Saturday, Jul. 4, 2020

Prvi dan lipnja: Početak novih sezona…

Autor:

|

01.06.2014

|

Kategorije:

Prvi dan lipnja: Početak novih sezona…

Prvi dan lipnja označava i službeni početak nekoliko važnih sezonskih,  meteoroloških odnosno klimatoloških  razdoblja.

Prvog dana lipnja na sjevernoj Zemljinoj polutki počinje  klimatološko ljeto (klimatološka  zima na južnoj polutki). Naime, meteorolozi u ljetne mjesece ubrajaju lipanj, srpanj i kolovoz. Astronomsko (kalendarsko) ljeto ove godine započinje 21. lipnja u 12 sati i 51 minute, na  dan ljetnog  solsticija,

Prvi dan lipnja je i dan tzv. službenog početka sezone uragana na Atlantiku, koja  traje do 30. studenog. U tim datumima ipak nema ničega „magičnoga“. Tropske oluje i uragani na Atlantiku  su u razdoblju od prosinca do kraja svibnja vrlo rijetka pojava.

I u lipnju se ne formiraju često. Prosječno se svake treće godine u lipnju na Atlantiku formira jedan tropski sustav. Prosječan datum formiranja prve imenovane oluje je krajem prve dekade srpnja. Prava sezona uragana u prosječnoj godini počinje sredinom i prema kraju kolovoza, vrhunac je prema sredini rujna, pa sve do sredine listopada.

Zanimljivo je da je zadnji puta lipanj 2009. godine prošao bez imenovane tropske oluje. U 2013. godini su u lipnju formirane 2  tropske oluje. I 2012. je donijela 2 tropske oluje u lipnju, ali i 2 u  mjesecu svibnju.

Sve dosad objavljene prognoze govore da će Atlantik ove godine biti ispod prosječno  do prosječno  aktivan.  Prosječna sezona donese 12 imenovanih tropskih oluja od kojih 6 postanu uragani, a 3 budu tzv. veliki  uragani kategorije 3, 4 ili 5.

Postoje naznake da bi se prva imenovana tropska oluja na Atlantiku mogla formirati  u Meksičkom zaljevu  krajem prvog lipanjskog tjedna. U prvom ovogodišnjem izvještaju danas objavljenom Državni centar za uragane daje 20% vjerojatnosti da se u slijedećih pet dana u jugozapadnom dijelu Meksičkog zaljeva formira tropski sistem. Ukoliko se to desi oluja će biti nazvana Arthur. Puno je izvjesnije  formiranje  nove tropske oluje , ispred pacifičke obale Srednje Amerike. Oluja će dobiti ime Boirs.

Lista od 21 imena za tropske oluje (uragane) na sjevernom Atlantiku

 

 

Početak  lipnja označava i početak sezone  jugozapadnog ljetnog monsuna koji indijskom potkontinentu u ljetnim mjesecima donese glavninu godišnje količine kiše.

Zasad monsun malo kasni. Monsunske kiše su se proširile otprilike do polovice Bengalskog zaljeva, a još nisu zahvatile ni Sri Lanku.  Ipak, očekuje se da bi se nad Indiju monsun trebao proširiti u drugom dijelu prve dekade lipnja.

Službeno se početak monsunske sezone objavljuje za jugozapadnu indijsku državu Kerala. Jedan od glavnih uvjeta koji mora biti ispunjen da bi se „proglasio“ početak sezone monsuna je sljedeći: dva dana zaredom mora pasti kiša u količini od najmanje 2.5 mm na najmanje 60% od 14 službenim meteoroloških postaja u toj indijskoj državi. U prosječnoj se godini taj uvjet ispuni prvog dana lipnja.  Ukoliko kiše budu napredovale po uobičajenom scenariju, do polovice srpnja će se proširiti na cijelu Indiju.

 

Napredovanje jugozapadnog monsuna u 2014. godini – stanje na dan 1.6.2014. (crvenom  bojom je označen prosječni datum dolaska monsuna, a zelenom aktualni)

 

 

Komentari

Share This Article

Related News

Europa: Rekordno topli lipanj
Lipanj 2019 : Najtopliji lipanj na globalnoj razini
WMO: Potvrđen  novi temperaturni rekord za Aziju  54.0°C

O Autoru

Ned