Tuesday, Jul. 14, 2020

I u svibnju rekordna zaleđenost mora oko Antarktike

Autor:

|

24.06.2014

|

Kategorije:

I u svibnju rekordna zaleđenost mora oko Antarktike

Drugi mjesec zaredom, veličina zaleđene morske površine oko Antarktike je dosegnula rekordnu vrijednost. Podatke je objavio američki Državni centar za podatke o snijegu i ledu  (National Snow and Ice Dana Center).

Srednja vrijednost zaleđene morske površine oko Antarktike u svibnju je iznosila  12.03 milijuna kvadratnih kilometara, a to je za 1.24 milijuna kvadratnih kilometara ili 11.5% više od prosjeka za svibanj (1981.-2010.) godine. Riječ je o rekordnoj  vrijednost za mjesec travanj, u povijesti satelitskih mjerenja koja se provode od 1978. godine.  Dosad je rekordna veličina zaleđene površine u svibnju izmjerena 2000. godine. Ove je godine površina pod ledom, u odnosu na stari rekord, veća za 370 000 kvadratnih kilometara. To otprilike odgovara površini Japana.

Ovogodišnji je svibanj već 17. uzastopni mjesec u kojem je površina zaleđenog mora oko Antarktike znatno iznad prosjeka. U posljednjih godinu dana, u šest je mjeseci izmjerena nova rekordna mjesečna vrijednost zaleđene morske površine.

Tijekom svibnja se, za vrijeme  jeseni na Južnoj hemisferi, površina zaleđenog mora povećava po prosječnoj stopi od 2.5% po desetljeću.

I u ovogodišnjem travnju je veličina zaleđene morske površine oko Antarktike dosegnula rekordnu vrijednost za četvrti mjesec u godini.

Na priloženoj karti crvenom je bojom označena prosječna svibanjska granica morskog leda oko Antarktike, a bijela boja prikazuje ovogodišnje stanje morskog leda.

Podaci za Artkik pokazuju da je u svibnju površina zaleđenog mora bila treća najmanja (za mjesec svibanj) u povijesti mjerenja. Pod ledom je bilo (srednja vrijednost za svibanj) 12,78 milijuna kvadratnih kilometara morske površine, što je za 610 tisuća kvadratnih kilometara manje od svibanjskog prosjeka (1981.-2010).

Komentari

Share This Article

Related News

Europa: Rekordno topli lipanj
Lipanj 2019 : Najtopliji lipanj na globalnoj razini
WMO: Potvrđen  novi temperaturni rekord za Aziju  54.0°C

O Autoru

Ned