Sunday, Sep. 27, 2020

Ovako je izgledala snažna oluja u Splitu daleke 1910. godine!

Autor:

|

17.02.2014

|

Kategorije:

Ovako je izgledala snažna oluja u Splitu daleke 1910. godine!

Crometeo tim u svojim redovima ima brojne članove koji se bave fotografijom i koji bez oklijevanja izlaze ususret nevremenu, munjama, snježnim mećavama, orkanskim udarima vjetra ili golemim valovima… Lovci su to na oluje kojih je iz godine u godinu sve više!

Danas, više nego ikada do sada, na internetu se takve vremenske nepogode mogu pratiti gotovo u realnom vremenu sa svakog računala ili mobilnog uređaja, upravo zbog požrtvovnosti fotografa u želji da snime što atraktivnije kadrove.

Iz godine u godinu raste interes za praćenjem vremenskih (ne)prilika, a sve uz napredak tehnologije. Tako danas neki veći meteorološki događaj teško može proći bez mnoštva fotografija ili video zapisa, nekad se isti događaj snimka s više pozicija pa se može dobiti vrlo detaljan i bogat uvid u atmosferska zbivanja na nekom području.

No, kako je to izgledalo u vremenu kada nije bilo Interneta, računala, mobilnih aparata, ili čak kada su foto aparati bili dostupni vrlo ograničenom broju stanovništva.

Na stranici Delcampe Auctions pronašli smo dvije zanimljive fotografije iz Splita iz prvog dijela prošloga stoljeća. Na njima su ovjekovječene dvije snažne oluje koje su pogodile Split, jedna 1910., druga 1939. godine.

Osobito je zanimljiva fotografija koja prikazuje snažnu oluju koja je pogodila Split 25. siječnja 1910. godine! Na fotografiji se vidi velika plima i golemi valovi koji su preplavili splitsku Rivu. Uvidom u NCEP-ovu arhivu sinoptičkih situacija postaje jasno zašto je tada Splitom bjesnila oluja! Vrlo jaka ciklona zahvatila je velik dio Europe, a vrlo zgusnute izobare bile su okomito položene u odnosu na obalu našeg dijela Jadrana. Lako je zaključiti da je na većem dijelu Jadrana bjesnio orkanski vjetar s juga (oštro) i jugozapada (garbin, lebić), a vrlo niski tlak i valovi uzrokovali su izraženu ciklonalnu plimu. Situacija se donekle može usporediti s lebićem koji je poplavio splitsku Rivu 19.11.1999., ali je moguće da je oluja 1910. godine bila kudikamo jača!

Oluja u Splitu 25.1.1910. i sinoptička situacija istoga dana nad Europom (Meteociel / NCEP reanaliza)

slika

slika

Nevrijeme u Splitu 1939. godine

slika

Komentari

Share This Article

Related News

Kad svibanj iznenadi snijegom i ledom
Vremeplov: Snježna ciklona Vatroslav (9.-11.3.2010.)
Glasujte: Izbor Naj meteo događaja u 2018. godini

O Autoru

Rade Popadić