Tuesday, Apr. 7, 2020

Hoće li na Jadranu sljedećih dana pasti poneki apsolutni temperaturni rekord?

Autor:

|

03.01.2017

|

Kategorije:

Hoće li na Jadranu sljedećih dana pasti poneki apsolutni temperaturni rekord?

U cijelosti prenosimo kolumnu Zorana Vakule s web stranice HRT-a:

(Naslovna fotografija: Toni Katić)

Od sutra u Hrvatsku stiže val hladnoće, temperature bi se u drugoj polovici tjedna u pojedinim dijelovima zemlje mogle spustiti i do minus 20.

Čak će i Dalmacija biti u minusu, možda i rekordno niskih temperatura za ovaj dio godine odkad postoje službena mjerenja. Dalmacija svakako najmanje navikla na temperature ispod nule, u 69 godina samo četiri puta dnevna temperatura je u Splitu bila ispod nule, a moguće je da tako bude ovoga petka i subote. U kombinaciji s burom koja bi mogla dostizati i orkanske udare bit će iznimno hladno.

Srećom, hladnoća neće dugo potrajati, no, kao što znamo bura, snijeg i poledica mogu prouzročiti puno problema. O onome što nas očekuje razgovaralo se u večerašnjoj Temi dana.

Dugonajavljivano zahladnjenje

Pozorniji pratitelji vremenske prognoze mogli su prošlih dana čuti i vidjeti na HRT-u, između ostaloga i: “na Jadranu od četvrtka ponovno vrlo vjetrovito te u petak i subotu vrlo hladno, uz česte minuse.“, kao i: “U nastavku tjedna na Jadranu hladnije, uz povremene mjestimične oborine – u srijedu uglavnom na jugu, zatim i drugdje. Osobito je nužno upozoriti na ponovno jačanje bure koja će u četvrtak i petak često biti olujna, pa i s orkanskim udarima, pri čemu će i temperatura zraka biti niska kao malo kada u ovo doba godine. I na kopnu će sljedećih dana biti hladnije, ali uz temperaturu koja još do petka nije tako rijetka kao na moru, iako će biti i cjelodnevnih minusa. A bit će i sporadične oborine, većinom snijega, ali u manjim količinama nego u noći na utorak i tijekom utorka. Ukratko, vrijeme će nam se uskoro stubokom promijeniti pa će osim na kopnu, topli kaputi trebati i u primorju, osobito od četvrtka, kada su mogući i neki novi rekordi!

Najniži dalmatinski minusi!

Premda negativna vrijednost temperature zraka nije nešto neobično u Dalmaciji, i barem neki će vjerojatno reći: “Ne’š ti hladnoće, pa kad će ako ne sada? Pa zima je, nije lito.” i slično, posebice oni koji znaju kako je do sada najniža temperatura zraka u službenoj povijesti mjerenja u većim gradovima bila u zimskim mjesecima od -11 °C u Šibeniku do -7  °C u Dubrovniku, a u Zadru i Splitu između tih vrijednosti – pad temperature koji se prognozira za drugi dio srijede, te posebice u četvrtak i petak ne događa se često početkom siječnja.

Primjerice, u Splitu, na meteo postaji DHMZ-a na Marjanu, početkom siječnja, pa čak i u njegova prva tri tjedna posljednji je put najniža temperatura zraka niža od 0 °C bila 17. 1. 2012. -0,5 °C, te 7. 1. 2004. -0,3°C, a zamjetniji su minusi bili početkom 2002. godine, 1. 1. te od 3. do 5. 1. Prije toga od 1. do 4. 1. 1993., a nešto češća pojava minusa u prva tri siječanjska tjedna bila je u godinama od 1966. do 1985. godine. Baš te 1985. je čak 10 dana u nizu najniža temperatura zraka bila niža od 0 °C! Inače, dosadašnji rekord za prva tri tjedna zabilježen je 14. siječnja 1968. godine -6,8 °C.

A na dan 7. siječnja, kada je ove godine najveća vjerojatnost za najnižu temperaturu zraka, do sada je rekord -4,6 °C, izmjeren 1966. godine. Prema trenutačnim prognozama ove godine bit će vrlo blizu toga, a postoji mogućnost čak i novog rekorda ne samo na splitskom Marjanu, nego i drugdje po Dalmaciji, pri čemu vjerojatnije datumskog nego apsolutnog siječanjskog.

Minusi i tijekom dana

I ne samo po najnižoj temperaturi zraka, koja se najčešće događa tijekom noći i jutra, nego će i po najvišoj dnevnoj temperaturi zraka sljedeći dani, posebice petak i subota biti iznimni. I to manje u kopnenom području, gdje se, naravno, također ne smije zanemarivati hladnoća, ali temperatura zraka, iako i po cijele dane s negativnim predznakom, pa i niža od -10 °C, ponegdje i od -15 °C, neće biti baš tako rijetka kao na moru.

U Splitu, primjerice, kao najmnogoljudnijem gradu na obali, analiza podataka koje su motritelji DHMZ-a zabilježili od 1948. godine, pokazuje kako je tijekom siječnja posljednji put najviša dnevna temperatura zraka ispod 0 °C bila 1993. godine, i to -0,3, prije toga 1985., pa još 1981., 1979., 1968., 1963. i 1954.

Od dosadašnjih 69 siječanja za koje postoje podaci, u njih 7 je najniža dnevna bila niža od 0 °C, pri čemu je najnižih -4,9 °C izmjereno 1963. Vrlo vjerojatno će i ove godine!

Samo 4 od 483!

Dodatna zanimljivost – analizira li se prvi siječanjski tjedan, u dosadašnjih 69 godina najviša dnevna temperatura zraka samo je 4 dana bila niža od 0 °C, i to 1993., 1985.(2 dana) i 1979. godine. Od moguća 483 dana njih 4, što je 0,8 %. A ove godine mogućnost postoji i u petak i u subotu.

Još veća rijetkost – 7 od 1449!

Proširi li se analiza, kao i kod najniže temperature, na prva 3 siječanjska tjedna, do sada je u 69 godina samo 7 dana najviša dnevna temperatura zraka bila niža od 0 °C. Dakle 7 od mogućih 1449 dana! 0,48 %!

Hladno nije samo zbog temperature!

A osim temperature, dodatnom osjećaju hladnoće pridonijet će i često olujna bura, ne samo na udare, koji će, štoviše, gotovo sigurno barem ponegdje u Dalmaciji biti i orkanski, brzine i veće 130 km/h. Bez obzira na ograničenja na autocestama.

Što nam je činiti?

Nakon svega – najbolje je da svatko prosudi sam. Najmanje što je moguće – pripremiti grijanje, tople odjevne predmete, ne izlaziti bez potrebe na hladnoću, a netko će se možda sjetiti kako bi mu bilo mudro izolirati cijevi s vodom koje su na otvorenome i/ili ispustiti vodu iz njih, a i mnogobrojne druge “sitnice koje život znače”, koje su oni u kopnenoj Hrvatskoj, navikli na hladnoću i minuse odavno učinili…

Komentari

Share This Article

Related News

Europa: Rekordno topli lipanj
Lipanj 2019 : Najtopliji lipanj na globalnoj razini
WMO: Potvrđen  novi temperaturni rekord za Aziju  54.0°C

O Autoru

Rade Popadić