Friday, May. 29, 2020

Rekordno topla druga dekada listopada

Autor:

|

21.10.2014

|

Kategorije:

Rekordno topla druga dekada listopada

Druga dekada listopada odnosno središnjih deset dana klimatološke jeseni je u mnogim mjestima Hrvatske, ali i u Crnoj Gori i Srbiji bila rekordno topla.  Iako apsolutni temperaturni rekordi za mjesec listopad nisu obarani, srednja temperatura za to razdoblje je bila  znatno iznad prosjeka.

Na meteorološkoj postaji Zagreb Grič (temperaturni podaci se vode još od 1862. godine) srednja temperatura u drugoj dekadi listopada je iznosila 18.0°C, što je za 1.1 °C više od dosadašnjeg rekorda za to razdoblje koji je iznosio 16.9°C (1966. godine).

Na meteorološkoj postaji Gospić (temperaturni podaci postoje od 1872. godine) je oboren rekord još s kraja 19. stoljeća.  Rekordna toplina je u srcu klimatološke jeseni  zabilježena i u Splitu (Marjan), Rijeci i Ogulinu.

Najveće temperaturno odstupanje od prosjeka za to razdoblje je zabilježeno u Varaždinu.  Srednja dekadna temperatura je iznosila 17.2°C što je gotovo 7°C više od prosjeka za to razdoblje. Ipak, druga dekada siječnja 2014. je na sjeverozapadu Hrvatske temperaturno bila još ekstremnija. Tada su srednje temperature bile od 9 do 10°C iznad prosjeka. I na priloženoj karti temperaturnih odstupanja od prosjeka za Europu za razdoblje od 12. do 18. listopada se vidi da je upravo na  području sjeverozapadne i središnje  Hrvatske te u susjednom dijelu Slovenije temperatura najviše odstupala od prosjeka.

Podsjetimo da  su u Varaždinu i Zagrebu (Grič) u četiri uzastopna dana (zaključno sa 13.10.2014.) postavljani novi datumski temperaturni rekordi.  U Varaždinu  je 13. listopada 2014. izmjereno 27.5°C što je bilo samo za 0.2°C manje od apsolutnog temperaturnog rekorda za listopad.

Druga dekada listopada je bila rekordno topla i u Beogradu, Podgorici u Baru.

Zanimljivo je da je  za većinu gradova za koje prilažemo temperaturne grafove, druga  dekada  listopada  bila najhladnija prije pet godina, nedaleke 2009. godine.

Podatke prikupio, analizirao i grafički prikazao Risto Marić

Temperaturna odstupanja od prosjeka za razdoblje 12.-18.10-2014. (NOAA)

slika

slika

slika

slika

slika

slikaslika

Komentari

Share This Article

Related News

Europa: Rekordno topli lipanj
Lipanj 2019 : Najtopliji lipanj na globalnoj razini
WMO: Potvrđen  novi temperaturni rekord za Aziju  54.0°C

O Autoru

Ned