrana je sve više jačala bura. Jaka bura je i glavni krivac za brzo širenje požara koji je oko 21 sat tog petka buknuo u okolici Makarske. Riječ je o najvećem ovogodišnjem požaru na Jadranu. Cijele je noći trajala dramatična borba s vatrom, dijelovi Makarske su i evakuirani. Požar je stavljen pod kontrolu u nedjelju 21. rujna. Istog dana (ujedno je to bio i zadnji dan kalendarskog ljeta) sa Zavižana su stigli izvještaji o prvim snježnim pahuljama, a temperatura se spustila do ništice. Iako je snijeg lepršao cijelog dana, snježni pokrivač nije izmjeren. U ponedjeljak, 22. rujna u 17.44 sata počela je i kalendarska (astronomska) jesen. Njeni prvi dani donijeli su nastavak utjecaja visinske ciklone koja je u unutrašnjosti podržavala hladno i oblačno vrijeme, povremeno s kišom, dok je Jadran bio sunčaniji, ali uz buru. Posljednjeg rujanskog vikenda bura je ponovno jačala, pa je autocesta kod Malenice opet bila zatvorena za promet. Zadnja dva rujanska dana protekla su mirno, uz dosta sunca. Bura je oslabila, ali je jugo najavilo prvu listopadsku ciklonu.
slika
Požar u okolici Makarske

slika
Bura u velebitskom kanalu, 26. rujna 2008. Godine

http://www.crometeo.net/phpbb/viewtopic.php?t=4633
ciklona Tea

#3 – GODINA PUNA PIJAVICA (TORNADA)
slika
Tijekom 2008. godine, od ranog proljeća, pa sve do prosinca stizale su vijesti o brojnim pijavicama, odnosno tornadima kojih je bilo i na moru i na kopnu. Posebnu su pažnju privukle spektakularne snimke pijavica kod Dubrovnika, i to u nekoliko navrata, te snažni tornado u srpnju u zaleđu Rijeke, kao i tornado (?) u okolici Kamnika u Sloveniji, također u srpnju.

Prve pijavice u 2008. godini snimljene su 8. ožujka između Šolte i Visa, za vrijeme ciklone Zorka. 24. Ožujka (ciklona Cicero) Dubrovnik je zahvatilo jako grmljavinsko nevrijeme , a član Crometeo foruma Daniel Pavlinović uočio je čak 12 pijavica tog dana. Napravio je spektakularnu snimku na kojoj se vide tri pijavice na moru kod Dubrovnika.
12. travnja je, u sklopu ciklone Franka, u privlaci kraj Zadra snimljena pijavica u završnoj fazi. Tri dana kasnije, 15. travnja je član Crometeo foruma Zlatko Barać snimio nove pijavice kod Dubrovnika. U sklopu iste ciklone, dan kasnije su pijavice snimljene i između Ugljana i Dugog otoka.
5. lipnja se, za vrijeme ciklone Linda, pijavica spustila do tla u okolici Benkovca. Dva dana kasnije su dvije pijavice snimljene i kod Korčule. 7. lipnja je kod Ivanca u Hrvatskom zagorju snimljen „funnel cloud“. Za vrijeme ciklone Miloslava, 14. Lipnja Daniel Pavlinović je kod Dubrovnika snimio nove pijavice, a dva dana kasnije je pijavica poharala groblje u Medulinu.
Ljetni mjeseci su donijeli nevremena u unutrašnjosti, često s izvještajima o pijavicama. Tako je 27. lipnja pijavica rušila krovove u Bedekovčini. 7. srpnja je u sklopu ciklone Ornela bilo nekoliko izvještaja o pijavicama tj. tornadima. Te je večeri tornado (analize su pokazale da je po učinjenoj šteti to mogao biti i tornado jačine F2) poharao selo Lisca u zaleđu Rijeke, uz granicu sa Slovenijom. Iste večeri su pijavice načinile dosta štete na sjeveru Istre, u opčini Klenovnik u Varaždinskoj županiji i mjestu Babotok u Bjelovarsko-Bilogorskoj županiji.
13. srpnja je okolicu Kamnika (Slovenija) pogodilo jako nevrijeme praćeno tornadom. Kasnije se razvila debata između slovesnke udruge Zevs i ARSA-a o tome da li je Kamnik pogodio tornado ili je bila riječ o downburstu (snažnoj silaznoj struji u podnici olujnih oblaka).
26. srpnja je pijavica (za vrijeme ciklone Renata) protutnjala predgrađem Slavonskog Broda. 9. kolovoza je pijavica zahvatila i područje Stubičkih Toplica (za vrijeme ciklone Stribor), a 16. Kolovoza stigle su opet vijesti o šteti koje je nevrijeme praćeno pijavicom učinilo u Hrvatskom zagorju.
Zlatko Barać je 4. listopada snimio noćnu pijavicu kod Dubrovnika. 8. Studenog su zabilježene pijavice kod Vrsara, Poreča i Rovinja, a 1. Prosinca ponovno kod Poreča.

slika
Datumi i mjesta pojave pijavica (tornada) u 2008. godini8.3.2008.- ciklona Zorka
Pijavica između Šolte i Visa
slika
Foto: Natbaj
Dakle to je taj oblak, tocno u sredini kojeg je pijavica.
slika
Evo closeup, kako naglo pada
slika
slika
tu na zadnjoj se jedva vidi ljevak
slika
Slike su snimljene u 15:41, od prve do zadnje je proslo mozda 15 sekundi.
24.3.2008. ciklona Cicero - Dubrovnik
Linija nestabilnosti kretala se obalom prema jugoistoku, a obilježila je jaka konvektivna naoblaka. Šire područje od Duborvnika do Cavtata zahvatilo je jako grmljavinsko nevrijeme u kojem je mjestimice bilo i tuče veličine lješnjaka koja je sasvim prekrila tlo. Iznad 400m nadmorske visine padao je gust mokar snijeg. Uz obilne oborine i snažan vjetar podno olujnih oblaka počele su se stvarati mnogobrojne pijavice

Citat autora fotografije, Daniela Pavlinovića, :

Uh, koja akcija danas popodne! Bio s ekipom na piću pa onda išli popravljati neki laptop. Baš kad smo prolazili kroz Uvalu Lapad (zapadni dio grada), u daljini se vidilo crnilo i odmah su pali komentari kako bi moglo bit pijavica. Pošli smo u frenda u blizini gdje smo sređivali laptop i odakle se kroz prozor vidi prema zapadu. Baš u tim trenucima sam se čuo s CM-om i FS-om. FS je pričao o desecima pijavica, a taman kad me CM nazvao jedna od njih se nama naočigled stvorila ispred nosa i gledali smo je kroz prozor! Ja vam to ne mogu opisati. Ona se tako brzo stvorila da je to impresivno! U nekoliko sekundi stvorio se lijevak tanak poput konca koji se vrlo brzo spuštao i širio. Izletili smo u auto da pođemo kod mene uzeti foto opremu. Dok smo išli počela je rijetka tuča, ali velikih komada, ma poput onih scena iz Twistera! Nakon 15-ak minuta došli smo na lokaciju za snimanje i imali što ugledati: 3 pijavice na sjeverozapadu, dvije na jugoistoku i jedan veliki srk bez lijevka ravno ispred nas ide nošen jugom! Grmi, sijeva, padaju komadi tuče i okruženi pijavicama. Da sam na filmu to vidio rekao bih da je pretjerano! Točno se vidio crta fronte kako se proteže od daleko na SE do daleko prema NW. Tamo su već bili neki ljudi koji su dok smo došli prebrojali 12 pijavica!!! Mi smo praktički i zakasnili jer su se i ove već smanjile u odnosu kakve su bile. Slikao sam možda 3 minute, okinuo nekoliko slika i onda je počela takva tuča i vjetar da smo morali pobjeć autom! Auto nije mogao brže od tri na sat jer se u kratko vrijeme skupilo nekoliko centimetara tuče po putu, sve je bilo bijelo! A zrna su dosezala i do centimetra, mislio sam da će oštetit auto. Strašno nevrijeme, prestrašno! Žao mi je što sam ga uhvatio na samom kraju, ali dobro je i ovo. Eto ispod jedne slike, to je prva koju sam okinuo.
slika
Foto: Daniel Pavlinović

slika
Foto: Firestorm
slika
slika

12.4.2008. ciklona Franka – pijavica kod Zadra
Foto: Ivan Stulić (Pijavica na Privlaci)

slika
slika

15.4.2008. ciklona Gabrijel – Dubrovnik

slika
Pijavica u okolici Dubrovnika, foto: Zlatko Barać
Dubrovnik, 15.04.2008. - iz ostalih medija:

autor sljedeće tri fotografije je Boris Bašić:

slika
slika
slika


slika

slika

slika

slika

slika

slika
Autor fotografije: lucky (HR Photo Contest):
slika

16.4.2008. ciklona Gabrijel – Zadar
Pijavica između Ugljana i Dugog otoka (Foto: Ivan Stulić)
slika
slika
5.6.2008. ciklona Linda – Ravni Kotari
RTL portal je objavio slike pijavice koja se sredinom dana spustila do tla u okolici Benkovca
Snimke čitatelja RTL portala:

slika

slika

slika
slika
slika
slika
7.6.2008. - Funnel cloud u Ivanovcu
Funnel cloud u Ivancu (Foto: Swen)
slika
Pijavice kod Korčule:
Pijavice pored Korčule (Foto: ALeX / hr.misc.binaries)
slika
14.6.2008. – ciklona Miloslava - Dubrovnik
Foto: Daniel Pavlinović

slika
Na očigled se raspadala, jer to je jako blizu obale. U jednom trenutku skoro je više nije ni bilo pa se onda opet popunila:
slika
slika
slika
slika
slika
slika
slika
slika
Cropovi:
slika

slika
slika

16.6.2008. – ciklona Miloslava - Medulin
Medulin: Snažno nevrijeme i pijavica jutros oko 5 sati opustošilo je medulinsko groblje. Brojni mještani Medulina imali su nakon što se razdanilo što vidjeti, neki spomenici su polomljeni a svijeće, cvijeće i vijenci letjeli su i nekoliko desetina metara po groblju i izvan njega.
slika
Foto: Regional Express
27.6.2008. – Bedekovčina
27.6.2008. - PIJAVICA RUŠILA KROVOVE NA ŠIREM PODRUČJU BEDEKOVČINE

Večeras oko 20.30 sati jako nevrijeme praćeno tučom veličine oraha zahvatilo je šire područje Bedekovčine.
Pijavica i jak vjetar lomili su grane i drveće, na nekoliko kuća srušeni su krovovi, a voda je ušla u 20-ak obiteljskih kuća i podruma. Na terenu su sve raspoložive vatrogasne snage, članovi zagorske javne vatrogasne postrojbe te nekoliko dobrovoljnih vatrogasnih društava, koje saniraju nastale štete. (Večernji list)
slika
Foto: Željko Pušec7.7.2008. – ciklona Ornela - Tornado u Liscu
09.07.2008. - TORNADO U LISCU NAJMANJE F2?

