Sunday, Apr. 14, 2024

Izbor za naj meteo događaj 2020. godine

Izbor za naj meteo događaj 2020. godine

I ove godine održan je na crometeo forumu izbor za meteo događaj godine. Svoje glasove dalo je 60 članova foruma, a konačni poredak izgleda ovako:

 

U nastavku donosimo pregled pobjedničkog meteo događaja.

 

#15 – Meteorološki burna prva dekada prosinca

Početak klimatološke zime počeo je kako i priliči – zimsko. 1.12. svanulo je hladno zimsko jutro, a temperatura se u unutašnjosti nerijetko spustila i ispod -5°C. Uz hladnoću, u mnogim nizinskim predjelima bilo je i magle, koja se ponegdje zadržavala cijeloga dana. Zahvaljujući maglovitom vremenu, nakon hladnog jutra temperatura ni tijekom dana nije previše rasla, pa su neki zabilježili i tzv. studeni dan. U isto vrijeme sa sjeverozapada Europe putovala je u smjeru Genovskog zaljeva plitka ciklona, koja će nam donjeti prve zimske radosti. (Slika 1.)

Slika 1. Sinoptička situacija iznad Europe 1.12.2020. (izvor: meteociel.fr)

slika

Već krajem dana naoblačenje je zahvatilo najzapadnije krajeve Hrvatske, a do ponoći su prve oborine zabilježene u Istri. Prema jutru se oborinska zona sa jugozapada širila prema unutrašnjosti zahvaćajući prvo područje sjevernog Jadrana i gorske krajeve. (Slika 2.) Snijeg je pritom u početku padao i u primorju, u nekim krajevima sve do mora, no sa zatopljenjem je ubrzano prelazio u kišu u nižim područjima (Slika 3., 4., 5)

Slika 2. Snijeg u Lici rano ujutro (izvor: HAK)
slika

Slika 3. Pobri, Matulji ujutro (foto: Magla)
slika

Slika 4. Kosi u blizini Rijeke sredinom dana (foto: -Danijel-)
slika

Slika 5. Snijeg u Brgudu u zaleđu Rijeke (foto: filipski)
slika

Tijekom prijepodneva oborinska masa sa jugozapada je zahvaćala sve veći dio unutrašnjosti, pa je snijeg do poslijepodneva zahvatio veći dio unutrašnjosti, izuzev istoka Slavonije gdje je uglavnom padala kiša. U Zagrebu je počelo snježiti sredinom dana, a do poslijepodnevnih sati sakupilo se nekoliko centimetara snježnog pokrivača. (Slika 5) Manja količina snijega je pala i u ostatku središnje Hrvatske (Slika 6.) i zapadnoj Slavoniji. Snijeg je u tim krajevima tijekom noći i idućeg dana prelazio u kišu koja se ponegdje ledila na tlu (Slika. 7). Obilnije ledene kiše bilo je ponegdje i na području Like. Najveće količine snijega pale su u Gorskom kotaru i zaleđu Rijeke (Tablica 1., Slika 8). U danima poslije došlo je do porasta temperature i topljenja snijega čime je zimska idila brzo završena.

