Tuesday, May. 23, 2017

Hoće li na Jadranu sljedećih dana pasti poneki apsolutni temperaturni rekord?

Autor:

|

03.01.2017

|

Kategorije:

Hoće li na Jadranu sljedećih dana pasti poneki apsolutni temperaturni rekord?

U cijelosti prenosimo kolumnu Zorana Vakule s web stranice HRT-a:

(Naslovna fotografija: Toni Katić)

Od sutra u Hrvatsku stiže val hladnoće, temperature bi se u drugoj polovici tjedna u pojedinim dijelovima zemlje mogle spustiti i do minus 20.

Čak će i Dalmacija biti u minusu, možda i rekordno niskih temperatura za ovaj dio godine odkad postoje službena mjerenja. Dalmacija svakako najmanje navikla na temperature ispod nule, u 69 godina samo četiri puta dnevna temperatura je u Splitu bila ispod nule, a moguće je da tako bude ovoga petka i subote. U kombinaciji s burom koja bi mogla dostizati i orkanske udare bit će iznimno hladno.

Srećom, hladnoća neće dugo potrajati, no, kao što znamo bura, snijeg i poledica mogu prouzročiti puno problema. O onome što nas očekuje razgovaralo se u večerašnjoj Temi dana.

Dugonajavljivano zahladnjenje

Pozorniji pratitelji vremenske prognoze mogli su prošlih dana čuti i vidjeti na HRT-u, između ostaloga i: “na Jadranu od četvrtka ponovno vrlo vjetrovito te u petak i subotu vrlo hladno, uz česte minuse.“, kao i: “U nastavku tjedna na Jadranu hladnije, uz povremene mjestimične oborine – u srijedu uglavnom na jugu, zatim i drugdje. Osobito je nužno upozoriti na ponovno jačanje bure koja će u četvrtak i petak često biti olujna, pa i s orkanskim udarima, pri čemu će i temperatura zraka biti niska kao malo kada u ovo doba godine. I na kopnu će sljedećih dana biti hladnije, ali uz temperaturu koja još do petka nije tako rijetka kao na moru, iako će biti i cjelodnevnih minusa. A bit će i sporadične oborine, većinom snijega, ali u manjim količinama nego u noći na utorak i tijekom utorka. Ukratko, vrijeme će nam se uskoro stubokom promijeniti pa će osim na kopnu, topli kaputi trebati i u primorju, osobito od četvrtka, kada su mogući i neki novi rekordi!

Najniži dalmatinski minusi!

Premda negativna vrijednost temperature zraka nije nešto neobično u Dalmaciji, i barem neki će vjerojatno reći: “Ne’š ti hladnoće, pa kad će ako ne sada? Pa zima je, nije lito.” i slično, posebice oni koji znaju kako je do sada najniža temperatura zraka u službenoj povijesti mjerenja u većim gradovima bila u zimskim mjesecima od -11 °C u Šibeniku do -7  °C u Dubrovniku, a u Zadru i Splitu između tih vrijednosti – pad temperature koji se prognozira za drugi dio srijede, te posebice u četvrtak i petak ne događa se često početkom siječnja.

Primjerice, u Splitu, na meteo postaji DHMZ-a na Marjanu, početkom siječnja, pa čak i u njegova prva tri tjedna posljednji je put najniža temperatura zraka niža od 0 °C bila 17. 1. 2012. -0,5 °C, te 7. 1. 2004. -0,3°C, a zamjetniji su minusi bili početkom 2002. godine, 1. 1. te od 3. do 5. 1. Prije toga od 1. do 4. 1. 1993., a nešto češća pojava minusa u prva tri siječanjska tjedna bila je u godinama od 1966. do 1985. godine. Baš te 1985. je čak 10 dana u nizu najniža temperatura zraka bila niža od 0 °C! Inače, dosadašnji rekord za prva tri tjedna zabilježen je 14. siječnja 1968. godine -6,8 °C.

A na dan 7. siječnja, kada je ove godine najveća vjerojatnost za najnižu temperaturu zraka, do sada je rekord -4,6 °C, izmjeren 1966. godine. Prema trenutačnim prognozama ove godine bit će vrlo blizu toga, a postoji mogućnost čak i novog rekorda ne samo na splitskom Marjanu, nego i drugdje po Dalmaciji, pri čemu vjerojatnije datumskog nego apsolutnog siječanjskog.

Minusi i tijekom dana

I ne samo po najnižoj temperaturi zraka, koja se najčešće događa tijekom noći i jutra, nego će i po najvišoj dnevnoj temperaturi zraka sljedeći dani, posebice petak i subota biti iznimni. I to manje u kopnenom području, gdje se, naravno, također ne smije zanemarivati hladnoća, ali temperatura zraka, iako i po cijele dane s negativnim predznakom, pa i niža od -10 °C, ponegdje i od -15 °C, neće biti baš tako rijetka kao na moru.

U Splitu, primjerice, kao najmnogoljudnijem gradu na obali, analiza podataka koje su motritelji DHMZ-a zabilježili od 1948. godine, pokazuje kako je tijekom siječnja posljednji put najviša dnevna temperatura zraka ispod 0 °C bila 1993. godine, i to -0,3, prije toga 1985., pa još 1981., 1979., 1968., 1963. i 1954.

Od dosadašnjih 69 siječanja za koje postoje podaci, u njih 7 je najniža dnevna bila niža od 0 °C, pri čemu je najnižih -4,9 °C izmjereno 1963. Vrlo vjerojatno će i ove godine!

Samo 4 od 483!

Dodatna zanimljivost – analizira li se prvi siječanjski tjedan, u dosadašnjih 69 godina najviša dnevna temperatura zraka samo je 4 dana bila niža od 0 °C, i to 1993., 1985.(2 dana) i 1979. godine. Od moguća 483 dana njih 4, što je 0,8 %. A ove godine mogućnost postoji i u petak i u subotu.

Još veća rijetkost – 7 od 1449!

Proširi li se analiza, kao i kod najniže temperature, na prva 3 siječanjska tjedna, do sada je u 69 godina samo 7 dana najviša dnevna temperatura zraka bila niža od 0 °C. Dakle 7 od mogućih 1449 dana! 0,48 %!

Hladno nije samo zbog temperature!

A osim temperature, dodatnom osjećaju hladnoće pridonijet će i često olujna bura, ne samo na udare, koji će, štoviše, gotovo sigurno barem ponegdje u Dalmaciji biti i orkanski, brzine i veće 130 km/h. Bez obzira na ograničenja na autocestama.

Što nam je činiti?

Nakon svega – najbolje je da svatko prosudi sam. Najmanje što je moguće – pripremiti grijanje, tople odjevne predmete, ne izlaziti bez potrebe na hladnoću, a netko će se možda sjetiti kako bi mu bilo mudro izolirati cijevi s vodom koje su na otvorenome i/ili ispustiti vodu iz njih, a i mnogobrojne druge “sitnice koje život znače”, koje su oni u kopnenoj Hrvatskoj, navikli na hladnoću i minuse odavno učinili…

Komentari

Share This Article

Related News

WMO objavila liste rekordnog broja žrtava ekstremnih meteoroloških događaja
Koncentracija ugljičnog dioksida dosegla 410 ppm po prvi put od početka mjerenja
DHMZ: Klimatska ocjena ožujka – Rekordno topli ožujak u Dubrovniku

O Autoru

Rade Popadić