Tornada su meteorološki fenomeni ekstremnog vremena koji su relativno rijetka pojava u našim krajevima. Kada se ovi vrtlozi jave nad vodenom površinom nazivaju se pijavice, a kada se jave nad kopnom i dovoljno su snažni, nazivaju se tornada. Jačina tornada ne mjeri se meteorološkim instrumentima (zbog objektivne nemogućnosti) već se procjenjuje po nastaloj šteti i posljedicama nakon njegovog prolaska. Prema fotografijama i video zapisima objavljenim u hrvatskim medijima zadnja 24 sata, ovaj tornado pojavio se u zaleđu Rijeke na prilično brdovitom terenu što je neuobičajeno za razvoj tornada. Putanja mu je bila dulja od 1km, a nestao razbivši se o planinu. Na putanji kroz šumu tornado je sasvim uništio stabla koja su bila deblja i od pola metra. Očevici tvrde da je, došavši u naselje Lisac, tornado dignuo nekoliko stotina kilograma tešku prikolicu i vrtio je u zraku. Iz toga se može zaključiti da se radi o umjereno jakom tornadu. Fujita ljestvica intenziteta tornada ima skalu tornada od F0 (najslabiji) do F5 (najjači). U opisu štete za F2 tonrada piše: 'Tornado diže krovove čvrstih kuća, uništava montažne objekte, izvrće ili diže automobile, lomi ili čupa veća stabla, stvara projektile od manjih predmeta'. Vjetar u ovakvim toradima doseže brzine od 182-253km/h! Prema ovoj definiciji i svjedočenju očevidaca, može se zaključiti da je ovaj tornado bio, za hrvatske uvjete, ekstreman F2 tornado
slika

slika

slika

slika

slika</div>

Veliko ljetno nevrijeme popraćeno nezapamćenom pijavicom zahvatilo je u ponedjeljak navečer zaseoke Lipa i Lisac na području općine Klana u blizini slovensko-hrvatske granice i prouzročilo goleme štete na obiteljskim kućama i posjedima. Snažna pijavica u nekoliko je minuta poharala područje Klane, a najviše su stradale kuće i gospodarski objekti u malom mjestu Lisac u kojem ima 35 kuća sa 100-tinjak stanovnika. Prizori izgledaju kao iz nekog filma katastrofe, a stanovništvu su štete nesagledive.
- Svi smo još šokirani. Ne moram vam ništa govoriti, vidite i sami što nas je pogodilo. Sada je još i dobro, ali sinoć je mjesto izgledalo užasno - rekla je danas mještanka Marija Iskra. Njezin 42-godišnji susjed Renato Prokopović bio je nešto smireniji i uspio nam je opisati sekunde katastrofe.
- Ma to vam je trajalo jako kratko. Možda 30-ak sekundi. Jednostavno neopisivo. Sve je počelo sa snažnim vjetrom i jakom kišom. Svi su se sklonili u kuće i sreća je da nikoga nije bilo vani. Na trenutak se sve primirilo i utišalo i izgledalo kao da je nevrijeme prošlo. Onda se začuo huk i šumljenje. Pijavica je došla odozdo, od Lipe. Prvo je zahvatila stara vojna skladišta, a onda je uletjela među kuće. Nije išla ravno nego u slalom. Nismo se uspjeli snaći. Rušila je i čupala sve pred sobom - prisjeća se Prokopović i dodaje da je sve sličilo na najstrašnije scene iz američkih filmova.
- Pogledajte ova stabla. Debela su i po pola metra, a slomljena su kao šibice. Zvuči nevjerojatno, ali po zraku su letjele stvari. Čak je diglo i prikolicu tešku nekoliko stotina kilograma i vrtilo je po zraku - kaže Prokopović, pokazujući razbacane stvari i krov jedne garaže koji je pijavica iščupla i bacila 50-ak metara dalje od kuće.
Očevidac pijavice bio je i 65-godišnji mještanin Franjo Pešćica koji se sakrio u kući i kroz prozar gledao kako mu cijelo dvorište i posjed nestaju u sekundama. - To je bilo strašno. Trajalo je možda minutu ili dvije. Sva stabla je počupalo i polomilo. Voćnjak iza kuće više ne postoji. Krov je potpuno promiješalo. Pogledajte što je napravilo onim smrekama i arišima - kaže Pešćica.

Pijavica je iza sebe ostavila potpuni lom i doista je teško zamisliti o kakvoj se prirodnoj sili radi. Od pogleda na šumske obronke oko Lisca zastaje dah. Pijavica je na svom put posjekla i počupala stotine stabala, a slomila je i nekoliko armiranobetonskih stupova za struju. Prije Lisca, zahvatila je i rubne dijelove zaseoka Lipa u kojem je polomila jele na groblju i oštetila krov kuće 60-godišnjeg mještanina Slovana Simčića.

Nakon što je zahvatila Lipu, a potom poharala Lisac, pijavica je nastavila put prema gustoj crnogoričnoj šumi u pravcu Slovenije i izgubila se u usjecima brda. Svi mještani kažu kako je prava sreća da nitko nije stradao i sada pokušavaju sanirati štetu na kućama. Kasno navečer na teren su izašli vatrogasci i pripadnici dežurnih službi koji su sanirali prve štete, te uklonili porušena stabla i stupove s cesta.
7.7.2008. ciklona Ornela – Varaždinska županija - Klenovnik
09.07.2008. - PREKSINOĆ JOŠ DVIJE PIJAVICE U HRVATSKOJ?

Nevrijeme koje je preksinoć zahvatilo Varaždinsku županiju najviše je štete napravilo u općini Klenovnik. Na dvije je kuće pijavica je odnijela krov. Na jednu se kuću naslonila lipa, razbila krov i vratila na svoje mjesto, a bez krova su ostale i svlačionice na nogometnom igralištu. Na više kuća su popadali crjepovi, a veliku šteta je napravljena u parku dvorca u kojem je smještena Specijalna bolnica, gdje je porušeno tridesetak stabala. Na mjesnom groblju oštećeni su nadgrobni spomenici.

U olujnom nevremenu koje je oko ponoći zahvatilo šire područje Požege uglavnom su stradali crjepovi na obiteljskim kućama. Najteže posljedice osjetio je Ivan Petrić koji je ostao bez cijelog krovišta svog doma, a gotovo 50 m2 velika gromada krova završila je u dvorištu susjedne kuće
Položaj Klenovnika
slika
Radarska snimka s Bilogore (DHMZ):
slika

Foto: Swen
slika
slika
slika
slika
slika

Kod bolnice...
slika
slika
slika


Gadno su nastradali sportski tereni - olujni vjetar je srušio ogradu od teniskog terena, a od svlačionica nogometnog terena krov je bio doslovno otrgnut...
slika
slika
slika
Na osnovnoj školi su popucala stakla, a čuo sam da ih je mnogo popucalo i u bolnici, ali tamo nisam smio...
slika
slika
Htio sam i slikati najoštećenije obiteljske kuće, al se nisam baš usudio, ljudi su baš popravljali i nisu baš bili raspoloženi... Sa 2-3 kuće krov je bio potpuno istrgnut... Dok je s većine njih pao crijep...

slika
7.7.2008. – PIJAVICA U BABOTOKU(Bjelovarsko – Bilogorska županija)
Olujno nevrijeme praćeno jakim pljuskom i orkanskim naletom vjetra sinoć je zahvatilo sjeverni dio Bjelovarsko-bilogorske županije. U nepunih sat vremena gotovo su poharana obiteljska gospodarstva u selu Babotoku te dijelu općine Rovišće.

Pijavica rušila i zidove

- Negdje oko 23 sata čuo sam potmuli huk. Otvorio sam kućna vrata koja su me od siline vjetra snažno udarila u glavu. Sve se događalo u sekundama. Zrakom su letjeli crepovi, rogovi s krovišta, dijelovi zidova gospodarskih zgrada, a čula se i lomljava obližnjeg stabla kruške - opisuje dramatične trenutke naleta orkanske oluje postradali Ivica Valentić iz Babotoka. Ne krijući suze, zbraja štete koje procjenjuje na barem 50.000 kuna.

Oštećeni su zidovi i krovišta na svim gospodarskim zgradama, poljoprivredni strojevi, te potpuno ogoljen kućni krov. Srećom, Valentić je imao nešto crijepa u rezervi, pa je uz pomoć susjeda već uspio prekriti čitavo krovište.

Ništa bolje nije prošla ni obitelj Draženke Veličan, koja kaže kako nije mogla vjerovati da vjetar može nositi velike komade betonskih zidova gospodarske zgrade, što su ih kasnije pronalazili na udaljenosti i do 30 metara. Čulo se i nadizanje poljoprivrednih strojeva, a kolike će biti stvarne štete, ne usudi se, kaže, ni računati.

Oštećeni dalekovodi
U Rovišću je pijavica čupala i prevrtala stabla koja su padala preko glavne prometnice Zagreb-Bjelovar, pa je cesta bila zatvorena za sav promet oko sat vremena. Iz bjelovarske Elektre pak javljaju kako je zbog olujnog nevremena ostalo u kvaru desetak 10 kV dalekovoda, pa je bez struje ostalo oko 10.000 potrošača. Elektrini radnici tijekom cijelog jučerašnjeg dana radili su na popravcima sustava. Večernji list)
slika

slika
slika
slika

slika

slika

slika
foto: http://www.inet.hr/babotok.
7.7.2008. – sjever Istre

9.7.2008. BUZET: PIJAVICA LOMILA STOLJETNE LIPE

Na sjeveru Istre, na potezu uz slovensku granicu prema Ćićariji, pijavica je preksinoć oko 19 sati lomila grane stoljetnih lipa i kestena. U selu Črnica u svega nekoliko minuta poharala je stoljetnu lipu nedaleko od tamošnje crkve i slomila dvije petstotinjak kilograma teške grane. Od četiri lipe koje su posađene uz črnički plac stradala je samo ta, najstarija. Josip Hrvatin, rodom iz Črnice, kaže da u selu ne pamte takvo nevrijeme. Glas Istre)
slika
13.7.2008. ciklona Perko
Kamnik (slovenija)
13.07.2008. - OLUJNO NEVRIJEME U OKOLICI KAMNIKA U SLOVENIJI

Tijekom nedjelje oko 14h okolicu Kamnika u Sloveniji pogodilo je silovito nevrijeme. Za vrijeme prolaska olujnog oblaka vjetar je dosezao orkanske udare do 120km/h. Prije oluje formirao se wall-cloud, a njegovim je prolaskom počelo jako grmljavinsko nevrijeme. Mjerne postaje na tom području u jednom su trenutku zabilježile intenzitet padanja oborine od čak 240mm/h.

