Monday, Aug. 2, 2021

Ekstremne vrućine u Japanu: Mōshobi dani 猛暑日

Autor:

|

07.08.2015

|

Kategorije:

Ekstremne vrućine u Japanu: Mōshobi dani  猛暑日

Ekstremne vrućine zahvatile su i Japan.  Prema podacima koje iznose japanski mediji vrućine se okrivljuju za smrt desetina ljudi, a na tisuće ih je hospitalizirano  u zadnjem tjednu srpnja i početkom kolovoza.

U Tokyu je zabilježeno osam uzastopnih  dana u kojima je najviša dnevna temperatura prešla 35°C. To je u Japanu, slično kao i kod nas, granica za vrlo vruće vrijeme  odnosno „ekstremnu vrućinu“.  Taj niz je započeo posljednjeg dana srpnja. Danas, 7. kolovoza u Tokyu je danas izmjerena maksimalna temperatura od 37.7°C.  Slijedećih se dana ipak očekuju najviše dnevne temperature od 31 do 34°C. Dosad je u Tokyu  zabilježeno samo 4 uzastopna ekstremno topla dana. To se dogodilo u pet navrata u razdoblju od 1978. do 2013. godine. Ipak, apsolutni temperaturni rekord nije oboren. On i dalje za Tokyo iznosi 39.5°C od 20. srpnja 2004. godine.  Prosječna maksimalna temperatura u srpnju u Tokyu je 29°C, a u kolovozu 31°C. Meteorološki podaci se u Tokyu bilježe od 1872. godine.

Vrućine su zahvatile cijeli Japan. Smrtni slučajevi povezani sa vrućinom registrirani su u 29 od 47 japanskih prefektura. Zanimljivi su i statistički podaci Japanske meteorološke agencije (JMA). U subotu, 1. kolovoza 2015. na 223 službene meteorološke postaje u Japanu (od njih 928). Na dvije trećine stanica je temperatura porasla iznad 30°C. U utorak 4. kolovoza je na 822 stanice izmjereno najmanje vrućih 30°C. Tako nešto se zadnji puta u Japanu dogodilo početkom kolovoza 2010. godine.

Vrućina se proširila i na najsjeverniji  japanski glavno otok, Hokkaido. U gradu Nemuro je u srijedu 5. kolovoza 2015. izmjerena najviša temperatura u povijesti mjerenja, čak 33.6°C. Stari rekord je iznosio 33.0°C od 6. kolovoza 1960. Za usporedbu, prosječna maksimalna temperatura u kolovozu u tom sjevernom japanskom gradiću je 21°C. Meteorološki podaci o temperaturi postoje od 1879. godine.

U gradu Tatebayashi (prefektura Gunma) je zabilježen niz od 13 uzastopnih dana s temperaturom od najmanje 35°C. U srijedu je temperatura porasla do 39.8°C, što je najviše u Japanu ove godine.

U Japanu se dan s maksimalnom temperaturom od najmanje 35.0°C naziva mōshobi (piše se 猛暑日), a to znači „ekstremno vruć dan“. Zanimljivo je da je prvi znak tog naziva također i prvi znak japanskog naziva za najjaču kategoriju tajfuna – mōretsu, piše se猛烈, a znači „žestok“ , „divlji“.  Tim je terminom početkom tjedna opisan supertajfun Soudelor dok je nad otvorenim vodama zapadnog Pacifika dosegnuo petu kategoriju jakosti i postao najintenzivniji tropski sistem ove godine. Tajfun Soidelor je nadomak Tajvana, a njegovi vanjski rubovi će zahvatiti samo najjužnije japanske otoke. Njegov se utjecaj na glavnim japanskim otocima neće osjetiti.

Nova tropska depresija koja je formirana nad zapadnim Pacifikom bi do kraja tjedna trebala ojačati i postati tropska oluja, pa tajfun. Prve prognoze putanje govore da će krenuti prema središnjem Japanu, ali se ne očekuje ulazak na kopno nego njegovo skretanje na otvoreni ocean.

Naslova slika: Satelitska snimka istočne Azije (7.8.2015. 13:30 UTC). Na dnu slike je  tajfun Soudelor koji zahvaća Tajvan te nova tropska depresija nad zapadnim Pacifikom

Podaci u tekstu su preuzeti s meteorološkog portala weather.com

Komentari

Share This Article

Related News

Atlantik: Uragan Lorenzo (kategorija 5) postavlja nove rekorde; potonuo brod
Uragan Dorian devastirao sjever Bahama
Uragan Dorian pogodio Bahame s vjetrovima od 295 km/h: Izjednačen rekord iz 1935. godine

O Autoru

Ned