Thursday, Jul. 2, 2020

Pregovorima o klimi prijeti propast, Kina nezadovoljna

Autor:

|

14.12.2014

|

Kategorije:

Pregovorima o klimi prijeti propast, Kina nezadovoljna

Izvor: Hina

Kina tvrdi da se u nacrtu sporazuma, kada je riječ o ograničeanju emisije stakleničkih plinova, preveliki teret stavlja na pleća siromašnih zemalja, u usporedbi s bogatima koje su najviše iskoristile fosilna goriva.

Nazivajući prijedlog sporazuma “nepravednim”, Kina poziva ostale države u gospdoarskom usponu da odbace tekst, dok SAD poziva više od 190 zemalja da ga prihvate.

– Uistinu je potrebno da u Limi postignemo konsenzus, ali s obzirom na trenutnu situaciju, u slijepoj smo ulici – kazao je zamjenik kineskog ministra vanjskih poslova Lio Zhenmin.

Američki izaslanik Todd Stern pozvao je zemlje da prihvate kompromisni sporazum i upozorio da bi neuspjeh u Limi predstavljao “veliku zapreku” koja bi ugrozila summit u Parizu i vjerodostojnost UN-a da se sučeli s problemom klimatskih promjena.

– Nemamo vremena za nove, duge pregovore i mislim da svi to znamo. Vrijeme nam istječe – kazao je Stern.

Ovaj sukob dva najveća svjetska onečišćivača, ocjenjuju analitičari, ukazuje da sporazum o borbi protiv klimatskih promjena što su ga prošli mjesec zajednički najavili američki predsjednik Barack Obama i kineski predsjednik Xi Jinping nije prerastao u novi, zajednički pristup tom problemu.

Europska unija, Rusija i druge razvijene zemlje priopćile su da bi mogle prihvatiti “razvodnjeni” dokument u kojem su navedene mjere što bi ih trebale poduzeti sve zemlje prije summita o klimi u Parizu u prosincu 2015.

Zemlje u razvoju tvrde da je prijedlog sporazuma takav da ne jamči da će bogate države održati obećanje o pomoći od 100 milijardi dolara do 2020. ili pomoći uspostaviti mehanizme za kompenzaciju štete od oluja, poplava, podizanja razina mora i ostalih nepogoda. Stoga poručuju da je na tom dokumentu potrebno izvesti “još jedan manji kirurški zahvat”.

Komentari

Share This Article

Related News

Europa: Rekordno topli lipanj
Lipanj 2019 : Najtopliji lipanj na globalnoj razini
WMO: Potvrđen  novi temperaturni rekord za Aziju  54.0°C

O Autoru

Rade Popadić