Povremeno je padala tuče veličine lješnjaka. Deseci kužća ostali su bez svojih krovova, vjetar je rušio stabla, a nekoliko je auta znatno oštećeno u nevremenu. Za sada nema dokaza da je tornado prošao ovim krajem
Foto / tekst preuzeti u originalu s Crometeo foruma (by Kosmoz)
rav veliko ne bom komentiral, ker mislim da fotke povedo več kot dovolj kaj se je dogajalo v nedeljo :shock:
slika
ogromno škode na gozdovih, samo tule v okolici Črnivca 500Ha gozdov

slika
slika
slika
slika
slika
slika
slika
slika
Hiše so večinoma izgledale takole v sami vasi Gozd :roll:
slika
Pokopališče je bilo totalno uničeno, spomeniki so ležali tudi več metrov stran od pokopališča
slika
slika
sila vetra je vrtnine izruvala iz zemlje :shock:
slika
polovico tegale lesenega kosa je bila pod zemljo, pa si predstavljajte to silo :shock:
slika
slika
...
slika
slika
slika
slika
slika
slika

18.07.2008. - ARSO OBJAVIO ANALIZU NEVREMENA 13./14.07.2008. U SLOVENIJI

Agencija Republike Slovenije za okolje (ARSO - Slovenska meteorološka služba) objavila je na svojim stranicama svoju analizu vremenskih zbivanja 13. i 14.07.2008. u Sloveniji, kada je mjestimično bilo izraženih nevremena sa znatnom materijalnom štetom.

U analizi se daje opis sinoptičke situacije toga dana u Sloveniji, navode se sva upozorenja koja su tada izadana, navodi se slijed meteoroloških zbivanja tog dana, navode posljedice i daju odgovori na pitanja što ih je moglo prouzročiti. Od svih nevremena zasigurno je najviše štete prouzročilo ono u okolici Kamnika, osobito u selu Gozd. Prema ARSO analizi na tom području dogodio se tzv. downbrust, snažna silazna struja u podnici olujnih oblaka, a vjetar se dodatno pojačao zbog konfiguracije terena. Ističe se da je vjetar na tom području vrlo vjerojatno bio jači od 120km/h.

Meteororološka udruga ZEVS dio počinjene štete u Gozdu veže uz pojavu snažnog tornada.

25.7.2008. – SLOVENIJA: SURADNJA UDRUGE ZEVS, SLOMETEO FORUMA I ARSA

U četvrtak je u prostorijama Agencije Republike Slovenije za okolje (ARSO) održana debata vezana uz vremensku nepogodu koja je 13. srpnja zahvatila Kamnik i okolicu. Tema rasprave je bila „Tornado u Kamniku: DA ili NE“. Slovensko meteorološko društvo je pozvalo na raspravu članove udruge ZEVS i Slovenskog meteorološkog foruma. Nakon što je predsjednik ZEVSA Aleš Kermauner prestavio udrugu i forum, stručnjaci ARSA održali su uvodna predavanja. O teoriji nastanka tornada govorio je Jure Cedilnik, a o vremenskoj situaciji 13. srpnja dr. Mark Žagar. Nakon njih, analizu događaja od 13. srpnja predstavio je član udruge ZEVS Blaž Seretinek.

Diskusija koja je uslijedila i dalje je ostavila otvorenim pitanje da li je Kamnik 13. srpnja poharao tornado ili je bilo riječ o tzv. downburstu (snažnoj silaznoj struji u podnici olujnih oblaka).
slika

slika

slika

slika

slika


Uglavnem mislim da so vsi komentarji odveč, slike povedo vse, če pa koga kaj zanima pa naj kar vpraša, bom odgovoril, škode je ogromno, posledice neurja bodo vidne še precej časa, bo pa tale vasica zelo ranljiva pozimi ob udarih močnega SV vetra, prej jo je ščitil goz, sedaj pa je ta gozd praktično izginil v tistem predelu in naravne zaščite pred vetrom več ni

26.7.2008. ciklona Renata – Slavonski Brod
26.07.2008. - PIJAVICA PROTUTNJALA PREDGRAĐEM SLAVONSKOG BRODA

U samo desetak sekundi pijavica je poharala krovove na dvadesetak obiteljskih kuća u Lanosovićevoj ulici u prigradskom naselju Dr. Ante Starčevića. Pijavica se oko 13 sati pojavila iznenada, vrijeme je bilo tiho i bez vjetra i kiše.

– Bio sam u kući. Odjednom je počelo tutnjati i zatresli su se prozori. U prvi tren nisam znao što se događa. Dok sam zatvorio prozor i istrčao van, već je sve bilo gotovo, pijavica je protunjala jugoistočno prema Savi – uzbuđeno je ispričao dosad nedoživljeni događaj pojave pijavice Mišo Vugrek iz Lanosovićeve ulice. Pijavica je oštetila krovove na svakoj drugoj ili trećoj kući u duljini dvjestotinjak metara.

Crijepovi i krovne ploče su popadali s kuća, rolete na prozorima su potrgane, grane voćaka i okolnih stabala polomljene, u jednom dvorištu pijavica je iz zemlje iščupala dva stabla jorgovana, u jednom srušila dio zida.

- Bilo je to strašno za vidjeti. U susjednoj sam ulici prijatelju radio na pokrivanju njegove nove kuće, kada se iznenada dio neba zacrnio. Vidio sam kako prema nama pijavica redom ruši krovove i brzo smo pobjegli dolje. Tako nešto nisam vidio u životu – ispričao je Željko Roso. (Večernji List)
slika
Foto: Ivica Galović
9.8.2008. ciklona Stribor
Stubičke toplice
09.08.2008. - PIJAVICA POHARALA STUBAKE

Nevrijeme koje je u petak poslijepodne zahvatilo Zagreb obrušilo se i na dijelove Zagorja, odnosno Stubički kraj. Pijavica praćena jakom kišom, grmljavinom i slabom tučom nanijela je velike štete u Stubičkim Toplicama u kojima je iduće jutro održana brdska utrka Rollerskog svjetskog kupa. Uslijed jakog vjetra iščupan je limeni krov sa stambene zgrade u centru Stubaka, a veće materijalne štete na osobnim automobilima prouzročilo je srušeno stablo kod ugostiteljskog objekta Slamnati krovovi. (Jutarnji List)
slika


16.8.2008. ciklona Štefica
Hrvatsko zagorje
16.08.2008. - PIJAVICA I NEVRIJEME SINOĆ U ZAGORJU

Jako olujno nevrijeme s pijavicom zahvatilo je sinoć oko 21.30 sati sjeverozapadni dio Hrvatskog zagorja.

Prema informacijama Županijskog centra 112, snažni vjetar rušio je krovove kuća i drveće na području općina Hum na Sutli, najviše u Druškovcu Humskom i Prišlinu, u zagorskim selima Desiniću, te na području grada Pregrade.

Jak vjetar porušio je i električne vodove tako da su ta područja bila i bez struje. Sve raspoložive vatrogasne ekipe su na terenu. (Večernji List)
slika
foto: 24 sata
4.10.2008. ciklona Vlatko
Noćna pijavica kod Dubrovnika

05.10.2008. - NOĆNA PIJAVICA PORED DUBROVNIKA!

Hladna se fronta prošle večeri premještala preko južne Dalmacije. Zbog toga je od Makarske do krajnjeg juga Hrvatske bilo kiše, pljuskova i grmljavine, a lokalno je bilo i neverina. Oko 19h jak grmljavinski oblak, koji se razvio na moru južne Dalmacije, stigao je do obale i donio Dubrovniku neverin u kojemu je u kratko vrijeme palo 10 litara kiše po metru kvadratnom. Zbog sukobljavanja nadolazećeg hladnijeg zraka i postojećeg toplijeg atmosfera je bila izrazito nestabilna, a u takvoj situaciji nad južnim Jadranom često se stvore pijavice. To se dogodilo i sinoć na moru, svega jedan kilometar od grada Dubrovika. Član Crometeo tima Zlatko Barać fotografirao je ono što dosad nikom nije pošlo za rukom u Hrvatskoj - noćnu pijavicu!

'Razvila se nad morem pored grada, izgledalo je zastrašujuće! Svijetla grada odavala su obrise pijavice, no zbog trajanja grmljavinskog pljuska munje su povremeno obasjavale pijavicu što sam iskoristio u posljednji trenutak i snimio nekoliko fotografija' - istaknuo je Zlatko.

Fotografiranje pijavica noću iznimno je teško jer je pijavicu vrlo teško uočiti, a oborine dodatno otežavaju fotografiranje. Ova pijavica nije došla do kopna već se raspala na moru pa nisu zabilježene bilo kakve štete. Listopad i studeni su, inače, mjeseci u kojima se pijavice na južnom Jadranu najčešće javljaju. More je još uvijek relativno toplo, a dolaskom hladnijeg zraka nad toplo more nastaju povoljni uvjeti za pojavu ovih fascinantnih meteoroloških pojava
Foto: Zlatko Barać
slika
slika
slika
slika
Satelitka snimka oblaka koji je producirao pijavicu, 19:15 (Sat24.com):
slika
<a>Satelitska animacija</a>
Nad Dubrovnikom je sinoć i noćas postojalo izrazito smicanje vjetra po visini, što je često jedan od preduvjeta nastanka pijavica (GFS):
slika

8.11.2008. ciklona Ana
Poreč, Vrsar

08.11.2008. - JUTARNJE PIJAVICE KRAJ VRSARA I POREČA

I tokom današnjeg prijepodneva nastavilo se umjereno oblačno vrijeme, najoblačnije uz kišu na području sjevernog Jadrana i dijelu Dalmacije. U ostatku zemlje oblaka ima manje, dok je najsunčanije na južnom Jadranu. No tokom noći južni dio Jadrana bio je najkišovitiji. Tako su u Grudi kraj Dubrovnika pale čak 84 litre kiše! Prema Ogimetu, najkišovitije bilo je u Pločama sa 67 litara.

U Istri je najviše kiše tokom današnjeg jutra i prijepodneva palo u Fažani, čak 40 litara. Na ostatku poluotoka palo je dosta manje oborine, no ipak nešto jače kiše bilo je jutros na području zapadne obale. Naime, tamo je ujutro bilo i jačeg razvoja oblaka, a na moru kraj Vrsara je zabilježena i pijavica. Neslužbeno doznajemo da su tamo tokom jutra uočene čak 4 pijavice. Zabilježena je i pijavica kraj Poreča
slika
Funnel cloud kraj Vrsara, foto: Barkun

slika
Pijavica u Poreču, foto: <a>Grota</a>

slika
OSMER radar u trenutku pijavica


8.11.2008. Rovinj,

foto: Eduard Brajnovic

slika


11.11.2008. - SUBOTNJA PIJAVICA KRAJ ROVINJA

ROVINJ - Poznati režiser i dobitnik brojnih nagrada za radiofonsku glazbu Arsenije Jovanović prošlog je vikenda snimio pijavicu koja se pojavila na pučini pred Rovinjom. Jovanović živi u ulici Sv. Križa, podno crkve sv. Eufemije, pa je sa zabrinutošću promatrao nastanak pijavice na moru. Pijavice su znale poharati moru isturenu povijesnu jezgru, pa je on pozatvarao sva vrata i prozore, te je potom slikao. Srećom, prije nego što je došla na obalu pijavice je oslabila, pa je do plaže ispod Montea došao tek snažan vrtlog mora kojeg je stvorila na pučini. Zanimljivo je da nije nastala u oluji već vjerojatno lokalnim vrtloženjem. (Glas Istre)

[IMG]http://img385.imageshack.us/img385/5631/go3011564444yj6.jpg/IMG]
Foto: Glas Istre

