Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

VREMEPLOV ~ Ciklona Matija - 25.-30.06.2007.

Teme i postovi objavljeni u 2007. godini
EXPERT
Avatar
Postovi: 31274
Pridružen/a: 22 svi 2004, 22:02
Lokacija: Labin, Istra

VREMEPLOV ~ Ciklona Matija - 25.-30.06.2007.

PostPostao/la Ned » 25 lip 2007, 13:35

Nakon niza vrućih i pretežno sunčanih dana (ipak sa mjestimičnim lokalnim jačim nevremenima) na vrijeme će, osobito sredinom tjedna početi djelovati ciklona Matija.

Crometeo tim je još 22.6. najavio ciklonu Matija:

22.06.2007. - KRAJ NATPROSJEČNO TOPLOG VREMENA S CIKLONOM MATIJA

Kod:
Proteklih nekoliko dana vrijeme je u Hrvatskoj bilo pretežno sunčano sa temperaturama zraka koje su bile znatno više od prosjeka za dio godine. Slično će biti i u subotu, kada će na vrijeme najviše utjecati ogranak Azorske anticiklone. Veći dio dana bit će pretežno sunčano. Oblačnije će biti u noći i dijelu jutra u unutrašnjosti zemlje, osobito na istoku Slavonije gdje će biti malo kiše mjestimice, a moguće je i lokalno nevrijeme. Na Jadranu će biti vjetrovito uz umjeren jugozapadnjak na sjevernom dijelu i zapadnjak i sjeverozapadnjak u Dalmaciji. Posvuda će biti malo svježije nego u petak; na Jadranu sa najvišim dnevnim temperaturama od 28 do 34°C, u unutrašnjosti od 22 do 30°C. Nedjelja će posvuda biti pretežno sunčana i ponovno toplija. Najmanje će zatopliti na Jadranu, gdje će biti samo neznatno toplije u odnosu na subotu, a najviše će zatopliti u unutrašnjosti gdje će se dnevne temperature kretati od 28 do 33°C. Na Jadranu će puhati slab do umjeren jugozapadnjak i jugo.
Tijekom ponedjeljka će brzo jačati ciklona sa centrom nad sjeverozapadnom Europom. Ona će se svojim frontalnim sustavom tijekom dana početi širiti prema našim područjima. Na Jadranu će zapuhati umjereno jugo sa pojačanim udarima. Sparina i vrućina bit će vrlo izraženi tijekom dana. Gotovo će posvuda popodne biti toplije od 30°C, a u većini mjesta u unutrašnjosti i od 35°C! Najtoplije će biti na istoku Slavonije gdje je moguće da živa dosegne vrlo vrućih 38°C ili 39°C. Iako će veći dio dana biti pretežno sunčano bit će nešto više oblaka nego zadnjih dana, osobito navečer kada će se hladna fronta nalaziti nad Alpama

