Wednesday, Aug. 5, 2020

Klimatska ocjena srpnja 2014. na globalnoj razini: Četvrti najtopliji srpanj

Autor:

|

19.08.2014

|

Kategorije:

Klimatska ocjena srpnja 2014. na globalnoj razini: Četvrti najtopliji srpanj

Srpanj 2014. godine je  četvrti najtopliji srpanj  u znanoj povijesti našeg planeta, a temperaturni podaci se vode od 1880. godine.  Taj je podatak  podatak  u svom redovitom mjesečnom izvješću objavila američka Državna uprava za oceane i atmosferu (NOAA). Kompletno izvješće dostupno je OVDJE.

Tako je prekinut niz od dva uzastopna, rekordno topla mjeseca na globalnoj razini.  Ovogodišnji svibanj i lipanj su rangirani kao najtopliji takvi mjeseci na Zemlji od 1880. godine.  Ovogodišnji travanj je također bio (zajedno s travnjem iz 2010. godine) rangiran kao najtopliji travanj, ali je dodatna analiza temperaturnih podataka pokazala da je travanj 2014. ipak drugi najtopliji travanj u povijesti mjerenja temperatura na Zemlji.

Prosječna  globalna  temperatura  kopna i oceana u srpnju  2014. je bila  za 0.64 °C više  od temperaturnog prosjeka  za 20. stoljeće  za mjesec srpanj koji iznosi 15.8°C.  Najtopliji i dalje ostaje  srpanj iz 1998. godine u kojem je temperaturno odstupanje iznosilo + 0.73°C.

Osam od deset najtoplijih srpanja su se pojavila u proteklih deset godina. Svaki je mjesec u 2014. godini, osim veljače koja je bila 21. najtoplija veljača,  rangiran  najmanje među  četiri najtoplija pripadna mjeseca u znanoj povijesti.

Ovogodišnji  je srpanj   trideset i osmi  uzastopni  srpanj  koji je topliji od prosjeka (zadnji puta je mjesec srpanj  bio hladniji od prosjeka 1976. godine. Ovogodišnji srpanj je i 353. uzastopni mjesec koji je na globalnoj razini topliji od prosjeka.  Posljednji mjesec koji je na globalnoj razini bio hladniji od prosjeka je bila veljača 1985. godine.

Temperatura kopnenih površina na Zemlji je u srpnju   bila  za 0.74 °C veća od prosjeka za 20. stoljeće koji iznosi 14.3 °C, a po tome je riječ o desetom  najtoplijem  srpnju.

Prosječna  temperatura svjetskih oceana u srpnju   2014.   je  bila  za 0.59 °C viša od prosjeka  za 20. stoljeće koji iznosi 16.4 °C.  Time je izjednačen rekord sa 2009. godinom.

Na Sjevernoj polutci srpanj   je, kao središnji mjesec klimatološkog ljeta, sa temperaturnim odstupanjem od  +0.73 °C   rangiran također kao četvrti najtopliji srpanj u povijesti temperaturnih mjerenja.  Na Južnoj polutci je  središnji mjesec klimatološke zime, sa temperaturnim odstupanjem od  +0.54 °C   rangiran kao  osmi  najtopliji srpanj.

Rekordno toplo u srpnju je bilo u dijelovima sjeverne Europe te sjeverozapadne Afrike.  Ukupno je na Zemlji, u 32 države na svim kontinentima (osim Antarktike), na najmanje jednoj meteorološkoj postaji izmjerena rekordno visoka temperatura za mjesec srpanj.  U SAD-u i Rusiji su na nekoliko mjesta  izmjerene  rekordno  visoke srpanjske temperature, a na nekoliko mjesta i rekordno niske temperature za mjesec srpanj.  U niti jednoj drugoj zemlji svijeta nisu u srpnju izmjerene rekordno niske temperature.

Raspodjela količine oborina u srpnju  je, kao što je to uobičajeno, u raznim dijelovima svijeta bila vrlo  raznolika. Ekstremna  količina oborina je pala u nekoliko različitih regija, uključujući dijelove jugoistočne Europe. Ekstremno sušni srpanj je zabilježen u nekim krajevima središnjeg dijela SAD-a,  dijelovima Južne Amerike, Afrike i Euroazije.

Prilažemo karte temperaturnih i oborinskih anomalija  (NOAA) za srpanj   2014. na globalnoj razini.

Karta temperaturnih odstupanja kopna i oceana  (°C) u srpanj . godine (u odnosu na prosjek za razdoblje 1981.-2010.)

 

Postotak oborina u srpnju   2014. godine (u odnosu na prosjek 1961.-1990.)

 

 

 

Komentari

Share This Article

Related News

Europa: Rekordno topli lipanj
Lipanj 2019 : Najtopliji lipanj na globalnoj razini
WMO: Potvrđen  novi temperaturni rekord za Aziju  54.0°C

O Autoru

Ned