Friday, Aug. 7, 2020

Na otoku Mljetu u četvrtak nije pao snijeg!

Autor:

|

24.01.2013

|

Kategorije:

Na otoku Mljetu u četvrtak nije pao snijeg!

Tijekom četvrtka na mnogim internetskim portalima objavljena je vijest da je na otoku Mljetu u jutarnjim satima pao snijeg. Mediji pišu da je dežurstvo JVP Mljet zaprimilo je 24. 1. 2013. u 7:30 sati dojavu o nanosima snijega i neprohodnosti na državnoj ceste D-120 predio Crna klada- Planjak te da su na teren izašli vatrogasci JVP Mljet sa vatrogasnim vozilom Unimog koje posjeduje ralicu te očistili državnu cestu D-120 u dužini od 3,5 km te omogućili prohodnost ceste.

Crometeo tim isključuje bilo kakvu mogućnost da je u četvrtak ujutro na otoku Mljetu pao snijeg. Službeno izmjerena temperatura zraka na meteorološkoj postaji Mljet Goveđari iznosila je 7°C. Niža temperatura zraka od spomenute vrijednosti nije izmjerena.

Fotografije snimljene u utorak ujutro na Mljetu. Foto: Dubrovniknet.hr
mlj2.jpg

mlj3.jpg

Snijeg na otoku Mljetu nije meteorološka pojava koja se nikad ne događa, no tijekom četvrtka nisu postojali ni blizu meteorološki uvjeti da bi se ovaj dalmatinski otok zabijelio od snijega.  Sinoptička situacija jasno upućuje na to da se Mljet tijekom jutra, kao i veći dio Dalmacije, nalazio s prednje strane sredozemne ciklone gdje je pritjecao relativno topao zrak u svim slojevima troposfere. Iznad Mljeta, temperature su na oko 1500 nadmorske visine bile između 1 i 2°C što nije ni blizu dovoljno hladno da se zabilježe snježne oborine u nižim predjelima.

Slike bijelog Mljeta od utorka ujutro jesu autentične i prikazuju sitnu ali gustu tuču koja je zabijelila krajobraz. Tuču je donijela konvektivna naoblaka koja se tu nalazila upravo u vrijeme kad su se dijelovi otoka Mljeta zabijelili.

Da se ne radi o snijegu već o tuči može se zaključiti i iz samih fotografija. Iskusnom poznavatelju vremenskih prilika neće promaknuti detalj da se bjelina ne može nigdje primijetiti  na granama stabala, već samo na tlu. Da je snijeg padao, zadržavao bi se i po granama stabala, a tuča se, kao na dostupnim fotografijama, mogla zadržati samo na tlu.

Sinoptička situacija nad Hrvatskom u četvrtak u 7 sati ujutro (temperature zraka na 850hPa, prizemni vjetar i izmjerene vrijednosti)
t850z06.png

wind06.png

mlj4.jpg

Komentari

Share This Article

Related News

U Rabu palo 112 litara kiše
Kišni rekordi na početku kalendarske jeseni
Fronta donijela osvježenje na početku klimatološke jeseni

O Autoru

Rade Popadić