Sunday, Jun. 7, 2020

Rekordno topli kolovoz i rekordno toplo klimatološko ljeto 2014. na globalnoj razini

Autor:

|

18.09.2014

|

Kategorije:

Rekordno topli  kolovoz i rekordno toplo klimatološko ljeto 2014. na globalnoj razini

Kolovoz  2014. godine je  bio najtopliji kolovoz na Zemlji u znanoj povijesti. Podatke je objavila  Američka Državna uprava za oceane i atmosferu (NOAA). Nakon svibnja i lipnja, kolovoz je treći ovogodišnji mjesec koji je na Zemlji rekordno topao. Travanj 2014. koji je u prvoj analizi također rangiran kao najtopliji travanj, je nakon dodatne analize podataka ipak rangiran kao drugi najtopliji travanj.

Prije detaljnije analize podataka za protekli mjesec i klimatološku sezonu istaknimo i da je NOAA objavila da je prvih osam mjeseci 2014. godine  treće najtoplije takvo razdoblje u znanoj povijesti Zemlje.

Prosječna globalna temperatura  kopna i oceana jer bila  za 0.75 °C veća od temperaturnog prosjeka  za 20. stoljeće Do ove godine je najtopliji  kolovoz    bio  u 1998. godini kada je temperaturno odstupanje iznosilo +0.69°C. Temperaturni podaci na globalnoj razini postoje od 1880. godine. Čak je devet od deset najtoplijih mjeseca kolovoza zabilježeno u 21. stoljeću.

Ovogodišnji je kolovoz    38. uzastopni kolovoz  koji je topliji od prosjeka, te 354. uzastopni mjesec topliji od prosjeka. Zadnji puta je kolovoz   hladniji od prosjeka bio   1976. godine, a  zadnji mjesec koji je na globalnoj razini bio hladniji od prosjeka bila je veljača 1985. godine.

Temperatura kopnenih površina je u kolovozu  bila  za  0.99  °C veća od prosjeka za 20. stoljeće koji iznosi 13.8 °C , što ga  čini  2. najtoplijim  kolovozom.

Prosječna  temperatura svjetskih oceana u kolovozu  2013.   je bila najveća u povijesti mjerenja, za 0.65 °C viša od prosjeka  za 20. stoljeće koji iznosi 16.4 °C. To je i najveće temperaturno odstupanje površinske temperature svjetskih oceana za bilo koji mjesec. Prethodni rekord je bio postavljen prije samo dva mjeseca, u lipnju 2014. Kolovoz je lipanjski rekord „popravio“ za 0.03°C.  Rekordna površinska temperatura oceana je zabilježena na središnjem i zapadnom dijelu ekvatorijalnog Pacifika, na dijelu istočnog Pacifika te Indijskog oceana posebno istočno  od Madagaskara.

Na Sjevernoj polutci kolovoz  je sa temperaturnim odstupanjem od  +0.92 °C  također  bio    rekordno   topli   kolovoz. Rekordna toplina je zabilježena i na kopnu i na kopnenim i morskim površinama Sjeverne polutke

Na Južnoj polutci (kolovoz je posljednji mjesec klimatološke zime)  je  sa temperaturnim odstupanjem od  +0.56 °C bio   četvrti    najtopliji  kolovoz.  Temperatura oceana je i na Južnoj polutki bila  rekordno visoka u kolovozu.

Na većem dijelu svjetskih kopnenih površina kolovoz  je bio topliji od prosjeka. To se ne odnsoi samo na dijelove SAD-a, zapadne Europe, sjevera Sibira, dijelove istočne Azije te veći dio središnje Australije.  U 26 zemalja, na svim kontinentima (osim Antarkktike) je u kolovozu na barem jednoj meteorološkoj postaji izmjerena rekordno visoka temperatura za kolovoz.  Zanimljivo je da su  u SAD-u i Rusiji izmjerene  pored visokih i rekordno niske temperature za kolovoz (u različitim mjestima).  Na jednoj meteorološkoj postaji na Antarktici je izmjerena rekordno niska temperatura za kolovoz (u 30 godišnjoj povijesti mjerenja).

Raspodjela količine oborina u kolovozu  je, kao što je to uobičajeno, u raznim dijelovima svijeta bila vrlo  raznolika. Ekstremna količina oborina je pala u dijelu središnjeg SAD-a, dijelovima sjeverne Europe, središnjeg Sibira, Japana i istočne Australije.

Ekstremno  sušno bilo je u raznim manjim dijelovima Zemlje na svim kontinentima.

Prilažemo karte temperaturnih i oborinskih anomalija  (NOAA) za kolovoz  2014.    na globalnoj razini.

Karta temperaturnih odstupanja kopna i oceana  (°C) u kolovozu  2014. godine (u odnosu na prosjek za razdoblje 1981.-2010.)

 

Postotak oborina u kolovozu  2014. godine (u odnosu na prosjek 1961.-1990.)

 

Razdoblje lipanj-srpanj-kolovoz 2014. je na globalnoj razini bilo najtoplije  takvo razdoblje u povijesti mjerenja temperatura (od 1880. godine). Prosječna  kombinirana  temperatura kopna i oceana je bila za 0.71 °C veća od prosjeka za 20. stoljeće koji iznosi 16.4 °C.   Svjetski su oceani u razdoblju lipanj-kolovoz 2014. bili  rekordno topli s temperaturnim odstupanjem od 0.63°C, što je također rekordno velika temperatura anomalija za taj period.

Klimatološko ljeto je na Sjevernoj polutki bilo najtoplije ljeto, s temperaturnim odstupanjem od +0.83°C.  I na sjevernoj je polutki temperatura oceana ta vrijeme klimatološkog ljeta bila rekordno visoka, dok je temperatura kopnenih površina bila peta najveća u povijesti mjerenja.

Klimatološka zima je na Južnoj polutki bila četvrta najtoplija zime, s s temperaturnim odstupanjem od +0.57  °C.

 Karta temperaturnih odstupanja (u odnosu na prosjek 1981.-2010.)  za razdoblje lipanj-srpanj-kolovoz  2014.

 

Komentari

Share This Article

Related News

Europa: Rekordno topli lipanj
Lipanj 2019 : Najtopliji lipanj na globalnoj razini
WMO: Potvrđen  novi temperaturni rekord za Aziju  54.0°C

O Autoru

Ned