Friday, Jul. 3, 2020

Arktik i Antarktik: Rekordno niska zaleđenost morskih površina

Autor:

|

25.03.2017

|

Kategorije:

Arktik i Antarktik: Rekordno niska zaleđenost morskih površina

Američki Nacionalni institut za podatke o  snijegu i ledu (NSIDC) u srijedu 22. ožujka je objavio podatke o veličini zaleđene morske površine na Arktiku i Antarktiku. Izmjerene su rekordno niske sezonske razine.

Na Arktiku se krajem kalendarske zime (najčešće u ožujku)  bilježi godišnji maksimum zaleđene morske površine. Ove godine je taj maksimum najvjerojatnije dosegnut 7. ožujka 2017. Tada je pod ledom bilo 14.42 milijuna četvornih kilometara. To je rekordno niski  godišnji maksimum površine  pod ledom u zadnjih 38 godina, tj. od 1979. godine od kada se vrše satelitska mjerenja. Ovogodišnji maksimum je za 97 tisuća kvadratnih kilometara manji od, dosad rekordnog niskog godišnjeg maksimuma iz 2015. godine (te je godine maksimum zabilježen već 25. veljače).  Ovogodišnji ožujski maksimum površine pod ledom je za 100 tisuća kilometara manji od prošlogodišnjeg koji je treći najniži u povijesti mjerenja.

Ovogodišnja maksimalna površina pod ledom na Arktiku je za 1.22 milijuna četvornih kilometara manja od dugogodišnjeg prosjeka (1981.-2010). godine.

Rekordno niski godišnji maksimum zaleđene morske površine je zabilježen nakon vrlo tople jeseni i zime koje je obilježilo nekoliko, za to područje  ekstremnih toplinskih. NSDIC je objavio podatak da je prosječna temperatura zraka nad Arktičkim oceanom na plohi 925hPa (oko 760 metara nadmorske visine) u razdoblju od listopada 2016. do veljače 2017. bila za više od 2.5°C iznad dugogodišnjeg prosjeka. A nad velikim dijelovima Barentsovog mora i za više od 5°C.

Podaci s satelita CryoSat-2 (Europska svemirska agencija) pokazuju i da je debljina leda na Arktiku ove godine malo manja j u odnosu na prethodne četiri godine.

Na Južnoj polutci, odnosno na moru oko Antarktike zaleđena morska površina u ovo doba godine, na kraju ljeta dosegne godišnji minimum. NSDIC je objavio da je taj minimum ove godine najvjerojatnije  postignut 3. ožujka kada je pod ledom bilo 2.11 milijuna četvornih kilometara. To je najmanja zaleđena površina u povijesti satelitskih mjerenja. Ovogodišnja najmanja zaleđena površina je je za 740 tisuća četvornih kilometara manja od dugogodišnjeg prosjeka koji za razdoblje 1981.-2010 iznosi 2.85 milijuna četvornih kilometara. Ovogodišnji ožujski minimun zaleđene morske površine oko Antarktike je za 184 tisuće četvornih kilometara manji od dosadašnjeg rekordnog minimuma koji je dosegnut 27. veljače 1997. godine.

Na području Antarktike se bilježe velike godišnje varijacije u veličini zaleđene morske površine. Tako je u rujnu 2014. izmjeren rekordni godišnji zimski  maksimum zaleđene morske površine od 20.11 milijuna četvornih kilometara.

Zaleđena morska površina na Arktiku, 7.3.2017. (narančastom linijom je označena prosječna granica morskog leda za vrijeme godišnjeg maksimuma ) – izvor: NSDIC

Zaleđena morska površina na Antarktici , 3.3.2017. (narančastom linijom je označena prosječna granica morskog leda za vrijeme godišnjeg minimuma) – izvor: NSDIC

Komentari

Share This Article

Related News

Europa: Rekordno topli lipanj
Lipanj 2019 : Najtopliji lipanj na globalnoj razini
WMO: Potvrđen  novi temperaturni rekord za Aziju  54.0°C

O Autoru

Ned