Thursday, Jul. 9, 2020

Rekordno topli mjesec studeni na Zemlji; Rekordno topla klimatološka jesen i proljeće

Autor:

|

17.12.2015

|

Kategorije:

Rekordno topli mjesec studeni na Zemlji; Rekordno topla klimatološka jesen i proljeće

Već  sedmi mjesec zaredom naš planet bilježi rekordnu mjesečnu toplinu. I studeni    2015. godine je  bio najtopliji studeni  na Zemlji u znanoj povijesti. Podatke je u svom redovitom mjesečnom izvješću  objavila  Američka Državna uprava za oceane i atmosferu (NOAA). Nakon veljače, ožujka, svibnja, lipnja,  srpnja , kolovoza,  rujna i listopada, studeni   je već deveti  ovogodišnji mjesec koji je na Zemlji rekordno topao. Temperaturno odstupanje od prosjeka  za 20. stoljeće  (+0.97°C)  je u  ovogodišnjem  studenom  drugo najveće mjesečno temperaturno odstupanje zabilježeno u proteklih 1631 mjeseci, tj. od siječnja 1880. godine, od kada postoje temperaturni podaci na globalnoj razini. Veće mjesečno temperaturno odstupanje od prosjeka (+0.99°C) je zabilježeno samo u prošlom mjesecu ove godine,

Među prvih deset mjeseci s najvećim temperaturnim odstupanjem od globalnog mjesečnog prosjeka samo jedan mjesec nije iz 21. stoljeća. To je bila veljača iz 1998. godine koja je bila za 0.86°C toplija od globalnog mjesečnog prosjeka za veljaču.  Među prvih deset najtoplijih mjeseci (od 1880. godine) prema kriteriju najvećeg temperaturnog odstupanja od prosjeka čak je njih osam  iz 2015. godine. Uz listopad (+0.99°C), studeni (+0.97°C)  i rujan (+0.91°C)  tu su još i ovogodišnji ožujak na četvrtom  mjestu  (+0.89°C),  zatim veljača (+0.88°C, izjednačena s siječnjem iz 2007), lipanj i kolovoz (+0.87°C) te  svibanj (+0.85°C).

Prije detaljnije analize podataka za protekli mjesec istaknimo i da je NOAA objavila da je prvih jedanaest   mjeseci 2015. godine  najtoplije takvo razdoblje u znanoj povijesti Zemlje. Globalno temperaturno odstupanje od prosjeka je u tom razdoblju iznosilo +0.87°C.  Sasvim je izvjesno da će 2015. postati najtoplija godina u znanoj povijesti  Zemlje. Da se to ne bi dogodilo, prosinac bi trebao biti za najmanje 0.81°C hladniji od prosjeka, odnosno za 0.24°C hladniji od najhladnijeg prosinca na globalnoj razini. A najhladniji je bio prosinac 1916 godine.

Prosječna globalna temperatura  kopna i oceana u studenom 2015. godine je bila  za 0.97 °C veća od temperaturnog prosjeka za listopad  za 20. stoljeće, a on iznosi 12.9°C.

Temperatura kopnenih površina na Zemlji  je u studenom   bila  za  1.31  °C veća od prosjeka za 20. stoljeće, te je po tome ovogodišnji studeni  peti  najtopliji . Toplina je u studenome bila najizraženija duž ekvatorijalnog i sjeveroistočnog dijela Južne Amerike te u dijelovima jugoistočne Azije. Dijelovi zapada SAD-a, jug Grenlanda te sjeveroistok Azije su bile temperaturno oko ili malo ispod prosjeka.

Prosječna  temperatura svjetskih oceana u studenome  2015.   je bila najveća u povijesti mjerenja za taj mjesec, za 0.84 °C viša od prosjeka  za 20. stoljeće koji iznosi 15.8 °C.  Rekordna ili znatno iznadprosječna  površinska temperatura oceana je zabilježena na središnjem dijelu ekvatorijalnog Pacifika kao posljedica izraženog  klimatskog fenomena El-Nino čiji se vrhunac očekuje slijedećih mjeseci za vrijeme zime na Sjevernoj polutki.

Na Sjevernoj polutci studeni 2015   je sa temperaturnim odstupanjem od  +1.17 °C  također  bio    rekordno  topli   studeni . I na Južnoj polutci studeni 2015 je  sa temperaturnim odstupanjem od  +0.76 °C bio   najtopliji  studeni.

Karta temperaturnih odstupanja kopna i oceana  (°C) u studenom  2015. godine (u odnosu na prosjek za razdoblje 1981.-2010.)

Klimatska ocjena studenog 2015. prema raspodjeli percentila (legenda: Rekordno hladno, znatno hladnije od prosjeka, hladnije od prosjeka,prosječno, toplije od prosjeka, znatno toplije od prosjeka, rekordno toplo)

 

I u protekla tri mjeseca (rujan, listopad i studeni), odnosno u klimatološkoj jeseni na Sjevernoj polutki, te klimatološkom proljeću na Južnoj je zabilježena rekordna toplina.

Prosječna temperatura kopna i oceana na Sjevernoj polutki je u klimatološkoj jeseni 2015. bila za 1.14°C iznad dugogodišnjeg prosjeka. Na Južnoj je polutki klimatološko proljeće 2015. također bilo rekordno toplo s prosječnom temperaturom kopna i oceana  za 0.77°C višom od dugogodišnjeg prosjeka.

Komentari

Share This Article

Related News

Europa: Rekordno topli lipanj
Lipanj 2019 : Najtopliji lipanj na globalnoj razini
WMO: Potvrđen  novi temperaturni rekord za Aziju  54.0°C

O Autoru

Ned