Slika 5 Zagreb u rano poslijepodne

foto: ANDY

foto: osoje
slika

foto: robi
slika

foto: kavo
slika

Slika 6. Trnovec Bartolovečki (foto: tzupani9)
slika

Koprivnica (foto: mennskyder)
slika

slika

Tablica 1. Visine snijega u Hratskoj 3.12.2020. u 7 h, izvor: DHMZ

Citat:
Postaja Ukupno (cm) Novi (cm)
Bednja 3 3
Begovo Razdolje 35 35
RC Bilogora 4 –
Bjelovar 4 –
Bosiljevo 14 –
Crni Lug-NP Risnjak 39 39
Daruvar 1 1
Delnice 36 36
RC Gorice (kod Nove Gradiške) 2 2
Gospić 23 17
Gračac 17 –
Hrvatska Kostajnica 3 3
Karlovac 10 7
Koprivnica 2 2
Krapina 2 2
Križevci 3 –
Kutina 3 3
Postaja Ukupno (cm) Novi (cm)
Kutjevo 1 –
Lekenik 2 –
Ličko Lešće 14 –
Lipik 1 1
Ogulin 26 26
Otočac 16 –
Plaški 17 –
NP Plitvička jezera 13 –
RC Puntijarka 5 1
Samobor 5 –
Sisak 2 2
Slunj 11 11
Varaždin 2 2
Virovitica 2 2
Zagreb-Maksimir 2 2
Zagreb-Grič 2 2
Zagreb-aerodrom 4 2
Zavižan 27 –

 

Slika 7. Ledena kiša na području Slavskog polja (foto: Chinook)
slika

…i Bosanskog Petrovca (foto: armin)
slika

Slika 8. Veliki Brgud u zaleđu Rijeke u večernjim satima 2.12. (foto: filipski)
slika

Odmicanjem ciklone na istok, obilna kiša zahvatila je 3.12. područje Dalmacije. Obilni pljuskovi redali su se tijekom dana u Splitu i Makarskoj, koji su toga dana bili najkišovitiji gradovi dana ne samo u RH, nego i cijeloj Europi, što je prouzrokovalo brojne probleme s poplavama (Slika 9). Obilna kiša pala je i drugdje u Dalmaciji. U prvih 9 dana prosinca tri postaje u Dalmaciji su izmjerile više od 400 litara kiše na kvadratni metar: Mjerna postaja Prančevići kod Vele Njive u Zamosrju 452 litre, Vrgorac 451 litra i Veliko Brdo –Makarska.

U nastavku dekade se nastavio ciklonalni utjecaj uz zatopljenje, te olujno i orkansko jugo. Obilnije kiše je bilo u Dalmaciji i na dijelu sjevernog Jadrana

Kiša je u tim krajevima nastavila padati i idućih dana, uzrokujući ponegdje daljnje problema s poplavama, prije svega na području Vrgorca. Najkritičnije je bilo u selu Kokorići, gdje su velike poplave trajale nekoliko dana.

slika

Neke ekstremne količine kiše izmjerene na DHMZ postajama u 24-satnom razdoblju:

4.12. Imotski 134.8 mm, Split Marjan 149.6 mm, Split aerodrom 113.0 mm

149.6 mm kiše je druga najveća 24-satna količina oborine izmjerena na postaji Split Marjan u povijesti mjerenja.

7.12. Pazin 94.1 mm

9.12. Pazin 103.6 mm, Čepić Polje 118.8 mm, Rovinj 109 mm, Poreč 87.9 mm.

U Pazinu je dva puta tijekom prosinca oboren rekord za 24-satnu količinu kiše za taj mjesec. Za usporedbu, prosječna mjesečna količina je 95.7 mm.
Nakon olujnog juga i obilnih oborina, u ponedjeljak, 7. prosinca na Jadranu se bilježe brojne konvektivne nestabilnosti. Tuče je bilo na splitskom području te u Malom Lošinju.
Na moru, južnije od Istre „nestala“ je Inina naftna platforma.

„Uslijed jakog vjetra i velikih valova na sjevernom Jadranu tijekom vikenda, u poslijepodnevnim satima u subotu 5. prosinca došlo je do gubitka procesne komunikacije i navigacijskog sustava, a potom i vizualnog kontakta s nenastanjenim eksploatacijskim odobalnim objektom Ivana D”, priopćila je Ina. Platforma je pronađena na dnu mora, četiri dana kasnije.

Punta Planka, 6.12.2012. foto: Krešimir

slika

Ukupna količina oborine od početka prosinca u regiji, zaključno do četvrtka 10. prosinca u 16 sati (pljusak.com):

slika

 

Komentari