Saturday, Aug. 8, 2020

Dođite na meteorološko predavanje godine u Splitu!

Autor:

|

05.05.2015

|

Kategorije:

Dođite na meteorološko predavanje godine u Splitu!

U organizaciji “Skeptika u pubu” ove srijede u F-Caffeu u Splitu (Obala Lazareta 3) održat će se niz od tri predavanja vezana uz klimatske promjene, u razdoblju od 19 do 22 sata.

Prvo predavanje nosi naziv “Kamo idu klimatske promjene?”, a pradavač je dr. sc. Ivica Vilibić. Drugo predavanje “Klimatske promjene: skeptici i “skeptici” ” održat će prof. dr. sc. Darko Koračin, treće predavanje “Dilema zatvorenika: Što je zajedničko klimatskim promjenama i vožnji u autobusu bez karte?” doc.dr.sc. Slađana Pavlinović.

Skeptici u pubu (ili kraće, “Skeptici”) druženje je znanstvenika, skeptika, humanista, sekularista i svih drugih ljudi koji vole znanost i cijene kritičko razmišljanje. Ova druženja daju nam priliku da raspravljamo o raznim temama i izmjenjujemo ideje u opuštenom okruženju. Cilj je da se kroz zabavu promiče (znanstveni) skepticizam, znanstveni pristup i racionalnost. Događaj je međunarodnog karaktera, i izvorno je osmišljen 1999. u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Sažeci predavanja

1. Kamo idu klimatske promjene?

O klimatskim promjenama ste svi već puno čuli i vjerojatno imate svoj stav o tome. No, koliko ste zaista upućeni u problematiku današnjice? Međuvladin panel za klimatske promjene (IPCC) je prošle godine izdao svoje 5. po redu izvješće, koje se ovaj put temelji na preko 30 000 znanstvenih radova. Diljem svijeta, nekoliko stotina znanstvenika je marljivo radilo na prikupljanju podataka i činjenica kao i na simulacijama budućnosti da bi čovjek lakše mogao dočekati budućnost. Kakva su predviđanja globalne budućnosti? I što to znači za grad Split? Kako će buduće promjene djelovati na čovjeka i kako će se naš čovjek prilagoditi?

2. Klimatske promjene: skeptici i “skeptici”

Mnogi dokazi ukazuju da se klima mijenja i većina znanstvenika pridjeljuje te promjene primarno ljudskom utjecaju kroz procese ispuštanja stakleničkih plinova u atmosferu. Manji broj znanstvenika nastoji ukazati na probleme interpretacije mjerenja i modela, nepostojećih formalnih dokaza; ograničenih mjerenja; nesavršenosti, aproksimacija i grešaka klimatskih modela te nemogućnosti njihove evaluacije u budućnosti; i širenje “euforije” da se svi koji postavljaju pitanja za pojašnjenje i traže sigurne dokaze smatraju kao “otpadnici” glavne struje znanosti. Upravo zbog toga se danas javlja sve veća potreba za mjerodavniji pristup proučavanja klimatskih promjenama, ne samo da se sačuva integritet između klimatologa, nego da i cijelo društvo prihvati sve znanstvene poglede i elemente spoznaje o klimatskim promjenama.

3. Dilema zatvorenika: Što je zajedničko klimatskim promjenama i vožnji u autobusu bez karte?

Današnji klimatski problemi rezultat su nedovoljne volje država da zajedničkim naporima smanje emisije stakleničkih plinova. U ovakvih situacijama pojedinac ili jedna zemlja sama ne može riješiti problem, a isto tako teško dostižno je zajedničko djelovanje većeg broja zemalja. Iako se na prvi pogled čini da je čovječanstvo krajnje nerazumno u pogledu rješavanja klimatskih problema, detaljnija analiza pokazuje da je današnji klimatski kaos upravo predvidiv ishod racionalnog ponašanja pojedinaca.

O predavačima

Dr. sc. Ivica Vilibić je znanstveni savjetnik na Institutu za oceanografiju i ribarstvo koji istražuje sve i svašta vezano za more i atmosferu, a trenutno je najveća faca u istraživanju meteoroloških tsunamija. Objavio je oko 80-tak znanstvenih radova, sudjelovao je na desetke međunarodnih konferencija, pisao mnoštvo prijedloga projekta (neke je uspio i dobiti uključujući i projekt USA NOAA), vodio je ponekog PhD studenta i diplomanta (od kojih su neki dobili državne nagrade za znanost) i mnoštva francuskih studenata (iako nema pojma francuski). Osim toga, Ivica pokušava povećati kapacitet znanstvene zajednice za povlačenje europske love prema Hrvatskoj (kao član Programskog odbora u FP7 i H2020), dok ujedno promovira i nervira se oko etičkih pitanja u Hrvatskoj (kao član Odbora za etiku u znanosti i visokom obrazovanju).

Prof. dr. sc. Darko Koračin je redovni profesor na fizičkom odjelu, PMF, Sveučilište u Splitu i isto tako je profesor na Desert Research Institutu, Reno, Nevada, USA. Glavno područje njegovog istraživanja je numeričko modeliranje vremenskih, klimatskih, oceanskih i disperzijskih procesa. Teme njegovog istraživanja su u područjima dinamike i klimatskih procesa u kompleksnom terenu i obalnim regijama, obnovljivim energijama (vjetar, sunčevo zračenje), povezivanju atmosferskih i oceanskih modela, atmosferskog onečišćenja i probabilističkim operativnim prognozama. Publicirao je preko 60 znanstvenih radova recenziranim u inozemnim časopisima. Predavao je na više sveučilišta uključujući University of Nevada, Reno; Sveučilište u Zagrebu, Sveučilište u Splitu, Univerzitet u Ljubljani. Bio je glavni mentor 15 studenata u magistarskom i doktorskom studiju. Bio je voditelj ili ko-voditelj na vise od 20 međunarodnih projekata.

Doc. dr. sc. Slađana Pavlinović predaje ekonomiku okoliša, te srodne predmete na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Splitu. Proučava djelovanje tržišnih i drugih ekonomskih institucija na okolišne probleme, ali i druge fenomene koji nastaju uslijed nesavršenosti tržišta. Među ostalim, istražuje i utjecaj ograničenosti informacija na razmjenu. Spoznaje o teoriji igara i bihevioralnoj ekonomiji stečene tijekom doktorskog studija na Sveučilištu u Sieni (Italija) s entuzijazmom prenosi na nove generacija splitskih studenata.

11209630 807977352621560 1590089475972649550 n

vilibic

Komentari

Share This Article

Related News

Europa: Rekordno topli lipanj
Lipanj 2019 : Najtopliji lipanj na globalnoj razini
WMO: Potvrđen  novi temperaturni rekord za Aziju  54.0°C

O Autoru

Rade Popadić