Thursday, Jul. 16, 2020

I u srpnju rekordna zaleđenost mora oko Antarktike

Autor:

|

20.08.2014

|

Kategorije:

I u srpnju rekordna zaleđenost mora oko Antarktike

Prema podacima američkog Nacionalnog  centra za podatke o snijegu i ledu (NSIDC) tijekom srpnja je veličina zaleđene morske površine oko Antarktike iznosila 17.40 milijuna kvadratnih kilometara (srednja mjesečna vrijednost), što je nova rekordna vrijednost za srpanj. To je za 0.96 milijuna kvadratnih kilometara ili 5.8% više od prosjeka za razdoblje 1981.-2010.  U ovogodišnjem srpnju je zaleđeno 207 tisuća kvadratnih kilometara više morske površine u odnosu na dosad rekordni srpanj iz 2010. godine.

Srpanj je već četvrti mjesec zaredom  u kojem je zaleđena morska površina oko Antarktike rekordno velika.  U posljednjih 19 uzastopnih mjeseci je ta površina iznad prosjeka. U čak osam od posljednjih 12 mjeseci je zabilježen novi mjesečni rekord.  Tijekom srpnja se veličina zaleđene morske površine oko Antarktike povećava po stopi od 1.2% po desetljeću, a satelitski se ti podaci mjere od 1979. godine.

Širenje zaleđene površine je bilo posebno izrazito krajem srpnja.  Tijekom rujna ili listopada, na kraju zime na Južnoj hemisferi dosegne se sezonski maksimum zaleđene morske površine. Rekord je postignut u rujnu 2013. godine.

Veličina zaleđene morske površine oko Antarktike u srpnju 2014. godine. Ružičasta linija označava prosječnu granicu morskog leda (izvor: NSIDC)

 

Stanje na Arktiku  je suprotno. Tijekom srpnja je srednja vrijednost zaleđene površine iznosila 8.24 milijuna kvadratnih kilometara, što je za 1.45 milijuna kvadratnih kilometara odnosno 15% ispod prosjeka u razdoblju 1981.-2010. Riječ je o četvrtoj najmanjoj zaleđenoj površini u mjesecu srpnju, središnjem mjesecu klimatološkog ljeta.  Na Arktiku se veličina zaleđene morske površine u mjesecu srpnju  smanjuje po prosječnoj stopi od 7.2% po desetljeću.

Komentari

Share This Article

Related News

Europa: Rekordno topli lipanj
Lipanj 2019 : Najtopliji lipanj na globalnoj razini
WMO: Potvrđen  novi temperaturni rekord za Aziju  54.0°C

O Autoru

Ned