Wednesday, Mar. 29, 2023

Rekordno topli srpanj na Zemlji: Najveća prosječna mjesečna globalna temperatura u povijesti mjerenja

Autor:

|

20.08.2015

|

Kategorije:

Rekordno topli srpanj na Zemlji: Najveća prosječna mjesečna globalna  temperatura u povijesti mjerenja

Srpanj  2015. godine je bio najtopliji  srpanj  na globalnoj razini u povijesti temperaturnih mjerenja, a ona se vrše od 1880. godine. Taj je podatak  podatak  u svom redovitom izvješću objavila američka Državna uprava za oceane i atmosferu (NOAA). Od prvih sedam mjeseci 2015. godine čak pet  ih je  postalo novim globalni temperaturni rekorderima. Uz srpanj, rekordno topli u 2015 godini  su bili i veljača, ožujak, svibanj i lipanj. Siječanj 2015. je drugi najtopliji siječanj, a ovogodišnji travanj je treći najtopliji travanj od 1880 godine.

Prosječna  globalna  temperatura  (kopna i oceana) u srpnju   2015. je bila  za 0.81 °C viša  od temperaturnog prosjeka  za 20. stoljeće  za mjesec srpanj, a on iznosi 15.8°C. Ovogodišnji je srpanj globalno bio za 0.08°C topliji od srpnja 1998. koji je dosad bio rekordno topao srpanj.

Srpanj je klimatološki i najtopliji mjesec na globalnoj razini. Ovogodišnja prosječna mjesečna globalna temperatura je iznosila 16.61°C i najveća je od svih 1627 mjeseci u povijesti mjerenja, odnosno od siječnja 1880 godine,

Prema temperaturi kopnenih površina ovogodišnji je srpanj šesti najtopliji. Temperatura kopnenih površina je u  ovogodišnjem srpnju    bila  za 0.96 °C veća od prosjeka za 20. stoljeće.

Rekordna toplina u srpnju  je zabilježena na u većem dijelu istočne i središnje Afrike, u većem dijelu sjevera Južne Amerike, u dijelovima juga Europe, središnje Azije i krajnjeg zapada SAD-a.   Hladniji srpanj  od prosjeka je zabilježen na području od istoka Skandinavije do zapadnog sibira. Dijelovi zapadne Rusije su bili  u srpnju znatno hladniji od prosjeka. Hladniji srpanj je zabilježen i u dijelovima istočne i južne Azije te nekim  središnjim i sjevernim područjima Sjeverne Amerike.

Prosječna  površinska  temperatura svjetskih oceana u srpnju   2015. je bila najveća  u povijesti mjerenja za sedmi  mjesec u godini, za 0.75°C viša od prosjeka  za 20. stoljeće koji iznosi 16.4 °C. To je i najveće  odstupanje prosječne temperature svjetskih oceana za bilo koji mjesec u godini.   Ove godine jača klimatski fenomen El-Nino pa je prosječna temperatura u središnjem dijelu ekvatorijalnog Tihog oceana za gotovo 1°C viša od prosjeka, a nad istočnom dijelom ekvatorijalnog Tihog oceana i za više od 2°C iznad prosjeka. Najveći dio svjetskih oceana je u srpnju bio ili rekordno topao ili znatno topliji od prosjeka. I dalje je dio Atlantika južnije od Grenlanda hladniji od prosjeka.

Na Sjevernoj polutci srpanj  je sa temperaturnim odstupanjem od  +0.89 °C   bio  najtopliji srpanj (izjednačio se sa srpnjem iz 2010 godine.  I na Južnoj polutci je  sa temperaturnim odstupanjem od  +0.73 °C   ovogodišnji srpanj  bio rekordno topao.

Karta temperaturnih odstupanja kopna i oceana  (°C) u srpnju  2015. godine (u odnosu na prosjek za razdoblje 1981.-2010.)

 

I prvih sedam mjeseci  2015. godine je po NOAA podacima bila  rekordno  toplo takvo razdoblje. Prosječna globalna temperatura kopna i oceana je bila za 0.85°C viša od prosjeka za to razdoblje. To je za 0.09°C više od dosadašnjeg rekorda za prvih sedam mjeseci u godini iz  2010. Te je godina,kao i ove vladao  klimatskim fenomenom El Nino.  Na globalnoj razini je rekordno topla u prvih sedam  mjeseci bila i prosječna temperatura kopna (odstupanje od +1.34°C) i oceana (+0.67°C).

Prvih sedam mjeseci godine je bilo rekordno toplo takvo razdoblje i na Sjevernoj (+1.03°C) i na Južnoj polutci (+0.67°C).

 Karta temperaturnih odstupanja kopna i oceana  (°C) za prvih 7  mjeseci 2015. godine (u odnosu na prosjek za razdoblje 1981.-2010.)

Komentari

Share This Article

Related News

Europa: Rekordno topli lipanj
Lipanj 2019 : Najtopliji lipanj na globalnoj razini
WMO: Potvrđen  novi temperaturni rekord za Aziju  54.0°C

O Autoru

Ned