Wednesday, Aug. 4, 2021

Rijetko viđena tri moćna tropska sustava: Phailin, Nari, Wipha…

Autor:

|

12.10.2013

|

Kategorije:

Rijetko viđena tri moćna tropska sustava: Phailin, Nari, Wipha…

Današnja satelitska snimka Azije Pacifika pokazuje svu moć prirode.  Na njoj se vide tri izražena tropska sustava. Prvi je snažan ciklon Phailin koji u trenucima dok ovo pišemo ulazi na obale sjeveroistočne Indije.

Phailin će ovog vikenda biti jedna od glavnih  svjetskih vijesti. Ispred oluje je evakuirano više od pola milijuna ljudi, što je najveća evakuacija u Indiji u zadnje 23 godine. Razvoj događaja s ciklonom Pahilin možete pratiti na  našem forumu u temi Tropski ciklon Phailin.

Drugi na slici je tajfun Nari. On je jučer, snagom kategorije tri udario na najveći filipinski otok Luzon. Posljednje vijesti govore da je poginulo 13 ljudi. Milijuni su ostali bez struje, a počinjena je i velika šteta. Nari je nakon Filipina ušao u Južno Kinesko more i kreće se prema Vijetnamu.  Njegov ulazak na obale Vijetnama se očekuje tijekom ponedjeljka. Tada bi Nari, po zadnjim prognozama trebao biti tajfun druge kategorije.

Posljednji sistem u nizu je tropska oluja nazvana Wipha. Oluja jača,  istočnije od Filipinskog mora i već danas bi trebala postati tajfun koji će jačati.  Očekuje se njegovo kretanje prema Japanu. Iako se jučer činilo da će proći na sigurnoj udaljenosti od  Japana, današnje projekcije govore da bi tajfun Wipha sredinom slijedećeg tjedna trebao proći uz samu obalu središnjeg dijela Japana, vrlo blizu Tokiju. Prognozira se jačanje do kategorije tri.

Satelitska snimka Azije pokazuje tri izražena tropska sistema (12.10.2013. -11.31 UTC)

slika

 

Komentari

Share This Article

Related News

Atlantik: Uragan Lorenzo (kategorija 5) postavlja nove rekorde; potonuo brod
Uragan Dorian devastirao sjever Bahama
Uragan Dorian pogodio Bahame s vjetrovima od 295 km/h: Izjednačen rekord iz 1935. godine

O Autoru

Ned