1.12.2008. ciklona Eudora
Poreč
Pijavica pored Poreča, foto: Nea
slika
Radarska snimka Osmera-a oko 15h za vrijeme pojavljivanja pijavica:
slika
Zadnja izmjena: Ned u/na 27 vel 2009, 14:10, ukupno mijenjano 2 put/a.
The snow comes down so fast and thick, you can actually watch it pile up, and you can even hear it

EXPERT
Avatar
Postovi: 31271
Pridružen/a: 22 svi 2004, 22:02
Lokacija: Labin, Istra

PostPostao/la Ned » 14 sij 2009, 14:58

#4 - SRPANJSKE CIKLONE ORNELA I PERKO: NEVREMENA, TORNADA I PIJAVICE

Nakon što je prvi srpanjski tjedan donio nastavak ljetnih vrućina iz kraja lipnja, a bilo je i mjestimičnih lokalnih nevremena, izraženija pogoršanja na zapadu zemlje donijela su u prvoj polovici srpnja dva kratkotrajna prodora hladnog zraka koja smo pratili kao ciklone Ornela (7. i 8. srpnja) , te Perko (13. -15. srpnja).
Prva srpanjska ciklona, Ornela donijela je izraženiju promjenu vremena tijekom 7. i 8. srpnja. Hladni zrak sa sjeverozapada Europe sudario se sa vrlo toplim zrakom koji je duže vrijeme bio prisutan iznad naših krajeva. To je dovelo do nekoliko jačih nevremena, a te olujne večeri i noći je nekoliko mjesta u Hrvatskoj pogodio tornado tj. pijavice. Ozlijeđenih osoba nije bilo, ali je učinjena ogromna šteta.
Jako nevrijeme zahvatilo je u ponedjeljak 7. srpnja kasno popodne krajnji sjeverozapad i sjever Istre, a zatim se premještalo preko Gorskog kotara na istok. Na svom je putu donijelo pljuskove, jak vjetar i grmljavinu, mjestimice i tuču. Na sjeveru Istre, na potezu uz slovensku granicu prema Ćićariji, pijavica je lomila grane stoljetnih lipa i kestena. U selu Črnica u svega nekoliko minuta poharala je stoljetnu lipu nedaleko od tamošnje crkve i slomila dvije petstotinjak kilograma teške grane.
Najviše pažnje privukao je tornado koji je te večeri, oko 19 sati poharao mjesto Lisac, poviše Rijeke, u blizini slovensko-hrvatske granice.
Tornado je oštetio 80-ak objekata, što kuća i štala, te automobila. Ozlijeđenih nije bilo, a u 10-15 minuta koliko je trajalo nevrijeme napravljena je velika materijalna šteta. Tornado je u svom uništavačkom pohodu oštetio 70-tak objekata, kuća, gospodarskih objekata, garaža, nekoliko automobila i srušio velik broj stabala.

slika
Dio putanje tornada ostao je vidljiv u šumi (Foto: Tea Cimaš / Cropix)

Dva dana kasnije na portalu smo objavili sljedeću analizu tog tornada: „Prema fotografijama i video zapisima objavljenim u hrvatskim medijima sljedećeg dana, ovaj tornado pojavio se u zaleđu Rijeke na prilično brdovitom terenu što je neuobičajeno za razvoj tornada. Putanja mu je bila dulja od 1km, a nestao je razbivši se o planinu. Na putanji kroz šumu tornado je sasvim uništio stabla koja su bila deblja i od pola metra. Očevici tvrde da je, došavši u naselje Lisac, tornado dignuo nekoliko stotina kilograma tešku prikolicu i vrtio je u zraku. Iz toga se može zaključiti da se radi o umjereno jakom tornadu. Fujita ljestvica intenziteta tornada ima skalu tornada od F0 (najslabiji) do F5 (najjači). U opisu štete za F2 tornada piše: 'Tornado diže krovove čvrstih kuća, uništava montažne objekte, izvrće ili diže automobile, lomi ili čupa veća stabla, stvara projektile od manjih predmeta'. Vjetar u ovakvim tornadima doseže brzine od 182-253km/h! Prema ovoj definiciji i svjedočenju očevidaca, može se zaključiti da je ovaj tornado bio, za hrvatske uvjete, ekstreman F2 tornado.“
Jutarnji list je donio izjave očevidaca:
„- Svi smo još šokirani. Ne moram vam ništa govoriti, vidite i sami što nas je pogodilo. Sada je još i dobro, ali sinoć je mjesto izgledalo užasno - rekla je danas mještanka Marija Iskra. Njezin 42-godišnji susjed Renato Prokopović bio je nešto smireniji i uspio nam je opisati sekunde katastrofe.

- Ma to vam je trajalo jako kratko. Možda 30-ak sekundi. Jednostavno neopisivo. Sve je počelo sa snažnim vjetrom i jakom kišom. Svi su se sklonili u kuće i sreća je da nikoga nije bilo vani. Na trenutak se sve primirilo i utišalo i izgledalo kao da je nevrijeme prošlo. Onda se začuo huk i šumljenje. Pijavica je došla odozdo, od Lipe. Prvo je zahvatila stara vojna skladišta, a onda je uletjela među kuće. Nije išla ravno nego u slalom. Nismo se uspjeli snaći. Rušila je i čupala sve pred sobom - prisjeća se Prokopović i dodaje da je sve sličilo na najstrašnije scene iz američkih filmova.

- Pogledajte ova stabla. Debela su i po pola metra, a slomljena su kao šibice. Zvuči nevjerojatno, ali po zraku su letjele stvari. Čak je diglo i prikolicu tešku nekoliko stotina kilograma i vrtilo je po zraku - kaže Prokopović, pokazujući razbacane stvari i krov jedne garaže koji je pijavica iščupla i bacila 50-ak metara dalje od kuće.

Očevidac pijavice bio je i 65-godišnji mještanin Franjo Pešćica koji se sakrio u kući i kroz prozar gledao kako mu cijelo dvorište i posjed nestaju u sekundama. - To je bilo strašno. Trajalo je možda minutu ili dvije. Sva stabla je počupalo i polomilo. Voćnjak iza kuće više ne postoji. Krov je potpuno promiješalo. Pogledajte što je napravilo onim smrekama i arišima - kaže Pešćica.

Pijavica je iza sebe ostavila potpuni lom i doista je teško zamisliti o kakvoj se prirodnoj sili radi. Od pogleda na šumske obronke oko Lisca zastaje dah. Pijavica je na svom put posjekla i počupala stotine stabala, a slomila je i nekoliko armiranobetonskih stupova za struju. Prije Lisca, zahvatila je i rubne dijelove zaseoka Lipa u kojem je polomila jele na groblju i oštetila krov kuće 60-godišnjeg mještanina Slovana Simčića.

Nakon što je zahvatila Lipu, a potom poharala Lisac, pijavica je nastavila put prema gustoj crnogoričnoj šumi u pravcu Slovenije i izgubila se u usjecima brda. Svi mještani kažu kako je prava sreća da nitko nije stradao i sada pokušavaju sanirati štetu na kućama. Kasno navečer na teren su izašli vatrogasci i pripadnici dežurnih službi koji su sanirali prve štete, te uklonili porušena stabla i stupove s cesta.“

slika
slika

Olujno nevrijeme praćeno jakim pljuskom, orkanskim naletom vjetra i pijavicom zahvatilo je i sjeverni dio Bjelovarsko-bilogorske županije. U nepunih sat vremena gotovo su poharana obiteljska gospodarstva u selu Babotoku te dijelu općine Rovišće.

Večernji list je prenio izjave očevidaca: „
- Negdje oko 23 sata čuo sam potmuli huk. Otvorio sam kućna vrata koja su me od siline vjetra snažno udarila u glavu. Sve se događalo u sekundama. Zrakom su letjeli crepovi, rogovi s krovišta, dijelovi zidova gospodarskih zgrada, a čula se i lomljava obližnjeg stabla kruške - opisuje dramatične trenutke naleta orkanske oluje postradali Ivica Valentić iz Babotoka. Ne krijući suze, zbraja štete koje procjenjuje na barem 50.000 kuna.

Oštećeni su zidovi i krovišta na svim gospodarskim zgradama, poljoprivredni strojevi, te potpuno ogoljen kućni krov. Srećom, Valentić je imao nešto crijepa u rezervi, pa je uz pomoć susjeda već uspio prekriti čitavo krovište.

Ništa bolje nije prošla ni obitelj Draženke Veličan, koja kaže kako nije mogla vjerovati da vjetar može nositi velike komade betonskih zidova gospodarske zgrade, što su ih kasnije pronalazili na udaljenosti i do 30 metara. Čulo se i nadizanje poljoprivrednih strojeva, a kolike će biti stvarne štete, ne usudi se, kaže, ni računati.

slika

slika

Kasno te večeri olujno nevrijeme premještalo se i središnjom Hrvatskom, uključujući i Zagreb, te na svom putu prema istoku donijelo grmljavinske pljuskove praćene vrlo jakim i olujnim udarima vjetra, ponegdje i tučom! U Varaždinskoj županiji, u općini Klenovnik pijavica je odnijela krovove dviju kuća.
Ornela je donijela kratkotrajni prekid niza vrućih dana u unutrašnjosti i na sjevernom Jadranu , koji je trajao više od dva tjedna, još od početka kalendarskog ljeta. U unutrašnjosti su 8. srpnja maksimumi temperatura iznosili od 20 do 25 °C. I na sjevernom Jadranu su temperature, uz buru bile ispod 30 °C, a kretale su se od 25 do 29 °C. Jedino je Ornelino osvježenje zaobišlo Dalmaciju gdje su temperature i dalje bile iznad 30 °C.

