Friday, Sep. 25, 2020

50 godina od velike poplave u Zagrebu

Autor:

|

26.10.2014

|

Kategorije:

50 godina od velike poplave u Zagrebu

U noći s 25. na 26. listopada 1964. nabujala je Sava probila nasipe i preplavila trećinu Zagreba te usmrtila 17 ljudi. Najviše su stradala naselja Trešnjevka, Trnje, Peščenica i Novi Zagreb.

Vodostaj je rastao od jutra. Nije oglašena uzbuna, nisu zvonila zvona kao u starom Zagrebu. Kao da nikome nije bilo stalo spriječiti katastrofu. Kasno su objavljene i vijesti na radiju i televiziji.

Drama je počela u nedjelju 25. listopada u večernjim satima. Rijeka je nezadrživo rasla, a u noći od nedjelje na ponedjeljak dostigla vrhunac i u jutarnjim satima poharala više od šest tisuća hektara užega gradskog područja na kojem je stanovalo 183 tisuće Zagrepčana.

U osam sati ujutro zabilježen je vodostaj od 514 centimetara. Voda je prodrla u trošne trnjanske i trešnjevačke kuće, ali i u tek izgrađene nebodere i odnijela dugogodišnji trud njihovih stanovnika. U danonoćnoj borbi za grad Zagrepčani su podizali nasipe i spašavali ljude koji su nagrnuli u više dijelove grada.

U Zagreb je pomoć stizala iz svih krajeva svijeta. Posljedice poplave bile su katastrofalne, nabujala Sava poplavila je trećinu Zagreba. 40.000 ljudi ostalo je bez krova nad glavom, potpuno je uništeno je 10.000 stanova, 3297 gospodarskih zgrada, 61 trafostanica, oštećeno je 120 poduzeća, 2 kilometra autoceste, izgubljeno je 65 % građevinnoga materijala iz skladišta, a štete su pretrpjela i druga materijalna i kulturna dobra.

Tek tada se počelo razmišljati o trajnoj zaštiti. Mnogo toga promijenilo se od dana kada su vreće pijeska pokraj Studentskog centra bile posljednja zapreka bujici, a Savskom su cestom, umjesto tramvaja, vozili čamci. Sava već godinama ukroćena mirno protječe uz sigurne nasipe. (HRT)

foto: index.hr (Državni arhiv, hdzv.hr, zagreb.hr, hkv.hr)

Komentari

Share This Article

Related News

Kad svibanj iznenadi snijegom i ledom
Vremeplov: Snježna ciklona Vatroslav (9.-11.3.2010.)
Glasujte: Izbor Naj meteo događaja u 2018. godini

O Autoru

Ned