Spomenuta ciklona će se u utorak će se još približiti Hrvatskoj, tako da će u zapadnim dijelovima zemlje prizemni tlak zraka mjestimice pasti ispod 1000hPa nakon podužeg vremena. Cikloni su Crometeo i Zevs dali ime Matija. Tijekom dana će hladna fronta prelaziti preko Hrvatske. Kao zanimljivost napominjemo da će toga dana vladati vrlo velika razlika u visinskim temperaturama zraka u zemljama istočno i zapadno od nas. Primjerice, u utorak ujutro će na 1500m u planinama Austrije bilo oko 3°C, a na istoj visini u planinama jugoistočne Europe do 25°C. U Hrvatskoj se u utorak očekuje oblačnije samo u prvom dijelu dana kada je samo na zapadu zemlje moguće malo kiše, ali se ne isključuje mogućnost izraženog grmljavinskog nevremena. U unutrašnjosti će južni vjetar tijekom jutra zamijeniti sjeverni s kojim će početi osjetno zahlađenje. Najviše će zahladiti na krajnjem sjeverozapadu zemlje gdje će temperature zraka sredinom dana biti i do 15°C niže nego u ponedjeljak. Zahladit će i u Slavoniji, ali nekoliko sati kasnije nego na zapadu. Na Jadranu će još ujutro puhati umjereno i pojačano jugo, a vjetar će sredinom dana okrenuti na umjeren i pojačan sjeverozapadnjak. Oborine se na Jadranu uglavnom ne očekuju iako je na sjevernom dijelu moguć prolazan neverin lokalno. Na Jadranu će se osvježenje najmanje osjetiti, pa će u mnogim mjestima i dalje biti vruće, ali malo manje nego u ponedjeljak.
U srijedu se sintoptička situacija neće značajno promijeniti. Nad Atlantikom će se nalaziti anticiklona (tzv. blocking situacija), a nad većim dijelom Europe ciklona sa centrom oko Danske. U zapadnoj Europi bit će vrlo izražen dotok hladnog zraka sa sjevera Europe. Toga jutra je u planinama Škotske i Engleska moguć snijeg do 700m! U Hrvatskoj će biti djelomično sunčano sa više oblaka povremeno u unutrašnjosti zemlje. Na Jadranu će puhati slab do umjeren zapadnjak i sjeverozapadnjak. Jutro će posvuda biti znatno ugodnije u odnosu na prethodne natprosječno tople dane, danju će se temperature zraka u većem dijelu zemlje kretati od 22 do 30°C. U četvrtak će doći do pritjecanja još malo hladnijeg i vlažnijeg zraka po visini, a ciklona će svojim centrom postupno odmicati na istok. Na Jadranu će tijekom dana biti djelomično sunčano uz mogućnost pljuskova ili slabe kiše mjestimice. Oblačnije u unutrašnjosti zemlje, gdje će uz sunčana razdoblja povremeno biti slabe kiše mjestimice. Bit će malo svježije u odnosu na srijedu. Tijekom petka u cijeloj zemlji očekuje se promjenjivo oblačno vrijeme, a uz kraća sunčana razdoblja povremeno će biti kiše, više u unutrašnjosti zemlje. Temperature zraka bit će u daljnjem padu, pa je moguće da najviše dnevne temperature na zapadu unutrašnjosti budu između 15 i 20°C. U Lici i Gorskom kotaru i nekoliko stupnjeva hladnije. U ostatku zemlje uglavnom od 22 do 28°C. Za vikend će biti sunčanije, ali i dalje nešto hladnije od prosjeka za kraj lipnja.


slika

U ponedjeljak 25.6. Matija je ciklona s acentrom nad sjeverozapadnom Europom.slika

Ispred frontalnog poremećaja u naše krajeve u jugozaapdnoj struji pritječe vrlo topli i vrući zrak sa sredozemlja


Sinoptička situacija za utorak 26.6.

slika

Sinoptička situacija za srijedu, 27.6.

slika

DHMZ prognoza za 26.6.2007.
Kod:
Djelomice ili pretežno sunčano i malo manje vruće. Poslijepodne i navečer mjestimice su mogući pljuskovi i to uglavnom u gorju, te u Dalmaciji i Slavoniji. Puhat će povremeno umjeren jugozapadnjak, na Jadranu jugo i jugozapadnjak. Najniža jutarnja temperatura zraka uglavnom između 20 i 26, a najviša dnevna od 27 do 32, u Slavoninji i Dalmaciji do 35 C.st.


Kod:
IZVJEŠĆE POMORSKOG METEOROLOŠKOG CENTRA SPLIT DRŽAVNOG HIDROMETEOROLOŠKOG ZAVODA
DAN 25.06.2007. U 12 SATIUPOZORENJE

Danas udari juga ponegdje 35 čvorova. U noći i sutra na sjevernom i dijelu srednjeg, a u noći kratkotrajno i na otvorenom moru preostalog dijela Jadrana udari jugozapadnog vjetra 30-40 čvorova. Sutra mogući neverini.
STANJE

Dolina sa sjeverozapada polako se širi prema Jadranu.
VREMENSKA PROGNOZA ZA JADRAN ZA PRVIH 12 SATI