U noći od 7. na 8. srpnja mjestimice pala i veća količina kiše, osobito u unutrašnjosti : Sisak (45 mm), Karlovac (34 mm) i Zagrebu- Maksimir (31 mm). Kiše je bilo i nas sjevernom Jadranu, dok je Dalmacija prošla bez kiše.
Položaj Klenovnika
slika
Radarska snimka s Bilogore (DHMZ):
slika
slika

Nakon nekoliko dana zatišja, nova nevremena donijela je ciklona Perko od 13. do 15. srpnja. 13. srpnja navečer dio Međimurske županije pogodilo olujno nevrijeme, drugo u deset dana. Iščupana su stabla, odneseni krovovi, a najviše su od tuče veličine graška, koja je padala desetak minuta, stradali vrtovi i vinogradi. Višesatna jaka kiša poplavila je mnoge gospodarske zgrade. Nevrijeme praćeno tučom pogodilo je i Krapinsko - zagorsku županiju, posebice Klanjec, Zabok, Veliko Trgovišće, Mariju Bistricu, Hum na Sutli i Krapinu. To je bilo četvrti put u mjesec dana da je Zagorje pogodilo nevrijeme praćeno tučom.
Veliku pažnju medija privuklo je nezapamćeno nevrijeme koje je zahvatilo Kamnik u susjednoj Sloveniji. Slike razrušenih sela obišle su svijet, ali su podignule i popriličnu raspravu o tome što je uzrokovalo iznimno snažno nevrijeme. 24. srpnja je u prostorijama Agencije Republike Slovenije za okolje (ARSO) održana debata vezana uz vremensku nepogodu koja je 13. srpnja zahvatila Kamnik i okolicu. Tema rasprave je bila „Tornado u Kamniku: DA ili NE“. Slovensko meteorološko društvo je pozvalo na raspravu članove udruge ZEVS i Slovenskog meteorološkog foruma. Diskusija na toj debati je i dalje je ostavila otvorenim pitanje da li je Kamnik 13. srpnja poharao tornado ili je bilo riječ o tzv. downburstu (snažnoj silaznoj struji u podnici olujnih oblaka).

http://www.crometeo.net/phpbb/viewtopic.php?p=451724#451724
Ciklona Ornela
http://www.crometeo.net/phpbb/viewtopic.php?p=456008#456008
Ciklona Perko

#5 - CIKLONA CICERO (21.3.-26.3.2008.) -ZIMA NA KRAJU OŽUJKA

slika
Pijavice kod Dubrovnika: Snimka koja je postala zaštitni znak ciklone Cicero

Petak, 21. ožujka bio je treći dan u nizu s mrazom u unutrašnjosti. Tog jutra snijega je bilo samo u višem gorju. Zavižan je mjerio 30 cm, Sljeme 13 cm, Begovo Razdolje 12 cm, Plitvička jezera 9 cm, a Bjelolasica 5 cm. Pet dana kasnije, u srijedu 26. ožujka ujutro popis mjesta s snijegom je malo duži , a visine su znatno veće. Platak 107 cm, Zavižan 96 cm, Sljeme 72 cm, Begovo Razdolje 62 cm, Parg-Čabar 52 cm, Delnice 40 cm, Plitvička jezera 36 cm, Bjelolasica i Crni Lug-Risnjak 34 cm, Ogulin 15 cm, Slunj 9 cm, Otočac 7 cm, Gospić 3 cm.

Prvi val oborina je zahvatio sjeverni Jadran i zapadne krajeve unutrašnjosti u petak u drugom dijelu dana i u noći na subotu. Padala je uglavnom kiša. Te je noći u Crnom Lugu u Gorskom kotaru palo čak 94 mm kiše, u Delnicama 54 mm kiše. U subotu prijepodne je, najprije na sjeverozapadu kiša počela prelaziti u snijeg. Slavonija je u subotu, sredinom dana bila sunčana i znatno toplija od zapadnih krajeva unutrašnjosti. Dok je u 11h u subotu u Sisku padao snijeg uz +1°C, u Slavonskom Brodu je bilo 16°C, a Osijeku 18°C! Tlak zraka je, nakon dugo vremena posvuda pao ispod 1000 hPa, a na sjevernom Jadranu i na zapadu unutrašnjosti bio je i ispod 990 hPa. U subotu ujutro najniži tlak imao je Ogulin (984,7 hpa). Snijeg je padao i u većem dijelu Slovenije. Vogel je dobio pola metra novog snijega.

Do nedjelje ujutro obilnije kiše bilo je u većem dijelu zemlje, a snijega je najviše u gorju. Platak je u nedjelju ujutro mjerio 38 cm snijega, Zavižan pola metra snijega, a Delnice tek 4 cm. Te će se brojke dramatično promijeniti do ponedjeljka. Nedjeljno prijepodne je proteklo u očekivanju novog vala oborina zbog premještanja vrlo duboke ciklone sa područja Italije preko Jadrana i dalje kroz unutrašnjost. Tijekom nedjeljne večeri i noći na ponedjeljak ciklonalni centar se premještao preko sjevernog Jadrana u unutrašnjost. Velika plima pogodila je dio jadranske obale, osobito u srednjoj i sjevernoj Dalmaciji. Razina mora se dignula i pola metra više od uobičajene. U Splitu je u nedjelju u 20h puhao lebić prosječne olujne brzine 19m/s (38čvorova) s orkanskim udarima. Olujan lebić puhao je na čitavom području od Primoštena do Splita što je izrazito povećavalo valovitost mora. More se izlilo na primoštensku rivu, a višemetarski valovi su dosezali i obalne kuće. U Splitu je djelomično poplavljena gradska riva u razdoblju od 20 do 22h. Valovi su prelazili na rivu pa je morska voda gotovo dosezala Dioklecijanovu palaču. U Zadru je navečer zapuhao snažan vjetar zapadnih smjerova pa su valovi i tamo plavili rivu.
slika

Istovremeno je u Gorskom kotaru u nedjelju popodne počeo padati gusti snijeg. Do ponedjeljka ujutro pale su vrlo velike količine. Najviše ga je bilo na Platku, 102 cm, što je 64 cm više od visine koja je izmjerena u nedjelju ujutro. Zavižan je mjerio 74 cm (24 cm novog), Parg-Čabar 65 cm, Begovo Razdolje 61 cm, Crni Lug-Risnjak i Delnice 51 cm, a Bjelolasica 30 cm. Plitvička jezera mjerila su 38 cm, Korenica 12 cm, Otočac 11 cm. Zanimljivo je da u južnoj Lici još tada nije bilo snijega. Snijeg je padao i u središnjim i sjeverozapadnim krajevima unutrašnjosti. Na Sljemenu je u ponedjeljak ujutro izmjereno 61 cm snijega. Malo snijega ima u Varaždinu i Bednji (4 cm), Križevcima (2 cm), a s centimetrom snijega se zabijelila i Bjelovar, Koprivnica, Krapina i Zagreb. Istovremeno ja na sjevernom Jadranu pala obilnija kiša. U Baškoj (Krk) je u 24 sata palo 69 mm kiše, a na Cresu 45 mm. U Istri je palo od 25 do 30 mm kiše. Količina oborine (kiše i snijega) na postajama u središnjim krajevima unutrašnjosti je uglavnom bila oko 30 mm

Ponedjeljak popodne donio je nova uzbuđenja. Šire područje od Dubrovnika do Cavtata zahvatilo je jako grmljavinsko nevrijeme u kojem je mjestimice bilo i tuče veličine lješnjaka koja je sasvim prekrila tlo. Iznad 400m nadmorske visine padao je gust mokar snijeg. Uz obilne oborine i snažan vjetar podno olujnih oblaka počele su se stvarati mnogobrojne pijavice. Naši su članovi promatrali ovaj olujni sustav s nekoliko lokacija i u dužini od 7 kilometara zabilježili su 12 pijavica.


Obilne oborine donijele su i probleme s poplavama. U ponedjeljak je narastao vodostaj Save oko Jasenovca, Davora, Slavonskog Broda i Slavonskog Šamca. U selu Kuljani, u općini Dvor, izlila se rijeka Una. Una je prijetila i Hrvatskoj Kostajnici.


slika


Olujna je bila i noć od nedjelje na ponedjeljak. Zabijelila se i unutrašnjost Istre, kao i srednjodalmatinski otoci Hvar i Brač te poluotok Pelješac u predjelima iznad 400m nadmorske visine. Iste noći na sjeveru otoka Šolte uz izraženo grmljavinsko nevrijeme palo je preko 10cm tuče. Na Uskrsni ponedjeljak stanovnici zabiokovskih mjesta zbrajali su posljedice velikog nevremena koje je u noći s nedjelje na ponedjeljak prouzročilo goleme štete. Nevrijeme praćeno jakom kišom i olujnim vjetrom rušilo je stabla i nosilo crepove s kuća. Nakon prolazne stabilizacije vremena tijekom jutra popodne je na sjevernom Jadranu i unutrašnjosti zemlje bilo jakog razvoja naoblake uz pljuskove kiše i snijega. Snijeg nije zaobišao ni samu obalu pa je barem nakratko padao u Rijeci i Opatiji, na otocima Cresu i Krku. Snijeg je padao mjestimice i uz zapadnu obalu Istre, a u Bujama je zabilježen tanak snježni pokrivač uz hladnih 1°C u popodnevnim satima. Obilan snijeg padao je u Gorskom kotaru mjestimice, a pljuskova snijega bilo je i u Lici i sjevernom zaleđu Dalmacije u popodnevnim satima. Grmljavinski pljuskovi snijega i solike popodne su zahvatili i velik dio nizina unutrašnjost.

I kao što je Cicero, u petak 21. ožujka počeo sa mrazom i niskim temperaturama, tako je posljednje Cicerovo jutro u srijedu 26. ožujka također donio mraz posvuda u unutrašnjosti te ponegdje na Jadranu


#6 –PROSINAČKI TRIO: CIKLONE GLORIJA, HOGAR I IVA – OBILNE KIŠE, JUGO, POPLAVE

Zadnjih 15 dana kalendarske jeseni protekli su u znaku utjecaja tri ciklone koje su se od 5.12. do 18.12. redale jedna za drugom. Sve tri su donijele obilne kišne epizode, što je rezultiralo poplavama i na Jadranu i u unutrašnjosti. Bilo je i jakog juga, a 11. prosinca je ono bilo i najjače ove godine. Ipak, s ovim ciklonama nije bilo plimnih valova. Snijeg je u gorju pao tek na kraju razdoblja. Osim u našoj zemlji tih prosinačkih dana su spomenute ciklone donosile velike nevolje i u nama susjednim zemljama. U planinama Slovenije, Italije i Austrije pao je obilan snijeg, a u Bosni i Hercegovini bilo je poplava.
slika
Dubrovnik, 11.12.2008. – foto: Daniel Pavlinović

Nakon Fausta na vrijeme je počela utjecati nova ciklona Glorija, koja se proširila sa zapadne Europe. Na Jadranu je u petak, 5.12. ponovno zapuhalo jako i olujno jugo. Vjetar je povećao valovitost mora, a valovi su ponovno preplavili neka obalna područja i pravio probleme u brodskom prometu. Glorija je donijela obilne oborine. U Rijeci je 5.12. palo više od 100mm kiše, a u zaleđu grada i preko 200mm! Preko 30mm oborine palo je i drugdje na Jadranu, a oborine nisu zaobišle ni unutrašnjost zemlje. I dan kasnije je bilo nestabilno, povremeno uz kišu, pljuskovi i grmljavinu. U zaleđu Dalmacije bilo je i tuče, primjerice u Kninu i Sutini. Kasno popodne i u ranu večer neverini su zahvatili dijelove srednje Dalmacije.
U noći s 5. na 6. 12. u središtu Ogulina na državnoj cesti D 42 iza Frankopanskog kaštela izlila se iz korita rijeka Dobra. A jaka tramuntana raštimala je te noći i morske orgulje u Zadru. Iako svaki teži gotovo tonu, snažne udare valova nisu izdržali kameni blokovi. Nakon Glorije zapuhala je na Jadranu bura, osobito u Dalmaciji. 8.12. je na Biokovu izmjereno i desetak centimetar snijega uz temperaturu od -7 °C.
Nakon Glorije, uslijedilo je tek dvodnevno zatišje pod utjecajem anticiklone. Nova ciklona, Hogar djelovala je na vrijeme od 10. do 13.12. 2008. Ta je ciklona donijela ponovno jako i olujno jugo na Jadranu, koje je 11.12. bilo i najjače u 2008. godini,ali nisu zabilježene štete kao u prethodne dvije ciklone. Vjetar je i uz obalu bio jači od 100km/h na udare, a na DHMZ Palagruža u 14h je dojavljena prosječna brzina vjetra od 30m/s (60 čvorova)! Iako je vjetar u četvrtak 11.12. bio i jači nego s prethodne dvije ciklone, puhalo je 'čisto' jugo (široko) s jugoistoka. Tjedan ranije puhali su oštro (smjer jug) i lebić (smjer jugozapad), vjetrovi koji imaju jači utjecaj na valove uz samu obalu jer pušu okomito na nju. Najjači vjetar puhao je prema otvorenom moru gdje mu brzina prelazi prosječne olujne vrijednosti (više od 34 čvora), a ima i orkanskih udara oko 70 čvorova! Mjestimice je ponovno pala i vrlo obilna kiša, osobito na sjevernom Jadranu. Najviše je kiše bilo na širom na riječkom području. Najviše na postaji Poljane, iznad Ičića, 124 mm. Na postaji Klana palo je 121 mm, Rijeka-Pehlin mjeri 80,8 mm, Opatija 79 mm, Platak 76 mm, Pazin 65 mm. Obilnije kiše bilo je mjestimice i u Dalmaciji, pa je na Mosoru palo 64,5 mm. Po podacima DHMZ-a na Rabu je palo 103 mm kiše. I Gorski kotar i Lika imali su jaku kišu, pa je na postaji Parg-Čabar izmjereno 54 mm, a na Zavižanu 52 mm oborine.


