Tuesday, Nov. 19, 2019

Rekordno topli listopad na Zemlji: Najveće mjesečno temperaturno odstupanje od prosjeka

Autor:

|

18.11.2015

|

Kategorije:

Rekordno topli listopad na Zemlji:  Najveće  mjesečno  temperaturno  odstupanje od prosjeka

Listopad   2015. godine je  bio najtopliji listopad na Zemlji u znanoj povijesti. Podatke je u svom redovitom mjesečnom izvješću  objavila  Američka Državna uprava za oceane i atmosferu (NOAA). Nakon veljače, ožujka, svibnja, lipnja,  srpnja , kolovoza  i rujna, listopad   je već osmi   ovogodišnji mjesec koji je na Zemlji rekordno topao. Temperaturno odstupanje od prosjeka  za 20. stoljeće  (+0.98°C)  je u  ovogodišnjem  listopadu  najveće mjesečno temperaturno odstupanje zabilježeno u proteklih 1630 mjeseci, tj. od siječnja 1880. godine, od kada postoje temperaturni podaci na globalnoj razini.

Time je nakon samo  mjesec dana nadmašen dosadašnje rekordno globalno mjesečno odstupanje od prosjeka.  Rujan 2015. je globalno najtopliji rujan s prosječnom temperaturom koja je za 0.91°C veća od rujanskog  prosjeka za 20. stoljeće.  Među prvih deset mjeseci s najvećim temperaturnim odstupanjem od globalnog mjesečnog prosjeka samo jedan mjesec nije iz 21. stoljeća. To je bila veljača iz 1998. godine koja je bila za 0.86°C toplija od globalnog mjesečnog prosjeka za veljaču.  Među prvih deset najtoplijih mjeseci (od 1880. godine) prema kriteriju najvećeg temperaturnog odstupanja od prosjeka čak je njih sedam  iz 2015. godine. Uz listopad i rujan  tu su još i ovogodišnji ožujak na trećem mjestu  (+0.89°C),  zatim veljača (+0.88°C, izjednačena s siječnjem iz 2007), lipanj i kolovoz (+0.87°C) te ožujak i svibanj (+0.85°C).

Prije detaljnije analize podataka za protekli mjesec istaknimo i da je NOAA objavila da je prvih deset   mjeseci 2015. godine  najtoplije takvo razdoblje u znanoj povijesti Zemlje. Globalno temperaturno odstupanje od prosjeka je u tom razdoblju iznosilo +0.86°C.

Prosječna globalna temperatura  kopna i oceana u listopadu 2015. godine je bila  za 0.98 °C veća od temperaturnog prosjeka za listopad  za 20. stoljeće, a on iznosi 14.0°C.

Temperatura kopnenih površina na Zemlji  je u listopadu   bila  za  1.33  °C veća od prosjeka za 20. stoljeće što je također rekord za deseti mjesec u godini . Rekordna toplina u listopadu  je zabilježena u južnoj polovici Australije, u dijelovima južne i jugoistočne Azije, većem dijelu središnje i južne Afrike, većem dijelu Srednje Amerike i sjevernim dijelovima Sjeverne Amerike te u nekim krajevima na zapadu Sjeverne Amerike.  Oceanija i Afrika su u listopadu bili rekordno topli.   Hladnije od prosjeka je bilo u Argentini, dijelovima sjeveroistočne Kanade, u središnjem Japanu te u nekoliko različitih regija središnje i zapadne Rusije.

Prosječna  temperatura svjetskih oceana u listopadu  2015.   je bila najveća u povijesti mjerenja za taj mjesec, za 0.85 °C viša od prosjeka  za 20. stoljeće koji iznosi 15.9 °C. Navedeno temperaturno odstupanje površinske temperature oceana u listopadu je također rekordno u odnosu na bilo koji mjesec u godini.

Rekordna ili znatno iznadprosječna  površinska temperatura oceana je zabilježena na središnjem dijelu ekvatorijalnog Pacifika kao posljedica izraženog  klimatskog fenomena El-Nino čiji se vrhunac očekuje slijedećih mjeseci za vrijeme zime na Sjevernoj polutki.

Najveći dio svjetskih oceana je u listopadu  bio iznadprosječno topao.  I dalje je dio Atlantika južno od Grenlanda hladniji od prosjeka.

Na Sjevernoj polutci listopad   je sa temperaturnim odstupanjem od  +1.13 °C  također  bio    rekordno  topli   listopad . I na Južnoj polutci listopad 2015 je  sa temperaturnim odstupanjem od  +0.83 °C bio   najtopliji  listopad.

Karta temperaturnih odstupanja kopna i oceana  (°C) u listopadu  2015. godine (u odnosu na prosjek za razdoblje 1981.-2010.)

 

Klimatska ocjena listopada 2015. prema raspodjeli percentila (legenda: Rekordno hladno, znatno hladnije od prosjeka, hladnije od prosjeka,prosječno, toplije od prosjeka, znatno toplije od prosjeka, rekordno toplo)

 

 

Komentari

Share This Article

Related News

Europa: Rekordno topli lipanj
Lipanj 2019 : Najtopliji lipanj na globalnoj razini
WMO: Potvrđen  novi temperaturni rekord za Aziju  54.0°C

O Autoru

Ned