Friday, Jan. 24, 2020

Globalni izvještaj o ledu i snijegu: Novi rekordi za mjesec travanj

Autor:

|

21.05.2014

|

Kategorije:

Globalni izvještaj o ledu i snijegu: Novi rekordi za mjesec travanj

Američki Državni centar za podatke o snijegu i ledu  (National Snow and Ice Dana Center) objavio je podatke o  stanju snježnog  pokrivača i veličini zaleđene morske površine na globalnoj razini za mjesec travanj.  Najzanimljiviji su podaci za Južnu hemisferu, odnosno područje  oko Antarktika.

Podaci za mjesec travanj govore da je  zaleđeno 9.00 milijuna kvadratnih kilometara morske površine oko Antarktike, a to je 21.6% više od prosjeka za travanj (1981.-2010.) godine. Riječ je o   rekordnoj  vrijednost za mjesec travanj, u povijesti satelitskih mjerenja koja se provode od 1978. godine.  Dosad je rekordna veličina zaleđene površine u travnju izmjerena 2008. godine. Ove je godine površina pod ledom, u odnosu na stari rekord, veća za 320 000 kvadratnih kilometara. To otprilike odgovara površini Norveške.

Ovogodišnji je travanj već 16. uzastopni mjesec u kojem je površina zaleđenog mora oko Antarktike znatno iznad prosjeka.

Tijekom travnja se, za vrijeme  jeseni na Južnoj hemisferi, površina zaleđenog mora brzo povećava.  Prosječni je dnevni porast 112 600 kvadratnih kilometara. I zadnjeg dana travnja je  zaleđena morska površina oko Antarktike bila rekordno velika, a taj se trend nastavio i početkom svibnja.

Podsjetimo da su prije nekoliko dana objavljeni i podaci po kojima se  smanjuje „kopneni „ led na Antarktiku.

Na priloženoj karti crvenom je bojom označena prosječna travanjska granica morskog leda oko Antarktike, a bijela boja prikazuje ovogodišnje stanje morskog leda.

slika

Podaci za Artkik pokazuju da je u travnju površina zaleđenog mora bila peta najmanja (za mjesec travanj) u povijesti mjerenja. Pod ledom je bilo (srednja vrijednost za travanj) 14,14 milijuna kvadratnih kilometara morske površine, što je za 4.1% manje od travanjskog prosjeka (1981.-2010).

Od  podataka o snijegu najzanimljiviji je onaj za područje Europe i Azije (Euroazija).  Tijekom travnja je pod snijegom bilo 14.77 milijuna kvadratnih kilometara površine, što je za 2.40 milijuna kvadratnih kilometara manje od prosjeka. Riječ je o rekordno maloj površini pod snijegom u mjesecu travnju na području Euroazije.  Ove je godine ta površina  za 260 tisuća kvadratnih kilometara manja od dosad rekordno niske iz travnja 2008. godine. Riječ je otprilike o površini  veličine Novog Zelanda.  Rekordno niska površina pod snijegom je rezultat vrlo visokih temperatura u travnju, tako da je veći dio sjevera Europe, središnje i istočne Rusije, Turske, Kazahstana i Mongolije zabilježio znatno manje snježnog pokrivača u odnosu na prosjek za travanj.  Više snježnog pokrivača je bilo samo oko Urala i na Tibetu.

Komentari

Share This Article

Related News

Europa: Rekordno topli lipanj
Lipanj 2019 : Najtopliji lipanj na globalnoj razini
WMO: Potvrđen  novi temperaturni rekord za Aziju  54.0°C

O Autoru

Ned