Zbog obilnih oborina i novog porasta vodostaja pojedinih rijeka i potoka, u dijelovima Hrvatske je 12. prosinca ponovno oglašena opasnost od poplava. Najkritičnije je bilo u Istarskoj županiji, na području Općine Raša, gdje je proglašeno izvanredno stanje i gdje su obitelji evakuirane pred nadolazećom bujicom. Poplavljena je bila i okolica Pazina. U prvom jutarnjim satima 13. prosinca je vodeni val prošao i Savom kroz Zagreb, ali opasnosti od poplave nije bilo.
slika
12.12.2008. - Rijetko viđen prizor: poplavljena pazinska jama (Foto: Alen Šterpin)

Ciklona Hogar u Hrvatskoj nije donijela snijeg, niti u planinama, osim u najvišem gorju. Stanje u zemljama zapadnije od nas bilo je sasvim drugačije. Neobično mnogo snijega za prosinac mjerilo se 12.12. u planinama Slovenije. Rateče - Planica jutros je imalo 132cm, Triglav Kredarica 205cm, Vogel 240cm, a na Kaninu je prosječna debljina snježnog pokrivača između 4 i 5 metara! Preko metar snijega napadalo je tamo samo sa ciklonom Hogar.
slika
Rateče sa 120cm snijega 12.12.2008. navečer (Foto: Blaž Seretinek)

Nakon Hogara uslijedila je još jedna ciklona, Iva, koja je na vrijeme djelovala od 14. do 18. 12. 2008. Uz jako jugo, opet je bilo obilnije kiše. Dosta kiše palo je osim na Jadranu i u Gorskom kotaru i Lici, te u središnjim i sjeverozapadnim krajevima unutrašnjosti. U Slavoniji, osobito istočnoj kiša je uglavnom izostala. U okolici Šibenika, kao i na Labinštini su se zamutili izvori pitke vode. U središtu Pule se zbog obilnih kiša urušio zid u dvorištu jedne zgrade. Na karlovačkom području je zbog izlijevanja Kupe i Mrežnice promet na nekoliko prometnica bio prekinut.
Kao rezultat obilnih kiša, 16.12.2008. je objavljeno da se u samo dvanaest dana voda u Modrom jezeru podignula za cijelih 30 metara. To je uistinu raritet i odavno se jezero nije tako brzo punilo vodom. Dijelove vrgoračkog i sinjskog područja su poplavile riječne bujice.

Nezapamćene poplave su 18. prosinca zahvatile i susjednu Bosnu i Hercegovinu. Najkritičnije je bilo na područjima općina Gornji Vakuf, Prozor/Rana, Busovači, Zenica, Doboj i Bihać. U brojim dijelovima BiH zbog velikih kiša došlo je do zamućenja izvora pitke vode.
Pri kraju utjecaja ciklone Iva, na kraju kalendarske jeseni, u Gorskom kotaru i Lici pao je i prvi obilniji snijeg. Palo ga je od 12 do 18 cm. Najviše je snijega palo na Zavižanu, 18.12. novih 30 cm, pa je njegova visina te večeri iznosila 76 cm. Zavižan je u 24 sata dobio 60 mm oborine. Snijeg je povremeno padao i u Međimurju te Hrvatskom Zagorju. Istovremeno je tog dana opet bilo obilnije kiše u Dalmaciji, osobito na krajnjem jugu. Postaja Grude je mjerila 116 mm u jednom danu.

Ciklona Glorija http://www.crometeo.net/phpbb/viewtopic.php?t=4921

Ciklona Hogar http://www.crometeo.net/phpbb/viewtopic.php?p=523495#523495

Ciklona Iva - http://www.crometeo.net/phpbb/viewtopic.php?t=4960

The snow comes down so fast and thick, you can actually watch it pile up, and you can even hear it

EXPERT
Avatar
Postovi: 31271
Pridružen/a: 22 svi 2004, 22:02
Lokacija: Labin, Istra

PostPostao/la Ned » 14 sij 2009, 14:58

#7 - VELJAČA: ANTICIKLONA ZA PAMĆENJE

Tri ciklone koje smo ispratili u prvih pet dana veljače nisu privukle veću pažnju. Iako je 2. veljače u Gorskom kotaru i Lici pao prvi snijeg u godini (10 do 20 cm), nije se dugo zadržao. „Zvijezda“ mjeseca bila je dugotrajna i jaka anticiklona. Kako anticiklonama ne dajemo imena, nazvali smo je „Anticiklona za pamćenje“. Ona je donijela brojne meteorološke događaje koji su rušili dosadašnje rekorde ili se događaju svega nekoliko puta u stoljeću: iznimno visok tlak zraka, jake oseke, višednevne magle na Jadranu, rekordno visoke temperature zraka u unutrašnjosti zemlje, nastavak suše. Veljača je u čitavoj unutrašnjosti bila vrlo sušna, duž većeg dijela Jadrana bila je sušna, a samo na riječkom području i na krajnjem jugu Jadrana oborine su, zahvaljujući ciklonama na početku mjeseca bile u okviru prosjeka.

Nakon ciklone Vito, 8. veljače je u Dalmaciji ponovno zapuhala olujna i orkanska bura, koja je stvarala probleme u prometu, ali većeg zahlađenja nije bilo. Zbog jačanja anticiklone tlak zraka je bio izrazito visok, u unutrašnjosti od 1037 do 1039 hPa, na Jadranu uglavnom od 1030 u Dalmaciji do 1034 hPa na Kvarneru. Sljedeći dani, pa i tjedni sve do početka ožujka protekli su u znaku izražene anticiklone. Sredinom mjeseca jutra su bila vrlo hladna, a dani topli za doba godine, pa su i temperaturne amplitude bile vrlo velike.

slika
Dugotrajna magla i niska naoblaka u Varaždinu 14. Veljače 2008. , foto: Goran_Vz
14. veljače je u Pazinu minimalna temperatura bila -6,5 °C, a maksimalna 16,2 °C, što daje amplitudu od 22,7 °C. Slično je, bilo i u Gospiću. U 7 sati izmjereno je -10,3 °C. Maksimalna temperatura u Gospiću je iznosila čak +12,5 °C. Taj porast za skoro 23 °C (točnije 22,8 °C) dogodio se u razdoblju od 8 sati. Najtopliji tog dana bio je Knin sa 19,7 °C razlike između maksimalne (16,4 °C) i minimalne (-3,6 °C). Dan kasnije zahvatila nas je hladna fronta nakon koje je opet ojačala bura iznad Jadrana, a u unutrašnjosti je bilo i pljuskova snijega. Jutro nakon fronte donijelo je na Zavižanu temperaturu od -14 °C. Dani koji su uslijedili bili su još hladniji. 17. veljače ujutro ni na jednoj od četrdesetak meteoroloških postaja Crometeo tima ujutro nije izmjerena pozitivna temperatura zraka! Najnižu temperaturu je izmjerena u Kašini u blizini Zagreba gdje je bilo -12,4°C. Na Jadranu se mjerilo od -4 do -2 °C.
Na Zavižanu se temperatura spustila do -18, a jedini blago pozitivni predznak imala je Palagruža gdje je izmjereno +0,4°C. Tehničari na odašiljaču Biokovo (Sv. Jure na 1762 metra nadmorske visine) izmjerili su tog jutra -19,2°C. Vrlo hladno jutro bilo je i u susjednim zemljama pa se u BiH temperatura ponegdje spustila i do -20°C. 20. veljače se u okolici Pule i Šibenika u jutarnjim satima ledilo i more. Hladnoća ipak nije dugo potrajala.slika
Nekoliko dana za redom, sredinom veljače, minimalne temperature zraka bile su ispod 0°C u Šibeniku (Graf Crometeo automatske meteorološke postaje Šibenik)

Tih se dana središte jake anticiklone nalazilo iznad sjeverozapadne Hrvatske, a tlak je dostizao vrijednost od 1047 hPa, što nije zabilježeno godinama. Snažna anticiklona je znatno pojačala i oseku na Jadranu. U subotu, 16. veljače tlak zraka od preko 1045hPa na dijelu Jadrana najviši je tlak zraka izmjeren posljednjih nekoliko desetaka godina. More se spustilo i nekoliko desetaka centimetara ispod uobičajene razine za vrijeme trajanja oseke pa su brojne brodice ostale na suhome, a more je, u plićim lukama i uvalama, zamijenilo isušeno morsko dno.
slika
Maksimalne temperature 17.2.2008.
slika
Brodice na suhom u stobrečkoj luci (Foto: Marin Mihanović) (17. veljače 2008.)