Jugo 6-16, mjestimice do 22, navečer će na sjevernom i dijelu srednjeg, a noću kratkotrajno i na otvorenom moru preostalog dijela Jadrana skrenuti na jugozapadni vjetar 12-24 čvora. More 2-3, na otvorenom 3-4. Vidljivost 10-20, mjestimice 4-10 km, zbog sumaglice. Pretežno vedro uz malu, na sjevernom Jadranu ponegdje umjerenu naoblaku.
VREMENSKA PROGNOZA ZA DALJNJIH 12 SATI

Sunčano uz malu, sredinom dana umjerenu naoblaku. Ponegdje je moguć kratkotrajan pljusak s grmljavinom. Na sjevernom i dijelu srednjeg Jadrana umjeren do jak jugozapadni vjetar, drugdje prijepodne umjereno jugo. More malo do umjereno valovito, na sjevernom i dijelu srednjeg Jadrana valovito. Mjestimice sumaglica. Vrlo toplo i vruće, ali će temperatura zraka malo pasti na sjevernom Jadranu.
PMC - Split
The snow comes down so fast and thick, you can actually watch it pile up, and you can even hear it

EXPERT
Avatar
Postovi: 60672
Pridružen/a: 21 svi 2004, 22:51
Lokacija: Žrnovnica, Split

PostPostao/la CROMETEO » 26 lip 2007, 02:22

Mogućnost nevremena u Dalmaciji sutra prema večeri i u noći na srijedu, uglavnom u južnoj

ZOOM na južnu Dalmaciju

noć utorak na srijedu, 2h

velik cape a i lifted index

slika

prizmeni tlak u Europi

slika

°C na 850hPa

slika

jaka uzlazna gibanja

slika

mlazna struja preko Dalmacije

slika

jaki vjetrovi sa juga i na 850hPa

slika

prizemni tlak i vjetar po aladinu

slika

prognozirana sondaža za Dubrovnik


slika

očekivane oborine oko ponoći po medelu WRF GFS (3 satna)

slika
... a kada dođe zima, i prve pahulje...

EXPERT
Avatar
Postovi: 60672
Pridružen/a: 21 svi 2004, 22:51
Lokacija: Žrnovnica, Split

PostPostao/la CROMETEO » 26 lip 2007, 12:19

26.06.2007.

Prijepodne je dronta dosegla SZ Hr gdje je temperatura osjetno pala i zapuhao je sjeverac i istočnjak. Drugdje umjeren i pojačan SW na Jadranu jugo i vruće

slikaCitat:
VRIJEME - UTORAK, 26.6.2007.

VREMENSKA PROGNOZA ZA UNUTRAŠNJOST:

Ujutro i prijepodne većinom sunčano. Sredinom dana i poslijepodne očekujemo povremeno umjerenu, ponegdje i povećanu naoblaku, a postojat će i mogućnost za malo kiše ili grmljavinske pljuskove, osobito navečer i u noći na srijedu u Lici i Slavoniji. Puhat će povremeno umjeren jugozapadnjak, na krajnjem sjeveru (Međimurje, dio Podravine) sjeverac i sjeveroistočnjak. Najviša dnevna temperatura većinom između 28 i 32 Celzijeva stupnja, na krajnjem sjeveru sa sjevernim vjetrom niža, a na istoku Slavonije stupanj-dva viša.


VREMENSKA PROGNOZA ZA JADRAN:

U početku pretežno sunčano, ali će se sredinom dana umjereno naoblačiti, osobito u Dalmaciji. Lokalno je moguće vrlo malo kiše. Navečer će u Dalmaciji samo mjestimice biti slabih pljuskova s grmljavinom, a na otocima srednje i južne Dalmacije postoji mogućnost jačeg nevremena. Ujutro u većem dijelu Dalmacije jugo, na sjevernom dijelu će zapuhati umjeren zapadnjak, ponegdje i sjeverozapadnjak. Tijekom dana širit će se prema južnoj Dalmaciji. Na moru su popodne mogući pojačani udari vjetra. Najviše dnevne temperature od 29 do 34°C. Prema večeri postupno osvježenje, osobito u mjestima s oborinom.


slika

Citat:
Pretežno sunčano, a prema večeri oblačnije kada se mjestimice, i to ponajprije u gorju te u Slavoniji i Dalmaciji očekuju i lokalni pljuskovi s grmljavinom. Puhat će povremeno umjeren jugozapadnjak, a na Jadranu jugo i jugozapadnjak. Vrućina će malo popustiti, no najviša temperatura zraka i danas će biti većinom od 30 do 35 Celzijeva stupnja.


