Monday, Sep. 20, 2021

Vikend uz dosta sunca i topline, mogući su kraći pljuskovi

Autor:

|

06.05.2016

|

Kategorije:

Vikend uz dosta sunca i topline, mogući su kraći pljuskovi

Početak svibnja obilježilo je nešto svježije vrijeme od temperaturnog prosjeka za ovaj dio godine. Oborina nije nedostajalo, a dobra je vijest da će visinska ciklona sljedećih dana sve više slabiti, što znači više sunčana i suha vremena. Ipak, lokalno će i dalje biti  pljuskova s grmljavinom, većinom u unutrašnjosti u popodnevnim satima.

JADRAN:

Petak će biti pretežno sunčan, ali se u popodnevnim satima, uz mjestimice pojačan razvoj oblaka, očekuje kiša ili prolazak pljusak s grmljavinom. Ujutro će puhati slaba do umjerena bura, podno Velebita i jaka. Danju će bura slabiti i okretati na većinom slab vjetar zapadnih smjerova. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od 7 do 11°C, uz obalu i na otocima od 11 do 15°C. Najviše dnevne temperature od 19 do 25°C.

Pretežno sunčano bit će tijekom subote. U većini krajeva zadržat će se suho, ali će većinom u zaobalju popodne biti prolazno pojačanog razvoja oblaka uz lokalne pljuskove i grmljavinu. Noću tiho ili slaba bura, danju će puhati slab jugozapadnjak. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od 7 do 11°C, uz obalu i na otocima od 11 do 15°C. Najviše dnevne temperature od 20 do 24°C.

Nedjelja većini krajeva donosi nastavak stabilnog vremena. Prevladavat će sunčano. U popodnevnim satima u zaobalju lokalno može biti slabe kiše ili prolaznih pljuskova praćenih grmljavinom. Noću će biti tiho ili uz slab burin, a danju će puhati slab jugozapadnjak i jugo. Temperature zraka bit će bez značajne promjene u odnosu na subotu. Čini se da će nas veći dio nadolazećeg tjedna pratiti jugo.

Od ponedjeljka do četvrtka bit će suho i toplo, a od četvrtka je moguć početak novog kišnog razdoblja koje bi nas zbog nove ciklone moglo pratiti sve do kraja sljedećeg tjedna. Detaljnu tjednu prognozu vremena čitajte u ponedjeljak na našem portalu.

UNUTRAŠNJOST:

U petak djelomično sunčano i još malo toplije. Postoji mogućnost za kratkotrajan popodnevni pljusak i grmljavinu, osobito u gorju. Ujutro je ponegdje moguća kratkotrajna magla. Vjetar će biti većinom slab. Jutarnja temperatura zraka od 6 do 11, a najviša dnevna između 18 i 21 Celzijev stupanj.

Prognostički materijali za vikend upućuju na povoljnije vremenske prilike. Dosta sunca i topline, a vjetar će oslabjeti. Postoji mogućnost za kratkotrajne lokalne pljuskove, prije svega u brdovitim i gorskim područjima, ali i ponegdje u nizinama. Onako pravo toplo svibanjsko vrijeme. Ukoliko se pljusak i dogodi to će biti kratkotrajna i lokalna pojava. Sve u svemu, ovo će biti lijepi proljetni vikend povoljan za planove i radove na otvorenom. Jutarnja temperatura većinom od 8 do 13, a najviša dnevna od 20 do 24°C.

Početak sljedećeg tjedna donosi toplo vrijeme uz južinu. Izmjenjivat će se sunce s oblacima, ali atmosfera će opet biti nemirna pa će to pogodovati razvoju kiše ili kratkotrajnih pljuskova praćenih grmljavinom. Ostat će toplo uz južne vjetrove, a samo u slučaju pljuskova može nakratko osvježiti.

Čini se da će prema sredini tjedna pojava kiše ili pljuskova biti sve češća. Ali se isto tako čini da nema na vidiku nekih jačih zahlađenja pa možemo biti mirni, nema mraza i prijetnji od smrzavanja.

Komentari

Share This Article

Related News

Izbor za naj meteo događaj 2020. godine
U Rabu palo 112 litara kiše
Kišni rekordi na početku kalendarske jeseni

O Autoru

Kristijan Božarov