Tuesday, Aug. 11, 2020

Rekordno topli lipanj na globalnoj razini

Autor:

|

22.07.2014

|

Kategorije:

Rekordno topli lipanj na globalnoj razini

Lipanj 2014. godine je  najtopliji lipanj u znanoj povijesti našeg planeta, a temperaturni podaci se vode od 1880. godine.  Taj je podatak  podatak  u svom redovitom mjesečnom izvješću objavila američka Državna uprava za oceane i atmosferu (NOAA). Kompletno izvješće dostupno je OVDJE.

To je treći uzastopni, rekordno topli mjesec na globalnoj razini.  Najprije je ovogodišnji je  travanj izjednačio (zajedno s travnjem  iz 2010. godine) rekord za najtopliji travanj. Potom je i svibanj  2014. godine    rangiran kao najtopliji  svibanj  na globalnoj razini.

Prosječna  globalna  temperatura  kopna i oceana u lipnju  2014. je bila  za 0.72 °C više  od temperaturnog prosjeka  za 20. stoljeće  za mjesec lipanj koji iznosi 15.5°C.  Dosad je najtopliji bio lipanj iz 1998. godine, a ovogodišnji je topliji za 0.03°C.

Devet od deset najtoplijih lipanja su se pojavila u 21. stoljeću, uključujući i one iz posljednjih pet godina. Svaki je mjesec u 2014. godini, (osim veljače koja je bila 21. najtoplija veljača) rangiran među četiri najtoplija pripadna mjeseca u znanoj povijesti.

Ovogodišnji  je lipanj   trideset i osmi  uzastopni  lipanj  koji je topliji od prosjeka (zadnji puta je mjesec lipanj  bio hladniji od prosjeka 1976. godine. Ovogodišnji lipanj je i 352. uzastopni mjesec koji je na globalnoj razini topliji od prosjeka.  Posljednji mjesec koji je na globalnoj razini bio hladniji od prosjeka je bila veljača 1985. godine.

Temperatura kopnenih površina na Zemlji je u lipnju   bila  za 0.95 °C veća od prosjeka za 20. stoljeće koji iznosi 13.3 °C, a po tome je riječ o sedmom  najtoplijem  svibnju.

Prosječna  temperatura svjetskih oceana u lipnju   2014.   je  bila  za 0.64 °C viša od prosjeka  za 20. stoljeće koji iznosi 16.4 °C. To je i nova rekordna vrijednost za lipanj, a riječ je  i o najvećem temperaturnom odstupanju za površinsku temperaturu svjetskih oceana za bilo koji mjesec u godini.

Na Sjevernoj polutci lipanj   je sa temperaturnim odstupanjem od  +0.81 °C   bio također najtopliji lipanj u povijesti temperaturnih mjerenja.  Na Južnoj polutci je  sa temperaturnim odstupanjem od  +0.63 °C  ovogodišnji  lipanj  rangiran kao  drugi najtopliji lipanj.

Rekordno toplo u lipnju je bilo na dijelovima južnog Grenlanda, u nekim krajevima na sjeveru Južne Amerike, na istoku i u središnjim krajevima Afrike, te dijelovima južne i jugoistočne Azije. Neka područja Sjeverne Amerike, krajnjeg istoka Rusije te manji dijelovi središnje i istočne Europe su u lipnju bili hladniji ili znatno hladniji od prosjeka.

Raspodjela količine oborina u lipnju  je, kao što je to uobičajeno, u raznim dijelovima svijeta bila vrlo  raznolika. Ekstremna  količina oborina je pala u središnjim dijelovima Sjeverne Amerike te dijelovima istočne i sjeverne Europe. Ekstremno sušni lipanj je zabilježen u većem dijelu južne Azije i Australije. U Indiji je sezona monsuna podbacila. Palo je samo 57% prosječne količine kiše za mjesec lipanj.

Prilažemo karte temperaturnih i oborinskih anomalija  (NOAA) za lipanj   2014. na globalnoj razini.

Karta temperaturnih odstupanja kopna i oceana  (°C) u lipnju2014. godine (u odnosu na prosjek za razdoblje 1981.-2010.)

 

 

Postotak oborina u lipnju    2014. godine (u odnosu na prosjek 1961.-1990.)

Komentari

Share This Article

Related News

Europa: Rekordno topli lipanj
Lipanj 2019 : Najtopliji lipanj na globalnoj razini
WMO: Potvrđen  novi temperaturni rekord za Aziju  54.0°C

O Autoru

Ned