Monday, Jul. 6, 2020

Ovako je izgledao snijegom zatrpani Split u siječnju 1979. godine

Autor:

|

31.01.2016

|

Kategorije:

Ovako je izgledao snijegom zatrpani Split u siječnju 1979. godine

Svjedočimo jednoj od najtoplijih zima od početka službenih meteoroloških mjerenja. Nastavak je to toplog i neobično sušnog vremena koja traje od početka studenog prošle godine. Hladnoća nas je pratila samo sredinom siječnja, a u posljednjoj dekadi mjeseca anticiklona je vratila natprosječnu toplinu. Niti posljednji dan siječnja nije donio zimu, stoga je pravo vrijeme prisjetiti se siječnja kojega još mnogi pamte po pravoj zimi. Rade se o siječnju 1979. godine, kada se Split zabijelio, a “minusa” nije nedostajalo.

Zanimljivo je prisjetiti se što se događalo na nebu nad Europom na prijelazu 1978. na 1979. godinu. Posljednji dan 1978. godine duboka ciklona s Atlantika stigla je centrom nad sjevernu Francusku, Njemačku i Češku. S njene prednje strane, područje Jadrana nalazilo se u izraženom toplom sektoru, pa je čak i na 1500 nadmorske visine bilo, za dio godine, (vrlo) toplih desetak Celzijevih stupnjeva. U Dalmaciji je puhalo jako jugo, a na sjevernom Jadranu jak lebić uz ciklonalnu plimu. Od Splita do Zadra Stara i Nova godine bile su tople s temperaturom danju do 13 stupnjeva. Novogodišnja noć donijela je mjestimice obilniju kišu, južnije od Splita i grmljavinu. Prvog dana 1979. godine hladne fronta dosegle je sjeverni Jadran, a ciklonalni centar premjestio se nad Rumunjsku. U pozadini ciklone počeo nam je pritjecati hladniji zrak. Na Jadranu je zapuhao zapadnjak i sjeverozapadnjak. U noći na 2. siječnja 1979. u južnom Jadranu se formirao sekundarni ciklonalni centar, što je bilo dovoljno da oborine potraju za vrijeme daljnjeg jačeg zahlađenje, pa je u mnogim dijelovima Zagore kiše prešla u snijeg, no oborine su brzo prestale pa je 2. siječnja donio jaku do olujnu buru i sunčano vrijeme.

Na službenoj postaji DHMZ-a Split Marjan 1.1.1979. najviša dnevna temperatura je bila 14°C (13,5°C), a 2. i 3. siječnja bilježe se studeni dani, što znači da temperatura zraka niti u jednom terminu nije prešla 0 Celzijevih stupnjeva. Još su zanimljiviji podaci o minimalnoj temperaturi. 2. siječnja ona je iznosila -5,0°C, a 3. siječnja -5,8°C. Nova ciklona donijela je kišu od 9. do 12. siječnja, no nakon nje dolazi do novog jačeg, ali suhog zahlađenja, kada su u 8 dana minimalne temperature zraka bile oko nule ili ispod nje.

Kako smo već spomenuli, 3. siječnja ciklona je odmaknula daleko nad istok Europe, no područje Jadrana preplavio je vrlo hladan kontinentalni zrak. Na 1500 metara temperature su u susjednoj BiH padale blizu -20°C. Nakon vedrog dana navečer je uslijedilo postupno naoblačenje sa zapada. Oblake je donijela nova nadolazeća ciklona koja se sredinom 4. siječnja nalazila nad Biskajskim zaljevom i zapadnim Sredozemljem. Bilo je to dovoljno da se poklope 2 osnovna uvjeta za snijeg: vlaga i hladnoća. Jače naoblačenje nastupilo je u prvim satima 4.-og siječnja. U većem dijelu Dalmacije počeo je padati gust snijeg, čak i na otocima. Na postaji Split Marjan u 7 sati ujutro izmjeren je čak 21 centimetar snijega. Toliko ga je napadalo u svega nekoliko sati. Obilan snijeg donio je prometni kolaps u Splitu, a Splićani su mu se, bez obzira na to, jako obradovali.

Tri dana sa snježnim pokrivačem

Uz debeli snježni pokrivač, Splita se 4. siječnja probudio s 5 Celzijevih stupnjeva ispod nule. Kako se spomenuta ciklona u zapadnom Sredozemlju približavala, tako je po visini bilo sve toplije. U 14 sati temperatura zraka je bila -0,5°C, a sljedećih sati prešla je u “pozitivu”; pa je najviša dnevna temperatura toga dana iznosila +1,4°C. Snijeg je prešao u kišu koja je brzo topila snijeg. 5. siječnja u 7 sati ujutro Split je mjerio 7 cm snijega. Najviša dnevna temperatura zraka toga dana dosegla je 6,4°C. Snježni pokrivač u Splitu je zabilježen još 6. siječnja, kada ga je službeno ujutro izmjereno još 3 centimetra.

Po službenoj statistici s Marjana, veći snježni pokrivač u Splitu je od početka mjerenja zabilježen samo u veljači 2012. godine, za vrijeme legendarne ciklone koju je Crometeo tim nazvao Gabor.

U priloženoj foto galeriji pogledajte scene iz snježnog Splita iz siječnja 1979. godine. Radi se o fotografijama snimljenim na granici Blatina i Splita 3, a fotografije nam je poslala Ivna Tea Božić. Također možete pogledajti sinoptičku situaciju nad Europom od 31.12.1978. do 6.1.1979. u obradi njemačke stranice Wetterzentrale.Komentari

Share This Article

Related News

Kad svibanj iznenadi snijegom i ledom
Vremeplov: Snježna ciklona Vatroslav (9.-11.3.2010.)
Glasujte: Izbor Naj meteo događaja u 2018. godini

O Autoru

Rade Popadić