Thursday, Jul. 16, 2020

SAD: Rekordna hladnoća usred srpnja

Autor:

|

22.07.2014

|

Kategorije:

SAD:   Rekordna hladnoća usred srpnja

Veliki dio SAD-a, od Gornjeg Zapada do juga i istoka, ovog tjedna je bio zahvaćen prodorom hladnog polarnog zraka. U mnogim su krajevima  izmjerene, za doba godine rekordno niske temperature. Izmjerene vrijednosti temperatura zraka klimatološki odgovaraju sredini jeseni, a ne ljeta.

Izražena hladna fronta je početkom tjedna zahvatila sjeverne države SAD-a, a hladan zrak se u nastavku tjedna širio prema istoku i jugu.

Četvrtak, 17. srpnja 2014. je bio najhladniji srpanjski dan u državi Oklahoma. Srednja dnevna temperatura je iznosila 17.6°C. Dosad je najhladniji srpanjski dan u Oklahomi bio 12. srpanj 1953.  sa srednjom dnevnom temperaturom od 19.1°C.  Srednja dnevna temperatura je izračunata kao prosjek  svih maksimalnih i minimalnih dnevnih temperatura na  meteorološkim postajama iz cijele države.

Osim brojnih dnevnih temperaturnih rekorda za najniže minimalne i najniže maksimalne temperature,  postavljeni su i novi temperaturni rekordi najnižih temperatura za mjesec srpanj.

U gradu Joplinu u državi Missouri u srijedu 16. srpnja  izmjerena je najniža temperatura od 10°C, čime je izjednačen rekord za najnižu temperaturu za mjesec srpanj.

U petak, 18. srpnja 2014., u južnim državama SAD-a su u mnogim gradovima  izmjerene rekordno niske vrijednosti maksimalnih dnevnih temperatura za mjesec srpanj.  Rekordi su postavljeni u Memphisu (Tennessee) 20.1°C,  Litttle Rock (Arkansas)  i Longview (Texas) 21.7 °C,  Greenwood (Mississippi) 22.2 °C,  Monroe (Louisiana) 22.8 °C.  Za usporedbu prosječna vrijednost najviše dnevne temperature u Memphisu u srpnju je 33.1 °C.

Novi tjedan donosi povratak ljetnih temperatura, ali i oluja na navedena područja.

U isto vrijeme je na zapadu SAD-a bilo znatno toplije od prosjeka. Na sjeverozapadu su sredinom srpnja u mnogim mjestima izmjereni novi datumski temperaturni rekordi za najvišu dnevnu temperaturu.

SAD: Karta temperaturnih odstupanja (°F) od prosjeka za razdoblje od 13.-19. srpnja 2014. godine

 

Komentari

Share This Article

Related News

Europa: Rekordno topli lipanj
Lipanj 2019 : Najtopliji lipanj na globalnoj razini
WMO: Potvrđen  novi temperaturni rekord za Aziju  54.0°C

O Autoru

Ned