Friday, Jan. 22, 2021

Klimatska ocjena svibnja u Europi

Autor:

|

04.06.2014

|

Kategorije:

Klimatska ocjena svibnja u Europi

Kao i u Hrvatskoj, srednja mjesečna temperatura je u svibnju  u većem dijelu Europe bila u okviru višegodišnjeg prosjeka.  Toplije od prosjeka (od 1 do 3°C) bilo je samo na rubnim dijelovima kontinenta odnosno na južnoj polovici Pirinejskog poluotoka, većem dijelu Velike Britanije, dijelovima sjeverne te osobito istočne Europe

Količina oborine je u većem dijelu našeg kontinenta  bila iznad prosjeka.  U mnogim je krajevima jugoistočne, istočne, srednje , te dijelovima zapadne i sjeverne Europe palo i više od dvostruke prosječne mjesečne  količine kiše.  Prema količini ukupne oborine, upravo je područje Bosne i Hercegovina, Srbije i krajnjeg istoka Hrvatske, koje su pogodile katastrofalne poplave, primilo najveću količinu kiše u svibnju, više od 200 litara.  Još su neka manja izolirana područje srednje i istočne Europe u svibnju dobila više od 200 litara kiše.

Najsušnije je prevladavalo na Pirinejskom poluotoku,  a  na  jugozapadu   Španjolske  je svibanj prošao bez kiše.  Manjak oborina  je zabilježen i na jugu i istoku Francuske, zapadu Njemačke, na sjeveru  i zapadu Italije, većem dijelu Grčke, sjeveroistoku Poljske  te na zapadu Norveške.

Karte temperaturnih i oborinskih prilika u svibnju je objavila američka Državna uprava za oceane i atmosferu (NOAA)

Karta temperaturnih odstupanja od prosjeka u svibnju  2014. godine

 

Odstupanje (u postocima)  količine oborina u odnosu na prosjek u  svibnju  2014. godine

 

Ukupna količina oborina u svibnju  2014. godine

Komentari

Share This Article

Related News

Europa: Rekordno topli lipanj
Lipanj 2019 : Najtopliji lipanj na globalnoj razini
WMO: Potvrđen  novi temperaturni rekord za Aziju  54.0°C

O Autoru

Ned