Saturday, Sep. 30, 2023

“Problematična” ciklona: Posvuda stižu olujni vjetrovi, izgledno obaranje temperaturnih rekorda

Autor:

|

09.01.2016

|

Kategorije:

“Problematična” ciklona: Posvuda stižu olujni vjetrovi, izgledno obaranje temperaturnih rekorda

Subota protječe u cijeloj zemlji u znaku pretežno oblačnog vremena. Dok su velik dio Dalmacije, Like i Slavonije ostali potpuno suhi, mjestimične kiše bilo je na zapadu zemlje. Uvjerljivo najviše kiše palo je u riječkom zaleđu. Primjerice, meteo postaja Čavle od ponoći do 15 sati primila je 47, a posljednja 24 sata čak 86 litara kiše po kvadratnom metru. Od značajnijih količina posljednja 24 sata tu su još Kukuljanovo 59, Grižane 52, Dujmići 46, Hreljin 43,  Rijeka Rujevica 42, Cernik 39, Volosko 36 itd.

I na meteorološkim postajama DHMZ-a je izmjerena vrlo velika količina kiše. U Crnom Lugu je u 24 sata (do subote u 7 sati ujutro) palo čak 92 litre kiše na kvadratni metar. Zanimljivo je da je istovrmeneo u Pargu kraj Čabara palo samo 8.5 mm kiše. Još neki podaci o količini kiše do subotnjeg jutra su:  Bakar 72, Kukuljanaovo 69, Rijeka 55, Delnice 52..

Još danas vladala je značajna temperaturna razlika između unutrašnjosti zemlje, gdje na zapadu mjestimice dnevne temperature nisu prelazile +3°C, i Jadrana, osobito Dalmacije, gdje su temperature mjestimice dosegle 17°C. U zatopljenju najbolje govori podatak da je na Zavižanu temperatura zraka dosegla +8°C.

 “Snjegožder”

Snijeg se topi i u unutrašnjosti i u gorju, to je je tek početak intenzivnijeg topljenja snježnog pokrivača koje će se nastaviti sljedeća 2 dana.

U nedjelju i ponedjeljak vrlo duboka i prostrana atlantska ciklona nalazit će se u blizini Irske, a s njene prednje strane povremeno će se stvarati slabije izraženi sekundarni ciklonalni centri koji će podržavati nestabilno vrijeme na našem području. U vrlo izraženom zonalnom (zapadnom) visinskom strujanju nad Europom, cijela središnja Europa i Sredozemlje imat će iznimno toplo vrijeme za dio godine.

U nedjelju i ponedjeljak bit će još toplije, osobito u unutrašnjosti zemlje! Najviše dnevne temperature zraka u nedjelju će u unutrašnjosti zemlje biti od 9°C ponegdje na krajnjem zapadu, do čak 18°C, koliko je moguće na istoku Posavine. U ponedjeljak najviše dnevne temperature u daljnjem porastu i u unutrašnjosti će biti od 13°C na zapadu do 19°C na istoku. Na Jadranu slično, najviše dnevne temperature u nedjelju od 12°C ponegdje u unutrašnjosti Istre do 19°C ponegdje u Dalmaciji, a u ponedjeljak posvuda od 14 do 19°C.

Blizu 20°C

Ovako visoke temperature zraka koje očekujemo sljedeća 2 dana bit će blizu najviših koje su ikada službeno izmjerene u siječnju. Pri tome ponegdje može pasti i apsolutni temperaturni rekord za mjesec siječnja, osobito na istoku Slavonije i ponegdje u Dalmaciji!

Apsolutni temperaturni rekordi za mjesec siječanj (DHMZ)

Oborine će biti neujednačene, a najviše će ih ponovno biti na Kvarneru i u Gorskom kotaru, isključivo u obliku kiše.

 Lebić pa pulenat

Jugo koje je danas zapuhalo na Jadranu već ponegdje imalo vrlo jake udare. Primjerice, u Zadru je do 15 sati zabilježen udar od 61 km/h. Današnje jugo samo je uvod u još vjetrovitije dane pred nama. Približavanjem spomenute ciklone sa zapada, izbore će se nad našim područjem sve više zgušnjavati, pa će razlika u tlaku zraka od krajnjeg sjevera do juga Jadrana krajem ponedjeljak biti blizu 20 hektopaskala. Na Jadranu će jačati jugo, a u unutrašnjosti zemlje jugozapadnjak. Jugozapadnjak će najjači biti tijekom ponedjeljka, osobito sredinom dana i poslijepodne kada će u mnogim krajevima središnje Hrvatske imati olujne udare preko 100 km/h, a u planinama i brdima unutrašnjosti zemlje bit će orkanskih udara preko 120 km/h. Ovako snažan vjetar rijetko se događa u unutrašnjosti zemlje, stoga je izgledno da će vjetar načiniti određenu štetu.

Na Jadranu će jugo već tijekom nedjelje, a u Dalmaciji u ponedjeljak okrenuti na umjeren do jak lebić. Lebić će tijekom nedjelje ponegdje na moru sjevernog Jadrana imati olujne udare, a u ponedjeljak su mogući vrlo opasni orkanski udari lebića preko 120 km/h. U Dalmaciji će najvjetrovitije biti u drugom dijelu ponedjeljka, osobito navečer, kada su na moru mogući udari lebića preko 100 km/h, više u sjevernoj i srednjoj, nego u južnoj Dalmaciji.

Ovako vjetrovito vrijeme značajno će povećati valovitost mora, pa se osobito u ponedjeljak očekuju poremećaji u prometu morem, a prognozirana jačina vjetra dovoljna  je da se promet morem ponegdje na sjevernom Jadranu prolazno i potpuno obustavi.

 Plima

Dodatne probleme na moru mogla bi stvarati moguća izražena ciklonalna plima zbog prostranog polja niskog tlaka zraka nad Europom i premještanja centra ciklone kopnenom putanjom, sjevernije od Hrvatske.  Zbog toga je moguće plavljenje nižih dijelova obale, osobito krajem ponedjeljka i u noći na utorak.

Niti utorak neće donijeti smirivanje vremena. Uspostavit će se zapadno i sjeverozapadno visinsko strujanje, pa će biti manje toplo u odnosu na ponedjeljak ali i dalje vrlo nestabilno. Lokalno će biti grmljavinskih pljuskova, a na Jadranu i mjestimične tuče. Na moru će puhati jak pulenat (zapadnjak) s olujnim udarima, što znači da će more i dalje biti valovito.

 Smirivanje tek u srijedu

Smirivanje vremena očekujemo tek u srijedu, kada će na Jadranu zapuhati umjerena tramontana, a temperatura zraka bit će posvuda u umjerenom padu.

 

Očekivana sinoptička situacija iznad Europe sljedećih dana (Met Office)

Očekivani udari vjetra u ponedjeljak navečer

Očekivane najviše dnevne temperature zraka u nedjelju i ponedjeljak

Temperature zraka na 1500 nadmorske visine tijekom ponedjeljka

Mlazna struja u ponedjeljak sredinom dana

 

 

Komentari

Share This Article

Related News

Izbor za naj meteo događaj 2020. godine
U Rabu palo 112 litara kiše
Kišni rekordi na početku kalendarske jeseni

O Autoru

Rade Popadić