Friday, Jul. 10, 2020

Emisija CO2 iz energetskog sektora stagnira već drugu godinu zaredom

Autor:

|

17.03.2016

|

Kategorije:

Emisija CO2 iz energetskog sektora stagnira već drugu godinu zaredom

Svjetska emisija ugljičnog dioksida što ga emitira energetski sektor, nije se povećala ni tijekom 2015., drugu godinu zaredom, što povećava nade da će se uspjeti “pomiriti” gospodarski rast i borba protiv globalnog zagrijavanja.

Fenomen, koji je Međunarodna organizacija za energiju (IEA) 2014. okarakterizirala kao “lijepo iznenađenje”, odnedavno je konstanta, zadovoljno je konstatirao direktor IEA Fatih Birol.

Ovo je prvi put u posljednjih četrdeset godina da se stagnacija emisije stakleničkih plinova iz energetskog sektora evidentira i drugu godinu zaredom, a treba istaknuti da je ekonomski rast u tom razdoblju nastavljen.

“Podatak evidentiran samo nekoliko mjeseci nakon potpisivanja povijesnog sporazuma o borbi protiv zatopljenja, usvojenog u prosincu u Parizu na zadovoljstvo sudionika iz 195 zemalja novi je poticaj za nastavak borbe protiv negativnih klimatskih promjena”, rekao je Birol.

Ohrabrujuće novosti

Godine 2014. i 2015. emisija ugljičnog dioksida iz energetskog sektora dosegnula je nešto više od 32 milijarde tona, navodi IEA, a svjetski bruto društveni proizvod (BDP) po podacima Međunarodnoga monetarnog fonda narastao je za 3,4 posto, odnosno za 3,1 posto.

Ipak, ukupna razina CO2 na globalnoj razini nastavlja rasti podjednakom dinamikom kao i prethodnih godina. (Hina / CM)

Graf pokazuje kretanje razine CO2 na mjesečnoj razini posljednjih 5 godina zabilježene na opservatoriju Manua Loa na Havajama (NOAA)

Komentari

Share This Article

Related News

Europa: Rekordno topli lipanj
Lipanj 2019 : Najtopliji lipanj na globalnoj razini
WMO: Potvrđen  novi temperaturni rekord za Aziju  54.0°C

O Autoru

Rade Popadić