Treća dekada veljače donijela je sve toplije vrijeme, a rušeni su i temperaturni rekordi. Iz dana u dan su temperature rasle. Ipak, bilo je i iznimaka. Zbog guste magle, 24. veljače najhladniji u zemlji bio je Rovinj, gdje je izmjereno samo 6 °C, a istovremeno se u sunčanoj unutrašnjosti temperatura penjala iznad 20 °C. Dan kasnije je zbog guste magle, neuobičajene za riječko područje, riječka luka bila zatvorena za sav promet. Magle je osim na sjevernom Jadranu bilo i na području Zadra. Magla je na dijelu sjevernog Jadrana trajala četiri dana, a mjestimice se zadržala i cijeli dan. Magla je na sjevernom i dijelu srednjeg Jadrana održavala temperature zraka znatno niže u odnosu na ostatak zemlje, pa mjestimice u Istri ni u najtoplijem dijelu dana nisu bile iznad 6°C.
slika
Rijeka je 25. veljače bila obavijena gustom maglom


Ponedjeljak 25. veljače će ostati zapamćen kao najtopliji dan u veljači u Hrvatskoj, od kada postoje podaci. Maksimalna temperatura se u Gradištu popela na 24,7 °C, što je nova najviša temperatura za veljaču. Rekord je do sada držao Dubrovnik sa 24,1°C ( od 22. veljače 1990.) U unutrašnjosti je rekord držao Karlovac sa 23,7 °C koliko je izmjereno 1998. godine. Temperaturni rekord je oboren i u Zagrebu. Na DHMZ postaji Maksimir je u 15 sati izmjereno 22,1 °C, pa je time za jednu desetinku stupnja premašen dosadašnji apsolutni maksimum od 22 °C od 16. veljače 1998. godine. Po podacima DHMZ-a, nakon Gradišta najtoplije je bilo u Slavonskom Brodu sa 24,1 °C (prijašnji je maksimum taj grad imao 1990. godine i to 21,9 stupnjeva). U Sisku je temperatura porasla do 23,4 °C (dosad najtoplije je bilo 1998. godine sa 22,6 °C). U Osijeku je maksimum bio 22,7 °C (što je tek tri desetinke stupnja manje od rekorda od 23 °C iz daleke 1903. godine). Duž Jadrana temperaturni rekordi za veljaču nisu bili u opasnosti. Iako je prema kraju mjeseca, anticiklona počela slabiti, stabilno vrijeme, a s njime i suša su se nastavili sve do početka ožujka.
slika
Maksimalne temperature zraka 22. veljače
slika
U Gradištu je 25. veljače 2008. postavljen novi temperaturni rekord za najvišu temperaturu u veljači od 24,7 °C foto: Coja


#8 – MEDICANE FAUST: KONAVLE - 4.12.2008.

Mediteranske tropical-like ciklone, odnosno medicane-i (mediterranean hurricane) su ciklonalni vrtlozi koji imaju osobine vantropske ciklone, ali djelomično i tropskog ili suptropskog ciklona. Jedna od takvih, prilično rijetkih ciklona bila je i Faust. Sa sjevera Afrike, preko juga Italije u srijedu 3.12. Faust se približio jugu Jadrana. Na satelitskim snimkama naoblake tijekom četvrtka 4.12. Faust se mogao jasno uočiti kao vrtlog u južnom Jadranu. Centar ciklone ušao je nad kopno oko 16:30 na području Konavala. Upravo je to područje zabilježilo nevrijeme s tučom i snažnim vjetrom.
slika
Centar ciklone Faust ušao je s mora nad kopno malo prije 17h u blizini granice Hrvatske i Crne Gore

Prema izvještaju Javne vatrogasne postrojbe Konavle, ralice su čistile granični prijelaz Debeli Brijeg gdje je napadalo 5 do 10cm tuče. Za vrijeme prolaska ciklonalnog centra tim područjem zapuhao je olujan vjetar južnog smjera koji je čupao stabla pa su vatrogasci odradili više od deset intervencija uklanjanja stabala sa prometnica. Inače, upravo je područja Konavala tog dana bilo najkišovitije u zemlji; tamo su tijekom dana pale 72 litre kiše po metru kvadratnom. Obilne oborine su poplavile konavolsko polje. Prolazak centra ciklone bio je vidljiv u obliku vedrine koja je bila okružena kumulonimbusima. Po prolasku ciklone dalje na sjever na dubrovačkom području je zapuhao jak i olujan vjetar sa sjeverozapada.

Ta meteorološka zbivanja na krajnjem jugu Hrvatske bila su vezana su uz još ekstremnija u susjednoj Crnog Gori. Prema podacima crnogorskog Hidrometeorološkog zavoda, automatska meteorološka postaja u Herceg Novom zabilježila je udar vjetra od čak 65,6m/s ili 236km/h. Taj udar vjetra odgovara vjetrovima koji pušu u uraganu četvrte kategorije (druga najveća moguća kategorija uragana)! Dan kasnije je crnogorski Hidrometeorološki zavod potvrdio da se radilo o najjačem udaru vjetra ikad izmjerenom u Crnoj Gori.

Ciklona Faust - http://www.crometeo.net/phpbb/viewtopic.php?t=4918

Izvještaj o medicaneu Faust: http://www.crometeo.net/phpbb/viewtopic.php?t=4922

Medicane Faust razvio se u prvim satima 04.12., kada je potpuno dobio na izgledu te se centrom kretao ravno prema južnoj Dalmaciji. Oblačne mase (cloud bands) koje podsjećaju na fronte slične su kao u tropskom ciklonu.
slika

ALADIN je lijepo predvidio dubinu i smjer kretanja Fausta:

slika

Nešto prije landfalla Fausta na kopno, uputio sam se na poziciju odakle se sve može lijepo pratiti.


Prema svim stranama moglo se vidjeti isto - gusti Ns-oblaci i neprekidna kiša. Unutar njih postojale su mjestimice slabije ćelije Cb-oblaka pa se dva puta čula i slabija grmljavina. To jutro je bilo do pojačane bure, a zatim i vrlo jakog juga. Vjetar dok je bio ENE smjerova nije bio jači najvjerojatnije zbog poništavajućeg utjecaja duboke doline sa sjeevra koja je već tada počela utjecati na Jadran.
slika

Vjetar i kiša tik prije dolaska 'oka' Fausta, odnosno landfalla, brzo su se smirili. Vide se odlazeći Ns-oblaci.
slika

Ovo je svečani trenutak landfalla i naziranje 'oka' koje se na satelitu lijepo moglo vidjeti.
slika

Unutar oka bila je vedrina i potpuna tišina. Sa svih strana na horizontu vidio se zid Cb-oblaka koji se brzo približavao.
slika

Nakon svega 20-ak minuta, Cbi su se približili, a kopno gdje sam ja bio najprije su zahvatili oni s jugoistoka. Vidi se oblačni pojas (cloud band) koji podsjeća na frontu, no to nije fronta. Ovaj se kretao na slici u desno, prema zapadu, iako izgleda kao da dolazi od tamo.
slika

Ubrzo se smrklo.
slika

B/W HDR.
slika

Zbog mraka sam otišao, a svega 20-ak minuta nakon toga, kad je 'oko' ušlo nad kopno, strahovito brzo je zapuhao olujni zapadnjak (pulenat). Počela je jaka kiša, a niska naoblaka spustila se ispod 200 m. Pulenat koji je po mojoj procjeni imao i orkanske udare (u Crnoj Gori čak do 240 km/h - koja obična ciklona to može, a da nije bura? U konavlima je lomilo stabla) puhao je sljedeća 4 sata i razvio goleme valove vrlo velikih valnih duljina i po mojoj procjeni visina oko 5 metara, što nisam mogao vjerovati s obzirom da je vjetar puhao dosta kratko. Pošao sam do hotela Libertas, gdje se mogla vidjeti i šteta od valova, ali tamo slikavanje od vjetra, kiše i morske prašine nije bilo moguće. Zato sam otišao u Uvalu Lapad, koja je odlično zaštićena od juga, ali otvorena je prema zapadu. Međutim, i s te strane zaštićena je Elafitima, a more je dosta plitko. Svejedno, razvili su se valovi visine oko 2 metra i poplavljivali plažu i obalu.

U Lapadu nešto prije ponoći:
slika

slika

slika

slika

slika

Citat:
04.12.2008. - STIŽE CIKLONA FAUST

Ciklona Faust se sa sjevra Afrike i preko juga Italije približavala Jadranu tijekom srijede. Ona je tijekom dana djelovala na vrijeme na jugu Dalmacije gdje je mjestimično palo i do 30mm oborine. Tijekom četvrtka, ciklona će se centrom naći nad Jadranom. Tu će se kratkotrajno produbiti, a zatim će ući na kopno, kada će se početi naglo popunjavati zbog jačanja i približavanja prostrane ciklone sa zapada Europe
04.12.2008. - CIKLONA FAUST: OLUJNO NEVRIJEME U KONAVLIMA, REKORDNA BRZINA VJETRA U CRNOJ GORI

Kišovit četvrtak u Dalmaciji bio je posljedica prolaska ciklone koja se brzo premjestila preko Jadrana dalje na istok. Posebna je bila po tome što se tijekom utorka i srijede razvila nad sjevernom Afrikom te je svoj put nastavila preko juga Italije prema Jadranu. Na satelitskim snimkama naoblake tijekom četvrtka spomenuta ciklona se mogla jasno uočiti kao vrtlog u južnom Jadranu. Centar ciklone ušao je nad kopno oko 16:30 na području Konavala. Upravo je to područje zabilježilo nevrijeme s tučom i snažnim vjetrom
Prema izvještaju Javne vatrogasne postrojbe Konavle, ralice su čistile granični prijelaz Debeli Brijeg gdje je napadalo 5 do 10cm tuče. Za vrijeme prolaska ciklonalnog centra tim područjem zapuhao je olujan vjetar južnog smjera koji je čupao stabla pa su vatrogasci odradili više od deset intervencija uklanjanja stabala sa prometnica. Inače, upravo je područja Konavala danas bilo najkišovitije u zemlji; tamo su tijekom dana pale 72 litre kiše po metru kvadratnom. Obilne oborine su poplavile konavolsko polje. Prema dojavi Crometeo motritelja iz Dubrovnika, prolazak centra ciklone bio je vidljiv u obliku vedrine koja je bila okružena kumulonimbusima. Po prolasku ciklone dalje na sjever na dubrovačkom području je zapuhao jak i olujan vjetar sa sjeverozapada.


Ova meteorološka zbivanja na krajnjem jugu Hrvatske vezana su uz još ekstremnija u susjednoj Crnog Gori. Prema podacima crnogorskog Hidrometeorološkog zavoda, automatska meteorološka postaja u Herceg Novom zabilježila je udar vjetra od čak 65,6m/s ili 236km/h. Taj udar vjetra odgovara vjetrovima koji pušu u uraganu četvrte kategorije (druga najveća moguća kategorija uragana)! Dan kasnije je crnogorski Hidrometeorološki zavod potvrdio da se radilo o najjačem udaru vjetra ikad izmjerenom u Crnoj Gori.
05.12.2008. - SLUŽBENO POTVRĐENO: U HERCEG NOVOM JUČER UDAR VJETRA OD 236KM/H!

Prema podacima crnogorskog Hidrometeorološkog zavoda, službena automatska meteorološka stanica u Herceg Novom zabilježila je jučer u 16h:40min udar vjetra od čak 65,6m/s ili 236km/h. Taj udar vjetra odgovara vjetrovima koji pušu u uraganu četvrte kategorije (druga najveća moguća kategorija uragana) što je ujedno najveća brzina vjetra do sada izmjerena u Crnoj Gori.

#9 - SVIBANJSKI TEMPERATURNI REKORDI

Svibanj je na svom kraju donio višednevne ljetne vrućine, pa se na popisu mjesta u kojima je izmjerena najviša svibanjska temperatura (u povijesti mjerenja) našlo nekoliko imena i na moru i na kopnu. Temperaturni rekordi su padali u Zagrebu, Varaždinu, Gradištu, Rijeci i Šibeniku. Pri tom je Šibenik u tri uzastopna dana (27. do 29. svibnja) rušio apsolutne temperaturne maksimume. Mjesečne statistike DHMZ-a su pokazale da je i svibanj ukupno bio topliji od prosjeka u cijeloj zemlji. Količine oborine su pretežito bile niže od svibanjskog prosjeka. Šibenik je bio ekstremno sušan sa samo 4% prosječne količine oborine.
slika
Maksimalne temperature na jugoistoku Europe 28. svibnja 2008.

