Wednesday, Feb. 22, 2017

Ljeto u Srbiji: Novi temperaturni rekordi za veljaču

Autor:

|

15.02.2016

|

Kategorije:

Ljeto u Srbiji: Novi temperaturni rekordi za veljaču

Na prednjoj strani ciklone koja se produbljuje nad srednjim Sredozemljem, nad  jugoistok Europe pritječe vrlo topao zrak.  Temperature koje su prešle ljetnih 25°C danas su izmjerene na jugu Italije, u Albaniji, Grčkoj, Makedoniji, Turskoj i Srbiji. Na otoku Kreti u gradu Heraklion  je izmjerena temperatura od 28.2°C.

U Srbiji su danas zabilježeni brojni rekordi za najviše temperature (i minimalne i maksimalne) za mjesec veljaču.  Najtoplije je bilo u Ćupriji i Kruševcu gdje je izmjeren novi temperaturni rekord za veljaču, 25.5°C.  Ta je temperatura samo za 0.1°C manja od najviše temperature izmjerene u Srbiji u drugom mjesecu na glavnim meteorološkim stanicama. U Loznici je 25.2.2008. izmjereno 25.6°C. Novi temperaturni rekordi za veljaču danas su izmjereni u još nekoliko mjesta u Srbiji.

slika

 slika

 Nekoliko mjesta je danas zabilježilo i novu najvišu minimalnu temperaturu za mjesec veljaču. Beogradu je taj rekord izmaknuo samo za 0.1°C.  Večeras se u Beogradu  temperatura spustila na 11.4°C, što je za 0.5°C  niže od rekordno visoke minimalne temperature za veljaču. Ona iznosi 11.9°C od 24.2.1968. godine.

slika

Zanimljivi su i podaci o srednjim dnevnim temperaturama. U Kraljevu je ona iznosila 20.1°C. U Nišu današnja srednja temperatura od  18.9°C odgovara datumu 4. lipnja, i za više od 16°C je veća od prosjeka.

slika

 Podatke prikupio, analizirao i grafički prikazao Risto Marić

Najviše dnevne temperature u Europi, 15.2.2016.

Komentari

Share This Article

Related News

Ekstremne hladnoće na Balkanu ubile osmero ljudi
Dalmacija “na dlanu”: Pogledajte kako se s Monte Gargana vide Palagruža, Hvar i snježno Biokovo
Eskperiment u BiH na -31°C: Pogledajte što se dogodi s kipućom vodom kada se baci u zrak

O Autoru

Ned