Thursday, Dec. 9, 2021

Točno je 9 godina od meteorološke bombe – ciklone Dorothy (FOTO, VIDEO)

Autor:

|

14.11.2013

|

Kategorije:

Točno je 9 godina od meteorološke bombe – ciklone Dorothy (FOTO, VIDEO)

Točno prije devet godina dogodila se legendarna ciklona koju je Crometeo tim nazvao Dorothy. Bila je to uobičajena jesenska večer, 13.11.2004. godine.

Ciklona je donijela kišu, južinu i relativno visoke temperature zraka za sredinu studenoga. Prognoze su bile pune upozorenja na nevrijeme koje je imalo nastupiti dan poslije, no malo je tko slutio meteorološka zbivanja koja su se dogodila 14.11.2004.godine.

Dan je to koji će dugo ostati upamćen u meteorološkoj prošosti Jadrana, osobito Dalmacije. Ciklona Dorothy osvojila je uvjerljivo prvo mjesto na Crometeo izboru najvećeg meteorloškog događaja 2004. godine, a nema sumnje da će biti visoko pozicionirana i prilikom izbora najvećeg meteo događa u prvih 10 godina Crometeo foruma koje će se održati krajem sljedeće godine. Inače, zanimljivo je prisjetite se kako se ciklona toga dana, točno prije 9 godina, pratila u ovoj temi na Crometeo forumu.

Sve je počelo u ranu zoru nakon što je obilna kiša već satima natapala obalu i otoke. Sa zorom je zapuhala olujna, zatim i orkanska bura. Za razliku od uobičajene situacije, bura je sve više jačala, no i kiša je bila sve jača. Bura je otpuhala toplinu, a stiglo je osjetno zahlađenje koje je u kratko vrijeme spustilo temperaturu zraka za desetak stupnjeva Celzijevih.

Tako je u Splitu u 7h izmjereno samo 4°C uz orkansku buru, kišu, grmljavinu i tuču! Snijeg se spustio sam na samo 300m nad morem i zabijelio sve dalmatinske planine, a bilo ga je i u nižim dijelovima Zagore. Tijekom jutra veliko nevrijeme proširilo se na cijeli Jadran, ali i regiju.

Minimalne temperature zraka u Hrvatskoj, 14.11.2004. (DHMZ)
http://imageshack.us/a/img706/2285/jpnk.jpg

Temperatura zraka, udari vjetra i tlak zraka na postaji Split Marjan, 14.11.2004.
http://imageshack.us/a/img854/6578/ql44.png

Situacija u Dalmaciji u 10 sati ujutro:

 

Bura je posvuda imala olujni prosjek, a podno Velebita i orkanski prosjek! Kombinacija orkanske bure i obilnih oborina prouzročila je velike štete u gospodarstvu i infrastrukturi, osobito na poljoprivrednim kulurama pa su oštećene ili potpuno uništene brojne masline i stabala voćaka.

Milijunske štete dogodile su se na plastenicima i staklenicima, oštećeni su brojni krovovi, automobili, električni stupovi. Bujice su poplavile ulice pa su vatrogasci imali pune ruke posla u ispumpavanju poplavjenih prostorija, ali i u uklanjanju stabala i kamenja sa prometnica. Nevrijeme je zaslužno za ozlijeđivanje desetaka ljudi, a dvojicu nautičara otpuhao je vjetar u vodama sjevernog Jadrana.

O jačini ove bure govori samo ovih nekoliko podataka: Na Maslenici je 24 sata prosjek bure bio orkanski, od 150km/h pa na više! Na Pagu izmjereno 240km/h, a na vjetroparku iznad Paga 280km/h.

Meteorološka bomba

Što se zapravo događalo toga dana u atmosferi? Tijekom 13.11. ciklona se nalazila nad sjevernom Afrikom i postupno se produbljavala dižući se prema Sardiniji. Naglo jačanje ciklone dogodilo se kad se vrtlog hladnog zraka spojio s dolinom sa sjevera Europe. Rezultat toga bio je produbljavanje ciklone u sardinijskom kanalu, pa je tlak zraka u središtu ciklone pao za 20 hektopaskala u samo 24 sata!

http://imageshack.us/a/img29/9306/7v2.gif

 

Takva pojava zove se meteorološka bomba. Ciklona se u prvom dijelu 14.11. premjestila nad južnu Italiju i južni Jadran uz daljnje produbljavanje. U isto vrijeme jačao je ogranak snažne anticiklone sa zapada Europe. Naši su se krajevi našli u ‘sendviču’ između bujajuće ciklone na jugu i nadiruće anticiklona sa (sjevero)zapada.

U jednom trenutku razlika u tlaku zraka na sjevernom i južnom Jadranu iznosila je velikih 25 hektopaskala pa je gradijent tlaka zraka bio iznimno izražen. Rezultat toga bila je bura koja se događa jednom u desetljeću, pa i rijeđe.

Sinoptička situacija 14.11.2004. u 1,7,13 i 19 sati (Wetterzentrale)
http://img706.imageshack.us/img706/6146/gp8i.png

http://imageshack.us/a/img33/4121/4zqm.png

http://imageshack.us/a/img96/4996/xl19.png

http://imageshack.us/a/img18/7241/spbf.png

Iako s ovom ciklonom mahom nisu zabilježene rekordne brzine vjetra, ova će bura ostati upamćena jer je dugo imala olujni, ponegdje i orkanski prosjek, a bila je praćena vrlo obilnim oborinama. Sve je to utjecalo da je ova bura nanijela mnogo više štete od sličnih bura u prošlosti.

Razorni učinci ove bure mogli bi se usporediti sa vjetrovima koju pušu u urganu opasne druge kategorije, a u nekim dijelovima obale i u uraganu iznimno opasne treće kategorije! U drugom dijelu dana bura je bila u laganom slabljenju, a i oborine su prestajala s postupnim popunjavanjem ciklone i njenim premještanjem dalje na jugoistok.

Ciklona Dorothy u Kaštelima. Foto: Zvonimir Barišin


Štete od ciklone u Žrnovnici. Foto. Rade Popadić


Komentari

Share This Article

Related News

Kad svibanj iznenadi snijegom i ledom
Vremeplov: Snježna ciklona Vatroslav (9.-11.3.2010.)
Glasujte: Izbor Naj meteo događaja u 2018. godini

O Autoru

Rade Popadić