Friday, Jul. 10, 2020

Ekstremne temperaturne razlike u Europi u prvom tjednu klimatološke zime

Autor:

|

07.12.2014

|

Kategorije:

Ekstremne temperaturne razlike u Europi u prvom tjednu klimatološke zime

Početak klimatološke zime donio je nad našim kontinentom vrlo raznolike temperaturne prilike. Između vrlo hladnog sjeveroistoka Europe i  vrlo toplog (vrućeg) juga Sredozemlja, posljednji dan studenog je donio temperaturnu razliku  od gotovo 50°C. Na Siciliji je izmjereno vrućih 30°C, a istovremeno je na zapadu Rusije bilo ledenih -20°C. Slično se nastavilo i u prvih 6 dana prosinca.

Karta temperaturnih anomalija pokazuje da su u razdoblju od 28.11. do 6.12.2014. srednje  temperature bile od 4 do 7°C više od prosjeka  (za klimatološko razdoblje 1981.-2010) u većem dijelu Sredozemlja, kao i u južnim dijelovima srednje Europe. Najviše su temperature odstupale od prosjeka na jugoistoku balkanskog poluotoka.  Podsjetimo da su prvih dana prosinca izmjereni novi mjesečni temperaturni rekordi u Splitu, Zadru i Dubrovniku.

U sjevernoj i središnjoj Skandinaviji je bilo od 2 do 4°C toplije od prosjeka.  Nasuprot tome, temperature su bile znatno  ispod prosjeka  (3 do 6°C) u sjevernoj Njemačkoj, Poljskoj, Bjelorusiji, Baltičkim zemljama te u zapadnoj Rusiji . U središnjoj i istočnoj Ukrajini  temperature su bile i od 7 do 10°C niže od klimatološkog prosjeka.

Nad Sredozemljem je prostrano  ciklonalno polje podržavalo dotok vrlo toplog zraka sa sjevera Afrike, a topli se zrak  po visini proširio sve do južnih dijelova srednje Europe. Tu se sudarao s vrlo hladnim kontinentalnim zrakom  sa sjeveroistoka kontinenta, gdje je prevladavala hladna anticiklona. Upravo je u većem dijelu Austrije, Češke i Mađarske proteklih dana bilo velikih problema s ledenom kišom i debelim naslagama inja.  Oštra granica između hladnog i toplog zraka je vidljiva i na krajnjem istoku Srbije, gdje je također bilo velikih problema zbog zaleđivanja.

Karta temperaturnih anomalija u Europi za razdoblje 29.11.2014. – 6.12.2014. (izvor: Severe Weather Europe/WeatherBell)

slika

Komentari

Share This Article

Related News

Europa: Rekordno topli lipanj
Lipanj 2019 : Najtopliji lipanj na globalnoj razini
WMO: Potvrđen  novi temperaturni rekord za Aziju  54.0°C

O Autoru

Ned