Zadnja izmjena 26.06.2007 u 12 sati


Kod:
IZVJEŠĆE POMORSKOG METEOROLOŠKOG CENTRA SPLIT DRŽAVNOG HIDROMETEOROLOŠKOG ZAVODA
DAN 26.06.2007. U 06 SATI

UPOZORENJE
Na otvorenom moru sjevernog Jadrana mjestimice udari jugozapadnog vjetra do 35 čv. Poslijepodne ponegdje neverin.

STANJE
Dolina sa sjeverozapada polako se širi prema Jadranu.

VREMENSKA PROGNOZA ZA JADRAN ZA PRVIH 12 SATI
Na sjevernom i otvorenom moru srednjeg Jadrana jugozapadni vjetar 8-16 čv, na otvorenom sjevernog mjestimice do 20 čv. Drugdje tiho, tijekom dana jugo i jugozapadni, poslijepodne na srednjem i dijelu južnog sjeverozapadni vjetar 6-14 čv. More 2-3, na sjevernom 3-4. Vidljivost 10-20 km, mjestimice manja od 10 km zbog sumaglice. Pretežno vedro sa slabom do umjerenom naoblakom. Poslijepodne uz promjenljivu naoblaku ponegdje kratkotrajan pljusak s grmljavinom. Vruće i sparno.

VREMENSKA PROGNOZA ZA DALJNJIH 12 SATI
Pretežno vedro. Na sjevernom i otvorenom moru južnog Jadrana umjeren do umjereno jak jugozapadni, drugdje sjeverozapadni vjetar, oslabit će do jutra. More malo do umjereno valovito, na otvorenom sjevernog valovito.

PMC - Split


Kod:
VREMENSKO IZVJEŠĆE, dan 26.06.2007 u 06:00 sati

UPOZORENJE
Na otvorenom moru sjevernog Jadrana mjestimice udari SW vjetra do 35 čv. Poslijepodne ponegdje neverin.

SITUACIJA
Dolina sa sjeverozapada polako se širi prema Jadranu.

VREMENSKA PROGNOZA ZA JADRAN ZA 24 SATA
Na sjevernom i otvorenom moru srednjeg, noću južnog Jadrana SW vjetar 8-16 čv, na otvorenom sjevernog mjestimice do 20 čv. Drugdje tiho, tijekom dana SE i SW, poslijepodne te noću na srednjem i dijelu južnog NW vjetar 6-14 čv. More 2-3, na sjevernom 3-4. Vidljivost 10-20 km, mjestimice manja od 10 km zbog sumaglice. Pretežno vedro sa slabom do umjerenom naoblakom. Poslijepodne uz promjenljivu naoblaku ponegdje kratkotrajan pljusak s grmljavinom.


Kod:
Storm Forecast
Valid: Tue 26 Jun 2007 06:00 to Wed 27 Jun 2007 06:00 UTC
Issued: Tue 26 Jun 2007 09:58
Forecaster: VAN DER VELDE

SYNOPSIS

An unseasonably strong low pressure area over southern Scandinavia affects the Netherlands, northern Germany and Poland today with strong pressure gradients, which may result in damaging gusts (given 50 kts at 925 hPa), especially to trees. The cold front of the low is moving from Poland-Austria into Baltic States, Belarus and Romania, where the airmass in the warm sector is very unstable in addition to strong deep layer shear.

DISCUSSION

...NE Italy, northern Balkan into Ukraine, Belarus, Lithuania...

Due to absence of proper GFS fields and recent NMM, confidence of instability release is lower than usual.
However, 00Z soundings of Udine, Zagreb, Cluj-Napoca and Chernivtsi have indicated an unstable environment that can result in deep convection if the currently observed dewpoints of 16-20C are put into it... especially those around 20 degrees in the level 2 region should make some 1000 J/kg MLCAPE that can be released by forcing at the cold front or in a prefrontal convergence zone.

