Thursday, May. 28, 2020

Intervju s meteorologom Dominikom Jungom koji je prošloga tjedna najavio jaku zimu

Autor:

|

30.09.2013

|

Kategorije:

Intervju s meteorologom Dominikom Jungom koji je prošloga tjedna najavio jaku zimu

Za slovenski portal Ciklon.si komentar svoje sezonske prognoze, koja je medijima odjeknula kao bomba, dao je Dominik Jung, njemački meteorolog, koji radi za njemačku meteorološku agenciju www.wetter.net .

Napominjemo da Crometeo tim ne stoji iza teza koje je u intervjuu iznio ovaj njemački meteorolog, no na našem portalu uvijek smo davali i davat ćemo mogućnost da se čuju i stavovi i izvan meteorološkog “mainstreama”, dok god ti stavovi dolaze od strane struke.

Nekoliko riječi o Dominiku: Dominik je studirao meteorologiju u Mainzu, a trenutno je zaposlen kao meteorolog u spomenutoj njemačkoj meteorološkoj agenciji.

Slovenski portal postavio mu je zanimljiva pitanja oko sezonske prognoze za nadolazeće zimske mjesece kao i o klimatskim promjenama.

– Nadolazeća zima bit će hladnija od klimatološkog prosjeka, ali to sigurno ne znači da će biti najhladnija u posljednjih 100 godina. Prosinac i siječanj će u Sloveniji biti vrlo hladni s velikim hladnoćama i s puno snijega. Veljača će biti više ili manje blaža, ali budite oprezni, to je samo klimatološki trend – to nije vremenska prognoza – kazao je Dominik.

Na pitanje koje područje Europe će biti najviše pogođeno hladnoćom, Dominik rekao da će najjača zima biti u Rusiji. Mraz dolazi sa istoka, odnosno iz Rusije. Čak i istočna Europa bit će “pogođena” velikom hladnoćom. Pojava izražene hladnoće će se osjetiti u sljedećim zemljama: Poljska, Rumunjska, Češka i Slovačka. Čak i u središnjoj Europi postoji tendencija da će biti vrlo hladno (Njemačka, Austrija i Švicarska).

U vezi klimatskih promjena Dominik je odgovorio:

–  Vjerujem da su znanstvenici u studiji o klimatskim promjenama često pretjeruju o toj temi. Klima naše Zemlje uvijek se mijenja (u srednjem vijeku u Europi se dogodilo malo ledeno doba), i tako će biti i u budućnosti. Promjene se u Zemljinoj atmosferi događaju zbog promjena na Zemlji, ali ne zbog utjecaja čovjeka. Također su u ne tako davnoj prošlosti postojala toplija razdoblja od današnjeg. Primjerice, u Velikoj Britaniji je rasla vinova loza, a danas je to nemoguće. Ako je u naše vrijeme slušamo znanstvenike može se zaključiti da su klimatske promjene prisutne zbog čovjeka. Naravno, čovjek doprinosi klimatskim promjenama i bilo bi pogrešno zaključiti da bi klima bila ista bez postojanja čovjeka. Kao i svugdje, i ovdje značajnu ulogu igraju financije. Mnogi znanstvenici rade za državne institucije i na neki način prisiljeni su na takve tvrdnje kako bi dobili financijsku pomoć. Kad bi rekli da je sve u redu, ne bi vidjeli ništa od novca.

Uzmite samo primjer iz Njemačke. Prije nekoliko godina, pojedini znanstvenici su proučavali klimatske promjene i došli do zaključka da će Njemačka uskoro ući u razdoblje kada će zime biti bez snijega i leda. To se naravno nije ostvarilo jer prošle zime nisu bile blage.

Koje razdoblje u godini vam je najdraže?

– Ja više volim snijeg pa je zima moj omiljeni dio godine. Kao dijete često sam se sanjkao, ali onda su zime bile vrlo blage i “mokre” (početak devedesetih). Ako se ponovno vratimo na klimatske promjene, mnogi znanstvenici tada su tvrdili da će posljedično biti manje oštrih zima, odnosno da uskoro neće više ni biti. Ipak, sada je jasno da je to bila pogreška, jer zadnjih nekoliko zima bilo je s puno snijega i niskim temperaturama. Što se tiče dugoročnih prognoza – ta predviđanja su vrlo teška i koeficijent ostvarivosti je drastično niži nego kod kratkoročnih prognoza.

Naslovna fotografija: Zvonimir Katančić / CROMETEO

Komentari

Share This Article

Related News

Atlantik: Uragan Lorenzo (kategorija 5) postavlja nove rekorde; potonuo brod
Uragan Dorian devastirao sjever Bahama
Uragan Dorian pogodio Bahame s vjetrovima od 295 km/h: Izjednačen rekord iz 1935. godine

O Autoru

Rade Popadić