Nakon što je prvi svibanjski val vrućine od sredine mjeseca, u većem dijelu zemlje zamijenila kiša i osvježenje vezani uz ciklonu Kasijan, u zadnjem tjednu svibnja stigle su nove vrućine. Pet dana prije početka klimatološkog ljeta, 26. svibnja, ljetne temperature stigle u cijelu zemlju. Na postajama u unutrašnjosti najviše dnevne temperature su se kretale od 29 do 31 °C. Toplo je bilo i na Jadranu, pa su i tamo temperature dostizale vrućih 30 °C. Visoke temperature su zagrijale i more, pa se u Komiži mjerilo 22 °C, u Splitu 21 °C, a na Rabu i Hvaru 20 °C.
Dan kasnije bilo je još toplije. Zagreb i Varaždin su u popodnevnim satima, 27. svibnja izmjerili novi temperaturni rekord za svibanj otkad postoje meteorološka mjerenja. Tog dana popodne je temperatura na postaji Zagreb (Maksimir) dosegla 33,7 Celzijevih stupnjeva. Dosad je najviša svibanjska temperatura izmjerena 8. svibnja 2003. godine kad je izmjereno 33,4°C. U Varaždinu se temperatura popela na 33,2°C. Do tog dana je temperaturni rekord držao 26. svibnja 1950. godine kad je izmjereno 32,0°C. Vrlo vruće bilo je i u ostatku unutrašnjosti gdje su najviše temperature bile većinom od 30 do 34°C. U Zagrebu je u tramvaju pozlilo starijem muškarcu, ali nije poznato je li vrućina pripomogla ili uzrokovala njegovu smrt. Temperaturni rekord za svibanj od 32,9 °C postavio je i Šibenik. Taj će rekord potrajati samo jedan dan.
Vruće je bilo i u okolnim zemljama pa je i u Sloveniji ponegdje izmjerena najviša temperatura zraka u posljednjih 50 godina. U Banja Luci u BiH izmjereno je čak 35°C, kao i u Mostaru.
Natprosječna toplina, a s njom i novi temperaturni rekordi nastavili su se i u srijedu 28. svibnja. Minimalna temperatura zraka u Splitu nije se spuštala ispod vrlo toplih 25°C. Popisu svibanjskih rekordera po najvišoj temperaturi u povijesti mjerenja pridružili su se Zavižan, i Gradište, te ponovno Šibenik. Maksimum na Zavižanu je iznosio 22,1 °C (dosadašnji apsolutni temperaturni maksimum za svibanj, izmjeren je prije (gotovo točno) 50 godina, 27. svibnja 1958. godine, a tada je izmjereno 21,8 °C.) U Gradištu (kao i u Sisku) je izmjereno 34,3 °C . Za Gradište je to također najveća svibanjska temperatura (od 1980. godine, od kada se vrše mjerenja). Novi rekord, je drugi dan zaredom postavljen i u Šibeniku. Izmjereno je 33,5 °C. I taj će rekord preživjeti samo jedan dan. Te vruće srijede je tek ponegdje na Jadranu i u gorju najviša temperatura bila stupanj ili dva niža od 30 °C. Osvježenje nije donijela ni noć. Na Crometeo postaji Split Spinut u 23h temperatura zraka iznosila 26°C, a na postaji Zagreb Mlinovi čak 27°C.
slika
29.svibnja 2008. - Kretanje temperature i relativne vlažnosti zraka danas na Crometeo postaji Šibenik


Priči tu nije bio kraj. Nizu mjernih postaja koje su rušile apsolutne svibanjske rekorde 29. svibnja se pridružila i meteorološka postaja DHMZ-a, Rijeka – Kozala. Tamo je najviša temperatura iznosila 32,2°C, što je tek malo više od dosadašnjeg maksimuma za svibanj od 32,0°C izmjerenog 28. svibnja 2005. Na DHMZ postaji u Šibeniku izmjereno je 34,0°C, što je 0,5 °C više od prethodne rekordne maksimalne temperature koja je izmjerena dan ranije. Na Crometeo postaji izmjeren je maksimum od vrlo vrućih 35°C. Novi svibanjski rekord postavljen je i na Crometeo postaji Žrnovnica gdje je zabilježena temperatura od 33,9°C. Tog dana je osvježilo u unutrašnjosti, pa su se temperature spustile ispod 30 °C. Zadnjeg dana svibnja vrućine su malo popustile i na Jadranu, tako da su tek ponegdje izmjerene vrijednosti temperatura od 30 ili 31 °C. U središnjim i sjeverozapadnim krajevima unutrašnjosti bilo je i jačih grmljavinskih nevremena, mjestimice i s tučom.


slika
Maksimalne temperature na jugoistoku Europe 28. svibnja 2008.
slika
Nevrijeme nad Zagrebom zadnjeg dana svibnja , foto: Zvone


#10 - DVA KOLOVOŠKA OLUJNA PETKA (CIKLONE STRIBOR I ŠTEFICA) – 8. I 15.8.2008.

Stabilno i natprosječno toplo vrijeme prevladavalo je u prvom tjednu kolovoza. U dva navrata, najprije 8. , a zatim i 15. kolovoza, kolovoz je donio dvije izraženije promjene vremena koje su, sa čestim nevremenima na sjevernom Jadranu i i unutrašnjosti.
Osmog dana mjeseca stigla su nova ljetna nevremena s dvodnevnom ciklonom Stribor, koja je donijela i predah od vrućina. Ponovno su iz mnogih krajeva zemlje stizale vijesti o jakim nevremenima.
U petak, 8. kolovoza nevrijeme s tučom zahvatilo je dijelove Zagreba i Svete Nedjelje. Pijavica praćena jakom kišom, grmljavinom i slabom tučom nanijela je velike štete u Stubičkim Toplicama. Šest dana kasnije je zagrebački župan proglasio je elementarnu nepogodu za pogođena područja. Istog je dana na plažu pored Primoštena udario grom i teško ozlijedio češkog turistu. Jačih nevremena s tučom bilo je i u Lici te u dalmatinskoj Zagori. Snažna oluja praćena tučom veličine oraha pogodila je i šire virovitičko područje. U Virovitici su bile poplavljene mnoge obiteljske kuće i podrumi u stambenim zgradama. Jako nevrijeme, kiša, tuča i olujni vjetar 'poharali' su u noći od 8. na 9. kolovoza i veći dio zapadne obale Istre. Oštećeno je bilo i više kuća i automobila , a nastradali su i brojni vinogradi. Nekoliko dana kasnije je istarski župan proglasio elementarnu nepogodu za pogođena područja, a počinjena šteta je procijenjena na 57,5 milijuna kuna.
Tog dana je nevrijeme uzelo i tri života u susjednim zemljama. U blizini Zenice je udar groma usmrtio majku i kćer, a otac i sin su bili teško ozlijeđeni. Petogodišnji dječak poginuo je u jednom vršačkom parku kada je na njega pala grana koju je odlomio olujni vjetar u nevremenu koje je jučer zahvatilo veći dio Srbije.
slika
Tuča promjera 5cm na zapadu Zagreba (Foto: Tom)

Nakon ciklone Stribor vratile su se ljetne vrućine koje su kulminaciju doživjele u četvrtak 14. kolovoza. U Kninu je tog dana temperatura porasla na 38,2 °C. Na Crometeo postaji Imotski je nešto poslije 14 sati zabilježen je maksimum od 38,1 °C. Temperature oko 35 °C su zabilježene i na u Slavoniji, a vruć je bio i Gospić sa 33,4 °C . Tek malo „svježije“ bilo je u središnjim i sjeverozapadnim krajevima unutrašnjosti, gdje su maksimalne temperature bile oko 30 °C . Vrućine su zagrijale i more, pa je njegova temperatura porasla i do 27 °C u Rabu, a u Zadru i do 28 °C. Još je toplije bilo mjestimice u Bosni i Hercegovini. U Mostaru je temperatura porasla do 39,6 °C.

Petak, 15. kolovoza donio je nova izraženija nevremena. Kasno poslijepodne nevrijeme je protutnjalo Kvarnerom, a osobito je zahvatilo otoke Cres i Krk. U nekoliko sati i obilnija kiša, na postaji Cres palo je čak 37 mm. U Rijeci je u noći od 15. na 16. kolovoz palo 52,6 mm kiše, što je više od polovice mjesečnog prosjeka za cijeli kolovoz. Iste se večeri u Malom Lošinju digao val od metra i potopio dijelove grada. Desetak dana kasnije je zbog nastale štete za područje grada Malog Lošinja i otoka Unije proglašena elementarna nepogoda. Grmljavinskih oluja bilo je i u Dalmaciji. Jako olujno nevrijeme s pijavicom zahvatilo je te večeri i sjeverozapadni dio Hrvatskog zagorja, odnosno dijelove Međimurske,i Varaždinske i Krapinsko-zagorske županije. Utjecaj ciklone Štefica najmanje se osjetio u istočnoj Slavoniji i Dalmaciji. Smirivanje je nastupilo u subotu, 16. Kolovoza, kada su se u zapadnim krajevima unutrašnjosti i na sjevernom Jadranu temperature kretale uglavnom od 21 do 25 °C, dok su u Dalmaciji dostizale i 30 °C.
Nevrijeme se tog petka razbjesnilo i nad jugoistočnom, istočnom i sjeveroistočnom Slovenijom odakle su stizala brojna izvješća o štetama. Vjetar je rušio stabla, dizao krovove, a bilo je i krupne tuče.
Ipak, ljetne vrućine su se brzo vratile, pa je do kraja mjeseca bilo dosta sunca, ali nije bilo posve stabilno. 23. kolovoza se preko nas premještala hladna fronta koja je osim pljuskova i jakog vjetra mjestimice donijeli i tuču.
slika
Nevrijeme nad Krkom, 15.8.2008.- foto: Bigfoot

slika
Zadar, 15.8.2008. foto: Boris Kačan
slika
Karlobag, 15.8.2008. foto: Ivan Toman

http://www.crometeo.net/phpbb/viewtopic.php?t=4550
Ciklona Stribor
http://www.crometeo.net/phpbb/viewtopic.php?t=4568
Ciklona Štefica
The snow comes down so fast and thick, you can actually watch it pile up, and you can even hear it

ADMINISTRATOR
Avatar
Postovi: 4357
Pridružen/a: 21 pro 2005, 00:01
Lokacija: Split

Re: METEOROLOŠKI DOGAĐAJ 2008. GODINE

PostPostao/la Boky » 06 ruj 2011, 22:54

Premješteno iz podforuma VREMEPLOV dana 06.09.2011. godine
:roll: OsloBože bodi! :lol:

Natrag na METEOROLOŠKI DOGAĐAJI

Online

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]