With the proximity of the jet, will maintain deep layer shear in the order of that indicated by 00Z hodographs: 20-30 m/s vectors over 0-6 km. Older NMM run indicates a maximum of SREH in northwestern Romania. The northern parts of the level 1 are more favorably positioned with respect to the jet exit and should see moderate deep layer shear and possibly better low level shear as 850 hPa winds are stronger to the north.

Convective developments are likely to organize into supercells all over the level 1 area, featuring (very) large hail and an isolated tornado, with rapid development into a squall line over northern parts of the area (Lithuania into Ukraine) with a threat of widespread severe gusts.


slika

14h

slika
... a kada dođe zima, i prve pahulje...

EXPERT
Avatar
Postovi: 60672
Pridružen/a: 21 svi 2004, 22:51
Lokacija: Žrnovnica, Split

PostPostao/la CROMETEO » 27 lip 2007, 16:34

27.06.2007.

Kod:
Storm Forecast
Valid: Wed 27 Jun 2007 06:00 to Thu 28 Jun 2007 06:00 UTC
Issued: Wed 27 Jun 2007 06:46
Forecaster: GATZEN

SYNOPSIS

Trough centered over southern Scandinavia/North Sea, and cool air mass has spread across most of Europe W of a cold front from central Italy to central Balkans, and central Ukraine/western Russia. Hot African air mass is expected to reach from Greece to Bulgaria, eastern Romania, and western Black Sea today. In the mid-troposphere, a jet stream is present ahead of the European trough from western Mediterranean to central Balkans, Romania, and central Ukraine. Several embedded short-wave troughs will also influence western Russia, and eastern Scandinavia. Another jet streak is expected to cross Ireland at the western flank of the trough.

DISCUSSION

Adriatic, Balkans

Strong upper jet streak will affect this region during the period. Latest soundings indiacte steep low-level lapse rates and some low-level moisture south of the Alps. Expect that a few thunderstorms will form in the range of a short-wave trough moving eastwards in the afternoon/evening hours across Aegean, and Balkans. Given strong vertical wind shear, multicells and maybe supercells are forecast, with a slight chance for large hail or severe wind gusts. Threat seems to be quite low, though, as low-level convergence will be relatively weak along the cold front.


slika

slika

slika

slika
Citat:
Prognoza vremena za Hrvatsku za 27.06.2007

Djelomice sunčano, ali nestabilno. Uz promjenljivu naoblaku mjestimice će biti kiše ili pljuskova s grmljavinom.. Vjetar uglavnom slab, a na Jadranu ponegdje umjeren zapadnjak i jugozapadnjak, na otvorenome sjeverozapadnjak. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom od 22 do 27, a na Jadranu između 28 i 33 Celzijeva stupnja.


Zadnja izmjena 27.06.2007 u 16 sati


Citat:
IZVJEŠĆE POMORSKOG METEOROLOŠKOG CENTRA SPLIT DRŽAVNOG HIDROMETEOROLOŠKOG ZAVODA
DAN 27.06.2007. U 12 SATI

UPOZORENJE
Navečer i u noći na sjevernom i dijelu srednjeg Jadrana ponegdje je moguć neverin. U noći na otvorenom moru srednjeg i južnog Jadrana ponegdje mogućnost udara sjeverozapadnog vjetra oko 35 čvorova, ujutro će oslabiti. Ujutro u Velebitskom kanalu ponegdje kratkotrajno udari bure 30-40 čvorova.

STANJE
Depresijsko polje nad Jadranom podržava nestabilno vrijeme.

VREMENSKA PROGNOZA ZA JADRAN ZA PRVIH 12 SATI
Vjetar uglavnom jugozapadni i sjeverozapadni 6-16, navečer i u noći na otvorenom moru srednjeg i južnog Jadrana 15-25 čvorova. More 2-3, u noći na otvorenom srednjeg i južnog Jadrana 3-4. Vidljivost 20 km. Promjenljivo oblačno. Na sjevernom Jadranu, u noći i na dijelu srednjeg, ponegdje mogućnost kiše ili pljuska s grmljavinom.

