Wednesday, Jul. 8, 2020

Rekordno topli kolovoz i rekordno toplo klimatološko ljeto i zima 2015. na globalnoj razini

Autor:

|

17.09.2015

|

Kategorije:

Rekordno topli kolovoz i rekordno toplo klimatološko ljeto i zima 2015. na globalnoj razini

Kolovoz  2015. godine je  bio najtopliji kolovoz na Zemlji u znanoj povijesti. Podatke je objavila  Američka Državna uprava za oceane i atmosferu (NOAA). Nakon veljače, ožujka, svibnja, lipnja i srpnja, kolovoz je već šesti  ovogodišnji mjesec koji je na Zemlji rekordno topao. Temperaturno odstupanje od prosjeka  (+0.88°C)  je za ovogodišnji kolovoz treće najveće mjesečno temperaturno odstupanje zabilježeno u proteklih 1628 mjeseci, tj. od siječnja 1880. godine, od kada postoje temperaturni podaci na globalnoj razini.  Veća mjesečna temperaturna odstupanja su zabilježena samo u veljači  2015. i ožujku 2015. godine (+0.89°C).

Prije detaljnije analize podataka za protekli mjesec i klimatološku sezonu istaknimo i da je NOAA objavila da je prvih osam mjeseci 2015. godine  najtoplije takvo razdoblje u znanoj povijesti Zemlje.

Prosječna globalna temperatura  kopna i oceana jer bila  za 0.88 °C veća od temperaturnog prosjeka za kolovoz  za 20. stoljeće, a on iznosi 15.6°C.  Ovogodišnje temperaturno odstupanje u kolovozu je za 0.09°C veće od odstupanja iz  do ove godine najtoplijeg  kolovoza iz 2014. godine.

Ovogodišnji je kolovoz    39. uzastopni kolovoz  koji je topliji od prosjeka, te 366. uzastopni mjesec topliji od prosjeka. Zadnji puta je kolovoz   hladniji od prosjeka bio   1976. godine, a  zadnji mjesec koji je na globalnoj razini bio hladniji od prosjeka bila je veljača 1985. godine.

Temperatura kopnenih površina je u kolovozu  bila  za  1.14  °C veća od prosjeka za 20. stoljeće koji iznosi 13.8 °C , što je također rekord za mjesec kolovoz. Rekordna toplina u kolovozu je zabilježena u Južnoj Americi, dijelovima Europe, Azije i Afrike. U Europi i Africi je srednja mjesečna temperatura u kolovozu bila najviša od 1910. godine.  Hladnije od prosjeka je bilo na Aljaski, u zapadnoj Kanadi, središnjem dijelu SAD-a te na zapadu i jugoistoku Azije.

Prosječna  temperatura svjetskih oceana u kolovozu  2015.   je bila najveća u povijesti mjerenja, za 0.78 °C viša od prosjeka  za 20. stoljeće koji iznosi 16.4 °C. To je i novo najveće temperaturno odstupanje površinske temperature svjetskih oceana za bilo koji mjesec u povijesti temperaturnih mjerenja. Prethodni rekord je bio postavljen prije mjesec dana, u srpnju 2014. Kolovoz je srpanjski rekord „popravio“ za 0.04°C.  Rekordna površinska temperatura oceana je zabilježena na središnjem dijelu ekvatorijalnog Pacifika, na istočnom Pacifiku,  Indijskom oceanu te dijelovima  Atlantika. Rekordnoj toplini svjetskih oceana je  doprinijelo i jačanje klimatskog poremećaja El-Nino nad ekvatorijalnim dijelom središnjeg i istočnog Pacifika.

Na Sjevernoj polutci kolovoz  je sa temperaturnim odstupanjem od  +1.03 °C  također  bio    rekordno  topli   kolovoz. Rekordna toplina je zabilježena na oceanskim površinama Sjeverne polutke, dok je srednja temperatura kopna bila druga najveća za mjesec kolovoz.

I na Južnoj polutci (kolovoz je posljednji mjesec klimatološke zime)  je  sa temperaturnim odstupanjem od  +0.73 °C bio   najtopliji  kolovoz.  Temperatura oceana je i na Južnoj polutki bila  rekordno visoka u kolovozu, a na kopnu je bila druga najveća za mjesec kolovoz.

Karta temperaturnih odstupanja kopna i oceana  (°C) u kolovozu  2015. godine (u odnosu na prosjek za razdoblje 1981.-2010.)

 

Razdoblje lipanj-srpanj-kolovoz 2015. je na globalnoj razini bilo najtoplije  takvo razdoblje u povijesti mjerenja temperatura (od 1880. godine). Prosječna  kombinirana  temperatura kopna i oceana je bila za 0.85 °C veća od prosjeka za 20. stoljeće koji iznosi 16.4 °C.

Klimatološko ljeto je na Sjevernoj polutki bilo najtoplije ljeto, s temperaturnim odstupanjem od +0.98°C.

Klimatološka zima je na Južnoj polutki bila najtoplija zima, s temperaturnim odstupanjem od +0.72  °C.

Karta temperaturnih odstupanja (u odnosu na prosjek 1981.-2010.)  za razdoblje lipanj-srpanj-kolovoz  2015.

 

Komentari

Share This Article

Related News

Europa: Rekordno topli lipanj
Lipanj 2019 : Najtopliji lipanj na globalnoj razini
WMO: Potvrđen  novi temperaturni rekord za Aziju  54.0°C

O Autoru

Ned