Tuesday, Sep. 26, 2017

Snimke Zemlje iz svemira otkrivaju koliko smo umišljeni (FOTO)

Autor:

|

23.07.2013

|

Kategorije:

Snimke Zemlje iz svemira otkrivaju koliko smo umišljeni (FOTO)

NASA je objavila prve djelomično obrađene fotografije Zemlje i Mjeseca koje je prošli tjedan iz sjene Saturna napravila letjelica Cassini.

Prekrasne snimke poslane s udaljenosti od gotovo 1,5 milijardi kilometara predstavljaju rijedak portret našeg planeta iz vanjskog dijela Sunčevog sustava. Iako su napravljene u vrlo visokoj rezoluciji na njima je nemoguće vidjeti bilo kakve posebne detalje.

“Na ovom portretu Zemlje ne možemo vidjeti kontinente niti ljude, međutim, ova blijedo plava točka je sažet prikaz onoga što smo bili 19. srpnja”, rekla je Linda Spilker vodeća znanstvenica misije Cassini u Jet Propulsion Laboratoriju u Pasadeni u Kaliforniji, piše tportal.

Dr. sc. Dario Hrupec s Instituta Ruđer Bošković kaže da je snimka našeg doma iz tako velike udaljenosti fascinantna jer tjera čovjeka da se zamisli nad svojim, često vrlo umišljenim, položajem u svemiru.

“Sličnu snimku napravila je letjelica Voyager 1, još 1990. godine. Tada smo se prvi put vidjeli kao “Plavu točku u beskraju”, kako je Carl Sagan nazvao svoju knjigu koja počinje opisom te slike na kojoj je Zemlja točkica iznad koje piše “Vi ste ovdje”. Cassinijeva snimka je još spektakularnija jer se Zemlja vidi iz perspektive Saturnovih prstenova koji su nevjerojatno detaljni”, rekao je hrvatski astrofizičar napomenuvši da snimanje Zemlje nije ključna misija letjelice Cassini.

No robotizirana sonda iskoristila je rijetku priliku da je Saturn zasjenio Sunce koje obično onemogućuje snimanje Zemlje. Naime, naš se planet uglavnom nalazi blizu matične zvijezde, a njezin je sjaj prejak za osjetljive kamere baš kao što je opasan za naše oči.

“Snimanje Zemlje došlo je usput. Cassini ima niz važnih zadataka vezanih uz Saturn. Primjerice, odrediti trodimenzijsku strukturu i dinamiku Saturnovih prstenova te sastav površine Saturnovih satelita, posebice Titana. To je važno za razumijevanje nastanka planeta i općenito za razumijevanje planetarnih sustava drugih zvijezda gdje će čovječanstvo jednog dana trebati potražiti svoj drugi dom”, objasnio je Hrupec koji se za tportal javio s kanarskog otoka La Palma gdje vodi opažanja na teleskopima MAGIC.

“Udaljenost do Saturna potpuno je zanemariva u odnosu na udaljenosti objekata koje promatra MAGIC. Radi se najčešće o aktivnim galaktičkim jezgrama u čijim su središtima supermasivne crne rupe. Njihovo istraživanje važno je za razumijevanje razvoja i budućnosti čitavog svemira. Najbliži takav objekt udaljen je od nas pola milijarde svjetlosnih godina. S te se udaljenost ne može vidjeti ni naše Sunce, a kamoli Zemlja”, rekao je dr. Hrupec.

Foto: NASA

http://imageshack.us/a/img838/5792/36wh.jpg

http://imageshack.us/a/img853/191/af5e.jpg

http://imageshack.us/a/img547/1135/0dwx.jpg

http://imageshack.us/a/img835/6761/ohj9.jpg

http://imageshack.us/a/img14/4077/vhg9.jpg

Komentari

Share This Article

Related News

Meteo Wimbledon
Dan planeta Zemlje – 22. 04.
Počinje ljetno računanje vremena – satove pomičemo sat unaprijed

O Autoru

Rade Popadić