VREMENSKA PROGNOZA ZA DALJNJIH 12 SATI
Slaba do umjerena bura i sjeverozapadni vjetar, u Velebitskom kanalu tijekom jutra bura ponegdje kratkotrajno umjereno jaka. Na otvorenom moru srednjeg i južnog Jadrana umjeren do jak sjeverozapadni vjetar, ujutro će oslabiti. More malo do umjereno valovito, na otvorenom srednjeg i južnog Jadrana ponegdje valovito. Promjenljivo oblačno, na sjevernom i dijelu srednjeg Jadrana mogućnost mjestimične kiše ili pljuska s grmljavinom.

PMC - Split


slika

Citat:
VREMENSKO IZVJEŠĆE, dan 27.06.2007 u 12:00 sati

UPOZORENJE
Navečer i u noći na sjevernom i dijelu srednjeg Jadrana ponegdje je moguć neverin. U noći na otvorenom moru srednjeg i južnog Jadrana ponegdje mogućnost udara NW vjetra oko 35 čvorova, ujutro će oslabiti. Ujutro u Velebitskom kanalu ponegdje kratkotrajno udari NE vjetra 30-40 čvorova.

SITUACIJA
Depresijsko polje nad Jadranom podržava nestabilno vrijeme.

VREMENSKA PROGNOZA ZA JADRAN ZA 24 SATA
Vjetar uglavnom SW i NW 6-16, navečer i u noći na otvorenom moru srednjeg i južnog Jadrana 15-25 čvorova, ujutro će oslabiti. U noći i ujutro uz obalu uglavnom NE vjetar 5-15, ujutro kratkotrajno u Velebitskom kanalu do 22 čvora. More 2-3, u noći na otvorenom srednjeg i južnog Jadrana 3-4. Vidljivost 20 km. Promjenljivo oblačno. Na sjevernom Jadranu, u noći i na dijelu srednjeg, ponegdje mogućnost kiše ili pljuska s grmljavinom.


Citat:
VRIJEME - ČETVRTAK, 28.6.2007.

VREMENSKA PROGNOZA ZA UNUTRAŠNJOST:

U noći i ujutro promjenjivo i pretežno oblačno, mjestimice s kišom, a mogući su i pljuskovi praćeni grmljavinom. Već ujutro u središnjoj Hrvatskoj očekujemo postupno razvedravanje pa će tamo veći dio dana biti djelomično sunčano vrijeme. Do sredine dana razvedrit će se i na istoku i u gorskim krajevima pa će poslijepodne diljem unutrašnjosti biti djelomično sunčano uz malu mogućnost za kratkotrajan pljusak, uglavnom na istoku i u gorju. Vjetar će biti uglavnom slab. Ujutro je ponegdje moguća kratkotrajna magla. Jutarnja temperatura zraka između 12 i 17, a najviša dnevna uglavnom od 21 do 25 Celzijevih stupnjeva.


VREMENSKA PROGNOZA ZA JADRAN:

Djelomično sunčano sa promjenjivom naoblakom. Oblačnije u noći na dijelu srednjeg i sjevernog Jadrana gdje će samo mjestimice biti pljuskova sa grmljavinom, uglavnom na otocima i uz obalu. Lokalno je moguće izraženo grmljavinsko nevrijeme. Tijekom dana sunčanije, ali će u popodnevnim satima u untrašnjosti Dalmacije i Istre lokalno biti slabih pljuskova s grmljavinom. Ujutro će puhati umjeren, na moru pojačan sjeverozapadnjak, na dijelu sjevernog Jadrana slaba do umjerena bura. Danju uz obalu umjeren zapadnjak i jugozapadnjak. Jutarnje temperature u zaleđu obale od 14 do 18°C, uz obalu i na otocima od 18 do 24°C. Najviše dnevne temperautre od 24 do 29°C.


slika
... a kada dođe zima, i prve pahulje...

ADMINISTRATOR
Avatar
Postovi: 4357
Pridružen/a: 21 pro 2005, 00:01
Lokacija: Split

PostPostao/la Boky » 21 ožu 2009, 13:15

Premješteno iz podforuma VREMEPLOV dana 20.03.2009. godine
:roll: OsloBože bodi! :lol:

Natrag na 2007. GODINA

Online

Trenutno korisnika/ca: / i 2 gostiju.

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]