Tuesday, Aug. 11, 2020

Europski Parlament ratificirao globalni sporazum o klimi

Autor:

|

04.10.2016

|

Kategorije:

Europski Parlament ratificirao globalni sporazum o klimi

Europski parlament u utorak je na plenarnoj sjednici u Strasbourgu u nazočnosti glavnog tajnika UN-a Ban Ki-moona ratificirao Pariški sporazum o klimi, što omogućuje da taj globalni plan stupi na snagu.

 

Sporazum je izglasan golemom većinom glasova – 610 zastupnika glasovalo je za, 38 protiv, a 31 je bio suzdržan.

Europski parlament je glasovao nakon što su se ministri okoliša zemalja članica prošli tjedan suglasili da EU kolektivno ratificira Pariški sporazum, umjesto da ga ratificira svaka zemlja članica ponaosob.

Globalni sporazum o klimi stupa na snagu kada ga ratificira najmanje 55 država koje emitiraju najmanje 55 posto svjetske emisije stakleničkih plinova. Prije ratifikacije u EU-u sporazum su ratificirale 62 države koje emitiraju 52 posto svjetske emisije stakleničkih plinova.

EU će sada za nekoliko dana moći obavijestiti UN-a o ratifikaciji nakon što to formalno potvrdi Vijeće EU-a. Sporazum stupa na snagu mjesec dana nakon što se ratifikacijski instrumenti deponiraju u UN-u.

Bez dogovora o kolektivnoj ratifikaciji, koja je u ovom slučaju prvi put korištena, sporazum bi stupio na snagu vjerojatno i bez EU-a budući da postupak ratifikacije po zemljama članicama zna trajati jako dugo, što bi bio velik udarac za ugled Unije koja prednjači u borbi protiv klimatskih promjena.

Škrlec: Hrvatska mora što prije ratificirati Pariški sporazum

Nakon što su ministri država članica EU-a na izvanrednoj sjednici Vijeća za okoliš u Bruxellesu krajem prošlog tjedna odobrili ratifikaciju Pariškog sporazuma donesenog u sklopu Okvirne konvencije Ujedinjenih naroda o klimatskim promjenama, na današnjoj plenarnoj sjednici u Strasbourgu zastupnici u Europskom parlamentu također su dali svoju suglasnost sklapanju prvog globalno obvezujućeg sporazuma o klimi u ime Europske unije. Ovom povijesnom trenutku prisustvovao je i glavni tajnik Ujedinjenih naroda Ban Ki-moon. Europski parlament pozvao je Vijeće i države članice da prije kraja 2016. poduzmu sve potrebne korake za dovršavanje svojih nacionalnih postupaka ratifikacije te postupka ratifikacije EU-a. Nakon glasovanja zastupnik u Europskom parlamentu i član Odbora za okoliš, javno zdravlje i sigurnost hrane Davor Škrlec je izjavio:

“Zaključivanje Pariškog sporazuma i današnja potvrda Europskog parlamenta koja prethodi procesu njegove ratifikacije u svim državama članicama povijesni je trenutak za cijelo čovječanstvo. Važnost stupanja na snagu Pariškog sporazuma ne smijemo promatrati samo kao svjetski doprinos smanjenju utjecaja klimatskih promjena na pogubni rast globalne temperature, već kao civilizacijski doseg i promjenu paradigme dosadašnjeg odnosa čovjeka prema jedinom planetu. Briga za biljni i životinjski svijet koji nas okružuje te sva ljepota prirodnih procesa zaslužuje našu najveću pažnju i posvećenost njegovoj zaštiti za buduće generacije. Takav odnos predstavlja višu razinu svijesti čovječanstva koje danas po prvi puta u povijesti ima priliku svoja tehnološka postignuća i znanost usmjeriti za dobrobit sveukupnog života na Zemlji. Upotreba čistih i zelenih tehnologija ujedno je i prva stepenica na putu održivog razvoja kojim možemo prevladati sve veće društvene nejednakosti. Ne manje važna je i činjenica kako će korijeni velikih izazova današnjice, poput migrantske krize, u budućnosti još više izvirati iz posljedica klimatskih promjena u obliku klimatskih migracija koje nećemo biti u stanju zaustaviti. Upravo zato, danas je trenutak kada moramo zajednički djelovati pa vjerujem kako će i Hrvatska što prije ratificirati Sporazum iz Pariza kao znak predanosti globalnim nastojanjima te biti među prvim državama članicama Europske unije koja je i do sada bila predvodnica njegovog stvaranja.”

 

 

Komentari

Share This Article

Related News

Europa: Rekordno topli lipanj
Lipanj 2019 : Najtopliji lipanj na globalnoj razini
WMO: Potvrđen  novi temperaturni rekord za Aziju  54.0°C

O Autoru

Rade Popadić